Sezon nou, obiceiuri vechi
Andrei Ciobanu | Publicat: 16.07.2023 23:42 | Actualizat: 17.07.2023 01:50
Superliga, Here we go!
Când eram copil și urma să vină ziua mea, toți cei din familie începeau să-mi facă mici surprize în toată săptămâna premergătoare aniversării, primind de la ei tot felul de atenții: mai o vafă cu vanilie, mai o sticlă de American Cola, mai o țigară la bucată și tot așa, fiecare după posibilități.
Dar abia când venea ziua cea mare, primeam cadoul cel oficial, cum ar veni, ăla pentru care a pus tot neamul mână de la mână, ca să se-adune o sumă mai mare de bani și să se cumpere ceva deosebit pentru ”băiet”.
Ei bine, asta pare că se va întâmpla în acest sezon cu Rapidul, dacă tot urmează să-și serbeze centenarul, ăla despre care haterii spun că a fost sezonul trecut, dar n-avem noi treabă cu ei și plus că matematica nu e punctul meu forte oricum.
Ideea e că s-a început chiar din prima etapă cu o mică atenție pentru ”băiet”, dragul nostru sărbătorit. Mă rog, n-a fost mare lucru, doar un gol anulat ștrengărește lui Sepsi pentru o poziție de afară din joc, la care nici fundașii giuleșteni n-au îndrăznit să ridice mâna ca să ceară offside.
Era săracul Safranko la două stații de tramvai trecut de Moldovan, mai avea un pic și-ajungea la proteste în Piața Victoriei dacă nu interveneau prompt băieții de la VAR, da-le-ar Dumnezeu sănătate și putere, s-o țină tot așa. Dar hai să nu cobim, suntem abia în prima etapă, poate-i doar o coincidență.
Duminică seară însă, am luat cu toții o binemeritată pauză de la ”Insula Iubirii”, fiindcă a jucat Steaua, în deplasare, cu FCU Craiova. Mă rog, nu chiar Steaua, căci instanțele ne obligă să-i spunem FCSB, în ciuda tribunelor, a logicii și a bunului simț.
Aa… Și n-a fost fix în Craiova, că s-a jucat la Târgu Jiu.
Bine… Și n-a fost tocmai cu FCU Craiova, ci cu Oltenia Craiova, din ce se-aude.
Na, joac-o p-asta! 4 paradoxuri în 3 paragrafe. Și să mai spună cineva că fotbalul din România nu e mega complex și super profund.
Meciul verișoarelor
Când am văzut că FCSB, în minutul 20, are un avantaj de 2-0 pe tabelă, într-un meci în deplasare, pentru câteva secunde m-a luat un sentiment de panică, semn că am rămas clar cu sechele după modul în care s-a pierdut titlul anul trecut.
Însă iarna nu-i ca vara și nici oltenii nu sunt Farul, așadar FCU nu a avut nici miza și nici forța să întoarcă partida în favoarea lor. Momentan nu m-aș entuziasma prea mult după acest meci fiindcă ”mititeii”, într-un fel, sunt verișoara mai săracă a FCSB-ului: adică o echipă cu jucători talentați care, din cauza încăpățânării stupide a patronului, probabil nu va reuși nicicând să-și atingă potențialul real.
Ce mi-a plăcut:
- Am văzut niște faze extrem de bine desenate de roș-albaștri, fix așa cum îmi ies mie pe Play Station, atunci când joc în Champions League cu FC Botoșani. Faptul că Florinel Coman începe sezonul cu gol și pasă de gol poate fi important pentru moralul lui, deci și al echipei.
- Djokovic, așa cum bănuiam, pare a fi un transfer extrem de bun, un jucător matur care știe când să calmeze jocul sau când să mărească ritmul. Chiar dacă a comis un penalty, la 0-3 nu prea contează. Pe termen lung însă, cred că va fi un jucător foarte util echipei, mai ales în momentele grele, ceea ce i-a lipsit în ultimele sezoane.
- Gigi, acest Guardiola de România, îl folosește în a doua repriză atacant pe Edjouma (sau ”Enjuma”, cum îi zic unii specialiști pe la televizor). Mișcarea asta a dat roade, fiindcă francezul a marcat și, per total, a fost mai periculos în poziția aceea decât Miculescu. Dar în continuare pare supărat și își continuă războiul de la distanță cu patronul pentru minutele puține pe care le primește, în ciuda golurilor marcate. Asta nu e bine pentru el.
Ce nu mi-a plăcut:
- În prima repriză Dawa a fost din nou la fel de precis precum drumul lui Christopher Columb spre India, care a ajuns, de fapt, în America. Apărarea în continuare se prezintă ca o elevă la prima teză, adică nesigură și emoționată, doar că astăzi adversarul nu a avut puterea să pună prea mari probleme sau să-și fructifice ocaziile.
- Multe ratări din poziții ideale, mai ales în prima parte și, dacă în ultimii ani am învățat ceva, e că steliștii chiar au nevoie să înscrie cât de mult pot, fiindcă nu se știe niciodată cum apare o gafă sau un penalty pe final și uite-așa 3 sferturi din români, pierd biletul la pariuri pe meciul ăla sigur.
- Schimbările de la pauză, la fel de inspirate precum mamele care-și botează copilul cu prenumele William, când numele lui de familie este Brânză. Ca de obicei, din cauza lor, pentru câteva minute FCSB a părut dezorientată și adversarul a avut ocazia să reintre în meci. A fost stopat doar de propria imprecizie + intervenția excelentă a lui Târnovanu. După aceea, echipa și-a revenit și a controlat din nou jocul, dar dacă se făcea 1-2 și nu 0-3, nu cred că ne plăcea finalul meciului.
În concluzie, victoria e victorie, deci începutul este unul bun. Am zis înainte de startul sezonului că FCSB va lua campionatul în acest an, dar nu aș vrea să mă pronunț încă după partida din seara asta și nici după cea cu Dinamo, care oricât de mult am vrea să ridicăm miza meciului, e totuși o echipă nou promovată, care era să piardă barajul chiar și după ce au câștigat cu 6-1 în tur.
Dar ce pot să spun clar, tare și răspicat este următorul lucru: dacă în acest an meciurile de până în play-off vor fi tratate serios, pragmatic și concentrat, fără să se mai piardă puncte inutil cu tot felul de echipe mici, prea mult așteptatul titlu poate fi acontat chiar cu vreo câteva etape înainte de final. Dar mai e mult până departe, așa că va trebui să ne înarmăm cu răbdare și, ca să mă exprim prezidențial, s-o luăm ”Pas cu Pas”.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.