Ultima ediție a Ligii Campionilor așa cum o știm! Cum va arăta competiția din 2024, cu 36 de echipe într-o singură "grupă", fără meciuri tur-retur

UEFA Champions League, schimbări majore din sezonul 2024-2025. Cum va arăta competiția Galerie foto(7) Galerie foto (7 fotografii): Ultima ediție a Ligii Campionilor așa cum o știm! Cum va arăta competiția din 2024, cu 36 de echipe într-o singură "grupă", fără meciuri tur-retur
Foto: Profimedia Images / Colaj iAMsport.ro  |   UEFA Champions League, schimbări majore din sezonul 2024-2025. Cum va arăta competiția

Redactia   |   Publicat: 31.08.2023 14:45   |  Actualizat: 31.08.2023 17:49

Lansată în 1992, când a luat locul Cupei Campionilor Europeni, UEFA Campions League este în fața unei transformări radicale, ce va avea loc începând cu sezonul 2024-2025.

Formatul utilizat în prezent, cu opt grupe a câte patru echipe va deveni istorie, iar numărul echipelor calificate pe tabloul principal va crește de la 32 la 36.

În noul format se vor juca 189 de meciuri în total, față de 125 câte se dispută în prezent.

  • Schimbări similare vor avea loc și în UEFA Europa League și UEFA Conference League, tot din sezonul 2024-2025.

Champions League din 2024: o singură "ligă", cu 36 de echipe

Faza grupelor va fi înlocuită de o fază de tip "ligă", în care cele 36 de echipe calificate pe tabloul principal vor juca câte opt meciuri.

În propunerea inițială, fiecare echipă ar fi trebuit să dispute 10 meciuri în această fază, dar UEFA a revenit după consultări cu reprezentanții echipelor și a anunțat că fiecare echipă va juca "doar" opt partide, patru pe teren propriu și patru în deplasare.

8 meciuri
va disputa fiecare echipă în prima fază a Ligii Campionilor în noul format

Primele opt echipe din acest clasament comun se vor califica automat în fazele eliminatorii, mai exact în optimi, în timp ce echipele clasate între locurile 9 și 24 vor disputa un play-off în dublă manșă pentru a obține calificarea în optimi.

Singurul aspect care va rămâne neschimbat față de formatul actual e modul în care se desfășoară fazele eliminatorii (dublă-manșă, începând din optimi).

Foto 1/7

4 locuri în plus în Champions League. Cum se decid cele 36 echipe din faza grupelor

Prin creșterea de la 32 la 36 de echipe, UEFA se asigură că va avea patru echipe în plus pe tabloul principal al Ligii Campionilor.

Partea interesantă este că două din cele patru locuri suplimentare vor fi acordate națiunilor care au performat cel mai bine în sezonul precedent din cupele europene, pe baza coeficientului UEFA generat. Acest coeficient se calculează pentru fiecare țară împărțind numărul de puncte acumulate la numărul de echipe care au jucat în cupele europene în sezonul respectiv.

Foto 3/7

De exemplu, dacă această regulă ar fi fost deja implementată, în acest an locurile suplimentare ar fi revenit Angliei și Italiei.

Iată cum vor fi decise cele 36 de echipe pentru sezonul 2024-2025

29 de echipe calificate direct:

  • Deținătoarea UEFA Champions League (o echipă)*;
  • Deținătoarea UEFA Europa League (o echipă)** ;
  • 2 x Reprezentantele celor mai bune două campionate din clasamentul coeficienților realizat doar pentru sezonul precedent (Două echipe)
  • Campioanele primelor 10 ligi în funcție, de clasamentul coeficienților realizat pentru ultimii 5 ani (10 echipe);
  • Vicecampioanele primelor 6 ligi, în funcție de clasamentul coeficienților realizat pentru ultimii 5 ani (6 echipe);
  • Echipele clasate pe locul 3 în primele 5 ligi, în funcție de clasamentul coeficienților realizat pentru ultimii 5 ani (5 echipe);
  • Echipele clasate pe locul 4 în primele 4 ligi, în funcție de clasamentul coeficienților realizat pentru ultimii 5 ani (4 echipe);
  • Total: 29 de echipe calificate direct.

* Dacă deținătoarea UEFA Campions League obține calificarea grație locului ocupat în campionatul intern, atunci acest loc va fi atribuit echipei cu cel mai bun coeficient din cele calificate pentru tururile preliminare UCL, pe ruta campioanelor.

** Dacă deținătoarea UEFA Europa League obține calificarea grație locului ocupat în campionatul intern, atunci acest loc va fi atribuit echipei cu cel mai bun coeficient din cele calificate pentru tururile preliminare UCL, indiferent că acest club joacă pe Ruta campioanelor sau Ruta non-campioanelor;

7 echipe calificate în urma tururilor preliminare:

  • 5 câștigătoare ale play-off-ului din Ruta campioanelor (5 echipe);
  • Două câștigătoare ale play-off-ului din Ruta non-campioanelor (2 echipe);

Două echipe din aceeași țară se vor putea întâlni în faza "grupelor"

O altă noutate de care vom avea parte din sezonul viitor este că două echipe din același campionat se vor putea întâlni inclusiv în faza grupelor, lucru imposibil în prezent.

UEFA a anunțat că va încerca să evite acest lucru, dar că întâlnirile dintre echipe din aceeași țară nu vor fi interzise prin regulament și vor avea loc, dacă o altă împerechere a echipelor nu va fi posibilă. Forul european notează însă că regulamentul va permite maxim un meci pentru fiecare club jucat împotriva unei echipe din aceeași țară.

Mai mult ca sigur vom avea parte de astfel de întâlnri deoarece un campionat puternic ar putea ajunge să trimită până la 7 echipe pe tabloul principal al Ligii Campionilor 7 (4 în urma clasării din campionat - locurile 1-4 -, una în calitate de câștigătoare a Champions League, una în calitate de câștigătoare a Europa League și una grație clasamentului coeficienților din sezonul precedent).

Foto 5/7

Cum se joacă meciurile în noul format UEFA Champions League

Cele opt etape din prima fază vor fi programate între 17 septembrie 2024 și 29 ianuarie 2025.

Cele 36 de echipe vor fi împărțite ca și acum în patru (4) urne valorice, diferența fiind că fiecare urnă va conține 9 echipe, față de 8 câte sunt în prezent. Urna 1 va conține deținătoarea Ligii Campionilor și campioanele primelor 8 campionate din clasamentul coeficienților.

Restul echipelor vor fi repartizate în celelalte 3 urne conform clasamentului coeficienților. Meciurile se vor decide prin tragere la sorți.

Fiecare din cele 36 de echipe va juca patru meciuri pe teren propriu și patru în deplasare (fiecare cu echipe diferite), urmând să întâlnească câte două echipe din fiecare urnă valorică (un total de 8 meciuri). Conform regulamentului, o echipa va juca câte un meci pe teren propriu și unul în deplasare împotriva unei echipe din fiecare dintre cele 4 urne valorice.

Vor fi mai mulți bani din 2024. Cu cât crește fondul de premiere

În urmă cu mai bine de trei decenii, UEFA decidea să transforme Cupa Campionilor Europeni și introducea sistemul cu grupe, iar decizia a fost una extrem de profitabilă. Liga Campionilor a devenit fără îndoială competiția supremă în lumea fotbalului și veniturile generate au crescut de la an la an.

Foto 7/7

Din 2021 până în prezent, Liga Campionilor a generat anual venituri de aproximativ 3,6 miliarde de euro, o parte din încasări mergând către fondul de premiere care în ultimele sezoane a ajuns la un total de peste două miliarde de euro.

UEFA le promite cluburilor că, odată cu schimbarea formatului, vor crește considerabil și premiile.

"Lucrăm cu estimări conservatoare și optimiste, iar proiecțiile (n.r. privind încasările) aș spune că sunt între 4,6 miliarde și 4,8 miliarde de euro" directorul de competiții al UEFA, Giorgio Marchetti.

Forul continental estimează că încasările din drepturi TV și sponsorizări se vor apropia de 5 miliarde de euro odată cu aceste schimbări și e evident că asta se va traduce și în premii mai mari pentru cluburile participante.

În fapt, mutarea UEFA este o încercare de a determina granzii Europei să renunțe la proiectul SuperLigii Europene și să se mulțumească cu o creștere a veniturilor din competiția deja văzută de fani drept cea mai importantă din lumea fotbalului. În plus, modificările aduse sistemului de calificare le și asigură în mare măsură echipelor care inițiaseră proiectul Superligii că vor juca an de an în Champions League, chiar și în cazul în care performanțele din campionatele interne vor fi sub așteptări.

Foto 6/7

Cum s-a schimbat formatul Ligii Campionilor de-a lungul timpului (1992-prezent)

Modificarea ce va avea loc în 2024 va fi a șaptea adusă de UEFA formatului Champions League, implementat în 1992. Cu siguranță nu va fi și ultima, în condițiile în care forul european a părut întotdeauna preocupat de a identifica noi metode pentru a genera venituri suplimentare. În acest context nu ar fi deloc imposibil ca discuțiile din prezent invitarea unei echipe din Arabia Saudită să participe în competiție să devină realitate în viitorul apropiat.

Iată cum s-a schimbat formatul UCL din 1992 până în prezent:

  • 1992-1993 - două tururi eliminatorii și apoi 2 grupe a câte 4 echipe - câștigătoarele celor două grupe își disputau finala;
  • 1993-1994 - două tururi eliminatorii și apoi 2 grupe a câte 4 echipe - primele două clasate din fiecare grupă se calificau în semifinale;
  • 1994-1997 - 4 grupe a câte 4 echipe - primele două clasate din fiecare grupă se calificau în sferturi;
  • 1997-1999 - 6 grupe a câte 4 echipe - câștigătoarele grupelor și cele mai bune două locuri 2 se calificau în sferturi;
  • 1999-2003 - 8 grupe a câte 4 echipe - primele două clasate din fiecare grupă se calificau în a doua fază a grupelor - 4 grupe a câte 4 echipe, de unde primele două clasate se calificau în sferturi;
  • 2003-2024 - formatul actual: 8 grupe a câte 4 echipe - primele două clasate din fiecare grupă se califică în optimi;
  • 2024-2027 (cel putin) - 36 de echipe într-o singură grupă - primele 8 se califică în optimi, următoarele 16 dispută un baraj pentru calificarea în optimi;

Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

Mikel Arteta, furios pe Istvan Kovacs pentru deciziile luate în Inter - Arsenal: ”Sunt extrem de frustrat!”
Mikel Arteta, furios pe Istvan Kovacs pentru deciziile luate în Inter - Arsenal: ”Sunt extrem de frustrat!”
Mikel Arteta, furios pe Istvan Kovacs pentru deciziile luate în Inter - Arsenal: ”Sunt extrem de frustrat!”
Sperietură mare la Barcelona! Pau Cubarsi a fost lovit în cap, la Belgrad. Imagini greu de privit cu fundașul după ce a fost cusut
Sperietură mare la Barcelona! Pau Cubarsi a fost lovit în cap, la Belgrad. Imagini greu de privit cu fundașul după ce a fost cusut
Sperietură mare la Barcelona! Pau Cubarsi a fost lovit în cap, la Belgrad. Imagini greu de privit cu fundașul după ce a fost cusut
Inter, victorie la limită împotriva lui Arsenal. Barcelona a făcut show la Belgrad. Toate rezultatele din etapa 4 a Ligii Campionilor sunt AICI
Inter, victorie la limită împotriva lui Arsenal. Barcelona a făcut show la Belgrad. Toate rezultatele din etapa 4 a Ligii Campionilor sunt AICI
Inter, victorie la limită împotriva lui Arsenal. Barcelona a făcut show la Belgrad. Toate rezultatele din etapa 4 a Ligii Campionilor sunt AICI
Fanii lui Arsenal au sărit la gâtul lui Istvan Kovacs, după ce arbitrul român a acordat penalty celor de la Inter: ”Este jalnic”
Fanii lui Arsenal au sărit la gâtul lui Istvan Kovacs, după ce arbitrul român a acordat penalty celor de la Inter: ”Este jalnic”
Fanii lui Arsenal au sărit la gâtul lui Istvan Kovacs, după ce arbitrul român a acordat penalty celor de la Inter: ”Este jalnic”
Istvan Kovacs a dat penalty în prelungirile primei reprize la Inter - Arsenal. Ce s-a întâmplat
Istvan Kovacs a dat penalty în prelungirile primei reprize la Inter - Arsenal. Ce s-a întâmplat
Istvan Kovacs a dat penalty în prelungirile primei reprize la Inter - Arsenal. Ce s-a întâmplat
Real Madrid pierde cu AC Milan, Sportingul lui Amorim o bate pe City. Toate rezultatele serii din Champions League
Real Madrid pierde cu AC Milan, Sportingul lui Amorim o bate pe City. Toate rezultatele serii din Champions League
Real Madrid pierde cu AC Milan, Sportingul lui Amorim o bate pe City. Toate rezultatele serii din Champions League

Cele mai citite

Decizia care l-a costat pe componentul Generației de Aur "salariul câștigat de un om în cinci vieți": "Am pierdut mult... Faliment"
Decizia care l-a costat pe componentul Generației de Aur "salariul câștigat de un om în cinci vieți": "Am pierdut mult... Faliment"
Special  |  19 Noiembrie 2024, 12:16
1.
Decizia care l-a costat pe componentul Generației de Aur "salariul câștigat de un om în cinci vieți": "Am pierdut mult... Faliment"
UEFA are o nouă problemă după ce a dat "3-0" pentru România! Frontul deschis de albanezi în scandalul "Kosovo e Serbia"
UEFA are o nouă problemă după ce a dat "3-0" pentru România! Frontul deschis de albanezi în scandalul "Kosovo e Serbia"
Fotbal Internațional  |  21 Noiembrie 2024, 09:05
2.
UEFA are o nouă problemă după ce a dat "3-0" pentru România! Frontul deschis de albanezi în scandalul "Kosovo e Serbia"
"Mama fotbalului din Kosovo" a dat de pământ cu România după anunțul UEFA
"Mama fotbalului din Kosovo" a dat de pământ cu România după anunțul UEFA
Echipa Națională  |  20 Noiembrie 2024, 08:20
3.
"Mama fotbalului din Kosovo" a dat de pământ cu România după anunțul UEFA
Știri de ultimă oră din sport
Duel între FCSB și Rapid! Fotbalistul care ”costă două milioane de euro” nu vrea să mai continue la echipă
Duel între FCSB și Rapid! Fotbalistul care ”costă două milioane de euro” nu vrea să mai continue la echipă
SuperLiga   |  21 Noiembrie 2024, 21:07
Duel între FCSB și Rapid! Fotbalistul care ”costă două milioane de euro” nu vrea să mai continue la echipă
Suporter Club UTA continuă războiul cu conducerea clubului din SuperLiga, după decizia Tribunalului București
Suporter Club UTA continuă războiul cu conducerea clubului din SuperLiga, după decizia Tribunalului București
SuperLiga   |  21 Noiembrie 2024, 20:16
Suporter Club UTA continuă războiul cu conducerea clubului din SuperLiga, după decizia Tribunalului București
Lando Norris, pesimist în privința șanselor la titlul mondial: ”Ușa este aproape închisă, am nevoie de multă șansă”
Lando Norris, pesimist în privința șanselor la titlul mondial: ”Ușa este aproape închisă, am nevoie de multă șansă”
Formula 1   |  21 Noiembrie 2024, 20:07
Lando Norris, pesimist în privința șanselor la titlul mondial: ”Ușa este aproape închisă, am nevoie de multă șansă”
Meciul Jake Paul - Mike Tyson aduce probleme pentru Neftlix. Ce s-a întâmplat după ce transmisiunea nu a funcționat
Meciul Jake Paul - Mike Tyson aduce probleme pentru Neftlix. Ce s-a întâmplat după ce transmisiunea nu a funcționat
Diverse   |  21 Noiembrie 2024, 18:36
Meciul Jake Paul - Mike Tyson aduce probleme pentru Neftlix. Ce s-a întâmplat după ce transmisiunea nu a funcționat
Veste uriașă pentru Dinamo: decizia luată de Guvernul României cu privire la noul stadion din Ștefan cel Mare
Veste uriașă pentru Dinamo: decizia luată de Guvernul României cu privire la noul stadion din Ștefan cel Mare
SuperLiga   |  21 Noiembrie 2024, 16:33
Veste uriașă pentru Dinamo: decizia luată de Guvernul României cu privire la noul stadion din Ștefan cel Mare
Gică Hagi nu s-a putut abține: întrebat de Ianis Hagi, a refuzat să răspundă și după s-a dezlănțuit
Gică Hagi nu s-a putut abține: întrebat de Ianis Hagi, a refuzat să răspundă și după s-a dezlănțuit
Echipa Națională   |  21 Noiembrie 2024, 16:19
Gică Hagi nu s-a putut abține: întrebat de Ianis Hagi, a refuzat să răspundă și după s-a dezlănțuit
EXCLUSIV George Simion promite case la 35.000€. Lulea, premierul propus de AUR, le vinde cu 200.000€
EXCLUSIV George Simion promite case la 35.000€. Lulea, premierul propus de AUR, le vinde cu 200.000€
EXCLUSIV George Simion promite case la 35.000€. Lulea, premierul propus de AUR, le vinde cu 200.000€
Câte mii de lei costă adeverințele ce trebuie depuse pentru o pensie mare la recalculare?
Câte mii de lei costă adeverințele ce trebuie depuse pentru o pensie mare la recalculare?
Câte mii de lei costă adeverințele ce trebuie depuse pentru o pensie mare la recalculare?
Cine e sportiva ce a luat primul aur olimpic la floretă pentru România. Inspirată de Alexandre Dumas
Cine e sportiva ce a luat primul aur olimpic la floretă pentru România. Inspirată de Alexandre Dumas
Cine e sportiva ce a luat primul aur olimpic la floretă pentru România. Inspirată de Alexandre Dumas
AS.RO Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Cum au scăpat Gică Craioveanu și Jerry Gane de un accident teribil: ”A doua oară când era să mor. Jerry nici nu avea carnet. Dacă afla Piți...”
exclusiv Cum au scăpat Gică Craioveanu și Jerry Gane de un accident teribil: ”A doua oară când era să mor. Jerry nici nu avea carnet. Dacă afla Piți...”
Special   |  17 Noiembrie 2024, 22:22
Cum au scăpat Gică Craioveanu și Jerry Gane de un accident teribil: ”A doua oară când era să mor. Jerry nici nu avea carnet. Dacă afla Piți...”
Cum l-au descris cei de la Villarreal pe Alex Mitriță și ce au scris în raport despre mijlocaș
exclusiv Cum l-au descris cei de la Villarreal pe Alex Mitriță și ce au scris în raport despre mijlocaș
Special   |  16 Noiembrie 2024, 13:37
Cum l-au descris cei de la Villarreal pe Alex Mitriță și ce au scris în raport despre mijlocaș
Schimbare de program pentru elevi. Cum vor fi afectați de alegerile prezidențiale
Schimbare de program pentru elevi. Cum vor fi afectați de alegerile prezidențiale
Schimbare de program pentru elevi. Cum vor fi afectați de alegerile prezidențiale
Vești bune pentru pensionarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei. Ce le pregătește statul
Vești bune pentru pensionarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei. Ce le pregătește statul
Vești bune pentru pensionarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei. Ce le pregătește statul
Premieră în România. Centralizările voturilor vor putea fi urmărite în timp real
Premieră în România. Centralizările voturilor vor putea fi urmărite în timp real
Premieră în România. Centralizările voturilor vor putea fi urmărite în timp real
FC Botoșani - FCSB 1-0. Moldovenii dau lovitura la ultima fază și o răpun pe campioana României
SuperLiga   |  21:59
FC Botoșani - FCSB 1-0. Moldovenii dau lovitura la ultima fază și o răpun pe campioana României
exclusiv Adrian Porumboiu a dezvăluit mesajul secret pe care i l-a dat lui Edi Iordănescu după plecarea de la națională: ”Acum,...
Echipa Națională   |  21:33
Adrian Porumboiu a dezvăluit mesajul secret pe care i l-a dat lui Edi Iordănescu după plecarea de la națională: ”Acum, câștigă Lucescu”
Duel între FCSB și Rapid! Fotbalistul care ”costă două milioane de euro” nu vrea să mai continue la echipă
SuperLiga   |  21:07
Duel între FCSB și Rapid! Fotbalistul care ”costă două milioane de euro” nu vrea să mai continue la echipă
foto Nu una, ci două ratări rarisime în FC Botoșani - FCSB! Nu au putut marca cu poarta goală
SuperLiga   |  20:52
Nu una, ci două ratări rarisime în FC Botoșani - FCSB! Nu au putut marca cu poarta goală
Lewandowski nu poate trece peste Balonul de Aur "pierdut": "Ştiu că fotbalul funcţionează uneori ca politica"
Fotbal Internațional   |  20:45
Lewandowski nu poate trece peste Balonul de Aur "pierdut": "Ştiu că fotbalul funcţionează uneori ca politica"
Suporter Club UTA continuă războiul cu conducerea clubului din SuperLiga, după decizia Tribunalului București
SuperLiga   |  20:16
Suporter Club UTA continuă războiul cu conducerea clubului din SuperLiga, după decizia Tribunalului București
Lando Norris, pesimist în privința șanselor la titlul mondial: ”Ușa este aproape închisă, am nevoie de multă șansă”
Formula 1   |  20:07
Lando Norris, pesimist în privința șanselor la titlul mondial: ”Ușa este aproape închisă, am nevoie de multă șansă”
exclusiv "Cel mai corect om din fotbalul românesc" a fost prins cu 7 cărți în mână la poker. Dezvăluiri despre Dumitru Dragomir și...
SuperLiga   |  19:00
"Cel mai corect om din fotbalul românesc" a fost prins cu 7 cărți în mână la poker. Dezvăluiri despre Dumitru Dragomir și Gigi Becali
Rezultate / Clasamente