Ultima ediție a Ligii Campionilor așa cum o știm! Cum va arăta competiția din 2024, cu 36 de echipe într-o singură "grupă", fără meciuri tur-retur

UEFA Champions League, schimbări majore din sezonul 2024-2025. Cum va arăta competiția Galerie foto(7) Galerie foto (7 fotografii): Ultima ediție a Ligii Campionilor așa cum o știm! Cum va arăta competiția din 2024, cu 36 de echipe într-o singură "grupă", fără meciuri tur-retur
Foto: Profimedia Images / Colaj iAMsport.ro  |   UEFA Champions League, schimbări majore din sezonul 2024-2025. Cum va arăta competiția

Redactia   |   Publicat: 31.08.2023 14:45   |  Actualizat: 31.08.2023 17:49

Lansată în 1992, când a luat locul Cupei Campionilor Europeni, UEFA Campions League este în fața unei transformări radicale, ce va avea loc începând cu sezonul 2024-2025.

Formatul utilizat în prezent, cu opt grupe a câte patru echipe va deveni istorie, iar numărul echipelor calificate pe tabloul principal va crește de la 32 la 36.

În noul format se vor juca 189 de meciuri în total, față de 125 câte se dispută în prezent.

  • Schimbări similare vor avea loc și în UEFA Europa League și UEFA Conference League, tot din sezonul 2024-2025.

Champions League din 2024: o singură "ligă", cu 36 de echipe

Faza grupelor va fi înlocuită de o fază de tip "ligă", în care cele 36 de echipe calificate pe tabloul principal vor juca câte opt meciuri.

În propunerea inițială, fiecare echipă ar fi trebuit să dispute 10 meciuri în această fază, dar UEFA a revenit după consultări cu reprezentanții echipelor și a anunțat că fiecare echipă va juca "doar" opt partide, patru pe teren propriu și patru în deplasare.

8 meciuri
va disputa fiecare echipă în prima fază a Ligii Campionilor în noul format

Primele opt echipe din acest clasament comun se vor califica automat în fazele eliminatorii, mai exact în optimi, în timp ce echipele clasate între locurile 9 și 24 vor disputa un play-off în dublă manșă pentru a obține calificarea în optimi.

Singurul aspect care va rămâne neschimbat față de formatul actual e modul în care se desfășoară fazele eliminatorii (dublă-manșă, începând din optimi).

Foto 1/7

4 locuri în plus în Champions League. Cum se decid cele 36 echipe din faza grupelor

Prin creșterea de la 32 la 36 de echipe, UEFA se asigură că va avea patru echipe în plus pe tabloul principal al Ligii Campionilor.

Partea interesantă este că două din cele patru locuri suplimentare vor fi acordate națiunilor care au performat cel mai bine în sezonul precedent din cupele europene, pe baza coeficientului UEFA generat. Acest coeficient se calculează pentru fiecare țară împărțind numărul de puncte acumulate la numărul de echipe care au jucat în cupele europene în sezonul respectiv.

Foto 3/7

De exemplu, dacă această regulă ar fi fost deja implementată, în acest an locurile suplimentare ar fi revenit Angliei și Italiei.

Iată cum vor fi decise cele 36 de echipe pentru sezonul 2024-2025

29 de echipe calificate direct:

  • Deținătoarea UEFA Champions League (o echipă)*;
  • Deținătoarea UEFA Europa League (o echipă)** ;
  • 2 x Reprezentantele celor mai bune două campionate din clasamentul coeficienților realizat doar pentru sezonul precedent (Două echipe)
  • Campioanele primelor 10 ligi în funcție, de clasamentul coeficienților realizat pentru ultimii 5 ani (10 echipe);
  • Vicecampioanele primelor 6 ligi, în funcție de clasamentul coeficienților realizat pentru ultimii 5 ani (6 echipe);
  • Echipele clasate pe locul 3 în primele 5 ligi, în funcție de clasamentul coeficienților realizat pentru ultimii 5 ani (5 echipe);
  • Echipele clasate pe locul 4 în primele 4 ligi, în funcție de clasamentul coeficienților realizat pentru ultimii 5 ani (4 echipe);
  • Total: 29 de echipe calificate direct.

* Dacă deținătoarea UEFA Campions League obține calificarea grație locului ocupat în campionatul intern, atunci acest loc va fi atribuit echipei cu cel mai bun coeficient din cele calificate pentru tururile preliminare UCL, pe ruta campioanelor.

** Dacă deținătoarea UEFA Europa League obține calificarea grație locului ocupat în campionatul intern, atunci acest loc va fi atribuit echipei cu cel mai bun coeficient din cele calificate pentru tururile preliminare UCL, indiferent că acest club joacă pe Ruta campioanelor sau Ruta non-campioanelor;

7 echipe calificate în urma tururilor preliminare:

  • 5 câștigătoare ale play-off-ului din Ruta campioanelor (5 echipe);
  • Două câștigătoare ale play-off-ului din Ruta non-campioanelor (2 echipe);

Două echipe din aceeași țară se vor putea întâlni în faza "grupelor"

O altă noutate de care vom avea parte din sezonul viitor este că două echipe din același campionat se vor putea întâlni inclusiv în faza grupelor, lucru imposibil în prezent.

UEFA a anunțat că va încerca să evite acest lucru, dar că întâlnirile dintre echipe din aceeași țară nu vor fi interzise prin regulament și vor avea loc, dacă o altă împerechere a echipelor nu va fi posibilă. Forul european notează însă că regulamentul va permite maxim un meci pentru fiecare club jucat împotriva unei echipe din aceeași țară.

Mai mult ca sigur vom avea parte de astfel de întâlnri deoarece un campionat puternic ar putea ajunge să trimită până la 7 echipe pe tabloul principal al Ligii Campionilor 7 (4 în urma clasării din campionat - locurile 1-4 -, una în calitate de câștigătoare a Champions League, una în calitate de câștigătoare a Europa League și una grație clasamentului coeficienților din sezonul precedent).

Foto 5/7

Cum se joacă meciurile în noul format UEFA Champions League

Cele opt etape din prima fază vor fi programate între 17 septembrie 2024 și 29 ianuarie 2025.

Cele 36 de echipe vor fi împărțite ca și acum în patru (4) urne valorice, diferența fiind că fiecare urnă va conține 9 echipe, față de 8 câte sunt în prezent. Urna 1 va conține deținătoarea Ligii Campionilor și campioanele primelor 8 campionate din clasamentul coeficienților.

Restul echipelor vor fi repartizate în celelalte 3 urne conform clasamentului coeficienților. Meciurile se vor decide prin tragere la sorți.

Fiecare din cele 36 de echipe va juca patru meciuri pe teren propriu și patru în deplasare (fiecare cu echipe diferite), urmând să întâlnească câte două echipe din fiecare urnă valorică (un total de 8 meciuri). Conform regulamentului, o echipa va juca câte un meci pe teren propriu și unul în deplasare împotriva unei echipe din fiecare dintre cele 4 urne valorice.

Vor fi mai mulți bani din 2024. Cu cât crește fondul de premiere

În urmă cu mai bine de trei decenii, UEFA decidea să transforme Cupa Campionilor Europeni și introducea sistemul cu grupe, iar decizia a fost una extrem de profitabilă. Liga Campionilor a devenit fără îndoială competiția supremă în lumea fotbalului și veniturile generate au crescut de la an la an.

Foto 7/7

Din 2021 până în prezent, Liga Campionilor a generat anual venituri de aproximativ 3,6 miliarde de euro, o parte din încasări mergând către fondul de premiere care în ultimele sezoane a ajuns la un total de peste două miliarde de euro.

UEFA le promite cluburilor că, odată cu schimbarea formatului, vor crește considerabil și premiile.

"Lucrăm cu estimări conservatoare și optimiste, iar proiecțiile (n.r. privind încasările) aș spune că sunt între 4,6 miliarde și 4,8 miliarde de euro" directorul de competiții al UEFA, Giorgio Marchetti.

Forul continental estimează că încasările din drepturi TV și sponsorizări se vor apropia de 5 miliarde de euro odată cu aceste schimbări și e evident că asta se va traduce și în premii mai mari pentru cluburile participante.

În fapt, mutarea UEFA este o încercare de a determina granzii Europei să renunțe la proiectul SuperLigii Europene și să se mulțumească cu o creștere a veniturilor din competiția deja văzută de fani drept cea mai importantă din lumea fotbalului. În plus, modificările aduse sistemului de calificare le și asigură în mare măsură echipelor care inițiaseră proiectul Superligii că vor juca an de an în Champions League, chiar și în cazul în care performanțele din campionatele interne vor fi sub așteptări.

Foto 6/7

Cum s-a schimbat formatul Ligii Campionilor de-a lungul timpului (1992-prezent)

Modificarea ce va avea loc în 2024 va fi a șaptea adusă de UEFA formatului Champions League, implementat în 1992. Cu siguranță nu va fi și ultima, în condițiile în care forul european a părut întotdeauna preocupat de a identifica noi metode pentru a genera venituri suplimentare. În acest context nu ar fi deloc imposibil ca discuțiile din prezent invitarea unei echipe din Arabia Saudită să participe în competiție să devină realitate în viitorul apropiat.

Iată cum s-a schimbat formatul UCL din 1992 până în prezent:

  • 1992-1993 - două tururi eliminatorii și apoi 2 grupe a câte 4 echipe - câștigătoarele celor două grupe își disputau finala;
  • 1993-1994 - două tururi eliminatorii și apoi 2 grupe a câte 4 echipe - primele două clasate din fiecare grupă se calificau în semifinale;
  • 1994-1997 - 4 grupe a câte 4 echipe - primele două clasate din fiecare grupă se calificau în sferturi;
  • 1997-1999 - 6 grupe a câte 4 echipe - câștigătoarele grupelor și cele mai bune două locuri 2 se calificau în sferturi;
  • 1999-2003 - 8 grupe a câte 4 echipe - primele două clasate din fiecare grupă se calificau în a doua fază a grupelor - 4 grupe a câte 4 echipe, de unde primele două clasate se calificau în sferturi;
  • 2003-2024 - formatul actual: 8 grupe a câte 4 echipe - primele două clasate din fiecare grupă se califică în optimi;
  • 2024-2027 (cel putin) - 36 de echipe într-o singură grupă - primele 8 se califică în optimi, următoarele 16 dispută un baraj pentru calificarea în optimi;

Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

Fostul jucător al Spartei Praga crede în șansele FCSB în eventualitatea unui duel cu cehii: ”Nu știu dacă ea e favorită, la cum au arătat ei anul trecut”
Fostul jucător al Spartei Praga crede în șansele FCSB în eventualitatea unui duel cu cehii: ”Nu știu dacă ea e favorită, la cum au arătat ei anul trecut”
Fostul jucător al Spartei Praga crede în șansele FCSB în eventualitatea unui duel cu cehii: ”Nu știu dacă ea e favorită, la cum au arătat ei anul trecut”
Câți spectatori au asistat, de fapt, la FCSB - Maccabi Tel Aviv. Avem numărul real! Gigi Becali, după ce asistența a fost ”umflată”: ”Ai ceva la cap?”
Câți spectatori au asistat, de fapt, la FCSB - Maccabi Tel Aviv. Avem numărul real! Gigi Becali, după ce asistența a fost ”umflată”: ”Ai ceva la cap?”
Câți spectatori au asistat, de fapt, la FCSB - Maccabi Tel Aviv. Avem numărul real! Gigi Becali, după ce asistența a fost ”umflată”: ”Ai ceva la cap?”
PAOK, victorie la limită în Champions League! Dulca, doar rezervă la Celje. Toate rezultatele din preliminarii
PAOK, victorie la limită în Champions League! Dulca, doar rezervă la Celje. Toate rezultatele din preliminarii
PAOK, victorie la limită în Champions League! Dulca, doar rezervă la Celje. Toate rezultatele din preliminarii
Antrenorul lui Maccabi a început să se teamă de FCSB: "Va fi greu"
Antrenorul lui Maccabi a început să se teamă de FCSB: "Va fi greu"
Antrenorul lui Maccabi a început să se teamă de FCSB: "Va fi greu"
Alex Băluță se gândește deja la Sparta Praga: ”Îmi amintesc că am și înscris împotriva lor”
Alex Băluță se gândește deja la Sparta Praga: ”Îmi amintesc că am și înscris împotriva lor”
Alex Băluță se gândește deja la Sparta Praga: ”Îmi amintesc că am și înscris împotriva lor”
Risto Radunovic nu se descurajează după remiza cu Maccabi: ”Mă gândesc doar la calificare”
Risto Radunovic nu se descurajează după remiza cu Maccabi: ”Mă gândesc doar la calificare”
Risto Radunovic nu se descurajează după remiza cu Maccabi: ”Mă gândesc doar la calificare”

Cele mai citite

Utilizat rar de Hagi, Gică Popescu a vorbit cu fiul său despre retragerea din fotbal: ”Vreau să fii fericit!”. Decizia luată de Nicolas înaintea noului sezon și mesajul ”Regelui”
Utilizat rar de Hagi, Gică Popescu a vorbit cu fiul său despre retragerea din fotbal: ”Vreau să fii fericit!”. Decizia luată de Nicolas înaintea noului sezon și mesajul ”Regelui”
SuperLiga  |  24 Iulie 2024, 22:39
1.
Utilizat rar de Hagi, Gică Popescu a vorbit cu fiul său despre retragerea din fotbal: ”Vreau să fii fericit!”. Decizia luată de Nicolas înaintea noului sezon și mesajul ”Regelui”
Gică Popescu, despre ”cel mai antipatic antrenor” din cariera sa: ”Mi-a făcut o chestie foarte urâtă”
Gică Popescu, despre ”cel mai antipatic antrenor” din cariera sa: ”Mi-a făcut o chestie foarte urâtă”
Fotbal Internațional  |  24 Iulie 2024, 16:53
2.
Gică Popescu, despre ”cel mai antipatic antrenor” din cariera sa: ”Mi-a făcut o chestie foarte urâtă”
Câți spectatori au asistat, de fapt, la FCSB - Maccabi Tel Aviv. Avem numărul real! Gigi Becali, după ce asistența a fost ”umflată”: ”Ai ceva la cap?”
Câți spectatori au asistat, de fapt, la FCSB - Maccabi Tel Aviv. Avem numărul real! Gigi Becali, după ce asistența a fost ”umflată”: ”Ai ceva la cap?”
Champions League  |  25 Iulie 2024, 11:42
3.
Câți spectatori au asistat, de fapt, la FCSB - Maccabi Tel Aviv. Avem numărul real! Gigi Becali, după ce asistența a fost ”umflată”: ”Ai ceva la cap?”
Care pensionari trebuie sa meargă la Casa de Pensii până la finalul lunii iulie? Ce pot pierde?
Care pensionari trebuie sa meargă la Casa de Pensii până la finalul lunii iulie? Ce pot pierde?
Care pensionari trebuie sa meargă la Casa de Pensii până la finalul lunii iulie? Ce pot pierde?
România primește de la Coreea de Sud, în compensare, 736.000.000 $ pentru că a cumpărat tunuri K9
România primește de la Coreea de Sud, în compensare, 736.000.000 $ pentru că a cumpărat tunuri K9
România primește de la Coreea de Sud, în compensare, 736.000.000 $ pentru că a cumpărat tunuri K9
ALERTĂ Încă 1.200.000 pensionari scapă de plata impozitului pe pensie în septembrie. Ce pensie au?
ALERTĂ Încă 1.200.000 pensionari scapă de plata impozitului pe pensie în septembrie. Ce pensie au?
ALERTĂ Încă 1.200.000 pensionari scapă de plata impozitului pe pensie în septembrie. Ce pensie au?
Știri de ultimă oră din sport
Elias Charalambous, discurs fără precedent după eșecul cu Oțelul: ”Dacă va trebui să continuăm cu 11-13 jucători, o vom face!”
Elias Charalambous, discurs fără precedent după eșecul cu Oțelul: ”Dacă va trebui să continuăm cu 11-13 jucători, o vom face!”
SuperLiga   |  27 Iulie 2024, 01:18
Elias Charalambous, discurs fără precedent după eșecul cu Oțelul: ”Dacă va trebui să continuăm cu 11-13 jucători, o vom face!”
Dorinel Munteanu, neînvins în SuperLiga: ”Mă bucură jocul, mă bucură rezultatul!”
Dorinel Munteanu, neînvins în SuperLiga: ”Mă bucură jocul, mă bucură rezultatul!”
SuperLiga   |  27 Iulie 2024, 00:58
Dorinel Munteanu, neînvins în SuperLiga: ”Mă bucură jocul, mă bucură rezultatul!”
Fanii FCSB au izbucnit după eșecul cu Oțelul Galați! Ce le-au scandat jucătorilor la finalul partidei
video Fanii FCSB au izbucnit după eșecul cu Oțelul Galați! Ce le-au scandat jucătorilor la finalul partidei
SuperLiga   |  27 Iulie 2024, 00:55
Fanii FCSB au izbucnit după eșecul cu Oțelul Galați! Ce le-au scandat jucătorilor la finalul partidei
Delegația României și-a făcut apariția la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice! Imagini spectaculoase de la Paris
foto Delegația României și-a făcut apariția la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice! Imagini spectaculoase de la Paris
JO 2024   |  26 Iulie 2024, 23:24
Delegația României și-a făcut apariția la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice! Imagini spectaculoase de la Paris
Oțelul Galați a deschis scorul pe Ghencea după o gafă incredibilă a lui Chiricheș! Ce a făcut fundașul FCSB
foto Oțelul Galați a deschis scorul pe Ghencea după o gafă incredibilă a lui Chiricheș! Ce a făcut fundașul FCSB
SuperLiga   |  26 Iulie 2024, 23:21
Oțelul Galați a deschis scorul pe Ghencea după o gafă incredibilă a lui Chiricheș! Ce a făcut fundașul FCSB
Marian Drăgulescu, despre condițiile execrabile în care a stat la o ediție a Jocurilor Olimpice: ”Stăteam 6-7 persoane într-un apartament de trei camere”
exclusiv Marian Drăgulescu, despre condițiile execrabile în care a stat la o ediție a Jocurilor Olimpice: ”Stăteam 6-7 persoane într-un apartament de trei camere”
JO 2024   |  26 Iulie 2024, 23:10
Marian Drăgulescu, despre condițiile execrabile în care a stat la o ediție a Jocurilor Olimpice: ”Stăteam 6-7 persoane într-un apartament de trei camere”
Micuța galerie a Oțelului a venit să îi susțină pe jucători la București! Imagini fabuloase din Ghencea
video Micuța galerie a Oțelului a venit să îi susțină pe jucători la București! Imagini fabuloase din Ghencea
SuperLiga   |  26 Iulie 2024, 22:35
Micuța galerie a Oțelului a venit să îi susțină pe jucători la București! Imagini fabuloase din Ghencea
Jucătorul dorit insistent de Gigi Becali la FCSB, prezent în tribune la duelul cu Oțelul
video Jucătorul dorit insistent de Gigi Becali la FCSB, prezent în tribune la duelul cu Oțelul
SuperLiga   |  26 Iulie 2024, 22:21
Jucătorul dorit insistent de Gigi Becali la FCSB, prezent în tribune la duelul cu Oțelul
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
Elias Charalambous, discurs fără precedent după eșecul cu Oțelul: ”Dacă va trebui să continuăm cu 11-13 jucători, o vom face!”
SuperLiga   |  01:18
Elias Charalambous, discurs fără precedent după eșecul cu Oțelul: ”Dacă va trebui să continuăm cu 11-13 jucători, o vom face!”
Dorinel Munteanu, neînvins în SuperLiga: ”Mă bucură jocul, mă bucură rezultatul!”
SuperLiga   |  00:58
Dorinel Munteanu, neînvins în SuperLiga: ”Mă bucură jocul, mă bucură rezultatul!”
video Fanii FCSB au izbucnit după eșecul cu Oțelul Galați! Ce le-au scandat jucătorilor la finalul partidei
SuperLiga   |  00:55
Fanii FCSB au izbucnit după eșecul cu Oțelul Galați! Ce le-au scandat jucătorilor la finalul partidei
video ”Cutremur” la națională?! Antrenorul din Liga 1 care ar putea semna cu FRF: ”Am vrut să vă mint...” / ”Sper să nu plece, avem...
Echipa Națională   |  00:54
”Cutremur” la națională?! Antrenorul din Liga 1 care ar putea semna cu FRF: ”Am vrut să vă mint...” / ”Sper să nu plece, avem nevoie de el!”
Vlad Chiricheș îi răspunde lui Gigi Becali, după ce l-a atacat în direct: ”Poate crede că joc la mișto”
SuperLiga   |  00:45
Vlad Chiricheș îi răspunde lui Gigi Becali, după ce l-a atacat în direct: ”Poate crede că joc la mișto”
2.000.000 de euro, oferta lui Becali pentru transferul dorit: ”Da, pe el îl vreau!”. Alte mutări anunțate + Ce se întâmplă cu...
SuperLiga   |  00:35
2.000.000 de euro, oferta lui Becali pentru transferul dorit: ”Da, pe el îl vreau!”. Alte mutări anunțate + Ce se întâmplă cu Radunovic
Gigi Becali i-a făcut praf pe jucătorii FCSB după eșecul cu Oțelul! Cine a fost cel mai criticat și ce fotbaliști au scăpat:...
SuperLiga   |  00:18
Gigi Becali i-a făcut praf pe jucătorii FCSB după eșecul cu Oțelul! Cine a fost cel mai criticat și ce fotbaliști au scăpat: ”El e vinovat, te nenorocește! Nu se poate așa ceva”
Editorial Andrei Ciobanu: Nu eșecul deranjează cel mai tare, ci atitudinea roș-albaștrilor!
Editorialisti   |  00:16
Editorial Andrei Ciobanu: Nu eșecul deranjează cel mai tare, ci atitudinea roș-albaștrilor!
Rezultate / Clasamente