Ultima ediție a Ligii Campionilor așa cum o știm! Cum va arăta competiția din 2024, cu 36 de echipe într-o singură "grupă", fără meciuri tur-retur

UEFA Champions League, schimbări majore din sezonul 2024-2025. Cum va arăta competiția Galerie foto(7) Galerie foto (7 fotografii): Ultima ediție a Ligii Campionilor așa cum o știm! Cum va arăta competiția din 2024, cu 36 de echipe într-o singură "grupă", fără meciuri tur-retur
Foto: Profimedia Images / Colaj iAMsport.ro  |   UEFA Champions League, schimbări majore din sezonul 2024-2025. Cum va arăta competiția

Redactia   |   Publicat: 31.08.2023 14:45   |  Actualizat: 31.08.2023 17:49

Lansată în 1992, când a luat locul Cupei Campionilor Europeni, UEFA Campions League este în fața unei transformări radicale, ce va avea loc începând cu sezonul 2024-2025.

Formatul utilizat în prezent, cu opt grupe a câte patru echipe va deveni istorie, iar numărul echipelor calificate pe tabloul principal va crește de la 32 la 36.

În noul format se vor juca 189 de meciuri în total, față de 125 câte se dispută în prezent.

 • Schimbări similare vor avea loc și în UEFA Europa League și UEFA Conference League, tot din sezonul 2024-2025.

Champions League din 2024: o singură "ligă", cu 36 de echipe

Faza grupelor va fi înlocuită de o fază de tip "ligă", în care cele 36 de echipe calificate pe tabloul principal vor juca câte opt meciuri.

În propunerea inițială, fiecare echipă ar fi trebuit să dispute 10 meciuri în această fază, dar UEFA a revenit după consultări cu reprezentanții echipelor și a anunțat că fiecare echipă va juca "doar" opt partide, patru pe teren propriu și patru în deplasare.

8 meciuri
va disputa fiecare echipă în prima fază a Ligii Campionilor în noul format

Primele opt echipe din acest clasament comun se vor califica automat în fazele eliminatorii, mai exact în optimi, în timp ce echipele clasate între locurile 9 și 24 vor disputa un play-off în dublă manșă pentru a obține calificarea în optimi.

Singurul aspect care va rămâne neschimbat față de formatul actual e modul în care se desfășoară fazele eliminatorii (dublă-manșă, începând din optimi).

Foto 1/7

4 locuri în plus în Champions League. Cum se decid cele 36 echipe din faza grupelor

Prin creșterea de la 32 la 36 de echipe, UEFA se asigură că va avea patru echipe în plus pe tabloul principal al Ligii Campionilor.

Partea interesantă este că două din cele patru locuri suplimentare vor fi acordate națiunilor care au performat cel mai bine în sezonul precedent din cupele europene, pe baza coeficientului UEFA generat. Acest coeficient se calculează pentru fiecare țară împărțind numărul de puncte acumulate la numărul de echipe care au jucat în cupele europene în sezonul respectiv.

Foto 3/7

De exemplu, dacă această regulă ar fi fost deja implementată, în acest an locurile suplimentare ar fi revenit Angliei și Italiei.

Iată cum vor fi decise cele 36 de echipe pentru sezonul 2024-2025

29 de echipe calificate direct:

 • Deținătoarea UEFA Champions League (o echipă)*;
 • Deținătoarea UEFA Europa League (o echipă)** ;
 • 2 x Reprezentantele celor mai bune două campionate din clasamentul coeficienților realizat doar pentru sezonul precedent (Două echipe)
 • Campioanele primelor 10 ligi în funcție, de clasamentul coeficienților realizat pentru ultimii 5 ani (10 echipe);
 • Vicecampioanele primelor 6 ligi, în funcție de clasamentul coeficienților realizat pentru ultimii 5 ani (6 echipe);
 • Echipele clasate pe locul 3 în primele 5 ligi, în funcție de clasamentul coeficienților realizat pentru ultimii 5 ani (5 echipe);
 • Echipele clasate pe locul 4 în primele 4 ligi, în funcție de clasamentul coeficienților realizat pentru ultimii 5 ani (4 echipe);
 • Total: 29 de echipe calificate direct.

* Dacă deținătoarea UEFA Campions League obține calificarea grație locului ocupat în campionatul intern, atunci acest loc va fi atribuit echipei cu cel mai bun coeficient din cele calificate pentru tururile preliminare UCL, pe ruta campioanelor.

** Dacă deținătoarea UEFA Europa League obține calificarea grație locului ocupat în campionatul intern, atunci acest loc va fi atribuit echipei cu cel mai bun coeficient din cele calificate pentru tururile preliminare UCL, indiferent că acest club joacă pe Ruta campioanelor sau Ruta non-campioanelor;

7 echipe calificate în urma tururilor preliminare:

 • 5 câștigătoare ale play-off-ului din Ruta campioanelor (5 echipe);
 • Două câștigătoare ale play-off-ului din Ruta non-campioanelor (2 echipe);

Două echipe din aceeași țară se vor putea întâlni în faza "grupelor"

O altă noutate de care vom avea parte din sezonul viitor este că două echipe din același campionat se vor putea întâlni inclusiv în faza grupelor, lucru imposibil în prezent.

UEFA a anunțat că va încerca să evite acest lucru, dar că întâlnirile dintre echipe din aceeași țară nu vor fi interzise prin regulament și vor avea loc, dacă o altă împerechere a echipelor nu va fi posibilă. Forul european notează însă că regulamentul va permite maxim un meci pentru fiecare club jucat împotriva unei echipe din aceeași țară.

Mai mult ca sigur vom avea parte de astfel de întâlnri deoarece un campionat puternic ar putea ajunge să trimită până la 7 echipe pe tabloul principal al Ligii Campionilor 7 (4 în urma clasării din campionat - locurile 1-4 -, una în calitate de câștigătoare a Champions League, una în calitate de câștigătoare a Europa League și una grație clasamentului coeficienților din sezonul precedent).

Foto 5/7

Cum se joacă meciurile în noul format UEFA Champions League

Cele opt etape din prima fază vor fi programate între 17 septembrie 2024 și 29 ianuarie 2025.

Cele 36 de echipe vor fi împărțite ca și acum în patru (4) urne valorice, diferența fiind că fiecare urnă va conține 9 echipe, față de 8 câte sunt în prezent. Urna 1 va conține deținătoarea Ligii Campionilor și campioanele primelor 8 campionate din clasamentul coeficienților.

Restul echipelor vor fi repartizate în celelalte 3 urne conform clasamentului coeficienților. Meciurile se vor decide prin tragere la sorți.

Fiecare din cele 36 de echipe va juca patru meciuri pe teren propriu și patru în deplasare (fiecare cu echipe diferite), urmând să întâlnească câte două echipe din fiecare urnă valorică (un total de 8 meciuri). Conform regulamentului, o echipa va juca câte un meci pe teren propriu și unul în deplasare împotriva unei echipe din fiecare dintre cele 4 urne valorice.

Vor fi mai mulți bani din 2024. Cu cât crește fondul de premiere

În urmă cu mai bine de trei decenii, UEFA decidea să transforme Cupa Campionilor Europeni și introducea sistemul cu grupe, iar decizia a fost una extrem de profitabilă. Liga Campionilor a devenit fără îndoială competiția supremă în lumea fotbalului și veniturile generate au crescut de la an la an.

Foto 7/7

Din 2021 până în prezent, Liga Campionilor a generat anual venituri de aproximativ 3,6 miliarde de euro, o parte din încasări mergând către fondul de premiere care în ultimele sezoane a ajuns la un total de peste două miliarde de euro.

UEFA le promite cluburilor că, odată cu schimbarea formatului, vor crește considerabil și premiile.

"Lucrăm cu estimări conservatoare și optimiste, iar proiecțiile (n.r. privind încasările) aș spune că sunt între 4,6 miliarde și 4,8 miliarde de euro" directorul de competiții al UEFA, Giorgio Marchetti.

Forul continental estimează că încasările din drepturi TV și sponsorizări se vor apropia de 5 miliarde de euro odată cu aceste schimbări și e evident că asta se va traduce și în premii mai mari pentru cluburile participante.

În fapt, mutarea UEFA este o încercare de a determina granzii Europei să renunțe la proiectul SuperLigii Europene și să se mulțumească cu o creștere a veniturilor din competiția deja văzută de fani drept cea mai importantă din lumea fotbalului. În plus, modificările aduse sistemului de calificare le și asigură în mare măsură echipelor care inițiaseră proiectul Superligii că vor juca an de an în Champions League, chiar și în cazul în care performanțele din campionatele interne vor fi sub așteptări.

Foto 6/7

Cum s-a schimbat formatul Ligii Campionilor de-a lungul timpului (1992-prezent)

Modificarea ce va avea loc în 2024 va fi a șaptea adusă de UEFA formatului Champions League, implementat în 1992. Cu siguranță nu va fi și ultima, în condițiile în care forul european a părut întotdeauna preocupat de a identifica noi metode pentru a genera venituri suplimentare. În acest context nu ar fi deloc imposibil ca discuțiile din prezent invitarea unei echipe din Arabia Saudită să participe în competiție să devină realitate în viitorul apropiat.

Iată cum s-a schimbat formatul UCL din 1992 până în prezent:

 • 1992-1993 - două tururi eliminatorii și apoi 2 grupe a câte 4 echipe - câștigătoarele celor două grupe își disputau finala;
 • 1993-1994 - două tururi eliminatorii și apoi 2 grupe a câte 4 echipe - primele două clasate din fiecare grupă se calificau în semifinale;
 • 1994-1997 - 4 grupe a câte 4 echipe - primele două clasate din fiecare grupă se calificau în sferturi;
 • 1997-1999 - 6 grupe a câte 4 echipe - câștigătoarele grupelor și cele mai bune două locuri 2 se calificau în sferturi;
 • 1999-2003 - 8 grupe a câte 4 echipe - primele două clasate din fiecare grupă se calificau în a doua fază a grupelor - 4 grupe a câte 4 echipe, de unde primele două clasate se calificau în sferturi;
 • 2003-2024 - formatul actual: 8 grupe a câte 4 echipe - primele două clasate din fiecare grupă se califică în optimi;
 • 2024-2027 (cel putin) - 36 de echipe într-o singură grupă - primele 8 se califică în optimi, următoarele 16 dispută un baraj pentru calificarea în optimi;

Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

Melodia românească care a cucerit mapamondul. Pe ce cântec au dansat jucătorii lui Real Madrid. Imagini virale!
Melodia românească care a cucerit mapamondul. Pe ce cântec au dansat jucătorii lui Real Madrid. Imagini virale!
Melodia românească care a cucerit mapamondul. Pe ce cântec au dansat jucătorii lui Real Madrid. Imagini virale!
Victorie Real Madrid, avantaj FCSB! Campioana României este ajutată de "Galactici" în drumul către grupele Champions League
Victorie Real Madrid, avantaj FCSB! Campioana României este ajutată de "Galactici" în drumul către grupele Champions League
Victorie Real Madrid, avantaj FCSB! Campioana României este ajutată de "Galactici" în drumul către grupele Champions League
Câți bani va primi Real Madrid după câștigarea UEFA Champions League
Câți bani va primi Real Madrid după câștigarea UEFA Champions League
Câți bani va primi Real Madrid după câștigarea UEFA Champions League
Mesajul postat de Borussia Dortmund, după finala Ligii Campionilor pierdută în fața celor de la Real Madrid
Mesajul postat de Borussia Dortmund, după finala Ligii Campionilor pierdută în fața celor de la Real Madrid
Mesajul postat de Borussia Dortmund, după finala Ligii Campionilor pierdută în fața celor de la Real Madrid
FCSB sau CSA Steaua? UEFA a postat lista câștigătoarelor Champions League/Cupei Campionilor imediat după victoria lui Real Madrid cu Dortmund
FCSB sau CSA Steaua? UEFA a postat lista câștigătoarelor Champions League/Cupei Campionilor imediat după victoria lui Real Madrid cu Dortmund
FCSB sau CSA Steaua? UEFA a postat lista câștigătoarelor Champions League/Cupei Campionilor imediat după victoria lui Real Madrid cu Dortmund
Primele cuvinte ale lui Edin Terzic după eșecul cu Real Madrid: ”Nouă ne-a lipsit asta”
Primele cuvinte ale lui Edin Terzic după eșecul cu Real Madrid: ”Nouă ne-a lipsit asta”
Primele cuvinte ale lui Edin Terzic după eșecul cu Real Madrid: ”Nouă ne-a lipsit asta”

Cele mai citite

Dan Șucu l-a convins pe Raț! Cât e dispus să investească și planul pentru un Rapid de Champions League: "Degeaba iei titlul dacă nu exiști în Europa!"
Dan Șucu l-a convins pe Raț! Cât e dispus să investească și planul pentru un Rapid de Champions League: "Degeaba iei titlul dacă nu exiști în Europa!"
SuperLiga  |  13 Iunie 2024, 19:00
1.
Dan Șucu l-a convins pe Raț! Cât e dispus să investească și planul pentru un Rapid de Champions League: "Degeaba iei titlul dacă nu exiști în Europa!"
Primul "conflict" în studioul PRO TV. Răducioiu, pus la punct de Reghecampf
Primul "conflict" în studioul PRO TV. Răducioiu, pus la punct de Reghecampf
EURO 2024  |  15 Iunie 2024, 11:25
2.
Primul "conflict" în studioul PRO TV. Răducioiu, pus la punct de Reghecampf
A arătat totul! Imaginile cu fanii scoțieni de la Euro 2024 care fac înconjurul lumii
A arătat totul! Imaginile cu fanii scoțieni de la Euro 2024 care fac înconjurul lumii
EURO 2024  |  14 Iunie 2024, 19:08
3.
A arătat totul! Imaginile cu fanii scoțieni de la Euro 2024 care fac înconjurul lumii
Fructul care scade colesterolul și reduce inflamația. Cât de des trebuie să-l mănânci?
Fructul care scade colesterolul și reduce inflamația. Cât de des trebuie să-l mănânci?
Fructul care scade colesterolul și reduce inflamația. Cât de des trebuie să-l mănânci?
Cât au contribuit pensionarii a căror pensie nu crește la recalculare? Când s-au pensionat? Exemple
Cât au contribuit pensionarii a căror pensie nu crește la recalculare? Când s-au pensionat? Exemple
Cât au contribuit pensionarii a căror pensie nu crește la recalculare? Când s-au pensionat? Exemple
Câți ani trebuie să muncească un pensionar pentru 1.400 lei în plus la pensie la recalculare?
Câți ani trebuie să muncească un pensionar pentru 1.400 lei în plus la pensie la recalculare?
Câți ani trebuie să muncească un pensionar pentru 1.400 lei în plus la pensie la recalculare?
Știri de ultimă oră din sport
Numirea lui Florentin Petre la Dinamo, deja contestată de Cornel Dinu: "Poate fi mai uşor de dirijat"
Numirea lui Florentin Petre la Dinamo, deja contestată de Cornel Dinu: "Poate fi mai uşor de dirijat"
SuperLiga   |  16 Iunie 2024, 09:24
Numirea lui Florentin Petre la Dinamo, deja contestată de Cornel Dinu: "Poate fi mai uşor de dirijat"
Fanii s-au întors împotriva lui Marius Ștefănescu după parafarea transferului la FCSB: "O să ai de furcă cu Gigi"
Fanii s-au întors împotriva lui Marius Ștefănescu după parafarea transferului la FCSB: "O să ai de furcă cu Gigi"
SuperLiga   |  16 Iunie 2024, 08:52
Fanii s-au întors împotriva lui Marius Ștefănescu după parafarea transferului la FCSB: "O să ai de furcă cu Gigi"
Daniel Niculae critică instalarea lui Neil Lennon ca antrenor la Rapid: ”Eu am propus altă variantă”
Daniel Niculae critică instalarea lui Neil Lennon ca antrenor la Rapid: ”Eu am propus altă variantă”
SuperLiga   |  16 Iunie 2024, 08:17
Daniel Niculae critică instalarea lui Neil Lennon ca antrenor la Rapid: ”Eu am propus altă variantă”
Albanezii nu își pierd speranța în ”grupa morții”, nici după eșecul cu Italia: ”Vom lupta pentru fiecare punct! Suntem mândri să fim la Euro”
Albanezii nu își pierd speranța în ”grupa morții”, nici după eșecul cu Italia: ”Vom lupta pentru fiecare punct! Suntem mândri să fim la Euro”
EURO 2024   |  16 Iunie 2024, 00:55
Albanezii nu își pierd speranța în ”grupa morții”, nici după eșecul cu Italia: ”Vom lupta pentru fiecare punct! Suntem mândri să fim la Euro”
Ce l-a deranjat pe Luciano Spalletti, după Italia - Albania 2-1: ”Nu-mi place ideea aceasta”
Ce l-a deranjat pe Luciano Spalletti, după Italia - Albania 2-1: ”Nu-mi place ideea aceasta”
EURO 2024   |  16 Iunie 2024, 00:30
Ce l-a deranjat pe Luciano Spalletti, după Italia - Albania 2-1: ”Nu-mi place ideea aceasta”
Simona Halep a revenit pe teren la Cluj-Napoca: ”Sunt bucuroasă să fiu din nou aici”
Simona Halep a revenit pe teren la Cluj-Napoca: ”Sunt bucuroasă să fiu din nou aici”
Tenis   |  16 Iunie 2024, 00:28
Simona Halep a revenit pe teren la Cluj-Napoca: ”Sunt bucuroasă să fiu din nou aici”
A fost invitat de federație la Italia - Albania, din Liga 2 din România, dar a refuzat: ”Am avut treburi”
A fost invitat de federație la Italia - Albania, din Liga 2 din România, dar a refuzat: ”Am avut treburi”
EURO 2024   |  16 Iunie 2024, 00:18
A fost invitat de federație la Italia - Albania, din Liga 2 din România, dar a refuzat: ”Am avut treburi”
Italia – Albania 2-1. Campioana Europei pornește cu dreptul cursa de apărare a titlului
Italia – Albania 2-1. Campioana Europei pornește cu dreptul cursa de apărare a titlului
EURO 2024   |  16 Iunie 2024, 00:02
Italia – Albania 2-1. Campioana Europei pornește cu dreptul cursa de apărare a titlului
Radu Mazăre s-a angajat după ce a ieşit din închisoare. Domeniul surprinzător în care va activa
Radu Mazăre s-a angajat după ce a ieşit din închisoare. Domeniul surprinzător în care va activa
Radu Mazăre s-a angajat după ce a ieşit din închisoare. Domeniul surprinzător în care va activa
Top 10 legume pe care trebuie să le consumi zilnic. Pot fi incluse în orice dietă
Top 10 legume pe care trebuie să le consumi zilnic. Pot fi incluse în orice dietă
Top 10 legume pe care trebuie să le consumi zilnic. Pot fi incluse în orice dietă
Calendarul anului şcolar 2024 - 2025. Lista completă a vacanţelor
Calendarul anului şcolar 2024 - 2025. Lista completă a vacanţelor
Calendarul anului şcolar 2024 - 2025. Lista completă a vacanţelor
FOTO | Fetele au făcut spectacol la EURO 2024. Cele mai interesante imagini de la turneul final din Germania
EURO 2024   |  12:12
FOTO | Fetele au făcut spectacol la EURO 2024. Cele mai interesante imagini de la turneul final din Germania
Corespondență EURO Jucătorii României au plecat la Munchen cu trenul. Valeriu Argăseală și un conducător din Liga 2 fac parte din delegația FRF....
EURO 2024   |  11:50
Jucătorii României au plecat la Munchen cu trenul. Valeriu Argăseală și un conducător din Liga 2 fac parte din delegația FRF. Jandarmii aduși din țară au asigurat securitatea tricolorilor
Valentin Ceaușescu, după ce Mircea Lucescu l-a tot acuzat că a ajutat Steaua: ”Mi-am mai spus o dată părerea și nu am fost...
Special   |  10:50
Valentin Ceaușescu, după ce Mircea Lucescu l-a tot acuzat că a ajutat Steaua: ”Mi-am mai spus o dată părerea și nu am fost ascultat”
EURO 2024: Programul complet al meciurilor, clasamente, rezultate și televizări. Aici ai tot ce trebuie să știi despre...
EURO 2024   |  10:35
EURO 2024: Programul complet al meciurilor, clasamente, rezultate și televizări. Aici ai tot ce trebuie să știi despre Campionatul European din Germania
Unul dintre marcatorii de la Euro, mesaj special pentru Cosmin Moți: ”El m-a propus la echipă”
EURO 2024   |  09:56
Unul dintre marcatorii de la Euro, mesaj special pentru Cosmin Moți: ”El m-a propus la echipă”
Numirea lui Florentin Petre la Dinamo, deja contestată de Cornel Dinu: "Poate fi mai uşor de dirijat"
SuperLiga   |  09:24
Numirea lui Florentin Petre la Dinamo, deja contestată de Cornel Dinu: "Poate fi mai uşor de dirijat"
video Imaginile pe care UEFA nu le-a vrut la TV. Ce s-a întâmplat în timpul meciului Italia - Albania 2-1
EURO 2024   |  08:55
Imaginile pe care UEFA nu le-a vrut la TV. Ce s-a întâmplat în timpul meciului Italia - Albania 2-1
Fanii s-au întors împotriva lui Marius Ștefănescu după parafarea transferului la FCSB: "O să ai de furcă cu Gigi"
SuperLiga   |  08:52
Fanii s-au întors împotriva lui Marius Ștefănescu după parafarea transferului la FCSB: "O să ai de furcă cu Gigi"
Rezultate / Clasamente