Ultima ediție a Ligii Campionilor așa cum o știm! Cum va arăta competiția din 2024, cu 36 de echipe într-o singură "grupă", fără meciuri tur-retur

UEFA Champions League, schimbări majore din sezonul 2024-2025. Cum va arăta competiția Galerie foto(7) Galerie foto (7 fotografii): Ultima ediție a Ligii Campionilor așa cum o știm! Cum va arăta competiția din 2024, cu 36 de echipe într-o singură "grupă", fără meciuri tur-retur
Foto: Profimedia Images / Colaj iAMsport.ro  |   UEFA Champions League, schimbări majore din sezonul 2024-2025. Cum va arăta competiția

Redactia   |   Publicat: 31.08.2023 14:45   |  Actualizat: 31.08.2023 17:49

Lansată în 1992, când a luat locul Cupei Campionilor Europeni, UEFA Campions League este în fața unei transformări radicale, ce va avea loc începând cu sezonul 2024-2025.

Formatul utilizat în prezent, cu opt grupe a câte patru echipe va deveni istorie, iar numărul echipelor calificate pe tabloul principal va crește de la 32 la 36.

În noul format se vor juca 189 de meciuri în total, față de 125 câte se dispută în prezent.

  • Schimbări similare vor avea loc și în UEFA Europa League și UEFA Conference League, tot din sezonul 2024-2025.

Champions League din 2024: o singură "ligă", cu 36 de echipe

Faza grupelor va fi înlocuită de o fază de tip "ligă", în care cele 36 de echipe calificate pe tabloul principal vor juca câte opt meciuri.

În propunerea inițială, fiecare echipă ar fi trebuit să dispute 10 meciuri în această fază, dar UEFA a revenit după consultări cu reprezentanții echipelor și a anunțat că fiecare echipă va juca "doar" opt partide, patru pe teren propriu și patru în deplasare.

8 meciuri
va disputa fiecare echipă în prima fază a Ligii Campionilor în noul format

Primele opt echipe din acest clasament comun se vor califica automat în fazele eliminatorii, mai exact în optimi, în timp ce echipele clasate între locurile 9 și 24 vor disputa un play-off în dublă manșă pentru a obține calificarea în optimi.

Singurul aspect care va rămâne neschimbat față de formatul actual e modul în care se desfășoară fazele eliminatorii (dublă-manșă, începând din optimi).

Foto 1/7

4 locuri în plus în Champions League. Cum se decid cele 36 echipe din faza grupelor

Prin creșterea de la 32 la 36 de echipe, UEFA se asigură că va avea patru echipe în plus pe tabloul principal al Ligii Campionilor.

Partea interesantă este că două din cele patru locuri suplimentare vor fi acordate națiunilor care au performat cel mai bine în sezonul precedent din cupele europene, pe baza coeficientului UEFA generat. Acest coeficient se calculează pentru fiecare țară împărțind numărul de puncte acumulate la numărul de echipe care au jucat în cupele europene în sezonul respectiv.

Foto 3/7

De exemplu, dacă această regulă ar fi fost deja implementată, în acest an locurile suplimentare ar fi revenit Angliei și Italiei.

Iată cum vor fi decise cele 36 de echipe pentru sezonul 2024-2025

29 de echipe calificate direct:

  • Deținătoarea UEFA Champions League (o echipă)*;
  • Deținătoarea UEFA Europa League (o echipă)** ;
  • 2 x Reprezentantele celor mai bune două campionate din clasamentul coeficienților realizat doar pentru sezonul precedent (Două echipe)
  • Campioanele primelor 10 ligi în funcție, de clasamentul coeficienților realizat pentru ultimii 5 ani (10 echipe);
  • Vicecampioanele primelor 6 ligi, în funcție de clasamentul coeficienților realizat pentru ultimii 5 ani (6 echipe);
  • Echipele clasate pe locul 3 în primele 5 ligi, în funcție de clasamentul coeficienților realizat pentru ultimii 5 ani (5 echipe);
  • Echipele clasate pe locul 4 în primele 4 ligi, în funcție de clasamentul coeficienților realizat pentru ultimii 5 ani (4 echipe);
  • Total: 29 de echipe calificate direct.

* Dacă deținătoarea UEFA Campions League obține calificarea grație locului ocupat în campionatul intern, atunci acest loc va fi atribuit echipei cu cel mai bun coeficient din cele calificate pentru tururile preliminare UCL, pe ruta campioanelor.

** Dacă deținătoarea UEFA Europa League obține calificarea grație locului ocupat în campionatul intern, atunci acest loc va fi atribuit echipei cu cel mai bun coeficient din cele calificate pentru tururile preliminare UCL, indiferent că acest club joacă pe Ruta campioanelor sau Ruta non-campioanelor;

7 echipe calificate în urma tururilor preliminare:

  • 5 câștigătoare ale play-off-ului din Ruta campioanelor (5 echipe);
  • Două câștigătoare ale play-off-ului din Ruta non-campioanelor (2 echipe);

Două echipe din aceeași țară se vor putea întâlni în faza "grupelor"

O altă noutate de care vom avea parte din sezonul viitor este că două echipe din același campionat se vor putea întâlni inclusiv în faza grupelor, lucru imposibil în prezent.

UEFA a anunțat că va încerca să evite acest lucru, dar că întâlnirile dintre echipe din aceeași țară nu vor fi interzise prin regulament și vor avea loc, dacă o altă împerechere a echipelor nu va fi posibilă. Forul european notează însă că regulamentul va permite maxim un meci pentru fiecare club jucat împotriva unei echipe din aceeași țară.

Mai mult ca sigur vom avea parte de astfel de întâlnri deoarece un campionat puternic ar putea ajunge să trimită până la 7 echipe pe tabloul principal al Ligii Campionilor 7 (4 în urma clasării din campionat - locurile 1-4 -, una în calitate de câștigătoare a Champions League, una în calitate de câștigătoare a Europa League și una grație clasamentului coeficienților din sezonul precedent).

Foto 5/7

Cum se joacă meciurile în noul format UEFA Champions League

Cele opt etape din prima fază vor fi programate între 17 septembrie 2024 și 29 ianuarie 2025.

Cele 36 de echipe vor fi împărțite ca și acum în patru (4) urne valorice, diferența fiind că fiecare urnă va conține 9 echipe, față de 8 câte sunt în prezent. Urna 1 va conține deținătoarea Ligii Campionilor și campioanele primelor 8 campionate din clasamentul coeficienților.

Restul echipelor vor fi repartizate în celelalte 3 urne conform clasamentului coeficienților. Meciurile se vor decide prin tragere la sorți.

Fiecare din cele 36 de echipe va juca patru meciuri pe teren propriu și patru în deplasare (fiecare cu echipe diferite), urmând să întâlnească câte două echipe din fiecare urnă valorică (un total de 8 meciuri). Conform regulamentului, o echipa va juca câte un meci pe teren propriu și unul în deplasare împotriva unei echipe din fiecare dintre cele 4 urne valorice.

Vor fi mai mulți bani din 2024. Cu cât crește fondul de premiere

În urmă cu mai bine de trei decenii, UEFA decidea să transforme Cupa Campionilor Europeni și introducea sistemul cu grupe, iar decizia a fost una extrem de profitabilă. Liga Campionilor a devenit fără îndoială competiția supremă în lumea fotbalului și veniturile generate au crescut de la an la an.

Foto 7/7

Din 2021 până în prezent, Liga Campionilor a generat anual venituri de aproximativ 3,6 miliarde de euro, o parte din încasări mergând către fondul de premiere care în ultimele sezoane a ajuns la un total de peste două miliarde de euro.

UEFA le promite cluburilor că, odată cu schimbarea formatului, vor crește considerabil și premiile.

"Lucrăm cu estimări conservatoare și optimiste, iar proiecțiile (n.r. privind încasările) aș spune că sunt între 4,6 miliarde și 4,8 miliarde de euro" directorul de competiții al UEFA, Giorgio Marchetti.

Forul continental estimează că încasările din drepturi TV și sponsorizări se vor apropia de 5 miliarde de euro odată cu aceste schimbări și e evident că asta se va traduce și în premii mai mari pentru cluburile participante.

În fapt, mutarea UEFA este o încercare de a determina granzii Europei să renunțe la proiectul SuperLigii Europene și să se mulțumească cu o creștere a veniturilor din competiția deja văzută de fani drept cea mai importantă din lumea fotbalului. În plus, modificările aduse sistemului de calificare le și asigură în mare măsură echipelor care inițiaseră proiectul Superligii că vor juca an de an în Champions League, chiar și în cazul în care performanțele din campionatele interne vor fi sub așteptări.

Foto 6/7

Cum s-a schimbat formatul Ligii Campionilor de-a lungul timpului (1992-prezent)

Modificarea ce va avea loc în 2024 va fi a șaptea adusă de UEFA formatului Champions League, implementat în 1992. Cu siguranță nu va fi și ultima, în condițiile în care forul european a părut întotdeauna preocupat de a identifica noi metode pentru a genera venituri suplimentare. În acest context nu ar fi deloc imposibil ca discuțiile din prezent invitarea unei echipe din Arabia Saudită să participe în competiție să devină realitate în viitorul apropiat.

Iată cum s-a schimbat formatul UCL din 1992 până în prezent:

  • 1992-1993 - două tururi eliminatorii și apoi 2 grupe a câte 4 echipe - câștigătoarele celor două grupe își disputau finala;
  • 1993-1994 - două tururi eliminatorii și apoi 2 grupe a câte 4 echipe - primele două clasate din fiecare grupă se calificau în semifinale;
  • 1994-1997 - 4 grupe a câte 4 echipe - primele două clasate din fiecare grupă se calificau în sferturi;
  • 1997-1999 - 6 grupe a câte 4 echipe - câștigătoarele grupelor și cele mai bune două locuri 2 se calificau în sferturi;
  • 1999-2003 - 8 grupe a câte 4 echipe - primele două clasate din fiecare grupă se calificau în a doua fază a grupelor - 4 grupe a câte 4 echipe, de unde primele două clasate se calificau în sferturi;
  • 2003-2024 - formatul actual: 8 grupe a câte 4 echipe - primele două clasate din fiecare grupă se califică în optimi;
  • 2024-2027 (cel putin) - 36 de echipe într-o singură grupă - primele 8 se califică în optimi, următoarele 16 dispută un baraj pentru calificarea în optimi;

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.

Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

Cine transmite meciurile campioanei FCSB în primele două tururi preliminare din Champions League
Cine transmite meciurile campioanei FCSB în primele două tururi preliminare din Champions League
Cine transmite meciurile campioanei FCSB în primele două tururi preliminare din Champions League
”Am vrut să-i rup piciorul lui Ribery”. Fostul jucător de la FCSB, scos din sărite de starul francez: ”Am văzut negru în fața ochilor”
”Am vrut să-i rup piciorul lui Ribery”. Fostul jucător de la FCSB, scos din sărite de starul francez: ”Am văzut negru în fața ochilor”
”Am vrut să-i rup piciorul lui Ribery”. Fostul jucător de la FCSB, scos din sărite de starul francez: ”Am văzut negru în fața ochilor”
FCSB și CFR Cluj și-au aflat posibilele adversare din turul doi preliminar Champions și Europa League!
FCSB și CFR Cluj și-au aflat posibilele adversare din turul doi preliminar Champions și Europa League!
FCSB și CFR Cluj și-au aflat posibilele adversare din turul doi preliminar Champions și Europa League!
”FCSB e în Champions League, frate. Ai văzut drumul?” A dat verdictul după ce a văzut tragerea la sorți
”FCSB e în Champions League, frate. Ai văzut drumul?” A dat verdictul după ce a văzut tragerea la sorți
”FCSB e în Champions League, frate. Ai văzut drumul?” A dat verdictul după ce a văzut tragerea la sorți
Exclus doar online! Gigi Becali a pus condiții pentru meciurile FCSB din preliminariile europene
Exclus doar online! Gigi Becali a pus condiții pentru meciurile FCSB din preliminariile europene
Exclus doar online! Gigi Becali a pus condiții pentru meciurile FCSB din preliminariile europene
După umilința din finala Ligii, Inter e implicată într-un scandal financiar uriaș: sponsori falși, legături mafiote și protecție din partea autorităților
După umilința din finala Ligii, Inter e implicată într-un scandal financiar uriaș: sponsori falși, legături mafiote și protecție din partea autorităților
După umilința din finala Ligii, Inter e implicată într-un scandal financiar uriaș: sponsori falși, legături mafiote și protecție din partea autorităților

Cele mai citite

Dan Șucu și-a ieșit din minți când a văzut gafa făcută de angajații clubului. Dinamo a transferat un fotbalist de la Rapid după ce i-a fost greșit contractul
Dan Șucu și-a ieșit din minți când a văzut gafa făcută de angajații clubului. Dinamo a transferat un fotbalist de la Rapid după ce i-a fost greșit contractul
SuperLiga  |  30 Iunie 2025, 10:58
1.
Dan Șucu și-a ieșit din minți când a văzut gafa făcută de angajații clubului. Dinamo a transferat un fotbalist de la Rapid după ce i-a fost greșit contractul
Familia i-a fost torturată de comuniști până a recunoscut unde a ascuns aurul: ”Aveam 10 kg. Nu vă imaginați unde era”
Familia i-a fost torturată de comuniști până a recunoscut unde a ascuns aurul: ”Aveam 10 kg. Nu vă imaginați unde era”
Diverse  |  01 Iulie 2025, 09:31
2.
Familia i-a fost torturată de comuniști până a recunoscut unde a ascuns aurul: ”Aveam 10 kg. Nu vă imaginați unde era”
Evangelia Taka, soacra Kirei Hagi, cuvinte sublime despre nora ei, într-un interviu unic
Evangelia Taka, soacra Kirei Hagi, cuvinte sublime despre nora ei, într-un interviu unic
Diverse  |  30 Iunie 2025, 14:21
3.
Evangelia Taka, soacra Kirei Hagi, cuvinte sublime despre nora ei, într-un interviu unic
Știri de ultimă oră din sport
Victor Angelescu anunță noi transferuri la Rapid: ”Negociem” + Singurul fotbalist care poate pleca
Victor Angelescu anunță noi transferuri la Rapid: ”Negociem” + Singurul fotbalist care poate pleca
SuperLiga   |  02 Iulie 2025, 22:13
Victor Angelescu anunță noi transferuri la Rapid: ”Negociem” + Singurul fotbalist care poate pleca
Adrian Mititelu contestă ultimele decizii ale FRF în privința lui FCU Craiova: ”O să merg în tribunal. Vom juca în Liga 2”
exclusiv Adrian Mititelu contestă ultimele decizii ale FRF în privința lui FCU Craiova: ”O să merg în tribunal. Vom juca în Liga 2”
Liga 2   |  02 Iulie 2025, 21:18
Adrian Mititelu contestă ultimele decizii ale FRF în privința lui FCU Craiova: ”O să merg în tribunal. Vom juca în Liga 2”
Victor Angelescu, răspuns pentru Săpunaru: ”S-a supărat și el, îl înțeleg. Nu știu pe cine dă în judecată”
Victor Angelescu, răspuns pentru Săpunaru: ”S-a supărat și el, îl înțeleg. Nu știu pe cine dă în judecată”
SuperLiga   |  02 Iulie 2025, 21:08
Victor Angelescu, răspuns pentru Săpunaru: ”S-a supărat și el, îl înțeleg. Nu știu pe cine dă în judecată”
U Cluj, umilită în amicalul din Austria! Adversarii conduceau cu 4-0 la pauză
U Cluj, umilită în amicalul din Austria! Adversarii conduceau cu 4-0 la pauză
SuperLiga   |  02 Iulie 2025, 21:04
U Cluj, umilită în amicalul din Austria! Adversarii conduceau cu 4-0 la pauză
Motivul pentru care Șucu și Angelescu l-au ales pe Gâlcă pentru banca Rapidului + obiectivul pentru 2025/2026
Motivul pentru care Șucu și Angelescu l-au ales pe Gâlcă pentru banca Rapidului + obiectivul pentru 2025/2026
SuperLiga   |  02 Iulie 2025, 20:48
Motivul pentru care Șucu și Angelescu l-au ales pe Gâlcă pentru banca Rapidului + obiectivul pentru 2025/2026
Daniel Bîrligea le-a pus gând rău foștilor colegi de la CFR: ”Îmi doresc și mai mult să câștig cupa în fața lor”
Daniel Bîrligea le-a pus gând rău foștilor colegi de la CFR: ”Îmi doresc și mai mult să câștig cupa în fața lor”
SuperLiga   |  02 Iulie 2025, 20:06
Daniel Bîrligea le-a pus gând rău foștilor colegi de la CFR: ”Îmi doresc și mai mult să câștig cupa în fața lor”
Leguma cu beneficii incredibile pentru colonul tău. Detoxifică, curăță gura, dar o face să miroase
Leguma cu beneficii incredibile pentru colonul tău. Detoxifică, curăță gura, dar o face să miroase
Leguma cu beneficii incredibile pentru colonul tău. Detoxifică, curăță gura, dar o face să miroase
Pensiile pe iulie, în pericol să ajungă cu întârziere. Proteste la Casele de Pensii. Care e cauza?
Pensiile pe iulie, în pericol să ajungă cu întârziere. Proteste la Casele de Pensii. Care e cauza?
Pensiile pe iulie, în pericol să ajungă cu întârziere. Proteste la Casele de Pensii. Care e cauza?
30.000 lei/lună pentru sindicalistul Marius Nistor din 10 surse. Vrea grevă contra austerității
30.000 lei/lună pentru sindicalistul Marius Nistor din 10 surse. Vrea grevă contra austerității
30.000 lei/lună pentru sindicalistul Marius Nistor din 10 surse. Vrea grevă contra austerității
AS.RO Ce a putut păţi milionarul român care s-a botezat din nou la 45 de ani
Ce a putut păţi milionarul român care s-a botezat din nou la 45 de ani
Eugen Trică, uimit și el de atacantul ”care va exploda anul acesta”. ”De unde a ieșit copilașul ăsta?”
exclusiv Eugen Trică, uimit și el de atacantul ”care va exploda anul acesta”. ”De unde a ieșit copilașul ăsta?”
Special   |  02 Iulie 2025, 18:10
Eugen Trică, uimit și el de atacantul ”care va exploda anul acesta”. ”De unde a ieșit copilașul ăsta?”
Eugen Trică își varsă oful: ”Nu s-a întâmplat în istorie niciodată așa ceva! Poate nu am mâncat suficient rahat”
exclusiv Eugen Trică își varsă oful: ”Nu s-a întâmplat în istorie niciodată așa ceva! Poate nu am mâncat suficient rahat”
Special   |  02 Iulie 2025, 13:10
Eugen Trică își varsă oful: ”Nu s-a întâmplat în istorie niciodată așa ceva! Poate nu am mâncat suficient rahat”
Radu Banciu face previziuni pentru guvernul lui Ilie Bolojan: ''Se va duce în derizoriu''
Radu Banciu face previziuni pentru guvernul lui Ilie Bolojan: ''Se va duce în derizoriu''
Radu Banciu face previziuni pentru guvernul lui Ilie Bolojan: ''Se va duce în derizoriu''
Călin Georgescu ajunge în fața instanței pentru presupuse simpatii legionare. Radu Banciu prezice un maraton de procese costisitoare
Călin Georgescu ajunge în fața instanței pentru presupuse simpatii legionare. Radu Banciu prezice un maraton de procese costisitoare
Călin Georgescu ajunge în fața instanței pentru presupuse simpatii legionare. Radu Banciu prezice un maraton de procese costisitoare
ANM emite alertă de caniculă pentru mai multe orașe din România! Ce zone vor fi afectate
ANM emite alertă de caniculă pentru mai multe orașe din România! Ce zone vor fi afectate
ANM emite alertă de caniculă pentru mai multe orașe din România! Ce zone vor fi afectate
exclusiv De ce nu joacă Radu Banciu în reclame: ”Nici pentru 200 de milioane de euro” 
Diverse   |  23:19
De ce nu joacă Radu Banciu în reclame: ”Nici pentru 200 de milioane de euro” 
Cristi Săpunaru îl acuză pe Victor Angelescu de minciună: ”De unde știe el că nu acceptam alt post? Aș fi vrut să lucrez cu...
SuperLiga   |  22:59
Cristi Săpunaru îl acuză pe Victor Angelescu de minciună: ”De unde știe el că nu acceptam alt post? Aș fi vrut să lucrez cu Pederzoli. Nu știu pe cine am supărat”
exclusiv Anunțul premierului Ilie Bolojan aduce potopul în fotbalul românesc. Multe cluburi sunt gata să pună lacătul
SuperLiga   |  22:50
Anunțul premierului Ilie Bolojan aduce potopul în fotbalul românesc. Multe cluburi sunt gata să pună lacătul
Cristi Săpunaru își continuă războiul cu oficialul Rapidului: ”Știu că mi-a fost înscenată povestea cu alcoolul! L-aș fi dat...
SuperLiga   |  22:47
Cristi Săpunaru își continuă războiul cu oficialul Rapidului: ”Știu că mi-a fost înscenată povestea cu alcoolul! L-aș fi dat afară”
Victor Angelescu anunță noi transferuri la Rapid: ”Negociem” + Singurul fotbalist care poate pleca
SuperLiga   |  22:13
Victor Angelescu anunță noi transferuri la Rapid: ”Negociem” + Singurul fotbalist care poate pleca
exclusiv Adrian Mititelu contestă ultimele decizii ale FRF în privința lui FCU Craiova: ”O să merg în tribunal. Vom juca în Liga 2”
Liga 2   |  21:18
Adrian Mititelu contestă ultimele decizii ale FRF în privința lui FCU Craiova: ”O să merg în tribunal. Vom juca în Liga 2”
Victor Angelescu, răspuns pentru Săpunaru: ”S-a supărat și el, îl înțeleg. Nu știu pe cine dă în judecată”
SuperLiga   |  21:08
Victor Angelescu, răspuns pentru Săpunaru: ”S-a supărat și el, îl înțeleg. Nu știu pe cine dă în judecată”
Rezultate / Clasamente