special El Clasico, detalii mai puțin știute despre finala Supercupei Spaniei câștigată de madrileni. “Florentino Perez m-a luat la o conversație privată!”
Cristian Munteanu | Publicat: 15.01.2024 18:50 | Actualizat: 15.01.2024 21:56
Ecourile finalei Supercupei Spaniei, dintre Real Madrid și Barcelona, în care “los blancos” s-au impus fără drept de apel, scor 4-1, încă se fac auzite. Cele două subiecte intens dezbătute de presa spaniolă sunt legate de continuarea lui Xavi pe banca tehnică a catalanilor și de decizia arbitrului Jose Luis Munuera de a acorda lovitură de la 11 metri în minutul 37 al partidei, la duelul dintre Araujo și Vinicius.
Barcelona nu este doar într-o masivă criză financiară, fiind în imposibilitatea de a cumpăra vreun jucător în această perioadă de mercato, ci și într-una sportivă.
Sinergia dintre stafful tehnic și jucători, care a adus titlul de campioană de anul trecut, este dispărută cu desăvârșire. Iar suporterii blaugrana, care l-au susținut atât de mult pe Xavi la începutul mandatului, par să se fi întors acum împotriva fostului mijlocaș.
Unul dintre lucrurile care au început să deranjeze din ce în ce mai mult este alegerea unor tactici greșite în unele partide și incapacitatea lui Xavi de a le repara la pauză.
Dacă anul trecut apărarea era foarte bine pusă la punct, acum se pare că jucătorii sunt bulversați de mișcările adversarilor. Iar multele scoruri de 1-0 din sezonul trecut, majoritatea obținute cu noroc, nu se mai întâmplă.
Odată trecut entuziasmul fotbaliștilor la venirea lui Xavi, cu un Real Madrid care a depășit parcursul slab din LaLiga sezonului încheiat, era vremea ca Barcelona să treacă la un alt nivel. Doar că este unul inferior.
Una dintre posibilele explicații este legată de calitatea oamenilor care sunt în jurul echipei. Iar pentru asta e suficient să ne uităm la stafful lui Xavi:
- Oscar Hernandez (n.r. - fratele său), antrenor secund
- Experiență: Aspire Academy, Al Sadd
- Sergio Alegre, antrenor asistent
- Experiență: fost scouter la Olot, antrenor la Rubi în a treia ligă spaniolă, asistent Qatar U19, Qatar, Al Sadd
- Ivan Torres (n.r. – prieten cu Xavi din copilărie), preparator fizic
- Experiență: Avila, Al Sadd, Leeds (a conlucrat aproximativ 8 luni cu Bielsa)
- David Prats, analist de meciuri
- Experiență: scouter Saint Andreu, Al Sadd rezerve, Al Sadd
- Toni Lobo, analist de meciuri
- Experiență: Al Sadd rezerve, Al Sadd
- Sergio Garcia, analiza adversarilor
- Experiență: scouter Saint Andreu, Al Sadd
Spre deosebire de Xavi, Guardiola îi avea aproape pe Tito Vilanova, care a câștigat ulterior LaLiga din postura de principal, pe Unzue, care, după perioada Barcelona, a antrenat Celta Vigo și Girona. Calitatea profesională a acestora era mult mai mare decât a staffului lui Xavi.
Cazul Negreira apasă umerii Barcelonei
După un început de partidă dezastruos, cu două goluri primite în primele zece minute ale finalei Supercupei, Barcelona o reintrat, cât de cât, în meci. Lewandowski a marcat, în minutul 33, cu un voleu din afara terenului.
Apoi a venit faza din minutul 37, când centralul Jose Luis Munuera a acordat, extrem de ușor, un penalty în urma unui duel dintre Araujo și Vinicius Junior. Brazilianul a transformat lovitura de la 11 metri, iar Real Madrid s-a distanțat la 3-1. Apoi, partida a fost la discreția trupei antrenată de Ancelotti.
Fanii Barcelonei și-au amintit de o fază aproape identică din timpul El Clasico disputat în campionat, atunci când Araujo a fost faultat în careul madrilenilor.
Fundașul uruguayan a fost ținut de gât, de Tchouameni, dar arbitrul partidei a lăsat jocul să continue. Nici din camera VAR nu s-a luat nicio decizie, deși ținerea a fost evidentă. Partida s-a încheiat cu scorul de 2-1 pentru Real.
În finala Cupei Spaniei, același Araujo a avut o mână pe umărul lui Vinicius, acesta s-a împiedicat de propriile-i picioare, iar arbitrul a fluierat penalty.
Barcelona, pe lângă gaura din conturi și problemele sportive, are și o altă problemă care planează asupra clubului, ”Cazul Negreira”. Acesta face ca arbitri să fie foarte atenți cu deciziile în favoarea catalanilor, pentru a nu fi acuzați de partizanat.
Barcelona a făcut plăți în valoare totală de 7,3 milioane de euro, în perioada 2001-2018, către una dintre companiile deținută de Enriquez Negreira. Spaniolul, la acea dată, era vicepreședintele comisiei de arbitri din fotbalul spaniol.
Barca a recunoscut că a angajat un consultat extern pentru a avea parte de raporturi legate de arbitri care erau delegați la meciurile sale, iar Negreira a declarat că nu a intervenit niciodată pe lângă arbitri pentru ca aceștia să favorize echipa catalană. Ancheta în acest caz este în desfășurare.
Dar suporterii blaugrana nu pot uita meciul cu Betis Sevilla, din 2017, atunci când fotbaliștii catalani au suferit din cauza arbitrajului.
Neymar a fost faultat în careu, mingea centrată de Vidal a fost reluată de un fundaș către propria-i poartă, iar alt apărător andaluz a respins-o după ce trecuse cel puțin un metru de linie.
Catalanii au pierdut campionatul în acel sezon, clasându-se pe doi, la trei puncte de Real Madrid.
Don't forget Real Betis 1-1 Barcelona 29 Jan 2017 & Valencia 1-1 Barcelona 26 Nov 2018. pic.twitter.com/xLQkUxaXP3
— Copa América 🔝🏆 (@deep_defenders) March 14, 2023
Un alt episod care a costat-o scump pe Barcelona a fost cel din 2014. Mateu Lahoz, arbitrul întâlniri dintre Atletico Madrid și catalani, a anulat un gol perfect valabil al lui Messi.
Reușită care ar fi făcut ca scorul partidei să devină 2-1 în favoarea trupei antrenată de Gerardo Martino. Dacă acesta ar fi fost și rezultatul final, Barca ar fi câștigat un nou titlu de campioană. În schimb, remiza, 1-1, a făcut-o pe Atletico Madrid să ia titlul.
Recent, în audierile pentru ”Cazul Negreira”, Mateu Lahoz le-ar fi spus procurorilor, conform unor martori oculari, “dacă tu crezi că Negreira a influențat arbitrii, de ce aș anula un gol valabil care i-ar fi dat Barcelonei un titlu?”
Messi scored what could've been the Liga winning goal in 2014, in the last match of the season.
— The Super Cena Fan 🇱🇧🇨🇦 - FREE PALESTINE (@TheSuperCenaFan) March 12, 2023
They wrongfully disallowed it for offside, and so the match ended 1-1, meaning that Atletico Madrid won the title pic.twitter.com/P86jVp3aBH
Un alt fost arbitru, Iturralde Gonzalez, acum expert al cotidianului AS, a declarat despre meciul de aseară: “Nu este lovitură de la 11 metri, la duelul dintre Araujo și Vinicius. Dar, dacă tot fluieri penalty, atunci se impune cartonașul roșu”.
Gonzalez a făcut furori în Spania, cu câțiva ani în urmă, când a oferit o declarație legată de meciul dintre Real Madrid și Deportivo la Coruna, din sezonul 2010 – 2011, scor 6-1 pentru madrileni.
S-a terminat partida și am ieșit de pe teren împreună cu asistenții mei. Atunci a apărut o persoană care m-a impins într-o cameră. Acela era președintele celor de la Real Madrid, Florentino Perez Iturralde Gonzalez, fost arbitru LaLiga
- Real Madrid – Barcelona 4 – 1:
- Șuturi la poartă: 18 - 12
- Șuturi pe poartă: 9 - 7
- Ocazii mari de gol: 5 - 1
- Posesie: 43% - 57%
- Atingeri în careul advers: 36 – 26
- Singurii fotbaliști care au luat nota 10 într-un El Clasico:
- Lionel Messi (Real Madrid – Barcelona 0 - 3)
- Vinicius Junior (Real Madrid – Barcelona 4 - 1)
- *conform sofascore.com
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.