Șeful arbitrilor UEFA a analizat faza penalty-ului primit de România cu Slovacia: ”După 30 de ani, vă pot spune asta”
Silvian Bădulescu , Paul Chirilă (foto/video) | Publicat: 28.06.2024 14:05 | Actualizat: 30.06.2024 08:15
Faza grupelor de la EURO 2024 s-a terminat odată cu meciurile grupei F, Cehia Turcia, 1-2, respectiv Georgia - Portugalia, 2-0, miercuri, 26 iunie. Roberto Rosetti a ținut un seminar în care a analizat inclusiv faza în care România a primit un penalty controversat la meciul cu Slovacia, scor 1-1.
La doar două zile distanță, Roberto Rosetti (56 de ani), șeful arbitrilor de la UEFA, a ținut un seminar online cu privire la arbitrajul din faza grupelor.
Printre statisticile prezentate și fazele discutate, a fost explicată și faza din meciul Slovacia - România, încheiat 1-1, în care Ianis Hagi a fost faultat în careu, iar ”tricolorii” au primit penalty, transformat de Răzvan Marin.
Șeful arbitrilor UEFA a dat verdictul cu privire la penalty-ul obținut de România cu Slovacia
Robert Rosetti, șeful arbitrilor UEFA, a vorbit vineri, 28 iunie, în cadrul unui seminar organizat online, despre arbitrajul din faza grupelor de la EURO 2024.
Italianul, fost ecuson FIFA în perioada 2002-2010, a analizat și faza în care România a obținut o lovitură de la 11 metri, transformată ulterior de Răzvan Marin, în partida cu Slovacia, încheiată 1-1.
”Au existat 12 faze în care VAR a intervenit direct. Dintre acestea, 7 intervenții au însemnat goluri anulate (n.r. - printre cele 7 goluri anulate s-a regăsit și cel al lui Lukaku din partida Belgia - România, 2-0, din minutul 63), [...] o intervenție a însemnat un penalty acordat după consultarea cu VAR, la meciul Slovacia - România [...]”.
”În meciul Slovacia - România vorbim despre o fază foarte complicată, dar decizia luată după intervenția VAR a fost corectă. După 30 de ani de arbitraj, vă pot spune că este imposibil să vezi, ca arbitru, astfel de faze. Totuși, cu ajutorul VAR, totul este mai ușor. Decizia luată este corectă, penalty”, a încheiat italianul.
Statistici din faza grupelor
În cadrul aceluiași seminar, au fost prezentate și elemente ce țin de statistică. În medie, timpul efectiv de joc pe durata unui meci din grupele EURO 2024 a fost de 59 de minute și 10 secunde. În EURO 2020, s-a jucat puțin mai mult, 60 de minute și 30 de secunde, pe când la EURO 2016, primul turneu final european cu 24 de echipe, s-au jucat 56 de minute și 50 de secunde.
Mai mult, în Germania, pe durata celor 36 de meciuri, s-au arătat 166 de cartonașe galbene, mai multe decât la ediția din 2021 (98 de cartonașe galbene) sau cea din Franța (129 de cartonașe galbene).
În ceea ce privește cartonașele roșii arătate, la ultimele două ediții s-au arătat câte două în faza grupelor, pe când la ediția curentă trei, două arătate de Istvan Kovacs:
- Ryan Porteuos, în Scoția 1-5 Germania, cartonaș roșu direct;
- Antonin Barak, în Cehia 1-2 Turcia, din două cartonașe galbene;
- Tomas Chory, în Cehia 1-2 Turcia, cartonaș roșu direct arătat în afara terenului.
Fazele eliminatorii ale EURO 2024 debutează sâmbătă, 29 iunie, cu Elveția - Italia și Germania - Danemarca. Naționala României joacă marți, 2 iulie, de la ora 19:00, cu Olanda, pe ”Allianz Arena”.
Cei mai frumoși fani de la EURO 2024 - GALERIE FOTO
Click pe imagini pentru o galerie foto spectaculoasă, cu cadre surprinse în tribunele Campionatului European de fotbal 2024.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.