special I-au bătut în picioarele goale pe inventatorii fotbalului! Povestea primei naționale a Nigeriei sosită pe tărâm englez într-un turneu amical
Cristian Munteanu | Publicat: 11.12.2023 14:40 | Actualizat: 12.12.2023 08:01
În 1949, optsprezece fotbaliști nigerieni au făcut călătoria vieții lor, din Lagos în Liverpool. În Marea Britanie au disputat nouă partide, pe care le-au jucat în... picioarele goale. Iar britanicii, încălțați cu ghete cu crampoane, nu erau tocmai atenți la degetele, gleznele sau tibiile adversarilor.
Spectatorii, și nu erau puțini, cam 6.000, au rămas înmărmuriți când i-au văzut pe nigerieni intrând pe teren. Doamnele posh, gentlemanii cu pălării, la costum, nu văzuseră așa ceva. Deși suntem la 1949, când ghetele de fotbal erau inventate, fotbaliștii din Africa erau în picioarele goale.
Nota discordantă făcea Dokubo, mijlocașul, ce încălțase pantofi de pânză cu talpa ușoară. Familia sa avea o plantație de banani, așa că era obișnuit să poarte ceva în picioare. Dar începutul poveștii extraordinare a naționalei de fotbal a Nigeriei începe pe nava MV (n.r. - Majesty Victoria) Apapa.
Spectatorii le-au cerut englezilor să dea ghetele jos
Pe 29 august 1949, Apapa ajunge în portul Liverpool, cu 18 fotbaliști nigerieni. Aceștia formau naționala țării africane. Două săptămâni durase această călătorie, din colonia Marii Britanii până pe pământ englez.
Căpitanului Donald Holley, care era și președintele Federației nigeriene de fotbal, îi fusese teamă că, aflați la prima aventură pe mare, sportivilor li se va face rău. Dar s-a înșelat. Cu mâncare indigenă, orez, ulei de palmier, creveți uscați, șuncă, carne de oaie și ardei roșu, fotbaliștii s-au păstrat în formă.
La hrană s-au adăugat și alergările, dimineața și seara, când doamnele și domnii englezi erau la micul dejun sau la ceai, pe puntea navei Apapa.
După două zile, în care au încercat să absoarbă cât mai mult din ceea ce însemna Liverpool, trecuți peste șocul cultural, naționala Nigeriei juca primul meci din turul amical împotriva amatorilor de la Marine Crosby Football Club.
Nu mică a fost umirea spectatorilor când i-au văzut pe aceștia intrând desculți pe teren. Aveau benzi de plasture adeziv în jurul degetelor, ca acestea să nu se rupă, dar atât. Doar Dokubo, cum am spus mai sus, era în pantofi de pânză. El era “aristocratul” echipei nigeriene.
- 1920 este anul în care frații germani Adolf și Rudolf Dassler, au creat modelul de ghete de fotbal cu crampoane mici, similar cu ceea ce se poartă astăzi. După ce s-au certat, cei doi au înființat, mai târziu, firmele Adidas, respectiv Puma
În tribune, doamnele posh, cu mănuși albe, și gentlemanii cu pălării au privit cu condescendență la rudele lor mai sărace din colonie. Doar niște glezniere trase peste laba piciorului protejau jucătorii din Africa de șiretul și pielea dură a mingiilor. Da, baloanele, în 1949, erau cusute.
Fanii, printre care și un grup numeros de africani veniți din Manchester, în cel mai bun spirit de fair-play englez, le-au cerut celor de la Marine Crosby să-și dea joc ghetele, pentru a fi egalii nigerienilor.
Am înțeles destul de curând că picioarele lor erau mai dure decât ghetele noastre Len Carney, căpitan al echipei Marine Crosby
Au luat bătaie cu 8-0 cu ghete în picioare
Meciul a pornit așa, iar ceea ce s-a petrecut a fost surprinzător pentru mulți. Jucătorii africani au zburdat pe teren, chiar dacă acestea nu era cel mai nivelat, așa că picioarele lor erau foarte solicitate.
Nimeni nu s-a accidentat, deși, când scorul a luat proporții, amatorii de la Marine Crosby au uitat de caracterul amical al partidei și i-au atacat în stil britanic pe adversari. Numai că nu “i-au cucerit”, pentru că Nigeria a câștigat meciul cu 5-2.
La următoarea partidă, după doar două zile, cu Bishop Auckland Football Club, 13.000 de fani au fost prezenți în tribune. Toată lumea voia să vadă cum joacă africanii fără ghete. Cu șapte schimbări în echipă, nigerienii au pierdut cu 5-2. Unul dintre motive a fost și oboseala. Meciul dura 90 de minute, față de cele 70 cu care erau obișnuiți, de acasă, africanii.
Cea mai drastică înfrângere suferită de Nigeria în acest tur amical a venit în fața reprezentativei Atenei. În ziua confruntării a plouat cum numai în Anglia se poate, iar terenul era extrem de alunecos.
La pauză, africanii au împrumutat ghete de la adversarii lor doar pentru a putea sta în picioare. Asta a rezolvat o problemă, dar a născut alta. Ei nu știau să joace încălțați, așa că meciul s-a terminat cu 8-0 pentru reprezentativei Atenei.
După nouă meciuri disputate pe teritoriul Marii Britanii, naționala Nigeriei a plecat spre casă pe 29 septembrie. Două victorii, două egaluri și cinci înfrângeri a fost bilanțul africanilor în acest turneu amical.
Călătoria a deschis drumul unor fotbaliști nigerieni să se întoarcă și să evolueze pentru echipe engleze. Ottun (South Liverpool F.C.), Titus Okere (Swindon Town) și Tesilimi Balogun (Peterborough United and Queen’s Park Rangers), ca să numim doar câțiva. Africanii fără ghete câștigaseră admirația celor care au inventat fotbalul.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.