Înainte de Messi a fost el, ”Napoleon al fotbalului”. Cristian Munteanu îți spune povestea primului jucător decorat cu Legiunea de Onoare
Cristian Munteanu | Publicat: 13.10.2023 13:11 | Actualizat: 13.10.2023 16:05
Raymond Kopa, legendarul fotbalist francez, ar fi împlinit astăzi 92 de ani. Supranumit “Napoleon al fotbalului”, datorită staturii sale de doar 1,68 centimetri, și clarviziunii sale din teren, Kopaszewski a câștigat primii bani ca miner.
Dacă paginile cărților de istorie a fotbalului ar fi avut holograme, probabil că ar fi fost evident că Leo Messi avant la lettre a fost Raymond Kopa. Francezul, care juca extremă dreapta sau vârf, nu beneficia de o statură impozantă, însă se învârtea cu viteza unei sfârleze în jurul adversarilor săi.
Un accident l-a făcut să aleagă fotbalul
Născut Raymond Kopaszewski, la 13 octombrie 1931, în Noeux-les-Mines, în nordul Franței, fiul unor imigranți polonezi. Bunicii săi au trăit în Cracovia, înainte de a fugi în Germania.
Aici s-au născut părinții lui Kopa, care, după primul război mondial, s-au mutat în Franța. Patria lui Voltaire nici nu știa ce norocoasă devenise.
Însă cariera lui Kopa în fotbal avea să se nască sub semnul amănuntelor anodine. În comuna Noeux-les-Mines din Hauts-de-France, nu puteai să-ți alegi ce să muncești. Așa că tânărul Raymond a coborât și el în măruntaiele pământului, alături de tatăl și bunicul său, ambii mineri.
În goana după cărbune, lui Kopa i-a căzut un bolovan pe mâna stângă, iar unul dintre degete i-a fost strivit.
Așa l-a pierdut Franța pe minerul Raymond, care nu mai putea obține un contract pentru a fora în întuneric după cărbune, și l-a câștigat pe fotbalistul Kopa.
Știam că această viață oribilă va fi, în curând, și viața mea. Însă aveam 14 ani și știam că părinții mei se așteptau să muncesc, aveau nevoie de banii în plus Raymond Kopa
Raymond era deja înregimentat de Noeux-les-Mines, iar acum s-a dedicat complet sportului care avea să-l facă faimos.
În 1949, la 18 ani, după un stagiu de probă în care i-a fermecat pe cei de la Angers, din liga a doua franceză, Kopa a semnat primul său contract de profesionist. După doar doi ani la trupa din vestul Franței, Raymond a făcut pasul la Reims.
Un stil ”messi” înaintea lui Leo Messi
Kopa, grație inteligenței sale tactice, a inventat un nou post, acela de fals 9. Aluneca pe nesimțite între liniile adverse, iar spațiul și timpul pe care le găsea aici îi confereau oportunități pe care, un fotbalist genial ca el, le specula de minune.
După doar un an de la sosirea sa la Reims, trupa antrenată de Albert Batteux a câștigat titlul de campioană a Franței, în sezonul 1952/1953.
Porecla de ”Napoleon al fotbalului” i-a fost dată de jurnaliștii de la Marca, după un amical dintre Spania și Franța. După ce Gainza deschisese scorul, în mintul 10, Raymond a început să tragă toate sforile celorlalți jucători de pe teren, ca un maestru păpușar.
În minutul 35, Kopa a egalat, iar în repriza a doua i-a pasat decisiv lui Jean Vincent, care a marcat golul victoriei.
Mulți dintre fotbaliștii celor două naționale venea de la două echipe, Real Madrid și Stade de Reims. Pe 13 iunie 1955, circumstanțele în care se întâlneau cele două echipe de club au fost diferite.
Departe de strălucirea pe care o are acum Liga Campionilor, Cupa Campionilor Europeni era o competiție în care echipele care participau erau alese de jurnaliștii de la L’Equipe.
După parcursuri diferite, în care Real Madrid a trecut de Servette Geneva, Partizan Belgrad și Milan, iar Stade de Reims a eliminat Aarhus, Voros Lobogo și Hibernian, cele două trupe s-au întâlnit în finală.
Francezii au început excelent, conducând cu 2-0 în minutul 10, dar Di Stefano și Rial au întors soarta finalei prin golurile lor. Los blancos s-au impus cu 4-3 și au fost cuceriți de Raymond Kopa.
Real Madrid sau Kopa, Di Stefano, Rial, Gento, Puskas
Ce nu se știa prea bine era faptul că Santiago Bernabeu, președintele Realului, în cumpărase pe francez cu câteva zile înainte de finală.
Pentru 52 de milioane de franci, o sumă extrem de mare pentru acele timpuri, Kopa urma să ajungă în capitala Spaniei, lângă Di Stefano, Gento și Rial.
Astfel de transferuri erau rare la acea vreme. Nu știu cu adevărat cât de mult ar fi astăzi, dar la vremea respectivă era echivalentul a trei case Raymond Kopa
Reims a investit bine banii luați pe Kopa. I-au adus pe internaționalii francezi Roger Piantoni, Jean Vincent și Just Fontaine.
Iar pentru Raymond s-a dovedit un transfer excelent. A câștigat trei cupe ale Campionilor Europeni și a luat de două ori titlul de campion în LaLiga.
Cel mai bun an din cariera lui Kopa a fost 1958. A mers la Campionatul Mondial cu Franțe, acolo unde “cocoșii galici” au terminat pe locul 3, marcând patru goluri. A luat Cupa Campionilor Europeni, cu Real, după o finală împotriva celor de la Milan.
Toate aceste performanțe l-au condus către Balonul de Aur, trofeul acordat celui mai bun fotbalist european (n.r. – în acea vreme se oferea numai jucătorilor europeni) al anului.
Sezonul 1958/59 avea să aducă împreună una dintre cele mai tari linii de atac ale fotbalului, Kopa, Di Stefano, Rial, Gento, Puskas. Dar, ca multe alte lucruri care par extraordinare pe hârtie, chimia dintre cei cinci nu a fost foarte bună.
Barcelona le-a luat campionatul, iar Kopa avea să joace doar 11 meciuri alături de Puskas, fotbalistul pe care-l admira enorm.
În pofida acestor probleme, Raymond a avut cel mai prolific sezon al său în Spania, marcând zece goluri.
După trei ani de succes în Madrid, cei de la Real i-au oferit un nou contract lui Kopa, cu un salariu îmbunătățit, dar francezul i-a refuzat. Soția sa, sora unui fost coleg de la Angers, nu s-a adaptat deloc la cultura spaniolă, așa că Raymond s-a întors în Franța, la Stade Reims.
Aici a mai jucat încă opt ani, câștigând alte două titluri de campion în Ligue 1. Cu doar câteva săptămâni înainte de a împlini 36 de ani, Kopa și-a anunțat retragerea.
- În 1970, Kopa a devenit primul jucător de fotbal care a primit Legiunea de Onoare, cea mai importantă distincție a statului francez
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.