Sir Bobby Charlton, aristocratul fotbalului englez. Cum l-a schimbat accidentul de la Munchen pe unul dintre cei mai mari fotbaliști ai Angliei

Bobby Charlton a câștigat o cupă a Angliei cu Manchester United, în 1963 Galerie foto (1 fotografii): Sir Bobby Charlton, aristocratul fotbalului englez. Cum l-a schimbat accidentul de la Munchen pe unul dintre cei mai mari fotbaliști ai Angliei
Foto: Profimedia  |   Bobby Charlton a câștigat o cupă a Angliei cu Manchester United, în 1963

Cristian Munteanu   |   Publicat: 22.10.2023 17:02   |  Actualizat: 23.10.2023 16:39

Sir Bobby Charlton a fost singurul britanic din istorie care, pentru câteva zile, a fost mai important decât Regina Elisabeta a II-a și, poate, decât monarhia. Se întâmpla în 1966, atunci când naționala de fotbal a Angliei câștiga, pentru prima și ultima dată, titlul de campioană mondială.

Campion mondial în 1966. Balonul de Aur în același an. Câștigător al Cupei Campionilor Europeni (n.r. – Liga Campionilor) în 1968. Nicio eliminare în peste 850 de meciuri. Supraviețuitor al tragicului accident de avion de la Munchen. Acesta, și totuși mult mai mult, a fost Bobby Charlton.

Bobby a preluat moșternirea fotbalistică de la... mama sa

Poate contrar majorității biografiilor, cea a lui Bobby Charlton ne spune că iubirea pentru fotbal nu i-a fost insuflată de tată, ci de mama sa. Născut în Ashington, Northumberland, Bobby era fiu de miner. Cissie Charlton, mama, era o fanatică a fotbalului, născută și crescută în Milburn, o familie de jucători profesioniști.

Nepot al legendarului atacant al celor de la Newcastle, Jackie Milburn, Bobby Charlton a idolatrizat echipa. Dar pașii aveau să-l ducă spre alt club, unul căruia i-a dăruit aproape toată cariera sa fotbalistică.

9 jucători
au cucerit titlul mondial, Balonul de Aur și Liga Campionilor în întreaga istorie a fotbalului.

Vrăjit de alt Sir, Stanley Matthews, avea să primească sfaturi esențiale de la acesta. La doar 15 ani, Bobby a făcut pasul la echipa de tineret a celor de la Manchester United. A fost un veritabil “coup de foudre” între trupa de pe Old Trafford și Bobby.

Jucase un meci pentru echipa locală, East Northumberland Boys, de dimineață, iar după-amiază a mers să asculte, la radio, finala Cupei Angliei din ’48, dintre Blackpool și Man United. “Diavolii roșii” au pierdut meciul, dar au câștigat cel mai bun și elegant fotbalist din istoria lor: Bobby Charlton.

Din acea zi mi-am dorit să devin fotbalist și să ajung la Manchester United. Și am făcut tot ce a depins de mine pentru asta Bobby Charlton, campion mondial

Supervizor la echipa de tineret îi era legendarul Matt Busby. Nu a trecut mult și Bobby Charlton a debutat pentru echipa mare a lui Man United.

6 octombrie, 1956. A marcat două goluri, cu Charlton, scor 4-2, deși avea glezna luxată. Nu a spus nimănui acest lucru, de teamă să nu fie schimbat din echipă. Avea doar 18 ani.

12
goluri în 17 meciuri a marcat Bobby Charlton la sezonul său de debut pentru Manchester United

Tragicul accident al celor supranumiți ”Busby Babes

Anii 1956 și 1957 au adus mai mulți fotbaliști de la echipa de tineret în anturajul echipei mari a celor de la United. Luați în grijă de Matt Busby, deja câștigaseră un titlul de campioni.

Pe 6 februarie 1958, echipa, alături de jurnaliști și membri ai staff-ului, se aflau la Munchen. United se întorcea de la Belgrad, acolo unde jucaseră și eliminaseră Steaua Roșie Belgrad, avansând în semifinalele Cupei Campionilor Europeni.

1966
este anul în care Bobby Charlton a fost desemnat cel mai bun fotbalist al Angliei

De două ori a încercat aeronava Airspeed Ambassador să-și ia zborul, fără succes însă. La a treia încercare, tragedia s-a produs. Din cauza zăpezii care cădea din abundență, pe pistă, aproape de punctul de decolare al aeronavei, se formase un strat de zăpadă.

Airspeed Ambassador a alunecat pe acesta, a trecut prin gardul de protecție, a lovit o casă, iar coada, care s-a rupt, a izbit un hambar în care se afla un camion cu benzină. Acesta a explodat.

Din cei 44 de oameni aflați la bord, 20 au decedat pe loc, iar alți 3 ulterior, din cauza rănilor. Bobby a supraviețuit pentru că fusese aruncat câteva zeci de metri departe de flăcări.

3
titluri de campion al Angliei a câștigat Bobby Charlton cu Man United

Opt dintre victime au fost fotbaliști ai celor de la United. Doi dintre jucătorii care au supraviețuit nu au mai jucat niciodată fotbal. Manchester United era decimată. Liverpool le-a împrumutat cinci jucători pentru a putea disputa toate meciurile rămase în campionat.

Peste zece ani, a doua generație de “Busby Babes”, cu Denis Law și George Best în componență, câștiga Cupa Campionilor Europeni. Desigur, Bobby Charlton era pe teren. Fusese fundația pe care se construise acest nou United.

Fotbal is coming home!

Modestia, valoarea, respectul erau atributele unui atacant cu o plecare de pe loc rar întâlnită. Reprofilat ca extremă stânga după accidentul de la Munchen, Bobby începuse să fie un obșinuit al primului unsprezece al Angliei.

Nu mai zâmbea după accidentul de la Munchen, devenise introvertit, dar dorința de a câștiga, și pentru cei care nu mai erau, era arzătoare.

În 1958, la Mondialul din Suedia, fusese în lot, dar nu jucase niciun minut. Patru ani mai târziu, la ediția din Chile, a dat gol cu Argentina. În sferturi, cu Brazilia, Anglia pierdea și pleca acasă.

Înainte de accident obișnuia să cânte prin casă. După, nu am mai auzit nicio notă muzicală din partea lui Jackie Charlton, fratele lui Bobby

Însă în 1966, Campionatul Mondial era găzduit de Anglia. Condusă de Sir Alf Ramsey, naționala Albionului avea jucători mari în componență. Dar când nu a avut Anglia astfel de jucători?

Gordon Banks, Stiles, Jack Charlton, Bobby Moore, Alan Ball, Jimmy Greaves, Bobby Charlton, Hurst, fotbaliști excelenți.

17
ani a jucat Bobby Charlton la Manchester United

După un debut mediocru, 0-0 cu Uruguay, Anglia avea nevoie de o victorie în cel de-al doilea meci al grupei. Iar cel care a descătușat echipa, cu golul său din minutul 37, a fost Bobby Charlton. Englezii au învins și Franța, scor 2-0, și ieșeau din grupe.

Aici i-au așteptat rivalii care aveau să devină chiar dușmani, după războiul din Malvine, argentinienii. 1-0, iar Anglia era în semifinale.

49
de goluri a marcat Bobby Charlton pentru naționala Angliei

Partida a fost una care i-a avut drept protagoniști pe cei mai buni fotbaliști ai momentului, Bobby Charlton și Eusebio. Jucătorul lui United a marcat o dublă, iar perla de la Benfica a înscris golul care i-a menținut în joc pe lusitani.

Finala s-a jucat între Anglia și Germania de Vest.

Anglia a reușit să ne bată, în 1966, doar pentru că Bobby Charlton a fost un pic mai bun decât mine Franz Beckenbauer, campion mondial

Nemții au deschis scorul, dar Anglia a preluat conducerea pe tabelă în minutul 78. Weber a egalat cu doar un minut înainte de fluierul final, iar așa s-a ajuns în prelungiri.

Eroul englezilor a fost Hurst, care a marcat de două ori în prelungiri, iar Bobby Charlton, alături de colegii săi, devenea campion mondial.

Juca acum într-un rol mult mai influent, acela de mijlocaș coordonator, poziție ce-i permitea să-și pună mult mai mult “amprenta” pe meciuri.

De acolo, ajutat de clarviziune și pasele sale milimetrice, îl putea pune în valoare pe George Best sau pe Brian Kidd.

106
meciuri în naționala Angliei a adunat Bobby Charlton în carieră

Așa s-a întâmplat și în finala din 1968, cu Benfica, din Cupa Campionilor Europeni, când Bobby Charlton a jucat excelent. A marcat de două ori în victoria cu 4-1 a celor de la United, fiind desemnat omul partidei.

Și după ce s-a lăsat de fotbal, viața lui a fost legată inevitabil de clubul său de suflet, Manchester. Întors în 1984 pe Old Trafford, de data aceasta ca director, a fost omul care l-a adus și susținut pe Sir Alex Ferguson la United.

249
de goluri în 758 de meciuri a marcat Bobby Charlton pentru Manchester United

Două legende, iar noi am rămas, de pe 21 octombrie 2023, doar cu una. Bobby a mers să-l întâlnească pe fratele său, Jackie, pentru a povesti despre titlul mondial din ’66.


Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

El i-a dirijat pe Messi, Suarez, Alba și Busquets! A dat recitaluri în fața lui Barack și Michelle Obama, Papa Francisc și a compus pentru NASA
El i-a dirijat pe Messi, Suarez, Alba și Busquets! A dat recitaluri în fața lui Barack și Michelle Obama, Papa Francisc și a compus pentru NASA
El i-a dirijat pe Messi, Suarez, Alba și Busquets! A dat recitaluri în fața lui Barack și Michelle Obama, Papa Francisc și a compus pentru NASA
Vrei să-i vezi pe Ronaldinho, Henry, Totti și Cannavaro din nou pe teren? Vei putea face acest lucru mai repede decât crezi
Vrei să-i vezi pe Ronaldinho, Henry, Totti și Cannavaro din nou pe teren? Vei putea face acest lucru mai repede decât crezi
Vrei să-i vezi pe Ronaldinho, Henry, Totti și Cannavaro din nou pe teren? Vei putea face acest lucru mai repede decât crezi
Starul brazilian care i-a dat mingea printre picioare lui Maradona și l-a făcut “retardat” pe legendarul Pele. Cristian Munteanu îți spune povestea lui Romario
Starul brazilian care i-a dat mingea printre picioare lui Maradona și l-a făcut “retardat” pe legendarul Pele. Cristian Munteanu îți spune povestea lui Romario
Starul brazilian care i-a dat mingea printre picioare lui Maradona și l-a făcut “retardat” pe legendarul Pele. Cristian Munteanu îți spune povestea lui Romario
Gigi Riva, atacantul cu tunetul legat la ghete. Cristian Munteanu îți spune povestea celui mai bun marcator din istoria naționalei Italiei
Gigi Riva, atacantul cu tunetul legat la ghete. Cristian Munteanu îți spune povestea celui mai bun marcator din istoria naționalei Italiei
Gigi Riva, atacantul cu tunetul legat la ghete. Cristian Munteanu îți spune povestea celui mai bun marcator din istoria naționalei Italiei
Dat afară de Aston Villa, a devenit miliardar. Jucătorul care a câștigat mai mult din afaceri decât Ronaldo din fotbal
Dat afară de Aston Villa, a devenit miliardar. Jucătorul care a câștigat mai mult din afaceri decât Ronaldo din fotbal
Dat afară de Aston Villa, a devenit miliardar. Jucătorul care a câștigat mai mult din afaceri decât Ronaldo din fotbal
“Beckenbauer era un domn, un gentleman!” Fotbalistul român care a jucat împotriva Kaiserului rememorează momentele meciurilor România – Germania de Vest
“Beckenbauer era un domn, un gentleman!” Fotbalistul român care a jucat împotriva Kaiserului rememorează momentele meciurilor România – Germania de Vest
“Beckenbauer era un domn, un gentleman!” Fotbalistul român care a jucat împotriva Kaiserului rememorează momentele meciurilor România – Germania de Vest

Cele mai citite

Eliminat de Zmărăndescu de la Survivor, Cătălin Moroșanu și-a sunat soția și i-a spus un singur lucru: "Na, moldoveanul din mine..."
Eliminat de Zmărăndescu de la Survivor, Cătălin Moroșanu și-a sunat soția și i-a spus un singur lucru: "Na, moldoveanul din mine..."
Diverse  |  02 Martie 2024, 09:12
1.
Eliminat de Zmărăndescu de la Survivor, Cătălin Moroșanu și-a sunat soția și i-a spus un singur lucru: "Na, moldoveanul din mine..."
Elisabetta Canalis, în ipostaze indecente pe balcon, alături de iubitul ei, un kickboxer român
Elisabetta Canalis, în ipostaze indecente pe balcon, alături de iubitul ei, un kickboxer român
Diverse  |  02 Martie 2024, 15:24
2.
Elisabetta Canalis, în ipostaze indecente pe balcon, alături de iubitul ei, un kickboxer român
S-a izolat de lume, a slăbit peste 60 de kg și a început o afacere de succes! Cele 3 REGULI care i-au schimbat total viața 
S-a izolat de lume, a slăbit peste 60 de kg și a început o afacere de succes! Cele 3 REGULI care i-au schimbat total viața 
Sport Life  |  01 Martie 2024, 17:42
3.
S-a izolat de lume, a slăbit peste 60 de kg și a început o afacere de succes! Cele 3 REGULI care i-au schimbat total viața 
2.000.000 de pensii vor fi mai mici la recalculare. Cum repară legea pensiilor această nedreptate?
2.000.000 de pensii vor fi mai mici la recalculare. Cum repară legea pensiilor această nedreptate?
2.000.000 de pensii vor fi mai mici la recalculare. Cum repară legea pensiilor această nedreptate?
Care sunt riscurile pentru sănătate ale consumului de lapte? Când te ajută, când îți face rău?
Care sunt riscurile pentru sănătate ale consumului de lapte? Când te ajută, când îți face rău?
Care sunt riscurile pentru sănătate ale consumului de lapte? Când te ajută, când îți face rău?
La ce viteză pe autostradă și pe drumurile naționale Poliția îți confiscă mașina? Unde se întâmplă?
La ce viteză pe autostradă și pe drumurile naționale Poliția îți confiscă mașina? Unde se întâmplă?
La ce viteză pe autostradă și pe drumurile naționale Poliția îți confiscă mașina? Unde se întâmplă?
Știri de ultimă oră din sport
Ce fac stranierii români. Boloni, prima victorie cu Metz în campionat după 3 luni. PAOK și Răzvan Lucescu au revenit pe primul loc în Grecia
Ce fac stranierii români. Boloni, prima victorie cu Metz în campionat după 3 luni. PAOK și Răzvan Lucescu au revenit pe primul loc în Grecia
Stranieri   |  03 Martie 2024, 23:58
Ce fac stranierii români. Boloni, prima victorie cu Metz în campionat după 3 luni. PAOK și Răzvan Lucescu au revenit pe primul loc în Grecia
Sergiu Hanca a ridicat câteva semne de întrebare în privința arbitrajului după eșecul cu FCSB: ”Nu știu dacă a fost fault” / ”Au avut doar o semi-ocazie”
Sergiu Hanca a ridicat câteva semne de întrebare în privința arbitrajului după eșecul cu FCSB: ”Nu știu dacă a fost fault” / ”Au avut doar o semi-ocazie”
SuperLiga   |  03 Martie 2024, 23:06
Sergiu Hanca a ridicat câteva semne de întrebare în privința arbitrajului după eșecul cu FCSB: ”Nu știu dacă a fost fault” / ”Au avut doar o semi-ocazie”
Primele imagini cu Vlad Chiricheș după revenirea la FCSB! Cum arată fundașul după ce a stat jumătate de an pe bară
foto exclusiv Primele imagini cu Vlad Chiricheș după revenirea la FCSB! Cum arată fundașul după ce a stat jumătate de an pe bară
SuperLiga   |  03 Martie 2024, 22:23
Primele imagini cu Vlad Chiricheș după revenirea la FCSB! Cum arată fundașul după ce a stat jumătate de an pe bară
FCSB, lovită de ghinion! Radaslavescu l-a înlocuit pe Tavi Popescu, dar s-a accidentat imediat. Ce fotbalist ”under” a fost nevoit să trimită Charalambous în teren
FCSB, lovită de ghinion! Radaslavescu l-a înlocuit pe Tavi Popescu, dar s-a accidentat imediat. Ce fotbalist ”under” a fost nevoit să trimită Charalambous în teren
SuperLiga   |  03 Martie 2024, 22:17
FCSB, lovită de ghinion! Radaslavescu l-a înlocuit pe Tavi Popescu, dar s-a accidentat imediat. Ce fotbalist ”under” a fost nevoit să trimită Charalambous în teren
FCSB - Petrolul 1-0. Liderul s-a depărtat la 13 puncte de Rapid, ploieștenii și-au luat adio de la play-off
FCSB - Petrolul 1-0. Liderul s-a depărtat la 13 puncte de Rapid, ploieștenii și-au luat adio de la play-off
SuperLiga   |  03 Martie 2024, 21:58
FCSB - Petrolul 1-0. Liderul s-a depărtat la 13 puncte de Rapid, ploieștenii și-au luat adio de la play-off
O nouă absență importantă pentru FCSB! Cine este fotbalistul care ratează derby-ul cu Rapid
O nouă absență importantă pentru FCSB! Cine este fotbalistul care ratează derby-ul cu Rapid
SuperLiga   |  03 Martie 2024, 21:58
O nouă absență importantă pentru FCSB! Cine este fotbalistul care ratează derby-ul cu Rapid
Bătaie generală în finalul primei reprize la FCSB - Petrolul! De la ce a plecat totul
Bătaie generală în finalul primei reprize la FCSB - Petrolul! De la ce a plecat totul
SuperLiga   |  03 Martie 2024, 21:56
Bătaie generală în finalul primei reprize la FCSB - Petrolul! De la ce a plecat totul
Luis Phelipe credea că a dat primul gol în tricoul FCSB, dar reușita s-a ”transformat” în autogol
Luis Phelipe credea că a dat primul gol în tricoul FCSB, dar reușita s-a ”transformat” în autogol
SuperLiga   |  03 Martie 2024, 21:46
Luis Phelipe credea că a dat primul gol în tricoul FCSB, dar reușita s-a ”transformat” în autogol