De ce Rapid ar putea câștiga titlul. Și de ce nu-l va câștiga
Adrian Florea | Publicat: 20.01.2024 08:46 | Actualizat: 20.01.2024 12:56
Încă sub impresia formidabilei reveniri a Rapidului în fața Craiovei lui Mititelu, 4-3 după 1-3 în minutul 75, ai fi tentat să te urci pe valul de entuziasm al peluzei giuleștene și să crezi că trupa lui Cristiano Bergodi chiar se poate insinua cu șanse reale în lupta pentru campionat.
În sprijinul acestei idei ar exista cel puțin patru argumente:
1. De la mijloc în sus, Rapid beneficiază de o mulțime de soluții mai mult decât interesante, care pot face diferența în momentele în care Grantul respiră greu. Krasniqi, Burmaz și Hasani lasă impresia că-s deja integrați în schemele lui Bergodi, care avea oricum la dispoziție destui fotbaliști cu școala făcută la zi, precum Rrahmani, Funsho, Ioniță, Papeau sau Cîrjan. Iar variantele vor fi și mai numeroase când Petrila și Emmers își vor reveni total după accidentări.
2. Stabilitatea financiară și echilibrul decizional asigurate de conducerea clubului îi oferă antrenorului italian răgazul și tihna necesare să pregătească remontada cu care să fie celebrat "Centenarul" de 101 ani.
Rapid, favorita arbitrilor?
3. Rapid profită la maximum de pe urma unor arbitraje care, dacă nu o avantajează, în niciun caz nu o pun la zid. Și asta contează enorm, întrucât nu s-a inventat echipa care să triumfe în vreo competiție având arbitrii împotriva ei.
Așa disperare a arbitrilor să-i aducă pe adversari peste noi nu am văzut! E greu să <fluieri> corect în Giulești, cu așa presiune a publicului Vlad Achim, pe 19 ianuarie 2024
Rapid n-a avut nicio decizie importantă contra ei în ultimii doi ani! În plus, a primit vreo 30 de penalty-uri! Adrian Mititelu jr., pe 24 octombrie 2023
4. Energia transmisă de tribune pare inepuizabilă, iar succesul cu iz de miracol de vineri seara are darul de a repara și moralul alb-vișiniilor, un moral ce fusese devastat de seria negativă incredibilă începută pe 5 noiembrie anul trecut.
Cristi, mai uită-te în buletin!
Cu toate acestea, șansele ca Rapid să devină campioană în 2024 sunt extrem de reduse. Și tot măcar patru motive stau la baza acestei concluzii:
1. Chiar și după victoria cu FCU, distanța față de lider rămâne uriașă, 8 puncte. Ecart ce s-ar putea transforma iarăși în 11 "lungimi", dacă FCSB se va impune luni cu UTA. OK, la un moment dat, zestrea din clasament se va înjumătăți. Însă e nevoie de ceva mai mult decât o prevedere regulamentară ca "feroviarii" să conteze cu adevărat în războiul pentru titlu.
2. Bergodi nu are apărare. Și, în curând, nu va mai avea nici portar. Iar fără o defensivă decentă, nimeni, niciodată, n-a câștigat nimic în fotbal! Din păcate pentru trecutul său, Săpunaru refuză să se uite în buletin și a devenit o povară nu numai pentru arbitrii pe care-i mai terorizează din când în când, cât mai ales pentru propriii coechipieri.
Grav este că prima variantă de schimb este Iulian Cristea, stoper mediocru oricum, care-i ba accidentat, ba ieșit din formă. Iar a doua soluție poartă numele Dragoș Grigore. La fel de "pensionar" ca Săpunaru și la fel de fidel client al clinicilor medicale precum Cristea.
Teoretic, cel mai de nădejde fundaș central din lot ar fi Paul Iacob. Dar tocmai asta e marea problemă pentru Cristiano, că un jucător absolut banal e considerat "Van Dijk din Giulești".
Pe flancuri, numai Onea se salvează. Și nu doar pentru că a dat vineri golul de 3-3. Gol care și așa e mai mult al lui Gurău. Meritul principal lui Onea e că nu renunță la luptă indiferent de situație, că mută mereu din peluză pe gazon spiritul fantastic al galeriei.
Braun aleargă la fel de mult, însă mai haotic. Iar pe stânga se vede că nu-i place să joace, deși nici pe dreapta n-a fost vreodată vreo lumină.
Cum acomodarea lui Borza întârzie și ea, Bergodi ar face bine să mai ceară întăriri în ariergardă. În caz că-i refuzat de conducere, poate începe ușor-ușor să se antreneze el. Și la aproape 60 de ani, un fost fundaș al lui Lazio nu poate juca mai prost decât mulți dintre elevii săi!
Djokovic, mai slab decât la FCSB! Oaidă a divorțat definitiv de minge!
3. Bergodi nu are nici închizători. Cel puțin împotriva oltenilor, Djokovic parcă a ținut morțiș să demonstreze că Gigi Becali a avut dreptate când l-a dat afară de la FCSB. Oaidă e peste tot și nicăieri, plus că pare în permanent proces de divorț cu mingea. Albu nu e nici el mai breaz, dă senzația că se descurcă mai bine în poziție de inter.
Djokovic a jucat extrem de aproape de fundașii centrali. N-a acoperit foarte bine pe faza defensivă, pentru că au fost goluri luate din zona aceea, fără să existe pressing de întâmpinare. Nu s-a ridicat la un nivel de joc extraordinar Ilie Dumitrescu, la DigiSport
Fără stoperi și fără închizători de calibru, Rapid va continua să încaseze pe bandă rulantă goluri pe zona centrală. Și nu va putea întotdeauna să realizeze minuni ofensive ori să dea peste portari hazlii ca Gurău.
4. Rapidului îi lipsește un playmaker veritabil. Teoretic, acest rol ar trebui să-l interpreteze Ioniță. Din nefericire pentru el, Alex nu izbutește să iasă dintr-un tunel de natură mai degrabă psihologică.
E folosit tot mai rar, vineri n-a intrat deloc. Antrenorul nu l-a luat în calcul nici măcar la 1-3, când gazdele erau buimace și aveau nevoie disperată de o minte lucidă, care să le ordoneze jocul.
Cu atâtea "găuri" în lot, Bergodi nu se poate apropia de titlu decât dacă, printr-o aliniere stranie a planetelor, FCSB, CFR și U Craiova s-ar prăbuși iremediabil. Cum mai degrabă e posibil să avem astăzi plus 35 de grade Celsius în București decât să "moară" toate cele trei, Rapidului nu-i rămâne decât să se gândească la campionat în 2025. În fond, dacă e "Centenar" anul ăsta, de ce n-ar fi și la anu'?! Nu-i așa, Cristi?!
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.