Valentin Ceaușescu, despre cine controla, în realitate, Steaua: ”Eu observam din afară, nu eram implicat”. Personajul controversat care ar fi contribuit la construirea generației din '86
Redactia | Publicat: 25.06.2024 16:13 | Actualizat: 25.06.2024 21:29
Valentin Ceaușescu (76 de ani) povestește în cartea ”Lăcă7uș - 7 Pași” că, de fapt, nu el a construit echipa Stelei care a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986.
În 1984, Valentin Ceaușescu, fiul foștilor dictatori Nicolae și Elena Ceaușescu, a început să se implice la Steaua. Din acel moment, în următorii doi ani, echipa din Ghencea a trecut printr-o transformare de proporții.
GALERIE FOTO | Cum arată acum Valentin Ceaușescu
Lotul cristalizat în acea perioadă a reușit cea mai importantă performanță din istoria fotbalului românesc, câștigarea Cupei Campionilor Europeni, în 1986.
De-a lungul timpului, Valentin Ceaușescu a fost indicat drept cel care a construit acea echipă care a luat trofeul la Sevilla, în 1986, și care a devenit o forță în Europa în următorii ani.
Valentin Ceaușescu, despre Steaua 1986: ”Eu nu eram implicat”
Unicul copil rămas în viață al soților Ceaușescu, Valentin Ceaușescu s-a retras într-o discreție totală după Revoluția din 1989.
- Cartea ”Lăcă7uș, 7 pași” costă 50 de lei și poate fi comandată pe site-ul magazinsteaua.ro.
În toți acești ani, Valentin Ceaușescu a vorbit extrem de rar. Totuși, el a acceptat un interviu pentru cartea ”Lăcă7uș - 7 Pași”, scrisă de Vasile Lupașc Sfinteș și George Ogăraru și dedicată lui Marius Lăcătuș.
Printre alte subiecte, fiul fostului dictator Nicolae Ceaușescu a fost întrebat și despre contribuția pe care a avut-o pentru construcția generației Steaua 1986.
Fără să epateze, Valentin Ceaușescu spune că, de fapt, cel mai mare merit îl are fostul general Ion Coman, care atunci era secretar al Comitetului Central și șef al secției militare și juridice, funcție pe care a ocupat-o în perioada 1980-1989.
Vasile Lupașc Sfinteș: Domnul Iovan a povestit că exista un fel de sfat al înțelepților care, ani de zile, a lucrat la construcția echipei Steaua din anii '80. Dumnealui spunea că nu vă cunoștea decât pe dumneavoastră și pe domnul Alecsandrescu, dar a simțit că, din umbră, mulți oameni au contribuit la acea construcție. Ce ne puteți spune? Cum a crescut această echipă?
Valentin Ceaușescu: Eu mi-aduc aminte că cel care se ocupa în momentele alea foarte mult a fost generalul Coman. El a sprijinit mult, el l-a adus și pe Duckadam, s-a ocupat de echipă și i-a dat mână liberă lui Ion Alecsandrescu să facă selecția. Așa s-au perindat pe la Steaua zeci de jucători până s-a cristalizat acea echipă.
Eu nu eram implicat. Observam din afară, îmi plăcea. Am venit la echipă când 'nea Emi a fost renumit în funcție. Îl cunoșteam din afara stadionului, eram buni prieteni.
Văzând cum crește echipa, ce valori acumulează, cum se leagă jocul, le-am spus că avem toate șansele să câștigăm Cupa Campionilor Europeni.
Cine a fost generalul Ion Coman, cel care ar fi contribuit la nașterea generației Steaua 1986
Născut pe 25 martie 1926, la Bujoreni, Teleorman, Ion Coman este un personaj foarte controversat din perioada comunistă.
Militar de carieră, el a fost șeful Marelui Stat Major al Armatei Române (1974-1976), ministru al Apărării Naționale (1976-1980), secretar al Comitetului Central și șef al secției militare și juridice, funcție pe care a ocupat-o în perioada 1980-1989.
În perioada 1981-1986, el a fost desemnat de Nicolae Ceaușescu să se ocupe de dezvoltarea sportului românesc. ”Ceaușescu m-a pus șef peste sportul din țară”, a spus Ion Coman, într-un interviu acordat în 2010.
Înainte de această perioadă, Ion Coman a fost cel care a dat ordin să se construiască stadionul Steaua, în anul 1973. Ocupa atunci funcțiile de adjunct al ministrului Forțelor Armate și secretar al Consiliului Politic Superior al Armatei. Construcția stadionul din Ghencea a durat un singur an.
Ion Coman a dat ordin să se tragă în populația din Timișoara, la Revoluție
Dincolo de rolul pe care l-a avut în dezvoltarea sportului, Ion Coman a rămas în istoria României drept unul dintre criminalii Revoluției.
Ion Coman era mâna dreaptă a lui Nicolae Ceaușescu, pe care l-a ajutat să-și întărească puterea.
În decembrie 1989, începutul Revoluției l-a prins pe funcțiile de secretar al Comitetului Central și al PCR (Partidul Comunist Român). După ce au început evenimentele din Timișoara, Nicolae Ceaușescu a convocat o ședință a Comitetului Politic Executiv al PCR, în care s-a decis că revolta populației va fi înăbușită cu arme de foc.
Pe data de 17 decembrie 1989, Ion Coman a fost desemnat să conducă spre Timișoara delegația formată din generalii Ștefan Gușă, Victor Atanasie Stănculescu, Mihai Chițac, Constantin Nuță, Mihalea Velicu și coloneii Filip Teodorescu și Gabriel Anastasiu.
În seara de 17 decembrie, Ion Coman a ordonat armatei să tragă în populația revoltată.
Imediat după ce regimul Ceaușescu a căzut, pe 22 decembrie 1989, generalul Ion Coman a fost arestat și judecat pentru rolul pe care l-a avut în reprimarea sângeroasă a revoltelor de la Timișoara.
În decembrie 1991, Ion Coman a fost condamnat la un total de 25 de ani de închisoare, fiind găsit vinovat pentru omor deosebit de grav și tentativă de omor deosebit de grav. De asemenea, a fost degradat pentru o perioadă de 10 ani. Sentința a fost atacată la Curtea Supremă de Justiție.
Pe 6 iunie 1997, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au casat decizia din decembrie 1991 și l-au condamnat pe Ion Coman la 15 ani de închisoare. De asemenea, a fost degradat militar.
Pe 11 decembrie 2000, după ce executase 3 ani și 3 luni de închisoare, el a fost grațiat în urma unui decret semnat de fostul președinte al României, Emil Constantinescu.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.