exclusiv Reacția lui Ionuț Chirilă în ziua în care Lucescu a fost instalat la echipa națională: "Este un merit incontestabil al lui Burleanu că l-a pus pe cel mai bun în postul în care era nevoie"
George Drafta | Publicat: 06.08.2024 22:27 | Actualizat: 07.08.2024 09:15
Ionuț Chirilă (58 de ani) a comentat în exclusivitate pentru iAMsport.ro decizia lui Mircea Lucescu de a accepta postul de selecționer al naționalei României. Antrenorul consideră că varianta aleasă de Federația Română de Fotbal este cea mai bună posibilă după ce Edi Iordănescu nu a mai continuat în fruntea primei reprezentative.
Ionuț Chirilă a explicat pentru citiorii iAMsport.ro felul în care ar trebui făcută selecția în privința persoanei care să conducă cea mai iubită echipă din țară.
Lucescu va debuta în exact o lună, atunci când România va avea primul meci în grupele Nations League. Stanciu și coechipierii săi vor întâlni Kosovo, la Pristina.
Ionuț Chirilă: "Lucescu este inegalabil"
Lucescu se întoarce pe bancă la 9 luni de la momentul în care a părăsit ultima echipă pe care a pregătit-o. Și-a dat demisia de la Dinamo Kiev, la începutul lunii noiembrie.
"Federația Română de Fotbal a avut trei opțiuni, opțiunea numărul 1 Mircea Lucescu, opțiunea numărul 2 Mircea Lucescu, opțiunea numărul 3, Mircea Lucescu. După care 5-6 locuri libere și poate după aceea cu totul alte opțiuni decât cele care s-au perindat prin presă.
Aici vorbim despre competență, nu ne jucăm cu destinele echipei naționale.
Criteriile numirii unui antrenor la echipa națională trebuie să fie următoarele: factorul psihologic și motivațional fantastic asupra jucătorilor, știința de a conecta jucătorii și de a-i capacita la nivel maxim și selecția în baza unei filosofii de joc câștigătoare, cel mai important lucru la o echipă națională
La echipa națională nu ai cum să faci trasee și automastime, să îi înveți pe jucători construcția atacurilor poziționale în condiții de adversitate și spații mici în 3 zile cât îi ai la dispoziție. Și atunci trebuie să faci o echipă competitivă din selecție.
Ca să faci selecția în baza unei filosofii de joc câștigătoare trebuie să fi demonstrat la echipele pe care le-ai antrenat în campionat în cele 365 de zile pe an când îți pui amprenta asupra jocului că ai avut o complexitate tehnico-tactică dusă la paroxism.
Ai schimbat sisteme de joc din mers și toate lucrurile astea ți-au adus bagajul necesar de a face această selecție în baza unei filosofii de joc câștigătoare. De ce ? Pentru că întotdeauna nu trebuie să joci după statistici.
Ca să blochezi mijlocașul dreapta al Olandei îți trebuie un anumit tip de jucător. Ca să blochezi mijlocașul dreapta al Belgiei ai nevoie de un alt tip de jucător.
Iar aprofundarea acestor lucruri ți-o dă modul în care tu ai reușit să creezi forța colectivă și să dezvolți complex tehnico-tactic jocul echipelor pe care le-ai antrenat în campionat.
Din punctul acesta de vedere Lucescu este inegalabil", a declarat Ionuț Chirilă, în exclusivitate pentru iAMsport.ro.
Ionuț Chirilă: "Riscul lui Lucescu este că nu are materialul necesar"
Lucescu a fost ofertat și de Federația Ucraineană de Fotbal pentru a prelua fosta noastră adversară din gupele Euro 2024. Dar a ales până la urmă să revină la conducerea selecționatei noastre după o pauză 38 de ani.
"A reușit la Corvinul Hunedoara să facă o echipă care dacă era condusă de MApN și MAI adică de Dinamo și de Steaua câștiga campionatul la 10 puncte avans.
A reușit la Dinamo datoriă complexității tehnico-tactice să joace de la egal la egal cu Sampdoria care urma să devină campioana Italiei sau cu Anderlecht, cu echipe net superioare ca valori individuale și el a reușit să echilibreze datorită acestei complexități tehnico-tactice pe care o are.
A bătut Panathinaikos cu 6-1 în cupele europene, echipa unui patron cu 600 de vapoare tot datorită complexității tehnico-tactice și datorită forței colective create a reușit să învingă Real Madrid și AC Milan două superi puteri în fotbal cu jucători de peste 1 miliard de euro în teren.
Un om care reușește asta poate și trebuie să fie selecționerul echipei naționale. V-am explicat din punct de vedere tehnic, asta este cel mai important. Dacă gradul de risc al selecției este minim spre zero să nu fie bun atunci poți să ai o echipă puternică cu care poți să te lupți, făcând o selecție în baza unei filosofii de joc câștigătoare.
Lucescu a demonstrat că are filosofie de joc câștigătoare la toate echipele la care a fost și la Galatasaray și la Beșiktaș și la Șahtior Donețk unde a condus campionatul 10 ani.
Care este riscul lui Lucescu ? Riscul lui Mircea Lucescu este că nu are materialul necesar pentru a se lupta cu marile puteri din fotbalul european și mondial din cauza lipsei științei de a construi jucători, lucru cauzat de numirile nu pe criterii de competență a managerilor tehnici în fotbalul românesc", a adăugat antrenorul de 58 de ani.
Ionuț Chirilă: "Să nu i se întoarcă ca un bumerang înapoi"
Lucescu a mai antrenat o singură altă reprezentativă în afară de cea a României. A fost selecționer al Turciei între 2017 și 2019.
"De asta suntem așa, lucru, și subliniez, de care el nu este străin și i s-ar putea întoarce ca un bumerang într-o zi. Pentru că și el a influențat numiri de antrenor nu pe criterii de competență, ci pe laturi sentimentale care au regresat fotbalul românesc și nu l-au ridicat.
Lucrul ăsta i se poate întoarce înapoi lui Mircea Lucescu ca un bumerang. Și nu știu dacă mai are timpul necesar să organizeze fotbalul românesc așa cum l-a avut cum era înainte la echipa națională pentru a dezvolta niște jucători care să nu reprezinte numai perspective ci să fie certitudini.
Pentru că la echipa națională avem nevoie de certitudini. Ori noi avem niște perspective, pentru că jucătorii români se duc până la un anumit nivel unde se blochează pentru că nu știm să construim jucătorii noi, noi așteptăm să se nască Ilie Dumitrescu, Hagi, Gică Popescu, Ilie Balaci.
Sunt două feluri de tehnică, tehnica lui Messi care e născută de la maică-sa din burtă și tehnica ui Overmars a cărui schimbare de picior este lucrată în laboratoarele lui Ajax.
Noi nu avem laboratoarele lui Ajax, nu știm să construim jucători. Lucescu nu este străin de acest lucru pentru că s-au făcut numiri în fotbalul românesc la care el a contribuit decisiv în unele cazuri, de oameni care au dus cluburile dpdv tehnic în faliment fotbalistic și financiar.
Acum să vedem dacă Mircea Lucescu va reuși cu capacitatea lui formidabilă și experiența lui indubitabilă să repare acest lucru ca să nu i se întoarcă ca un bumerang înapoi", a mai comentat Ionuț Chirilă.
Ionuț Chirilă: "E de felicitat Răzvan Burleanu"
Lucescu a fost al doilea antrenor abordat de Federaía pentru a prelua postul de selecționer rămas vacant de la mijlocul lunii iulie. După refuzul lui Giă Hagi, Mircea Lucescu a acceptat oferta forului de al Casa Fotbalului.
"Eu țin minte că atunci când s-a dus la Rapid prima condiție a lui Copos a spus <<Ionuț Chirilă, antrenorul echipei de tineret a Rapidului>>. Și Ionuț Chirilă i-a dat blocul de jucători cu Raț, Bratu, Daniel Niculae, Maftei, Mărgăritescu care a schimbat generația lui Sabău, Lupu, Rednic, Ganea, Barbu.
Și două echipe au câștigat în același an titlurile, și la tineret și al echipa de seniori, aia înseamnă profesionism, continuitate și stabilitate financiară. Pentru că noi am venit din urmă cu niște jucători, eu am aveam niște condiții la echipa de tineret a Rapidului la fel ca prima echipă.
Zburam cu charter la toate meciurile din deplasare, stăteam în hoteluri de 4-5 stele nu în același hotel ca echipa 1 și jucătorii aceștia i-am făcut să se simtă atât de puternici încât schimbarea generațiilor la Rapid a fost un lucru foarte facil după aceea.
Faptul că Lucescu în anumite cazuri nu a dat dovadă de profesionalismul de care dădea dovadă în ceea ce privește influențarea numirilor unor tehnciieni în fotbalul românesc va trebui să îl compenseze cu clasa lui imensă de antrenor și să repare acest lucru.
Este cel mai îndreptățit să conducă echipa națională, nu exista altcineva în afara de el, trebuia să primească această recompensă pentru că i s-a făcut o mare nedreptate de-a lungul anilor nedândui-se echipa națională.
Să nu uităm că Lucescu a fost scos de la națională după un 4-0 cu Austria, a fost scos pe nedrept, dar și alții suferă și poate și din cauza lui că nu pot să își facă profesia în fotbalul românesc și cu asta am spus tot.
E de felicitat Răzvan Burleanu, pentru că a reușit să îl numească pe Mircea Lucescu antrenorul echipei naționale. Ăsta este un merit incontestabil al lui Burleanu l-a pus pe cel mai bun în postul în care era nevoie și cred aici că și cu imboldul unor instituții ale statului.
Care din patriotism față de poporul român au controlat foarte bine situația ca să nu se întâmple vreun accident și ca Mircea Lucescu să nu mai ajungă acolo unde era îndreptățit să ajungă pe cel mai înalt piedestal al fotbalului românesc.
Cred că Lucescu a fost antrenorul echipei naționale din momentul în care s-a suit în avionul de Madrid", a încheiat Ionuț Chirilă.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.