SPECIAL | Trei decenii de când am prins transatlanticul de SUA. Stadionul Arms Park ne-a aruncat în brațele fericirii. Ilie Dumitrescu: “Nu ne speriam nici dacă am fi fost conduși”
Cristian Munteanu | Publicat: 17.11.2023 16:21 | Actualizat: 18.11.2023 08:06
Astăzi se împlinesc 30 de ani de la unul dintre cele mai mari succese din istoria fotbalului românesc. Pe 17 noiembrie 1993, România învingea Țara Galilor, scor 2-1, și se califica la turneul final al Campionatului Mondial din 1994.
Cu doar o zi înainte de meciul decisiv, dintre Israel și România, pentru Europeanul din 2024, iAM Sport vă propune o incursiune în istoria celor mai importante meciuri din istoria naționalei. Iar, cum astăzi se împlinesc 30 de ani de la una dintre victoriile care au fost pietra de temelie pentru cel mai bun Mondial al primei reprezentative, ne deplasăm la Cardiff.
De la triumful cu Belgia la dezastrul de la Kosice
În 1993, lotul echipei României arăta bine. Aveam mulți jucători care evoluau la echipe bune ale Europei, iar calificarea de la Mondialul din ’90 ne conferise foarte multă încredere. Chiar și așa, grupa numărul 4, din care făceam parte, nu era deloc una lejeră.
Tricolorii au jucat împotriva Belgiei, Reprezentativei Cehilor și Slovacilor (n.r. – denumirea inițială pe care Cehoslovacia a avut-o după ce Cehia și Slovacia s-au desprins una de cealaltă, în ianuarie 1993), Țării Galilor, Ciprului și Insulelor Feroe.
România a început cu două victorii clare, 7-0 cu Feroe și 5-1 cu Țara Galilor, dar a pierdut la Bruxelles, 1-0, și a remizat cu Cehia și Slovacia (n.r. – echipă formată din jucători ai ambelor țări), 1-1, acasă.
Chiar dacă făceau 2-1, tot mai erau 25 de minute de joc. Drept dovadă că am dat gol apoi. Jucam bine, sunt convins să îi egalam. Nu ne-am apărat, controlam jocului. Asta am simțit eu pe teren. Una este să te aperi și să ai noroc, alta e să domini ca noi la Cardiff Ilie Dumitrescu, fost internațional român, despre meciul cu Țara Galilor
Naționala noastră a legat apoi două victorii și a mers la Kosice din postura de favorită la ocuparea unuia dintre primele două locuri ale grupei, care duceau la Campionatul Mondial.
România a jucat dezastruos, iar meciul a avut un rezultat pe măsură. 2-5, iar calificarea la Mondial părea din ce în ce mai complicată.
Ne-am revenit cu Feroe, 4-0, apoi am învins Belgia, acasă, gol Ilie Dumitrescu în minutul 85, și mergeam la Cardiff fără a avea voie să pierdem meciul. Eram, însă, la mâna noastră.
Clasamentul înaintea ultimelor meciuri arăta așa:
- Belgia - 14 puncte
- România - 13 puncte
- Reprezentativei Cehilor și Slovacilor - 12 puncte
- Țara Galilor – 12 puncte
Dacă pierdeam în Țara Galilor, echipă ce voia să șteargă din rușinea acelui 1-5 din Ghencea, iar Cehia & Slovacia învingea Belgia în meci direct, rămâneam acasă. Un egal ne-ar fi fost suficient pentru a prinde transatlanticul către SUA. Și Țara Galilor se putea califica, dar numai dacă ne bătea.
Bodin, Bodin, nu uita că-ți mulțumim!
Dean Saunders (Aston Villa), Ian Rush (Liverpool), Gary Speed (Leeds) și Ryan Gigs (Manchester United) erau vedetele galeze. Noi le aveam pe ale noastre. Hagi (Brescia), Gh. Popescu (PSV Eindhoven), Ilie Dumitrescu (Steaua), Răducioiu (Milan), Petrescu (Genoa).
Trecuți prin succese, căliți din cauza rușinii de la Kosice, cu antrenorul schimbat, tricolorii aveau un avantaj moral asupra galezilor după victoria clară din tur. Dar Arms Park avea 40.000 de suflete, 95% din ele galeze, care voiau răzbunare. Și calificare.
Am avut curaj să mă uit la acel 11 metri. Este un moment important al jocului, dar... indiferent de ce se întâmpla atunci, nu cred că nu puteam scoate un rezultat de egalitate, la modul în care s-a desfășurat partida Ilie Dumitrescu, fost internațional român
Tata Puiu a jucat cu cinci pe linia defensivă, Ionuț Lupescu urcând în linia de mijloc atunci când intram în posesia balonului. Norocul a fost de partea noastră în minutul 32, atunci când șutul slab al lui Hagi s-a strecurat pe sub portarul Southall. Meciul era dominat de o echipă a României net superioară celei a Țării Galilor.
#OTD 30 years ago
— 80s&90sFootball ⚽ 🏴 🇺🇦 (@80s90sfootball) November 17, 2023
Wales just missed out on qualification for #USA94 to Romania on a night of high drama at Cardiff Arms Park
So near yet so far
🎙from Barry Davies pic.twitter.com/X4I311c8kq
La vestiare s-a intrat cu 1-0 pentru tricolori și eram mult mai liniștiți cu privire la calificare. Calm care era să ne ducă la pierzanie, pentru că s-a abătut un taifun asupra noastră în primele douăzeci de minute ale reprizei secunde.
Dean Saunders a egalat în minutul 61, iar peste alte trei minute, galezii au primit un 11 metri. Rush s-a înșurubat pe lângă Dan Petrescu, iar românul l-a jenat ușor. Dacă exista pe atunci VAR, altul decât cel de pe care se executau penalty-urile, Rush ar fi primit galben pentru simulare.
Doar eu am avut trei ocazii mari de a înscrie, cred că și singur cu portarul. Psihologic vorbind, e clar că o ratare a unui 11 metri i-a făcut pe galezi să cadă, dar au făcut asta și pentru că noi am jucat excelent Ilie Dumitrescu, fost internațional român
Fundașul lor stânga, Bodin, a luat mingea ca să execute. De la Ceaușescu nu cred că a mai fost un om asupra căruia să se abată atâtea blesteme ca asupra sărmanului Bodin. În cel mai pur stil britanic al acelor vremuri, acesta a șutat puternic, dar transversala, aceea care nu ne-a mai ajutat cu Suedia, la CM, s-a lățit, iar mingea a lovit-o.
It’s 29 years to the day since the BBC ditched San Marino vs England to go live to Cardiff Arms Park, just as Wales were awarded the most important penalty in their history against Romania.
— Stu’s Football Flashbacks (@stusfootyflash) November 17, 2022
Step forward Paul Bodin.
This is 74 secs of pure football drama.pic.twitter.com/OGVtP7m5qY
Nopțile pe care le-am trăit în SUA, unii jucând, alții din stadioane sau din fața televizoarelor, au fost, fără îndoială, călăuzite de felinarul aprins la Cardiff. Mai ales că Răducioiu, Radu, a marcat golul izbăvitor din pasa lui Ilie Dumitrescu, omul meciului.
Era minutul 82 și deja plătisem biletele către America. Unde nu doar că ne-am prezentat la spectacol, ci am fost și actori principali.
După victoria de la Cardiff, nici nu ne permiteam să visăm că vom ajunge atât de departe la Mondialul din America. Abia pe parcursul acelui turneu final ne-am conștientizat adevărata valoare și faptul că ne puteam bate cu oricine Gică Popescu, fost internațional român
Clasament final Grupa 4 preliminară:
- România – 15 puncte
- Belgia – 15 puncte
- Reprezentativa Cehilor și Slovacilor – 13 puncte
- Țara Galilor – 12 puncte
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.