Hagi 60 EPISODUL 2 > Zece partide de neuitat realizate de cel mai bun "10" pe când juca în străinătate. Goluri de la jumătatea terenului, două trofee continentale și multe victime de prestigiu: Real, Milan, Arsenal, PSG, Dortmund
Adrian Florea | Publicat: 05.02.2025 08:57 | Actualizat: 05.02.2025 08:57
La scurt timp după evenimentele din decembrie '89 a început marele exod al fotbaliștilor români. Cum era de așteptat, cel mai curtat a fost Gică Hagi.
Pe urmele lui erau toate marile cluburi ale continentului, iar primul care a mutat a fost Silvio Berlusconi. La începutului lui 1990, patronul Milanului, campioana Europei la acel moment, a obținut acordul de principiu al lui Gică, iar presa peninsulară n-a ezitat să anunțe transferul.
"Hagi è del Milan", titra Guerin Sportivo pe 8 februarie. Ruud Gullit riscase să joace finala CCE din '89 (chiar împotriva Stelei, 4-0), o accidentare mai veche îi recidivase, așa că românul era văzut drept înlocuitorul ideal al olandezului.
Totuși, Gullit se reface miraculos în primăvara lui '90, milanezii nu mai sunt atât de interesați de achiziționarea lui Gică, iar pe fir a intrat un alt colos, Real Madrid.
Spaniolii negociaseră cu Prosinecki (Steaua Roșie), Valdo (Benfica) și Barnes (Liverpool), însă fără succes. Disperați să transfere un număr 10 de clasă mondială, vin la București pentru a-l convinge pe Hagi. În fruntea delegației a fost chiar președintele Ramon Mendoza, fapt care l-a impresionat plăcut pe "Rege".
Cel mai mult a contat că președintele Realului a venit personal după mine în România Gică Hagi
Hagi și-a dat relativ rapid acordul să joace pe Santiago Bernabeu, Steaua s-a ales și ea cu o sumă importantă, 4,3 milioane de dolari, astfel că din toamna lui 1990 aveam primul român care evolua pentru cea mai galonată formație din istoria fotbalului european.
În cele două sezoane petrecute la Madrid, '90-'92, Gică a purtat tricoul "albilor" de 84 de ori, a dat 20 de goluri și 12 pase decisive. Dintre cele 84 de apariții, trei au rămas în sufletul constănțeanului.
1. Prima reușită pentru Real
Pe 22 septembrie 1990, Madridul se impunea cu 3-1 pe terenul Zaragozei, iar ultimul gol, care a securizat victoria oaspeților, a purtat semnătura lui Hagi, în minutul 85.
Antrenorul Realului era galezul John Toshack, iar primul 11 arăta așa: Buyo - Sanchís, Hierro, Spasic, Chendo -Maqueda, Míchel, Hagi, Villarroya - Hugo Sánchez, Butragueño.
2. Două goluri cu Osasuna, unul de la centrul terenului
Pe 12 ianuarie 1992, Real primea vizita Osasunei. Așa cum era de așteptat, gazdele au câștigat fără probleme, 5-2.
Eroul serii? Tricolorul nostru, care a înscris de două ori. Prima dată, în minutul 32, după o execuție incredibilă: șut de la aproape 50 de metri!
"A fost un gol pe care n-o să-l uit niciodată!", declara Gică peste ani.
După aproape 3 ani, în decembrie '94, avea să repete execuția în minutul 89 al jocului Celta Vigo - Barcelona 2-4.
3. "Triplă" în poarta lui Bilbao
Pe 16 februarie 1992, Gică a dat recital pe Bernabeu. Chiar dacă în față aveau o formație redutabilă, Athletic Bilbao, madrilenii au făcut spectacol (5-0), iar românul a fost protagonist absolut.
Hagi a marcat primele trei goluri ale întâlnirii, în minutele 22, 51 și 55. Echipa Realului era în linii mari aceeași, doar antrenorul era altul, olandezul Leo Beenhakker.
Tehnicianul cu care "Regele" s-a înțeles cel mai bine în capitala Spaniei a fost Radomir Antic, pe banca "albilor" între martie 1991 și ianuarie 1992.
Hagi a fost un zeu al fotbalului. Dincolo de ce făcea pe teren, am apreciat la el calitățile umane Radomir Antic
4. Primul gol în Serie A, "un vero capolavoro"
După doi ani cu bune și cu rele la Real, Gică cedează insistențelor lui Mircea Lucescu și ia drumul Italiei, semnând cu Brescia. La formația lombardă evoluează tot două stagiuni: '92-'93 în Serie A, '93-'94 în liga secundă.
În total, în tricoul "rândunelelor" a strâns 66 de partide, a marcat de 16 ori și a dat două pase decisive.
Cea dintâi reușită a venit pe 4 octombrie 1992, în etapa a 5-a, când s-au înfruntat Brescia lui Hagi, Sabău și Răducioiu și Foggia lui Dan Petrescu. În ciuda gazonului dificil, stricat de o ploaie torențială, clasa lui Gică a ieșit la suprafață de mai multe ori.
Cel mai evident în minutul 52, când a dus scorul la 3-0 după "un vero capolavoro", așa cum a caracterizat comentatorul partidei execuția decarului. Tot Hagi centrase și la golul de 2-0, al lui Saurini.
Scorul îl deschisese Răducioiu, iar Petrescu a pasat decisiv la reușita oaspeților.
Pentru nostalgicii "Bresciei romena", iată primul 11 al echipei lui Lucescu din acel meci: Landucci - Negro, Bonometti, M. Paganin - Sabău, Domini, De Paola, Hagi, Giunta - Saurini, Răducioiu.
5. Cupa Anglo-Italiană
Pe 20 martie 1994, Brescia a cucerit unicul trofeu din istoria clubului, Cupa Anglo-Italiană, o competiție disputată, cu anumite întreruperi, între 1970 și 1996.
"Rândunelele" au câștigat finala cu Notts County, disputată pe Wembley, cu 1-0. Gică și Neluțu au fost integraliști. Accidentat, Florin n-a fost nici rezervă.
M-am simțit bine la Brescia, acolo eram numărul 1, dar am greșit că am plecat de la Real, clubul cel mai mare din istorie! Gică Hagi
6. Start de vis pe Camp Nou: "dublă" cu Compostela
În vara lui '94, Gică a urcat cu Brescia din nou în prima ligă italiană, apoi a făcut un turneu final mondial impresionant, motiv pentru Johan Cruyff să-l treacă în fruntea listei de achiziții a Barcelonei. Și, chiar dacă avea pe masă o ofertă și din partea lui Tottenham, care-i propunea un contract superior, a ales să ia drumul Cataloniei.
Aici a rezistat tot doi ani, '94-'96. În acest interval de timp, a îmbrăcat tricoul blaugrana de 51 de ori. A înscris 11 goluri și a dat 7 assist-uri.
Primele trei partide (două în campionat, una în Liga Campionilor) ale catalanilor din toamna lui 1994 le-a pierdut din cauza unei accidentări, apoi a fost titular în Espanyol - Barça 0-0. Iar în prima apariție pe Camp Nou, 4-0 cu Compostela, pe 24 septembrie, a împărțit cu Stoicikov titlul de "omul meciului".
Bulgarul a marcat primele două goluri, după care i-a pasat decisiv lui Gică la reușita din minutul 76, reluare simplă din 6 metri. După 10 minute, "Regele" a intrat în inimile noilor fani cu un gol de poveste: lovitură liberă directă din lateral dreapta, dintr-un unghi foarte dificil, direct în vinclul opus al porții adverse!
Ce coechipieri avea Hagi? Doar câteva nume, ca să nu plictisim: Busquets sau Lopetegui în poartă, Ferrer, Nadal, Ronald Koeman, Abelardo, Sergi în apărare, Guardiola, Amor, Bakero, Eusebio la mijloc, Stoicikov, Romario, Begiristain, Jordi Cuyff în atac!
Am ales Barcelona pentru Cruyff. M-a fascinat și ca fotbalist, și ca antrenor Gică Hagi
7. A redus Olympiastadion la tăcere
Pe 1 aprilie 1996, pe o vreme mai degrabă de iarnă, decât de primăvară, Bayern München și Barcelona se întâlneau în prima manșă a unei semifinale de Cupa UEFA.
Cu Gică titular, catalanii au deschis rapid scorul (Oscar Garcia, 14'), însă nemții au revenit după pauză, goluri Witeczek și Scholl, și forțau o victorie mai consistentă.
Pe acest fond, românul a profitat în minutul 77 de o pasă neglijentă a lui Babbel, a preluat mingea la 20 de metri, a avansat câțiva metri în careu și a egalat cu un "stâng" în stânga portarului Kahn. 65.000 de spectatori au rămas fără grai!
În afara celor enumerați la sus, Hagi a avut în a doua stagiune petrecută pe Camp Nou și alți colegi celebri: Gică Popescu, Figo, Prosinecki, Kodro.
8. Ploaie de trofee și de bani pe malurile Bosforului
Deși i-ar fi plăcut să continue într-un campionat de elită, precum cel al Spaniei, Gică a părăsit Barcelona în vara lui 1996. Faptul că evolua cu intermitențe, dar și oferta financiară colosală venită de la Galatasaray l-au făcut pe monarhul nostru să devină "Sultan".
Ca să le accepte propunerea, turcii i-au pus pe masă niște sume amețitoare pentru acele vremuri și pentru un jucător în vârstă de 31 de ani și jumătate:
# contract pe 5 sezoane, cu un salariu stagional de 4 milioane de dolari
# primă de 200.000 $ la cucerirea campionatului
# primă de 100.000 $ la cucerirea Cupei Turciei
# primă de 10.000 $ la fiecare victorie în campionat
# primă de 2.000.000 $ la cucerirea unui trofeu european
Cum în cei 5 ani a câștigat aproape tot ce se putea, lui Hagi i-au intrat în conturi aproape 30 de milioane de dolari!
9. "Roșu" în prelungiri, salvat de cumnat
Dintre aceste performanțe, cel mai greu de obținut a fost Cupa UEFA, ediția 1999-2000. Mai întâi, a trebuit să termine peste AC Milan în grupa de Champions League, adică pe 3, ca să nu părăsească de tot cupele europene.
Apoi, "retrogradată" în Cupa UEFA, trupa lui Fatih Terim a avut de înfruntat niște adversari teribili: Bologna (2-1, 1-1), Dortmund (0-0, 2-0), Mallorca (2-1, 4-1), Leeds (2-0, 2-2) și Arsenal, pe care a depășit-o în finala de la Copenhaga după executarea loviturilor de departajare de la 11 metri (0-0 în timpul regulamentar).
În ultimul act, Hagi a fost eliminat în minutul 94, ca urmare a unui fault asupra lui Tony Adams, iar Gică Popescu a transformat penalty-ul decisiv.
Iată primul 11 aliniat de Terim la Copenhaga, pe 17 mai 2000: Taffarel - Capone, Gh. Popescu, Bülent Korkmaz, Ergün - Okan, Ümit Davala, Suat, Hagi - Arif, Şükür. Au mai jucat: Hakan Ünsal, Ahmet Yildirim și Hasan Şaş.
Arsenal era pregătită de Arsene Wenger și avea în componență o mulțime de staruri: Seaman - Dixon, Adams, Keown, Sylvinho - Parlour, Vieria, Petit, Overmars - Henry, Bergkamp. Au mai jucat: Kanu și Šuker.
10. "Golul de aur" i-a adus încă o Supercupă a Europei
În acea vară, Terim și-a încercat șansa în Italia, plecând la Fiorentina, apoi la Milan, iar pe banca Galatei a fost instalat Mircea Lucescu. Primul joc important, pe 25 august, primul șoc: Real Madrid, în Supercupa Europei.
Desfășurată la Monte Carlo, partida a fost câștigată de turci cu 2-1, golurile fiind înscrise de Jardel (de două ori) și de Raul. A doua reușită a atacantului brazilian a "picat" în minutul 102 și a fost "gol de aur", aceasta fiind regula ce stabilea la acea oră învingătoarea într-un duel intrat în prelungiri.
Hagi a fost pe teren până în minutul 71, când a fost substituit de Bülent Akın, în vreme ce Popescu a jucat până la final.
Pentru a pricepe mai bine ce au realizat atunci Lucescu, Hagi și Popescu, iată formula de echipă folosită de Vicente del Bosque: Casillas - Geremi, Ivan Campo, Ivan Helguera, Roberto Carlos - Figo, Makelele, Celades, Savio - Guti - Raul. Au mai intrat: Salgado, Flavio Conceicao și Munitis.
Dacă nu eram român, poate câștigam și eu <Balonul de Aur>! Gică Hagi
Alte mari victorii obținute de Galatasaray Istanbul în cupele europene, cu Hagi pe teren
# 4-2 cu PSG, în octombrie 1996, turul 2 Cupa Cupelor (Gică a dat 3 pase decisive)
# 2-1 cu Bilbao, în septembrie 1998, grupe Liga Campionilor (Gică a marcat golul de 2-1)
# 3-2 cu AC Milan, în noiembrie 1999, grupe Liga Campinilor (Gică a dat pasat decisivă la primul gol al turcilor)
# 2-0 la Dortmund, în martie 2000, optimi de finală Cupa UEFA (Gică a înscris golul de 2-0)
# 2-1 cu Mallorca, în martie 2000, sferturi de finală Cupa UEFA (Gică a pasat decisiv la golul de 1-0)
# 2-0 cu Leeds United, în aprilie 2000, semifinale Cupa UEFA
# 3-2 cu AS Monaco, în septembrie 2000, grupe Liga Campionilor (Gică a înscris golul de 2-0)
# 1-0 cu La Coruna, în februarie 2001, grupe Liga Campionilor
# 2-0 cu AC Milan, în martie 2001, grupe Liga Campionilor (Gică a marcat golul de 1-0)
# 3-2 cu Real Madrid, în aprilie 2001, sferturi de finală Liga Campionilor
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.