EPISODUL 4 > Cât de bun antrenor e Hagi? Profet doar în Constanța natală? Ghinionist la națională, neînțeles la Bursa, la Galata și la Timișoara, umilit de finul Gigi în Ghencea, Gică a performat numai la cârma echipelor inventate de el
Adrian Florea | Publicat: 05.02.2025 21:17 | Actualizat: 05.02.2025 22:32
Fuoriclasse pe gazon, Gică Hagi a vrut să demonstreze imediat ce s-a lăsat de fotbalul jucat că se descurcă și pe marginea terenului. Chiar dacă a primit numeroase șanse la un nivel foarte bun, până acum a arătat calități de mare manager doar la Viitorul/Farul Constanța.
Coșmarul Slovenia. A fost ghinion sau a greșit Hagi, că a mizat pe prea mulți atacanți?
Prima aventură a fost la cârma naționalei. În vara lui 2001, imediat ce a renunțat la cariera de fotbalist, Federația l-a numit selecționer în locul lui Loți Boloni, sedus de milioanele puse pe masă de Sporting Lisabona.
Startul a fost fulminant. După un 2-2 cu Slovenia, într-un amical disputat la Ljubljana, a urmat un 2-0 de poveste la Budapesta, în preliminariile CM 2002. Primul succes pe tărâm maghiar din istorie!
Încă un meci oficial, încă o remiză, 1-1 cu Georgia. Însă locul 1 nu mai putea fi atins nici cu o victorie, Italia era prea departe.
De pe locul 2 tricolorii au mers la baraj. Unde au dat fix peste Slovenia, adversarul din prima partidă a lui Hagi ca selecționer.
O națională evident inferioară României, chit că Generația de Aur era la crepuscul. Apăruseră, în schimb, tineri de mare valoare, precum Chivu, Mutu, Pancu ori Marius Niculae, în timp ce Contra, Adi Ilie și Ganea erau deja certitudini.
Ce a urmat? Un coșmar care-l bântuie și acum pe Gică! După un eșec la limită în prima manșă, 1-2 în deplasare, un eșec venit și ca efect al unui arbitraj total defavorabil al danezului Kim Milton Nielsen, toată lumea aștepta un succes clar în Ghencea și o calificare la Mondialul asiatic.
Pe o vreme infernală și pe un gazon prost, ai noștri au ratat din toate pozițiile, Rudonja ne-a întristat la singurul lor șut pe poarta lui Lobonț, apoi numai Contra a găsit calea spre gol. S-a terminat 1-1, adio Japonia&Coreea de Sud, adio Hagi!
Ca să-și salveze scaunul, Mircea Sandu l-a sacrificat, cum se întâmplă mai mereu, pe antrenor. Noua viață a lui Gică începea cum nu se putea mai trist!
România la returul cu Slovenia (1-1): Stelea - Contra, Miu (79' Mihalcea), Gh. Popescu, Chivu - Sabău, Ghioane (59' I. Ganea), D. Munteanu - Mutu (59' Pancu), M. Niculae, Ad. Ilie.
Am fost împins să accept postul de selecționer, apoi m-au lăsat singur! După Slovenia am fost distrus! Nu criticat, ci distrus, jignit, făcut în toate felurile! Gică Hagi
Eșec și la Bursa
Din noiembrie 2001 până în vara lui 2003, "Regele" n-a dorit să preia nicio echipă, deși oferte a tot avut. Amintirile slovene încă îl chinuiau, plus că nu avusese nicio pauză mai lungă după cele două decenii de fotbal la nivel mare, care-l consumaseră psihic enorm.
În iulie 2003, acceptă oarecum surprinzător o propunere din țara de adopție, Turcia. Dar nu de la vreun gigant, ci de la Bursaspor.
Primit cu entuziasm de fanii "crocodililor", Hagi n-a avut rezultatele scontate. Din 12 partide în care a stat pe banca alb-verzilor, a câștigat două! Palmaresul e completat de patru remize și de șase înfrângeri.
La mijlocul lunii noiembrie (tot noiembrie!), demisionează, deși semnase un contract pe trei sezoane și avea ca obiectiv "reconstrucția echipei", nu câștigarea vreunui trofeu. "Am făcut multe sacrificii ca să fiu antrenor la Bursa. Am renunțat chiar la jumătate din salariul meu, doar să mi se aducă jucătorii pe care i-am solicitat. Nu s-a putut, asta e, la revedere!", spunea machidonul în momentul despărțirii.
De menționat că, în acea vară, bașkanii Bursei au făcut patru achiziții, toate din România: portarul Bogdan Vintilă, fundașii Iulian Miu și Cornel Frăsineanu și atacantul Ionel Ganea.
S-a întors la marea dragoste. A măturat pe jos cu Daum, dar n-a prins Liga. Out!
Începută cu puține lumini și mult prea multe umbre, cariera de tehnician a lui Gică era într-un mare impas. Inclusiv el s-a gândit dacă merită să insiste pe calea asta.
Pe acest fond, oferta Galatei, din martie 2004, a surprins. Cim Bom era abia pe 6, "Împăratul" Terim își pierduse coroana, oamenii aveau nostalgia "Regelui".
În acea ediție, Hagi n-a putut sălta mai sus în clasament, însă în următoarea stagiune, 2004-2005, a terminat pe podium. Iar în Cupa Turciei a obținut un succes despre care se vorbește și acum pe malurile Bosforului, 5-1 cu campioana Fenerbahçe în finală!
Managerul "canarilor" era cunoștința noastră de mai târziu, neamțul Christoph Daum, iar lotul era garnisit cu vedete precum Rüştü, Marco Aurélio, Alex, Tuncay, Marcio Nobre sau Pierre van Hooijdonk!
E adevărat că nici Galatasaray nu stătea foarte rău la acest capitol. Iată formația din respectiva finală: Mondragón - Cihan, Tomas, Song, Orhan - Ayhan, Flávio Conceição, Ribéry, Ergün - Necati, Şükür. Au mai evoluat: Sabri, Hasan Șaș, Uğur.
În 2005, am luat Cupa, iar campionatul l-am pierdut în ultimele două etape, în condițiile în care clubul o ducea greu cu banii. Și nu uitați că atunci am ridicat unul dintre cei mai bine cotaţi jucători la ora actuală, Ribéry Gică Hagi, în 2009
Cine s-a băgat peste el pe Bega?
Triumful din Cupă n-a fost suficient ca românului să i se propună extinderea angajamentului, în locul său fiind adus belgianul Gerets. Gică se întoarce în țară, unde era dorit insistent de Steaua.
Îl refuză, totuși, pe finul Gigi Becali, care se reorientează și-l angajează pe Oleg Protasov. Hagi așteaptă prilejul potrivit pentru a revenit în prim-plan.
Prilej care se ivește în toamnă, când Cosmin Olăroiu se ceartă cu Marian Iancu și părăsește Timișoara. "Regele" debarcă pe Bega!
Rezistă la cârma Politehnicii până în mai 2006, când se desparte de bănățeni, pe care-i lasă la mijlocul clasamentului. Motivele divorțului? Rezultatele sub așteptări (5 succese, 4 remize, 7 înfrângeri) și implicarea șefilor clubului în munca antrenorului!
"Toată lumea privește numai la rezultate, dar uită că eu i-am promovat pe Torje, pe Pantilimon, pe Latovlevici sau pe Luchin. De la Timișoara am plecat pentru că nu am acceptat anumite lucruri, pe care n-o să le accept niciodată. Dacă mi-ai dat o echipă pe mînă, dă-mi-o, nu pot accepta să se bage altcineva peste mine, indiferent cine este el", avea să declare el, la mulți ani după aceea, fără să nominalizeze personajul care l-a deranjat.
Război total cu Gigi: "Mi-a întins o cacealma. Mi-a luat mintea, personalitatea, demnitatea!"
Din mai 2006 până în iunie 2007, altă pauză. Apoi, surprinzător, cedează avansurilor lui Gigi Becali și se întoarce în Ghencea.
Îi califică pe roș-albaștri în grupele Champions League, după 3-1 la "general" cu Zagłębie Lubin și 4-2 cu BATE Borisov, însă o serie de rezultate modeste în campionat aruncă în aer relația cu finanțatorul clubului.
Sătul de ingerințele lui Becali, pe 20 septembrie convoacă o conferință de presă extraordinară, în care devoalează practicile neortodoxe ale finului său:
# "Am trăit momente penibile. Să primești telefon de sus, pe bancă... Să mi se spună cine intră... Am rămas mut. Una e să discutam ca de la patron la antrenor, alta e să ți se impună și, dacă nu faci, să fii dat afară. De ce mai stăm la antrenamente, dacă totul e stabilit de altcineva?!"
# "Nu mai puteam. Drumul se închisese. Îmi pare rău, dar mi s-a întins o cacealma. Mi-a luat mintea, personalitatea, demnitatea! Nu distruge doar noțiunea de antrenor, distruge și jucătorii"
# "Nu am luat niciun ban cât am stat aici, nici n-am nevoie. Banii care mi se cuveneau să-i bage în Centrul de copii și juniori"
# "Sunt trist, însă nu pentru că plec, ci pentru că mă gonește omul pe care eu l-am adus în Ghencea. Eu i-am deschis poarta aici, era prin '87"
Ce a făcut Hagi pentru Steaua?! Vă spun eu, nimic! Știți cine face ceva pentru Steaua? Numai eu și angajații mei! În rest, nimeni! Gigi Becali, în septembrie 2007
Hagi n-are școala generală și a vrut să-și dea doctoratul în fotbal! S-a considerat rege și nu a înțeles că a primit o sarcină care n-are treabă cu ce a făcut el până acum Marian Iancu, în 2007, comentând scandalul Hagi-Becali
Iar la Istanbul. Iar despărțire cu scandal: "Nu sunt șervețel!"
Din septembrie 2007 până în octombrie 2010, altă pauză. Imensă!
Iese din "hibernare" doar la solicitarea celor de la Galatasaray, care-s nemulțumiți de Frank Rijkaard și ar vrea să mai încerce o dată cu Gică.
Începe al doilea mandat cu un încurajator 0-0 la Fener. Continuarea, din păcate, nu e la același nivel.
Printre victorii normale, suferă și înfrângeri rușinoase, precum 0-2 cu Manisaspor și tot 0-2 cu Gençlerbirliği, iar pe 24 martie 2011, după 1-2 acasă cu același Fener, e forțat să demisioneze!
"Contractul meu era pe un an și jumătate. Președintele mi-a spus că pot rămâne până la finalul campionatului, dar am aflat că după aia nu mai aveau nevoie de mine. Și atunci, de ce să mai stau?! Nu sunt un șervețel pe care să-l folosești, apoi să-l arunci!", s-a justificat Hagi.
Când jucam eu la Galatasaray, era un club mare! Acum, însă, nu mai e așa, e un club mic... Se distruge din interior. Aveam spioni la echipă, tot ce discutam era a doua zi în ziare Gică Hagi, în martie 2011
Și-a construit, de la zero, propria jucărie. Și a performat
Sătul să fie la cheremul patronilor, Gică s-a transformat în propriul angajator. A "inventat" Viitorul Constanța, bazele Academiei le pusese din 2009, a urcat rapid din "C" în prima ligă, apoi, din 2014, s-a instalat manager.
Abia aici a început să obțină rezultatele după care aleargă de mai bine de două decenii. Două titluri de campion (2017 și 2023), o Cupă și o Supercupă, ambele în 2019, cu precizarea că al doilea triumf în Superligă a venit după transformarea Viitorului în FCV Farul.
Gică Hagi este un antrenor fantastic, cu un amendament: șeful lui să fie Gică Hagi. Nu știu dacă va mai avea performanțele pe care le-a avut cu Academia și cu Farul în condițiile în care va antrena o altă echipă, cu un alt conducător Marian Iancu, în 2024
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.