FOTO EXCLUSIV | Cum arată Certificatul de Identitate Sportivă al lui CSA Steaua și în ce an a fost dobândit. Comparație cu FCSB
Valentin Vrabie | Publicat: 18.11.2023 13:33 | Actualizat: 18.11.2023 17:38
Echipa de fotbal a Stelei funcționează pe Certificatul de Identitate Sportivă al CSA, care a fost printre primele emise în România.
În disputa dintre FCSB și Steaua, Certificatul de Identitate Sportivă (CIS) a jucat un rol esențial.
CSA Steaua funcționează pe unul dintre primele CIS-uri emise în România, pe care l-a primit pe 25 octombrie 2001.
Ce este Certificatul de Identitate Sportiv (CIS)
Prin Legea Sportului din anul 2000, toate cluburile sportive au fost obligate să aibă, începând cu anul 2001, un Certificat de Identitate Sportivă.
Acesta funcționează ca un CNP (cod numeric personal) pentru un clubul sportiv. Indiferent de modificările care apar în structura sportivă, acel CIS rămâne neschimbat.
De reținut că, de fiecare dată când apare vreo modificare în structura clubului, Agenția pentru Sport eliberează un nou CIS, pe care scrie o nouă dată de emitere, însă numărul CIS-ului rămâne același.
De exemplu, dacă un CIS a fost eliberat în 2004, dar în 2010 clubul și-a schimbat adresa, a primit un nou Certificat, cu nouă dată de emitere, dar cu același număr de identificare.
Ce se știe despre CIS-ul Stelei
În jurul Certificatului de Identitate Sportivă al Stelei au fost discuții intense. Clubul a fost înființat în 1947, dar a primit CIS-ul în octombrie 2001, an în care Certificatele de Identitate Sportivă au devenit obligatorii prin Legea Sportului din 2000.
Printre altele, Steaua a depus atunci la dosar și decizia de înființare a clubului, care datează din 1947.
Ca o paranteză, puține cluburi de fotbal din România mai funcționează pe CIS-urile din 2001. Asta deoarece, între timp, societățile care le administrau fie au intrat în faliment, fie și-au mutat activitatea pe alte firme.
În istoria CIS-ului Stelei au existat mai multe modificări. Una dintre ele a avut loc pe 19 ianuarie 2015. Atunci, CSA Steaua și-a reactivat secția de fotbal. Decizia de atunci a venit după ce, în decembrie 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că Gigi Becali nu deține marca Steaua. În vara lui 2015, CSA Steaua a înscris în competiții echipe de juniori.
Ultima modificare din CIS-ul Stelei a fost făcută pe 14 iunie 2017. Atunci, clubul din Ghencea și-a reactivat și echipa de fotbal seniori. În ambele cazuri, Steaua a primit un nou CIS, dar cu același număr de identificare, cel emis în octombrie 2001. Adică numărul B/A1/00044/2001.
De reținut că toate secțiile sportive din cadrul CSA Steaua nu au personalitate juridică și funcționează pe același CIS. Inclusiv secția de fotbal.
Câteva detalii și despre CIS-ul FCSB-ului
La începutul lui 2003, Gigi Becali a înființat Fotbal Club Steaua București SA. În primă fază, la noua societate a fost acționară și AFC Steaua, cu 36%.
Ulterior, noua societatea a lui Gigi Becali a preluat printr-un protocol controversat lotul de jucători, dar și locul în Liga 1, unde a înlocuit-o pe AFC Steaua.
Pentru că FC Steaua București era o echipă diferită de AFC Steaua, Gigi Becali a avut nevoie atunci și de un nou Certificat de Identitate Sportivă.
CIS-ul FCSB-ului a fost astfel eliberat pe 21 februarie 2003. În baza acestui CIS, Gigi Becali a reușit să înscrie noua echipă în Liga 1, contrar regulamentelor.
Ultima modificare din CIS-ul FCSB a fost făcută pe 16 iulie 2018. Potrivit registrului MTS, FCSB a avut nevoie de un nou CIS deoarece și-a modificat sediul clubului.
Vechea adresă era în Mogoșoaia, în timp ce actualul sediu al clubului este pe strada Drumul Leordeni, în Sectorul 4, adică în cantonamentul pe care FCSB îl are în Berceni.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.