EXCLUSIV | Ministrul Apărării din 2003, declarații în premieră. De ce n-a semnat celebra tranzacție prin care Gigi Becali a devenit patron la FC Steaua București SA
Valentin Vrabie | Publicat: 12.11.2023 11:25 | Actualizat: 13.11.2023 12:03
Ioan Mircea Paşcu (74 de ani), cel care era ministrul Apărării când Gigi Becali a devenit patron la FC Steaua București SA, a explicat pentru iAMsport.ro de ce semnătura sa nu apare pe celebra tranzacție extrajudiciară.
În 2003, la presiunile lui Gigi Becali, se înființează FC Steaua București SA, o societate comercială care avea ca scop oficial finanțarea echipei AFC Steaua, care era un ONG.
Gigi Becali avea atunci mai mulți bani de recuperat de la AFC Steaua și a cerut să primească acțiuni în noua societate comercială. Lucru care s-a și întâmplat.
Cum a ajuns Gigi Becali patron la FC Steaua București SA
Încă din 2001, Gigi Becali a tot împrumutat AFC Steaua cu bani, cu promisiunea că va primi acțiuni în viitoarea societate comercială.
La începutul lui 2003, omul de afaceri din Pipera a pus piciorul în prag, a convocat Adunarea Generală și a cerut să i se dea acțiuni în noua societate, FC Steaua București SA.
Acea ședință nu s-a încheiat cu un rezultat fericit pentru Gigi Becali. Într-un interviu pentru iAMsport.ro, generalul Eugen Bădălan a explicat ce s-a întâmplat atunci:
”La prima ședință, că au fost vreo două... La prima ședință au participat toți, inclusiv cei trei (n.r. generalii Eugen Bădălan, Cătălin Zisu și Traian Pigui) care reprezentam Armata în Consiliul de Administrație (n.r. al AFC Steaua).
Dar, când am văzut ce turnură iau lucrurile în ședință, eu mi-am exprimat dezacordul pe această cale și mi-am dat demisia din Consiliul de Administrație și am părăsit ședința. Ce au mai făcut ei după aia... Au făcut în așa fel încât Gigi Becali să fure Steaua”, a povestit Eugen Bădălan pentru iAMsport.ro.
Gigi Becali nu s-a dat însă bătut și a convocat o altă Adunarea Generală. De această dată în format restrâns, la care au participat Viorel Păunescu, Victor Pițurcă, Lucian Becali și Teia Sponte.
În urma aceste ședințe, Gigi Becali a primit 51% din acțiunile FC Steaua București SA, în timp ce AFC Steaua a intrat cu 36% din acțiuni.
Ca o paranteză, Gigi Becali a făcut atunci o solicitare către MApN pentru a primit acceptul să folosească denumirea FC Steaua în denumirea societății comerciale, dar a fost refuzat. Omul de afaceri n-a ținut însă cont și a înregistrat la Registrul Comerțului societatea FC Steaua București SA.
Ulterior, Gigi Becali a cerut în baza acestei tranzacții extrajudiciare afilierea la FRF și LPF și înscrierea în Liga 1, în locul AFC Steaua. Acest lucru s-a întâmplat în plin sezon competițional, contrar regulamentelor.
Totuși, de pe acea tranzacție extrajudiciară lipsește o semnătură extrem de importantă.
De ce n-a semnat ministrul Apărării de atunci
Toată acea tranzacție a născut multe controverse și, peste ani, justiția a stabilit că ea a avut multe lacune. Motiv pentru care Gigi Becali a pierdut până la urmă în instanță dreptul de a mai folosi marca Steaua, denumirea, dar și palmaresul.
În perioada 1998-2003, AFC Steaua - un ONG care funcționa pe lângă MApN - a primit în administrare echipa de fotbal a CSA. De asemenea, avea doar drept de folosință asupra mărcii Steaua. Deci echipa de fotbal rămăsese în proprietatea MApN, dar era administrată de un ONG (de AFC Steaua).
În 2003, Gigi Becali a realizat acea tranzacție judiciară dintre AFC Steaua și FC Steaua București SA cu semnăturile membrilor Adunării Generale, însă nu era suficient.
Pentru ca tranzacția să fie legală, ea ar fi avut nevoie și de semnătura ministrului Apărării, deoarece Steaua era în continuare în proprietatea statului, un lucru care atunci a fost ignorat de Gigi Becali. Și care avea să-l coste mai târziu.
În acea perioadă, ministru al Apărării era Ioan Mircea Pașcu, cel care a ocupat această funcție în perioada 2000-2004.
Contactat de iAMsport.ro, Ioan Mircea Pașcu susține că nimeni nu i-a cerut atunci semnătura pentru acea tranzacție: ”La mine nu a ajuns niciun astfel de document. Nu știu dacă l-aș fi semnat sau nu, cert este că n-a ajuns la mine”.
Mai mult, fostul ministru al Apărării a cerut lămuriri despre modul în care echipa de fotbal a fost preluată de AFC Steaua, în 1998:
”Țin minte că am făcut atunci o cerere la Parchetul Militar să spună cum s-a desprins secția de fotbal de Clubul Sportiv. N-am primit nici până acum un răspuns”, a mai spus Ioan Mircea Pașcu pentru iAMsport.ro.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.