EXCLUSIV | Unul dintre generalii de la AFC Steaua, dezvăluiri despre cum a devenit Gigi Becali patron la FC Steaua SA. Ce s-a întâmplat în 2003: ”FRF l-a ajutat”
Valentin Vrabie | Publicat: 29.10.2023 10:50 | Actualizat: 30.10.2023 00:11
Generalul în rezervă Eugen Bădălan (71 de ani) a fost martor la momentele în care Gigi Becali a devenit acționar majoritar la FC Steaua București SA, echipă înființată în 2003, care la scurt timp a fost primită în Liga 1 în locul lui AFC Steaua.
Au trecut mai bine de 20 de ani de când Gigi Becali a devenit acționar majoritar la FC Steaua București SA, transformată ulterior la FC FCSB. În 2003, omul de afaceri din Pipera a făcut presiuni pentru a primi acțiuni în schimbul banilor pe care i-a împrumutat AFC-ului lui Viorel Păunescu.
În acea perioadă, AFC Steaua avea în Consiliul de Administrație trei reprezentanți din partea MApN, care în continuare deținea marca și palmaresul.
Este vorba despre generalii Eugen Bădălan, Cătălin Zisu și Traian Pigui. iAMsport.ro a stat de vorbă cu primul dintre ei, care, de altfel, s-a și opus tranzacției prin care Gigi Becali a devenit acționar majoritar la FC Steaua București SA.
Ce s-a întâmplat în 2003, un an care a intrat în istoria Stelei
În vara lui 1998, MApN a înființat un ONG - AFC Steaua - care urma să se ocupe doar de activitatea secției de fotbal. În fruntea AFC Steaua a fost numit Viorel Păunescu și noua echipă a primit spre folosință, printre altele, marca și palmaresul. Însă ele erau date doar spre folosință, rămânând în proprietatea MApN.
La începutul anilor 2000, AFC Steaua, prin Viorel Păunescu, a început să împrumute bani de la Gigi Becali. În contul datoriilor i-a dat la schimb drepturile federative asupra jucătorilor. Plus promisiunea că va primi și acțiuni.
La începutul lui 2003 s-a decis înființarea FC Steaua București SA, o societate comercială la care AFC Steaua era unul dintre acționari. Decizia a venit deoarece legea îi interzicea lui AFC Steaua să se transforme în societate comercială, deoarece era ONG. Noua societate, FC Steaua București SA, urma să finanțeze din profit AFC Steaua.
În noua societate, Gigi Becali a primit 51% din acțiuni, AFC Steaua - 36%, Viorel Păunescu - 6%, Victor Pițurcă - 4% și Lucian Becali 3%. Valoarea totală a acțiunilor a fost calculată atunci la 10 milioane de dolari.
Însă, pentru a înființa FC Steaua București SA și pentru a primi acțiuni în cadrul acestei societăți, Gigi Becali avea nevoie de votul Adunării Generale. MApN avea trei reprezentanți în cadrul acestei Adunări: pe generalii Eugen Bădălan, Cătălin Ziu și Traian Pigui.
S-a propagat zvonul că mai mulți generali din MApN au semnat pentru cedarea clubului Steaua către Gigi Becali, însă lucrurile au stat diferit.
La prima Adunare Generală, în care urma să se decidă înființarea FC Steaua București SA, generalul Eugen Bădălan și-a dat demisia din funcție și a părăsit sala când și-a dat seama că, de fapt, Gigi Becali urmărea să devină proprietarul echipei de fotbal.
La scurt timp, și generalul Cătălin Zisu a părăsit sala, după cum a afirmat Eugen Bădălan într-o declarație dată la DNA în 2008. Traian Pigui, al treilea reprezentant MApN în Adunarea Generală, n-a participat la acea ședință.
Fără să aibă prea mult succes în acea ședință, Gigi Becali a convocat o nouă Adunare Generală. De această dată au participat doar Viorel Păunescu, Lucian Becali, Victor Pițurcă și Teia Sponte.
Această ședință a fost decisivă și atunci s-a încheiat celebra tranzacție extrajudiciară (foto mai sus) în care Gigi Becali a primit 51% din acțiuni, în contul banilor pe care îi avea de recuperat de la AFC Steaua.
Ulterior, Gigi Becali a reușit să obțină de la FRF înlocuirea în Liga 1 a AFC Steaua cu noua sa echipă, FC Steaua București SA.
Generalul Eugen Bădălan: ”S-a făcut o mare furăciune”
La 20 de ani distanță, generalul Eugen Bădălan (71 de ani) a povestit pentru iAMsport.ro ce s-a întâmplat în acele momente.
El acuză că Gigi Becali a fost ajutat ”să fure Steaua”, dar nu de reprezentanți ai Armatei, ci de FRF și LPF, care au fost de acord să înscrie în Liga 1 noua echipă, în plin sezon competițional, deși era contrar regulamentelor.
În plus, Eugen Bădălan susține că echipa înființată atunci de Gigi Becali nu avea nicio legătură cu Steaua. Drept dovadă, AFC Steaua a continuat să fie afiliată la FRF, deși fusese înlocuită în Liga 1 cu FC Steaua București SA.
Practic, timp de mai bine de un an, în fotbalul românesc erau două echipe Steaua care funcționau în paralel. Una era FC Steaua - care fusese înființată în 2003, intrase direct în Liga 1 și îi aparținea lui Gigi Becali.
Cealaltă era AFC Steaua - echipa lui Viorel Păunescu, care fusese scoasă din Liga 1 pentru a-i lăsa locul nou-înființatei FC Steaua București SA.
Domnule Bădălan, ce s-a întâmplat atunci, în 2003, când Gigi Becali a devenit acționar majoritar în nou-înființata FC Steaua București SA?
Nu cred că prea mai avem ce spune despre Steaua și momentul ăla. Nu am convingerea că se mai poate comenta ceva, pentru că deja avem o hotărâre judecătorească care stabilește cum se împarte patrimoniul material și spiritual al fostei Steaua. Deci nu cred că se mai poate modifica ceva în ceea ce există.
Au fost două Adunări Generale atunci. La prima ați participat din partea MApN dumneavoastră, domnul Zisu și domnul Pigui... Există teorii cum că nu doar domnul Becali este vinovat, ci a avut complici și în Armată...
Cred că vă imaginați că Gigi Becali singur-singurel nu putea să facă. Dar nu de la Armată au fost implicați în chestia asta, ci au fost implicați, după părerea mea, FRF... și alții. Cei din cercurile în care se învârtea Gigi Becali la vremea respectivă.
În ședința în care Gigi Becali a devenit acționar majoritar la FC Steaua București SA a participat cineva din MApN?
La prima ședință, că au fost vreo două... La prima ședință au participat toți, inclusiv cei trei (n.r. generalii Eugen Bădălan, Cătălin Zisu și Traian Pigui) care reprezentam Armata în Consiliul de Administrație (n.r. al AFC Steaua). Dar, când am văzut ce turnură iau lucrurile în ședință, eu mi-am exprimat dezacordul pe această cale și mi-am dat demisia din Consiliul de Administrație și am părăsit ședința. Ce au mai făcut ei după aia... Au făcut în așa fel încât Gigi Becali să fure Steaua.
Din partea Armatei, în Adunarea Generală, erați doar trei reprezentanți? Adică dumneavoastră, domnul Zisu și domnul Pigui?
Exact.
Mai era și altcineva din partea MApN?
Nu!
După care a urmat Adunarea Generală în format restrâns...
A doua adunare n-a fost Adunare Generală. A fost adunarea nepoților lui Becali. Știu că s-a făcut o mare furăciune și cu asta basta. Atât de mare furăciune s-a făcut încât Gigi Becali avea pretenția să țină Cupa Campionilor la el acasă.
Ulterior, după tot ce s-a întâmplat, Gigi Becali avea dreptul să spună că el are Steaua? Dacă eu fur o mașină, sunt un infractor, dar este aceeași mașină... ”Mașina” pe care o conduce Gigi Becali acum - FCSB - poate fi considerată ”mașina” pe care a avut-o MApN, adică Steaua?
Conform hotărârilor judecătorești, nu. E altă ”mașină”. Mai mult decât atât, din ce știu eu, din ce-mi aduc eu aminte, timp de mai bine de un an de zile la Federația Română de Fotbal au fost înregistrate două echipe Steaua în acea perioadă: AFC Steaua și FC Steaua București SA. Lucru nemaipomenit în lume ca o singură echipă să aibă două nume și figureze ca două echipe, de fapt. Repet, din câte îmi aduc eu aminte, un an și ceva au funcționat... au fost înregistrate două echipe, care, de fapt, erau una singură.
AFC Steaua a funcționat, dar mai era afiliată la FRF? În contextul în care FC Steaua București SA a fost afiliată în locul AFC-ului...
Ea rămăsese afiliată, conform FRF, dar nu mai exista. Adică a fost o nebunie în care sosia lui Gigi Becali (n.r. FC Steaua București SA) a fost ajutată să se dezvolte, de Federația Română de Fotbal.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.