Note și anecdote, cu Adrian Florea. Etapa supergolurilor și a vidului cosmic din jocul Rapidului + Cum a fost obligat Danciu să sufle în etilotest la finalul unei partide în care n-a câștigat cine trebuia
Adrian Florea | Publicat: 07.10.2024 20:15 | Actualizat: 07.10.2024 22:01
Runda cu numărul 12 ne-a încântat cu mai multe execuții fabuloase - Juric (Oțelul), Jipa (Buzău), Tavi Popescu (FCSB), Toma (Slobozia), ne-a întristat cu câteva greșeli de arbitraj - în special ale lui Cojocaru la Ovidiu, însă ne-a și surprins prin prestația incredibil de slabă a Rapidului la Botoșani.
Nota 10: Stipe Juric. Pentru că a marcat deja "golul campionatului"
Bosniacul de 25 de ani nu e vreun Haaland sau Lewandowski, înscrie cam o dată la 3-4 partide.
Însă, atunci când o face, fie e decisiv, ca la 1-0 cu Hermannstadt și la 1-1 cu UTA, fie atrage asupra sa toate elogiile posibile, cum a fost sâmbătă seara, când a deschis scorul cu Craiova.
Călcâiul său magnific din minutul 5 a fost o execuție atât de dificilă și de minunat reușită, încât cu greu un alt gol îl poate depăși în frumusețe!
Călcâiul lui Juric este absolut senzațional, de Champions League! Poziționarea lui Maldonado e ok, fundașul Craiovei n-are vină, execuția atacantului de la Oțelul este de top Ilie Dumitrescu, la DigiSport
2. Nota 9. Octavian Popescu. Pentru că s-a trezit din hibernare
Probabil cel mai "cântat" tânăr jucător din SuperLigă, Tavi a avut nevoie de 378 de zile ca să-și treacă din nou numele pe tabela de marcaj!
Revenirea în prim-plan a fost una de gală, cu o "dublă", chit că adversarul n-a fost unul deosebit, ultima clasată, iar răutăcioșii n-au uitat să amintească faptul buzoianul Marcel Ciolacu e prieten cu Gigi Becali și mare fan FCSB.
Nota 8. Alexandru Jipa. Pentru că a dat un gol formidabil, după o fază și mai formidabilă
Under-ul Gloriei are 22 de ani și prinde primul 11 al buzoienilor numai datorită regulii federale pe care atât de mulți o contestă.
Dar dacă această regulă nu exista, duminică seara n-am fi avut parte de una dintre cele mai extraordinare reușite din acest campionat.
Cea prin care Jipa a deschis scorul pe terenul campioanei: preluare elegantă cu stângul lângă tușa dreaptă, trei driblinguri din care Panțâru, Edjouma și Alhassan n-au priceput nimic și șut de excepție de la 22 de metri, în plasa laterală a porții lui Târnovanu!
Nota 7: Adnan Golubovic. Pentru că Dinamo a scăpat vie de la Ovidiu datorită lui
"Câinii" s-au întors cu un punct de la malul mării în primul rând datorită intervențiilor portarului sloven cu origini bosniace.
Cu o apărare tot mai rarefiată din punct de vedere valoric, Adnan a fost nevoit să facă minuni în trei ocazii pentru a menține seria de invincibilitate a formației lui Kopic: la șutul lui Grigoryan (45'), la "capul" lui Rivaldinho (45'+2) și la "bomba" lui Nedelcu (84').
Era bună victoria, dar și un punct e mai mult decât nimic. Abia aștept derby-ul cu FCSB! Adnan Golubovic, portar Dinamo
Nota 6: Valentin Suciu. Pentru că a defilat cu Sepsi la Sibiu, unde FCSB pierduse, iar Craiova și CFR remizaseră alb
"Mantaua de vreme rea" de la Sf. Gheorghe își prelungește șederea pe banca tehnică a covăsnenilor, iar succesul foarte clar din ultima rundă, 4-0 la Hermannstadt, confirmă că între Suciu și elevii săi există o puternică legătură, dincolo de gazon.
În cele patru partide în care a fost "principal", după demiterea lui Storck și refuzurile celebrilor Mutu și Rădoi, Vali a pierdut de două ori la limită, 1-2 la Farul și 0-1 cu FCSB, iar în alte două rânduri a câștigat la scor, 3-0 cu FC Botoșani și acest 4-0 la Sibiu.
O fi suficient pentru o reconfirmare din partea lui Laszlo Diszegi?!
Nu sistemul de joc ne ajută să câștigăm o partidă, ci încrederea pe care o avem în noi și în cei de lângă noi. Putem să evoluăm chiar mai bine decât am făcut-o la Sibiu! Valentin Suciu, antrenor Sepsi
Nota 5. U Cluj. Pentru că și-a pierdut modestia care-o ajutase să uimească România
Surpriza plăcută a primelor runde a început să se creadă o mare echipă și arată ca una mică, foarte mică!
După 0-1 la Iași, "șepcile roșii" au scos cu chiu, cu vai un egal cu Slobozia, 2-2, după ce nou-promovata a condus meritat la un moment dat cu 2-0 și a mai ratat măcar încă o ocazie mare.
Ne-am crezut prea valoroși, prea importanți! Trebuie să redevenim serioși, concrentrați și organizați, pauza competițională cred că ne prinde bine Ioan Ovidiu Sabău, antrenor U Cluj
Nota 4. Lukas Zima. Pentru că a fost amețit de interesul celor de la FCSB și și-a "îngropat" colegii la Arad
A fost de ajuns câteva declarații ale lui Gigi Becali prin care și-a recunoscut interesul pentru Zima ca goalkeeper-ul ceh să aibă cea mai slabă prestație a sa de când a venit la Petrolul!
La 1-3 pe terenul "Bătrânei Doamne", Lukas are pe conștiință golurile doi și trei. Mai ales la reușita de 2-0 a lui Câmpanu, dintr-o lovitură liberă de la aproape 30 de metri lateral dreapta, portarul de 30 de ani o comite într-un mod inexplicabil!
Credeți că o greșeală îi scade valoarea lui Zima?! Noi nu am început nicio discuție cu Petrolul, avem alte treburi acum, dar 500.000 de euro mi se pare o sumă prea mare pentru un portar Mihai Stoica, manager FCSB, la Prima Sport
Nota 3. Marius Măldărășanu. Pentru că a refuzat prelungirea contractului cu Hermannstadt, apoi s-a pus pe încasat goluri
După startul ezitant de stagiune, Măldă a fost pe făraș la Sibiu și doar refuzul lui Mutu a făcut ca el să continue pe banca ardelenilor.
Au urmat mai multe rezultate bune și foarte bune, iar șefii clubului i-au propus extinderea înțelegerii ce expiră vara viitoare.
Antrenorul de 49 de ani a refuzat, însă, oferta, așteptând probabil variante mai tentante. Numai că, după refuz, Hermannstadt practic s-a prăbușit. Iar după 1-4 la Ploiești a urmat acest 0-4 cu Sepsi, cel mai dur eșec acasă, de la promovarea din vara lui 2022!
Nota 2. Adrian Cojocaru. Pentru că a arbitrat de parcă ar fi avut tricoul lui Dinamo pe dedesubt
OK, Farul - Dinamo 1-1 a fost un meci dificil, cu multe dueluri interpretabile. Dar să fluieri într-o singură direcție nu e deloc în regulă!
În opinia mea, Cojocaru a greșit grav la trei dintre fazele la care constănțenii au solicitat penalty:
1. În minutul 14, Gnahore îl împinge în propriul careu pe Dican, apoi îl calcă pe mijlocașul gazdelor, care era căzut la pământ. Iar dacă intensitatea împingerii e discutabilă, imprudența ulterioară a dinamovistului trebuia neapărat sancționată.
2. În minutul 45, Ganea centrează din partea stângă, apoi este faultat dur, după o intrare cu picioarele înainte, de Patriche. Nici Cojocaru, nici cei din camera VAR nu intervin, deși erau întrunite toate circumstanțele pentru un 11 metri!
3. În minutul 73, Licsandru îl ține discret de tricou pe Alibec, la 12-13 metri de buturile lui Golubovic. Atacantul Farului a căzut prea ușor, arbitrul e "acoperit" că n-a acordat penalty.
4. În minutul 76, Licsandru îl ține cu ambele mâini pe Alibec, care se prăbușește la marginea careului mare al roș-albilor. Denis avea prim-planul și, dacă ar fi scăpat din marcaj, rămânea singur cu Golubovic. Cojocaru era obligat să fluiere lovitură de la 11 metri pentru dobrogeni și "galben" pentru stoperul "câinilor"!
Nota 1. Marius Șumudică. Pentru că a transformat Rapidul într-o echipă chiar mai debilă decât era în mandatul lui Lennon
Schimbarea lui Neil cu Ninel n-a avut efectul scontat. Palmaresul de până acum - două succese norocoase, la Iași și cu Slobozia, două remize albe, la Craiova și cu Oțelul, dar și două eșecuri la zero, cu U Cluj și la Botoșani - ridică multe semne de întrebare în privința capacității noul antrenor din Giulești de a face performanța la care Șucu tot visează de când a intrat în fotbal.
Și dacă la început avea scuza (nu știm cât de reală) că jucătorii erau nepregătiți fizic, haosul tactic remarcat duminică seara în meciul din nordul Moldovei e clar "meritul" lui Șumudică, incapabil să-i capaciteze pe elevii săi măcar să faulteze, dacă nu știu să dribleze!
Episodul retro: "Dacă deschide gura, te amețește! Și sigur nu e de la carmolul de pe picioare"
Povestea de azi nu e chiar o poveste. E o întâmplare cât se poate de reală, petrecută în urmă cu 27 de ani.
Mai exact pe 12 noiembrie 1997, când pe stadionul Electroputere din Craiova a fost programată una dintre șaisprezecimile de finală ale Cupei României între formația cu același nume din localitate și Petrolul Ploiești.
La acea dată, Electro era în "B", însă avea în componență o mulțime de fotbaliști talentați, de mare perspectivă, precum Claudiu Niculescu, Florin Fabian, Claudiu Răducanu sau Sorin Bucuroaia, coordonați din teren de experimentatul George Biță, fost component al Craiovei Maxima, iar de pe margine de Marian Bondrea, un antrenor cu o cotă excelentă în acele vremuri.
Tocmai pentru a evita surprizele în fața unei formații periculoase, șefii trupei prahovene s-ar fi asigurat că arbitrajul nu va constitui un adversar în plus în meciul din Valea Roșie. La centru urma să fie Ioan Danciu, iar "minerului" i se dusese buhul că este un "fluieraș" înțelegător, care nu vrea să supere pe nimeni care apelează la el.
"Lupi" prea siguri pe ei
"Găzarii" veneau după trei victorii consecutive în prima ligă, inclusiv un 1-0 de senzație în Ghencea, cu Steaua, așadar au intrat pe gazon pe vârfuri, considerând că sunt întrunite toate condițiile pentru a bifa un succes lejer. Au fost, însă, surprinși de replica extrem de viguroasă a gazdelor.
Elevii lui Bondrea au irosit ocazie după ocazie până în minutul 50, când Fabian a înscris unicul gol al confruntării. O reușită ce a stârnit protestele vehemente ale ploieștenilor. Aceștia au acuzat un dublu henț în acea fază, atât la Mieilă (care a recuperat mingea și a pasat decisiv), cât și la marcatorul golului (care și-ar fi potrivit balonul cu mâna înainte să șuteze fără speranțe pentru Preda).
Consternarea petroliștilor era cu atât mai mare, cu cât ei se așteptau la o manieră de arbitraj îngăduitoare, în niciun caz potrivnică. Cel mai recalcitrant jucător oaspete s-a dovedit a fi Fane Preda. Portarul mai că nu l-a plesnit pe arbitru, nepricepând de ce "cavalerul în negru" din Petroșani a întors armele.
Danciu nu-și încălcase promisiunea, doar că părea într-o stare ceva mai euforică. Zdruncinat serios de protestele de după gol, el a luat decizii ulterioare în care i-a avantajat pe "găzari".
Danciu n-a avut "roșu" pentru Petrolul
Cel mai flagrant în minutul 56, când Baștină l-a oprit pe același Fabian din drumul spre 2-0 printr-un fault dur din spate, în postură de ultim apărător. Mijlocașul n-a fost eliminat, a venit rândul oltenilor să protesteze.
S-a creat un alt meleu, în care Baștină l-a pocnit peste față pe Fabian. Danciu a închis din nou ochii!
În ultima jumătate de oră, nu s-a mai jucat mare lucru. Ploieștenii au dominat, dar fiind nervoși peste măsură nu au fost în stare nici măcar să egaleze, astfel că s-au văzut eliminați din Cupă.
Ce a urmat a fost desprins parcă dintr-o comedie de proastă calitate. Cu ochii scoși din orbite, "lupii" au continuat să protesteze la adresa "centralului", căruia i-au imputat că arbitrat aflându-se în stare de ebrietate!
Principala voce războinică? Tot Preda, care a oferit una dintre declarațiile memorabile ale vremii:
De câte ori îi ceream explicații lui Danciu, când începea să vorbească te amețea cu un miros suspect, care sigur nu venea de la carmolul de pe picioare! Cer să i se pună fiola!
Vă vine să credeți sau nu, acuzele prahovenilor au avut efect. Probabil pentru că și lui i s-au părut suspecte anumite decizii ale arbitrului de centru, observatorul Zoltan Erdei a solicitat la final aducerea unei fiole în care Danciu să sufle ca să-i fie testată alcoolemia!
Erdei l-a luat ca martor pe asistentul Nicolae Grigorescu, apoi a scris în raport concluzia: Ioan Danciu n-a consumat băuturi alcoolice.
Totuși, oaspeții au ținut-o pe-a lor, suspectând o înțelegere între brigada de arbitri și observator. Fane Preda, delegatul Eduard Alexandru și alți oficiali ai clubului au continuat să susțină că Danciu a fost beat pe timpul partidei.
S-a ajuns și la Comisia de Disciplină, iar acolo, în lipsa altor probe, a contat raportul lui Erdei. Eduard Alexandru a scăpat basma curată, fiind fiul lui Valentin Alexandru, vicepreședinte LPF în acei ani, așa că Preda a fost singurul care a plătit.
Nici el foarte rău. Goalkeeper-ul a fost amendat cu 2,5 milioane de lei (câteva sute de dolari pe atunci) și a primit o suspendare de 3 luni. Poate părea mult, dar campionatul tocmai urma să se întrerupă două luni, pauza de iarnă fiind pe atunci mult mai lungă decât acum.
Danciule, Danciule, după mobilă ai salivat, în scânduri o să sfârșești! Finalul cronicii din "Gazeta de Sud"
Cupa României '97-'98, șaisprezecimi de finală, 12 noiembrie 1997
Electroputere - Petrolul 1-0 (0-0)
A marcat: Fabian (50')
Electro: Ungurianu - Mieilă (75' Cl. Răducanu), Biță, N. Niță (64 Didu) - Dogaru, D. Paraschiv, Bucuroaia, Ștefănică - Fabian, Cl. Niculescu, Vasiu (46' Pistrițu). Antrenor: Marian Bondrea
Petrolul: Preda - D. Chiriță, Bălăceanu, Oct. Grigore, Leahu - Măldărășanu (72' N. Constantin), Falemi (64' Gh. Matei), Baștină, Crăciun - Dr. Mihalache, Ad. Toader (21' Frunză). Antrenor: Alexandru Pall
Arbitri: Ioan Danciu (Petroșani) - Nicolae Grigorescu (Timișoara), Pavel Gheba (Tulcea)
Stadion: Electroputere. Spectatori: 5.000
I-a plăcut viața, a murit la 69 de ani
Născut pe 5 februarie 1952, Ioan Danciu a fost unul dintre arbitrii cunoscuți din anii '90, însă niciodată n-a făcut parte din elită.
Pe pagina personală de Facebook, pe care posta foarte des, se declara un mare patriot, fan declarat al celui care a fost Avram Iancu.
După retragerea din arbitraj, a îndeplinit mai multe funcții în conducerile cluburilor Jiul Petroșani, FCM Bacău și FC Vaslui.
N-a refuzat niciodată petrecerile nocturne stropite cu vin din belșug, iar când atmosfera se încingea nu ezita să ia microfonul și să interpreteze diverse melodii populare.
Odată cu înaintarea în vârstă, acuza tot mai des probleme cardiovasculare. A murit în dimineața zilei de 7 mai 2021, la 69 de ani.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.