Note și anecdote, cu Adrian Florea. Etapa în care arbitrul Vidican s-a sinucis profesional, iar Dorinel și-a maculat cariera de antrenor printr-o ieșire de neacceptat + Cum s-a lecuit "Vulpea" Aurică de politică și de filme porno
Adrian Florea | Publicat: 24.09.2024 16:36 | Actualizat: 25.09.2024 14:25
Runda cu numărul 10 n-a fost doar a remizelor, 6 din 8 meciuri terminându-se la egalitate, ci și a imenselor greșeli de arbitraj. În evidență a ieșit și Dorinel Munteanu. Din păcate, nu în sens pozitiv, ca în multe alte rânduri, ci printr-un gest care nu are ce căuta pe un teren de sport.
Nota 10: Rareș Pop. Pentru că a scos Rapidul din criză cu o "dublă" de mare fotbalist
Două șuturi pe poartă, două goluri, în urma a două execuții superbe! Trei puncte uriașe adăugate la zestrea Giuleștinei, ce-ți poți dori mai mult la 19 ani?!
Impresionante la Rareș nu sunt neapărat realizările din teren, ci mai liniștea cu care evoluează la o vârstă atât de fragedă și maturitatea cu tratează atât fazele din meciuri, cât și întrebările reporterilor de după.
Într-o vreme în care mulți tineri jucători fug de Bacalaureat ca dracul de tămâie, arădeanul l-a susținut în urmă cu două luni și a luat o notă peste 9.
Ambele goluri ale lui Pop au fost extraordinare. Dacă vă uitați la modul cum finalizează... biomecanica de lovire a mingii este senzațională! Ilie Dumitrescu, la DigiSport
Nota 9: Aldair Ferreira. Pentru că a înscris golul campionatului și ne-a amintit de reușitele fantastice ale lui Hagi la Real
Nu știu alții ce-au simțit când au privit golul portughezo-angolezului cu nume de mare fundaș brazilian, dar mie mi-au revenit în memorie execuțiile magnifice ale lui Gică Hagi din vremea în care "Regele" făcea spectacol la Madrid.
Venit în România în decembrie anul trecut, Aldair mai are o singură reușită în tricoul formației din nordul Moldovei. Nu chiar la fel de frumoasă, deși nu de lepădat - șut de la vreo 25 de metri, însă mult mai prețioasă, întrucât a fost decisivă în turul barajului cu CS Mioveni (1-0), de menținere/promovare în primul eșalon.
Povestea transferului mijlocașului central la FC Botoșani include și un amănunt haios. După ce s-a înțeles cu oficialii moldoveni, el n-a mai așteptat anunțul oficial al clubului, ci a postat pe propria pagină de Instagram un video de prezentare, în care anunța fericit că a semnat cu gruparea roș-alb-albastră!
Nota 8: Constantin Budescu. Pentru că marchează, driblează și se distrează ca-n epoca romantică a fotbalului
Recunosc, sunt un fan al fotbalistului Budescu. Nu și al omului Budescu, care și-a cam bătut joc de talentul cu care a fost hărăzit de Dumnezeu, dar asta e o altă discuție.
Și, fiind fan, urmăresc partidele Buzăului în special ca să-l văd la lucru pe Costică. Iar ce am văzut în meciul de la Botoșani m-a încântat din nou: gol, pasă decisivă (chiar dacă fără voie) la autogolul lui Matricardi, șut în transversală direct din corner, driblinguri de efect.
Cumva, privindu-l pe Budi, îmi închipui cum era fotbalul în vremea lui Nichi Dumitriu și Dobrin, ca să nu cobor mai mult în istorie, când Baratky, Bodola ori Petschovschi "pictau" la o orice apariție pe teren.
Nota 7: Alex Băluță. Pentru că a adus singura "lumină" într-un joc altfel cenușiu al campioanei
Despre FCSB - Petrolul 1-1 se discută, din păcate, aproape în totalitate numai pe tema arbitrajului. Și se trece cu vederea golul gazdelor, venit ca urmare a unui gest tehnic minunat al lui Băluță.
Gest care, se vede treaba, n-a fost apreciat cine știe ce de antrenorul din umbră al roș-albaștrilor, care a decis să-l scoată de pe teren pe Alex la pauză!
Sincer, nu mă așteptam să fiu înlocuit. Probabil pentru că aveam deja un "galben"... Asta este, eu nu-mi pierd încrederea Alex Băluță, extremă FCSB
Nota 6: Denis Alibec. Pentru că redevine atacantul spectaculos și productiv de care SuperLiga avea nevoie
Din aceeași categorie ca Budescu, a marilor risipitori de talent, face parte și Alibec. Întors pentru a mia oară în România după aventuri infructuoase în străinătate, atacantul ajuns la aproape 34 de ani încearcă să-și dea un ultim restart al carierei.
Cu Hagi alături, posibil să-i iasă. În orice caz, primele semne sunt bune: în numai 277 de minute jucate pentru Farul în această stagiune, Denis a dat 3 goluri și un assist!
Cu Sepsi a fost cel mai greu meci din acest sezon, mai ales că am rămas devreme în 10. Cred că diferența a făcut-o atitudinea noastră Denis Alibec, atacant Farul
Nota 5: UTA. Pentru că a uitat să câștige și s-a transformat în cea mai plictisitoare formație din Liga 1
Forfota permanentă la nivelul lotului provocată de Mircea Rednic nu putea rămâne fără urmări. Momentan, acestea sunt negative.
Impotența arădenilor s-a văzut clar și la 0-0 cu Poli Iași, după cum a fost evidentă în tot acest campionat, în care s-a obținut o singură victorie în zece etape! Și aia cu mult noroc, pe terenul (neutru) al Unirii Slobozia.
Poate trebuia să fiu și eu mai inspirat în alcătuirea primul 11, însă nu e în regulă nici să jucăm într-o asemenea atmosferă ostilă! Din păcate, lupta între suporteri și conducerea ne afectează pe noi, pe teren Mircea Rednic, antrenor UTA
Nota 4: Iustin Popescu & Viorel Flueran. Portarul pentru că a provocat prostește un 11 metri, arbitrul pentru că n-a văzut un fault mai mult decât evident
În primele 8 meciuri disputate de Oțelul în acest campionat, goalkeeperul adus gratis de la Chindia astă vară reușise să pună lacăt porții de 6 ori! Iar laudele se adunau, meritat, pe numele celui care a împlinit 31 de ani pe 1 septembrie.
Probabil și dintr-un exces de încredere, poate și pentru că a intrat un pic "pe călcâie", Iustin a comis-o grav în startul derby-ului cu Dinamo și le-a oferit "câinilor" șansa de a deschide scorul din penalty.
La fel de gravă e și gafa arbitrului Viorel Flueran. Deși faza a fost extrem de limpede, "centralul" craiovean n-a acordat 11 metri pentru bucureșteni decât după consultarea VAR-ului.
Noi am avut penalty clar, la hențul lui Cîrjan, dar ni s-a refuzat. În schimb, la penalty-ul dat adversarilor, arbitrul s-a bucurat mai mult decât suporterii lui Dinamo! Dorinel Munteanu, antrenor Oțelul
Nota 3: U Craiova. Pentru că dezamăgește la foc automat, în ciuda investițiilor și așteptărilor tot mai ridicate
1-2 la Dinamo, 1-1 cu Rapid, 0-2 la Iași, 1-1 cu U la Cluj. Două puncte obținute din 12 posibile. Acestea-s rezultatele oltenilor în ultima lună, în care au întâlnit trei formații care în primăvară au fost în play-out.
Sigur, toate joacă acum mult mai bine, întrebarea e "de ce Universitatea joacă tot mai prost?!". Sau măcar la fel de prost ca-n campionatul trecut. Asta deși în mercato estival s-au făcut achiziții ca niciodată, iar singurul care pare să confirme așteptările e japonezul Oshima.
În prima repriză ne-a fost teamă, nu am arătat personalitate în joc. În a doua a fost ceva mai bine, am egalat și cu șansă Costel Gâlcă, antrenor U Craiova
Nota 2: Dorinel Munteanu. Pentru că s-a comportat golănește cu Maftei. Și nici măcar n-a regretat gestul
Dacă ar fi să-l credem pe preotul Vasile Crișan, duhovnicul "Neamțului" de la Mănăstirea Dumbrava, "Dorinel a scăpat definitiv de problemele cu alcoolul și e un alt om, are program de ascet, se roagă și postește".
Dacă privim reacțiile lui Munteanu din ultima vreme, mai ales ieșirea necontrolată la adresa tânărului David Maftei din timpul meciului cu Dinamo, e clar că antrenorul Oțelului e orice, numai un om echilibrat nu!
Iar dacă gestul în sine să zicem că ar avea o minimă scuză, dată fiind tensiunea partidei, faptul că în intervențiile ulterioare nu doar că n-a regretat ce a făcut, ci a accentuat că elevul său trebuia pedepsit și mai drastic, mi se pare de-a dreptul abject.
Nu ai voie să faci așa ceva, indiferent câte lucruri bune ai realizat! Probabil că va rămâne toată viața la Galați, cine îl mai poate angaja când vede astfel de gesturi?! Ilie Dumitrescu, la DigiSport
Nota 1: Brigada lui Vidican și arbitrii VAR de la FCSB - Petrolul. Pentru că au batjocorit ideea de arbitraj
Dacă mai există un minimum de decență în arbitrajul românesc, toți cei care au împărțit (ne)dreptatea în partida din Ghencea ar trebui să ia o pauză lungă, lungă de tot. Unii chiar ar putea să-și schimbe meseria, pentru că nu prea au nicio legătură serioasă cu așa ceva!
Deoarece nu vreau să lungesc textul inutil și întrucât oricum fiecare judecă în funcție de simpatiile personale, n-o să mai amintesc decât greșelile flagrante pe care Rareș Vidican, asistenții săi, Adrian Vornicu și Marius Marchidanu, precum și VAR-ul Sorin Costreie și AVAR-ul Mircea Orbuleț le-au comis:
1. Golul lui Băluță (3') nu trebuia să existe! Și nu pentru că a ieșit mingea în aut în prelabil, ci pentru că în faza premergătoare Crețu îl faultează evident pe Grozav, fără ca "centralul" sau tușierii să intervină.
2. Dacă l-ai dat afară pe Mihai Popescu (30') doar pentru că ai văzut sânge, de ce nu l-ai dat și pe Radunovici (26'), când muntenegreanul i-a spart nasul lui Mihnea Rădulescu?! Pentru cine nu știe sau a uitat, între muntenegrean și tânărul petrolist a existat în octombrie 2023 o altercație fizică și verbală care foarte probabil a fost răzbunată acum de Risto.
3. În minutul 58, FCSB trebuia să primească 11 metri, după ce Olaru este lovit în cap de Keita! Cel puțin dacă în fotbalul nostru ar exista o aplicare uniformă a regulamentului, faza este în afara oricărui dubiu. Iar dacă nu sunteți de acord, amintiți-vă de duelul Dawa - Mihai Popescu (pe atunci "marinar"), din prelungirile jocului FCSB - Farul 1-1, din februarie acest an.
4. În minutul 69, Petrolul trebuia să beneficieze de un penalty! Chiar dacă Alhassan lovește întâi mingea și abia apoi piciorul lui Rădulescu, deși reluările nu sunt foarte limpezi, ghanezul atinge în prealabil balonul cu mâna. Henț clar, nesacționat nici de brigada de arbitri, nici de cei din camera VAR!
5. În minutul 88, Jyry trebuia să vadă nu unul, ci trei cartonașe roșii, după intervenția criminală asupra lui Musi! Finlandezul e cu atât mai vinovat, cu cât a premeditat faultul. La fel de vinovați sunt Vidican, asistenții, VAR-ul și AVAR-ul, care au dormit pe ei și au considerat că "galbenul" e suficient pentru Jyry!
6. Golul de 1-1, din prelungiri, nu trebuia să existe! Și nu pentru că ar fi fost faultat Târnovanu, chiar dacă și acolo pot exista discuții, ci întrucât 10 secunde mai devreme glezna stângă a lui Șut este "compostată" de Tolea, fără ca arbitrului de centru să i se pare ceva suspect!
Viciere clară de rezultat, nu am mai văzut o asemenea manieră de arbitraj împotriva unei echipe! Mihai Stoica, manager FCSB
Episodul retro: Cum s-a încheiat înainte de a începe cariera de politician a lui Aurică Beldeanu
Aurel Beldeanu a fost un mijlocaș extrem de talentat al anilor '70-'80, însă viața extrasportivă agitată nu i-a permis să aibă nici o carieră de mare fotbalist, nici una de antrenor, după ce s-a lăsat de bătut mingea.
A încercat să fie "allenatore", dar era prea mare bătaie de cap pentru un bărbat obișnuit să-și trăiască viața, apoi o perioadă a îndeplinit funcția de observator al Ligii.
La începutul anilor 2000, Aurică a vrut să-și creeze o carieră și în politică. S-a înscris în Partidul Social Democrat, fiind un mare fan al fostului președinte Ion Iliescu.
A mers și la câteva ședințe ale organizației locale Craiova, dând impresia că e foarte interesat și implicat. Fiind prieten cu Antonie Solomon, spera să fie cooptat în echipa celui care ulterior avea să câștige două mandate consecutive de primar în perioada 2004 - 2012.
Solomon era mare amator de fotbal și un apropiat al uriașilor jucători ai Craiovei Maxima. Totuși, în activitatea politică, nu dorea să se "încurce" cu glorii împrietenite prea tare cu Bachus. A încercat să facă o excepție cu Beldeanu, văzându-l pe acesta destul de dornic să învețe lucruri noi.
La un moment dat, l-a tras deoparte și i-a zis: "Aurică, vezi că la ședința de săptămâna viitoare a organizației o să avem oaspeți importanți de la București. Te rog să ai grijă, să vii fresh la sediu!". "Da, stai liniștit, n-o să te dezamăgesc", a dat asigurări fostul internațional.
Și vine Ziua Z. O zi toridă, de vară. Toropit de căldură și de emoții, Beldeanu nu rezistă și se răcorește cu câteva beri înainte de a participa la ședința cu pricina.
Solomon își dă seama că amicul lui nu e în cea mai bună formă, dar ca să evite circul îl lasă să asiste la discuții. În sală, nici aerul condiționat nu e la sută la sută din capacitate, astfel că atmosfera devine tot mai apăsătoare.
Când discuțiile erau în toi, din spate se aude un sforăit. Berile își făcuseră efectul, canicula îi dăduse knockout lui Aurică! Momentul penibil a fost depășit prin evacuarea din sală a somnorosului, însă tot atunci s-a încheiat și cariera de politician a celui poreclit "Vulpea".
Niciodată n-am refuzat plăcerile vieții. Totuși, n-am fost un bețiv, mai mult chefuiam, e o diferență Aurel Beldeanu
"Nu m-am uitat decât câteva secunde, nu plătesc!"
Sătul de politică, Beldeanu s-a întors la fotbal. Prin 2003, când Universitatea ajunsese în mâinile lui Dinel Staicu și Adrian Mititelu, Aurică a fost cooptat într-o funcție la club. Mai degrabă decorativă, de metodist.
Cu ocazia unei deplasări la București, pentru un meci de Steaua, delegația juveților s-a cazat la hotelul lui Mitică Dragomir, Crystal Palace. A doua zi, când oltenii au părăsit stabilimentul, recepționera a anunțat că există un cost suplimentar de achitat la camera în care a stat "Vulpea".
"N-am consumat nimic de la bar!", s-a apărat Beldeanu. Femeia nu știa cum să spună adevărul, ca să nu-l pună pe Aurică într-o postură delicată.
Până la urmă, văzând că n-are cu cine discuta, recepționera i-a spus direct: "Aveți 15 euro de plătit pentru că v-ați uitat la filme porno pe programe pentru adulți, care nu-s la liber!".
Rușinat și în hohotele de râs ale fotbaliștilor, metodistul a încercat să găsească o explicație: "Am nimerit acolo din greșeală... N-am stat decât câteva secunde, până am schimbat canalul, nu plătesc nimic!".
Ca să evite scandalul, cei 15 euro au fost achitați de Ovidiu Costeșin, organizator de competiții al alb-albaștrilor la acel moment.
În pragul comei alcoolice
Chiar dacă a declarat mereu că n-a fost un "campion al paharului", Beldeanu e recunoscut în Bănie pentru aventurile sale bahice. Iar unele s-au lăsat cu urmări grave.
În urmă cu 20 de ani, de exemplu, pe 24 aprilie 2004, el s-a ales cu dosar penal după ce a fost surprins la volan în stare avansată de ebrietate. Mașina în care se afla a lovit violent un alt autoturism staționat regulamentar la un semafor, însă Aurică a refuzat să sufle în etilotestul electronic.
Ulterior a fost condus de politiști la Spitalul de Urgență Craiova pentru recoltarea de probe biologice, iar acolo rezultatele au fost surprinzătoare: fostul mijlocaș avea o alcoolemie de 1,85 la mie, nivel la care mulți ar intra în comă alcoolică!
În ciuda dovezilor, "Vulpea" a susținut sus și tare că n-a pus strop de băutură în gură! Apoi a spus că la volan se afla un prieten de-ai lui, după care și-a schimbat pentru a treia oară declarația și a acceptat că a băut "puțin whiskey, vreo 200 de mililitri".
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.