interviu Andrei Prepeliță: ”Te înveți cu criticile lui Gigi Becali!”. Amintiri de la ”coșmarul” cu Ludogorets: ”Unii executanți au refuzat să bată cu Moți în poartă”. Ce planuri are la Buzău
Radu Secoșan , Paul Chirilă (foto/video) | Publicat: 08.08.2024 22:00 | Actualizat: 09.08.2024 13:00
Andrei Prepeliță (38 de ani), antrenorul Gloriei Buzău și fostul mijlocaș de la FCSB și echipa națională, a oferit un amplu interviu pentru iAMsport.ro, înaintea duelului cu Rapid. Chiar la stadionul grupării pe care o pregătește, tehnicianul a discutat despre situația de la actuala formație și șansele campioanei la calificarea în UCL, și-a amintit de dubla de coșmar cu Ludogorets, a oferit detalii despre relațiile cu patronii de la fostele echipe și a vorbit despre numirea lui Mircea Lucescu (79 de ani) pe banca reprezentativei României.
Te salut, Andrei! Îți mulțumesc că ai acceptat invitația noastră să dialogăm. Ce faci, cum e începutul acesta de sezon pentru voi?
Bună ziua! Un început greu, vă dați seama, pentru orice nou-promovată nu e ușor, dar încercăm să ne acomodăm cât mai repede la ritmul Ligii 1 și să ajungem la cea mai bună formă.
După 15 ani a revenit echipa în Liga 1, totuși e o perioadă îndelungată, și ați strâns patru puncte până acum, ți se pare un bilanț ok, crezi că puteați obține mai mult. Sunt primele patru etape...
Dacă e să ne gândim, poate puteam obține mai mult, dar și mai puțin. Au fost meciuri bune, chiar și cel de la Dinamo, eu l-am analizat foarte bine și nu a fost un meci rău, doar că au fost niște momente gestionate greșit, ei au reușit să marcheze în prima repriză două goluri la primele ocazii, la primele acțiuni la care au intrat în careul nostru. După aceea, 30 de minute bune ale noastre, în care am reușit să și marcăm, și pe final, iarăși, un moment, la acel gol de 3-1, în care practic am ieșit din joc.
Acum urmează meciul cu Rapid, o echipă cu un nume important, cu jucători importanți, dar într-o formă neașteptat de proastă. Crezi că aveți o șansă să profitați de acest moment mai puțin plăcut prin care trec ei?
E drept că și ei au avut meciuri grele, dar e o echipă, așa cum ai spus, cu jucători cu experiență, care au fost selectați... s-au plătit sume de transfer pe ei, jucători buni, cu CV-uri foarte bune, deci oricând îți pot reveni sau ieși din această pasă proastă.
”Vom mai aduce maximum un jucător”
Și voi ați adus vara aceasta destui jucători și cu experiență la Liga 1, adică Grigore, Budescu, Ion Gheorghe, a venit Ișfan împrumut, mai ai de gând să efectuezi și alte transferuri, crezi că mai aveți nevoie de întăriri sau crezi că acesta va fi lotul?
Maximum un jucător, vom vedea, este și problema cu lista A, pe care poți avea doar 21 de jucători. Și nu ne permitem să lăsăm alți fotbaliști în afara listei și doar să îi plătim. Deci o să avem... dacă cumva va fi un jucător foarte bun, probabil că vom mai aduce un jucător, da.
Cauți pe vreun post specific sau doar să aveți numere?
Două posturi sunt vizate, deocamdată nu avem nimic concret.
Din propria pepinieră ai observat cumva vreun tânăr? Pentru că știu că la ei nu este problema cu lista A, fiind crescuți de Buzău. Ai remarcat vreun jucător care ar putea face pasul, să vă ajute și cu regula ”under”?
Nu, nu, e greu ca un jucător direct de la grupele de copii și juniori să vină, să facă saltul la Liga 1. Și mai ales că sunt eligibili (n.r. pentru regula ”under”) jucători născuți 2002, 2003, care au terminat de mult junioratul și neexistând a doua echipă, practic, jucătorii ăștia nu îi avem.
Noi am putea să ne bazăm din propria academia, de la club, pe jucători născuți 2005-2006. Avem jucători ”under” pe Sălceanu, care e al clubului, de foarte mult timp joacă la club, pe Pîrvulescu, pe Gladun l-am adus pentru a solidifica poziția de fundaș stânga, plus Alex Stan, de la Rapid.
”FCSB rămâne favorită la titlu”
Fosta ta echipă, FCSB, care a fost campioană anul trecut, a avut un start de sezon, cel puțin în campionat, neașteptat de modest. Crezi că ei trebuie considerați în continuare favoriți la titlu?
Da, avem, să spun așa, în minte și sezoanele trecute, când formațiile care au fost angrenate în cupele europene au pus competiția internă pe planul doi și s-au axat mai mult pe accederea într-o grupă europeană, probabil așa au gândit și ei. Dar cu siguranță ei vor avea un cuvânt greu de spus la câștigarea titlului. Sunt două campioante, cel regular și după play-off / play-out, se poate întâmpla orice.
Apropo de preliminariile din cupele europene, a fost ieri (n.r. marți) meciul cu Sparta Praga, 1-1. Ai participat cu FCSB ultima dată când a fost în grupe, acum nu vor mai fi grupe, dar crezi că au șanse, având în vedere egalul, să ajungă din nou în Champions League, după 11 ani?
Eu cred că da, cred că pot ajunge, ei au asta in ADN, mulți oameni nu vedeau asta posibil, privind meciurile din campionat, însă eu știam că jucătorii se concentrează altfel pentru partidele din cupele europene și eram sigur și aseară că vor avea inițiativa și au avut posibilitatea de a câștiga.
Va fi un meci greu, la fel ca în tur, și Sparta e o trupă puternică, dar nu cum spunea toată lumea, că ei sunt favoriți cerți, nu văd diferența asta. Cum nu o văd nici pentru meciul următor (n.r. cu PAOK sau Malmo). Cu respect față de PAOK, au în componență jucători foarte buni, au câștigat campionatul anul trecut, Răzvan e unul dintre cei mai buni antrenori români la ora asta, face performanțe de mulți ani, dar cred că va fi un meci tot la fel, de care pe care.
”A fost acea fază care ne-a bântuit cu Ludogorets”
Tu ai trăit cu FCSB acum mai mulți ani probabil cel mai dramatic play-off, cel cu Ludogorets. Ai fost integralist, cum s-a simțit când v-ați trezit la penalty-uri cu Moți în poartă?
Da, a fost un meci ciudat, și în tur am avut meciul la discreție, am avut 1-0, am ratat penalty. Chipciu, dacă nu mă înșel, am avut niște ocazii, chiar eu am avut una prin minutul 80, să fac 2-0. După aia, la fel, meciul curgea în favoarea noastră, am avut ocazii, Keșeru, Sânmărtean, să dăm gol la Sofia, am controlat partida, dar cu cât trecea timpul, se simțea o anumită presiune. A fost acea fază care ne-a bântuit, acea fază fixă, pentru că de acolo a plecat tot istoricul cu Moți în poartă.
A fost o fază fixă, un corner, o respingere a lui Lukas Szukala, undeva de pe colțul de șase metri. El tot timpul respingea de unde vine mingea, de unde se executase, acum cumva a șters mingea, undeva pe 20 de metri. Iar Wanderson, după aia am fost și colegi, o execuție extraordinară, din prima, peste toți jucătorii care era acolo, în 5-6 metri, inclusiv peste Arlauskis. Și după aia reacția echipei a fost bună, tot noi am controlat meciul în prelungiri, am avut acea fază din care puteam să marcăm.
Eu i-am dat pasa lui Varela, l-am văzut trecut pe lângă mine, a cerut-o în spațiu, l-am lăsat 1 la 1 cu portarul, cu Stoyanov, a vrut să îl dribleze, după care, când trebuia să îl ocolească, să dea gol în poarta goală, Stoyanov l-a blocat, și-a asumat, a fost acel cartonaș roșu. Și meciul după aceea... noi am căutat să dăm și golul calificării, dar nu am reușit. La penalty-uri am început bine...
Tu ai marcat!
Da... Wanderson, care dăduse acel gol fantastic, a ratat primul. Lucrurile mergeau în favoarea noastră, ei îl aveau în poartă pe Moți. Au fost niște discuții acolo, pe margine, în momentul în care s-a făcut lista cu executanții, unii jucători care în mod normal ar fi trebuit să execute și care erau executanți cerți au refuzat.
De ce au refuzat?
Nu știu cum se simțeau, fiecare știe mai bine până la urmă, nu e o greșeală, o chestie de a se ascunde, așa au simțit, poate erau obosiți. Dar cred eu că... eu cel puțin, la penalty-ul executat de mine, bine, m-am uitat și la ceilalți care au executat, Moți, nefiind portar de meserie, tot timpul pleca cu două secunde înainte și atunci trebuia doar să te uiți până la ultimul pas la el, pentru că el era deja plecat.
Am pierdut, din păcate. Acela putea fi anul perfect, am câștigat toate cele trei trofee pe plan intern și ne-am calificat doar în Europa League. Dezamăgirea a fost foarte mare, practic, atunci Europa League nici nu ne... o săptămână, cred, nici nu am știut în ce grupă am picat, așa importantă era competiția pentru noi. Ne gândeam doar la Champions League, eram remunerați doar la Champions League și acesta era obiectivul clar.
La cât de clar îți aduci aminte momentul, te marchează și acum, rămâne un regret? Ar fi fost ultima calificare în grupe pentru o echipă românească.
Îți dai seama că pentru orice fotbalist... eu am avut posibilitatea, am jucat un an înainte cu Steaua în Champions League grupe, apoi am jucat cu Ludogorets grupe, am jucat cu Rostov grupe și am trecut mai departe, am jucat în Champions League, dar încă un an în plus de grupe nu strica! Pentru orice fotbalist, e o experiență specială să joci în cea mai tare competiție europeană.
”La FCSB, ajungeai să trăiești cu criticile patronului”
Cum e pentru un jucător de la FCSB să trăiască cu criticile patronului?
Și eu am fost în postura asta, cred că toți am trecut prin situația asta. Domnul Becali nu o spune cu răutate, după aia ne întâlneam și ne spunea: ”Bă, uite așa, că nu ai făcut sau...”. Trebuie să le accepți, în momentul în care ai semnat, cred că orice jucător știe. S-a întâmplat inclusiv la jucătorii pe care ei îi aprecia cel mai mult. Avea anumite relații cu unii dintre jucători și chiar și aceia ajungeau în unele momente să fie criticați în direct la TV.
Deci ți s-a părut ceva normal dintr-un anumit punct...
Da, ajungeai să trăiești cu chestia asta și să nu te afecteze.
Relația ta cu el era ok? Adică aveai vreo relație cu el sau nu prea interacționați?
Nu... când am semnat, a fost povestea cu Craiova. Am stat un pic, m-am înțeles cu domnul Mititelu la o sumă de bani pe care o aveam de primit de la dânsul. Domnul Becali trebuia să plătească, din ce îmi aduc aminte, un milion de euro pentru mine la Craiova.
Domnul Mititelu, orgolios, a zis că nu îmi dă banii, eu am zis că îmi bag memoriu pentru bani și am pierdut vreo trei luni pe acasă, două luni și jumătate, am devenit liber, s-a pierdut suma de transfer și m-am dus. Atunci am ținut legătura mai mult cu domnul Becali. După care în ultima jumătate de an am mai vorbit, pentru că iar a fost o situație în care nu voiam să îmi prelungesc contractul, dânsul punea presiune, nu m-a băgat unele etape la început, atunci, și după aceea - a avut acel necaz, a stat închis - a ieșit și unele partide am mai avut așa, unele discuții.
Și ai plecat chiar la Ludogorets!
Da, da, nu a fost o chestie... au insistat foarte mult cei de la Ludogorets, mi-au oferit un contract bun, eram aproape de casă, am ales Ludogorets și în perspectiva a ce avea să urmeze, Campionatul European. Am mai avut o ofertă foarte bună de la Antalyaspor atunci, care investea foarte mult. L-au transferat pe Eto'o, investeau bani foarte mulți, însă am ales să merg la Ludogorets, unde am câștigat campionatul.
”Au fost, într-adevăr, discuții că voi merge acolo”
Cu vreunul dintre domnul Mititelu sau domnul Becali ai mai vorbit? Pentru că știi că în ultimii ani s-a tot vorbit că te vrea FCU Craiova, că te vrea FCSB. Ai mai avut contact cu ei?
Am mai vorbit cu apropiați ai dânșilor, nu m-am certat cu nimeni de la fotbal și cred că nu e normal să rămâi certat de la fotbal. Sunt situații pe care fiecare vrea să le trateze în favoarea lui. Și eu tot timpul am căutat să îmi apăr ce am considerat că e bine pentru mine, au fost într-adevăr discuții și că aș merge la domnul Mititelu, după ce am terminat cu Piteștiul, și la domnul Becali, la FCSB, dar realitatea e că am ales să vin un an în Divizia B, aveam și acea problemă cu licența.
Am avut o discuție vara trecută cu cei de la U Cluj, mă înțelesesem cu oamenii de acolo și tocmai de asta... a intervenit acea problemă și am ales să fiu liniștit, să fac un pas înapoi, ca să pot să fac doi înainte. După aceea, deși a nu a fost nimic concret, pentru că nu știam dacă voi promova, a fost o luptă grea și în Liga 2, a fost multă muncă, mă bucur că am reușit să că suntem pe prima scenă din nou.
Situația cu licența ta care este, ai luat Pro-ul? Știu că aveai A, cea care permite să fii antrenor la Liga 2 și dacă promovezi, mai ai un an dispensă.
Mai am un an dispensă, da. Eu, acum, sunt într-o situație care mă neliniștește, pentru că cu licențele și cu... trebuie să pici exact când pică licența. Un an, după licența A, nu ai voie să te înscrii la Pro. Nu am putut să mă înscriu, pentru că s-a dat drumul în noiembrie, eu nu aveam anul acela, acum licența e dată drumul, trebuie să aștept să se termine, nu știu când va da din nou drumul la o altă licență Pro. Aceeași situație e și în Moldova, deci nu am unde să mă înscriu.
Adică riști să înceapă următorul sezon de Liga 1, 2025/2026, și tu să nu ai licență Pro, practic.
Da... nu ține de mine. Ce ține de mine eu am făcut, pașii... am urmat drumul cel mai lung. Ce a ținut de mine cât timp am fost fotbalist... am făcut facultatea, masterul, mi-am luat carnetul de antrenor și după aceea am făcut licența B, am stat un an, am făcut licența A, am stat un an.
Ai vorbit cu cineva de la Școala de Antrenori despre această problemă? Că presupun că nu ești singurul antrenor care este în situația asta.
Da, nu sunt singurul. Am vorbit, cu domnul Burchel am o relație bună, și cu toți de la Federație, sunt oameni pe care îi respect și cu care am făcut performanță, ne-am calificat la Campionatul European. Și ei sunt supuși regulamentelor FIFA, UEFA și nu ține neapărat de ei. Totuși, cred eu că ar trebui să existe, pentru foștii fotbaliști care vor să îmbrățișeze această meserie, o cale mai scurtă.
”Eu cred că jucătorii noștri sunt subevaluați”
La meciurile echipei naționale de la Euro mă gândesc că te-ai uitat...
Da, un singur meci nu am văzut, cel cu Slovacia, nu am știut când ne-am fixat meciurile amicale că tocmai atunci va fi. Am avut amical și nu am putut să urmărim meciul, dar am fost cu sufletul alături de băieți, de staff, de toată lumea din conducerea Federației, pentru că e important pentru fotbalul românesc să ieșim și noi în lume, să audă lumea din nou de noi. Pentru că eu cred că jucătorii noștri sunt subevaluați. Mă uit la ce sume se plătesc pe unii jucători din alte țări și, da, mi se pare că totuși nu e diferență atât de mare.
Așa a părut și la Euro, până la urmă. Patru puncte - te așteptai să ieșim din grupă, să câștigăm grupa, să fim una dintre surprizele plăcute?
Mă așteptam... meciul cu Ucraina vă spun sincer că nu văd această diferență, au jucători buni, dar și noi fel, avem jucători buni care poate nu au aceeași expunere ca cei ucraineni.
Îl știi bine pe căpitanul echipei noastre, fostul tău coleg, Nicolae Stanciu, ați jucat împreună.
Da, cu Nicușor mă știu din perioada Steaua, el era un copil atunci. Un copil bun, un băiat bun, muncitor, cuminte și cu calități foarte bune. Ușor, ușor, cu cât a crescut în vârstă și a acumulat experiență, evoluțiile sale au fost din ce în ce mai bune. La națională l-au responsabilizat și cu banderola de căpitan și el a dat totul.
Numirea lui Mircea Lucescu la națională cum ți se pare?
Păi, nu cred că are rost să comentăm. Ce să comentezi când poate cel mai mare antrenor român acceptă propunerea?! E de bun augur și sper să facă rezultate foarte bune, să ne ducă după mulți ani la un Campionat Mondial.
A existat o singură discuție, gurile rele, să zic, au spus că domnul Lucescu ar putea să fie poate prea în vârstă pentru ce are de făcut.
Nu cred, nu cred, din câte știu eu, dânsul este updatat la tot ceea ce înseamnă fotbalul modern, are băieți tineri pe lângă dânsul și nu cred că va avea nicio problemă. A antrenat la cel mai înalt nivel în urmă cu un an de zile, la Dinamo Kiev, a fost și la naționala Turciei, deci nu cred că sunt probleme. Gurile rele, vă dați seama, că o să existe mereu.
Tu te-ai gândit, ți-ar surâde vreodată meseria de selecționer sau te vezi mai degrabă antrenor de club? Sunt două lucruri diferite.
Vă dați seama că orice antrenor visează să ajungă la națională. În același timp, eu sunt un tip realist. Și băieților le spun că cea mai mare calitate a unui om, nu a unui fotbalist, e să fie realist și mai avem mult de muncă, am mult de muncă. Deocamdată vreau să continui ce am început eu bine, lucrul ăsta îmi dă putere și forță să muncesc, pentru că am văzut că ceea ce am făcut în anii ăștia ca antrenor... am avut rezultate. Și sper să o țin tot așa.
Îți mulțumim, Andrei, numai bine și baftă în noul sezon!
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.