exclusiv Bullying, diagnostic greșit și speranță: “După operație, am văzut pentru prima dată în viață că mama are pistrui”. Lecția de viață din familia unui campion olimpic

Maria și Marian Enache, la sosirea delegației României de la Paris Galerie foto(9) Galerie foto (9 fotografii): Bullying, diagnostic greșit și speranță: “După operație, am văzut pentru prima dată în viață că mama are pistrui”. Lecția de viață din familia unui campion olimpic
Foto: colecție personală  |   Maria și Marian Enache, la sosirea delegației României de la Paris

Radu Orbean   |   Publicat: 08.11.2024 11:47   |  Actualizat: 08.11.2024 13:24

Marian Florin Enache (29 de ani) a devenit campion olimpic în vară, la Paris, alături de colegul său de barcă Andrei Cornea. Invitat la podcastul iAM Ștucan, canotorul din Târgu Cărbunești a vorbit despre legătura specială cu sora sa, Maria, care are probleme grave de vedere încă din copilărie. iAMsport.ro a discutat apoi cu Maria Enache, iar povestea ei este una tulburătoare

“Eu câștigasem niște medalii, aveam masă și cazare. Nu aveam nevoie de bani, am decis să o ajut pe ea. Avea nevoie de asta, nici eu nu mă pot imagina, nu pot să mă văd cu dizabilități. Aveam totul atunci, ea nu. Suntem parte din familie, o iubesc. Din păcate, operațiile nu au mers. Nu vede cu un ochi, cu celălalt 85%. S-a acceptat așa. Fiecare e special în felul lui”, a povestit Enache.

În vârstă de 24 de ani, Maria Enache a devenit cunoscută la sosirea delegației României de la Paris, atunci când și-a așteptat fratele campion olimpic la aeroport, cu un tricou făcut special pentru el. “Pentru mine, valoarea ta nu constă doar în faptul că ești un campion olimpic, ci și în faptul că ești fratele meu. Te admir pentru tot ceea ce ești, pentru determinarea ta, pentru curajul și integritatea ta”, i-a transmis ea.

Enache și Cornea, la finele cursei de aur

Întrebat dacă sora sa mai are șanse să-și recapete total vederea, Marian Enache nu a avut răspuns. “Maria știe mai bine, dar nu cred că va accepta să vorbească. O să o întreb”. Surprinzător, sora sa a acceptat dialogul cu iAMsport. Chiar dacă Maria Enache e doar ruda de sânge a unui campion olimpic, dialogul de mai jos se transformă într-o lecție puternică de viață.

210.000 de euro
va primi la finele acestui an Marian Florin Enache pentru titlul olimpic de la Paris: 140.000 de euro de la guvern, prin intermediul COSR, la care se mai adaugă încă 70.000 de euro, primiți de la clubul la care este legitimat

Voiam să vorbim despre performanța fratelui tău. Am citit despre legătura voastră specială și voiam să ne spui cum te simți la trei luni după Jocurile Olimpice.

Simt că totul s-a întâmplat chiar ieri. Deși au trecut trei luni, emoția e la fel de vie pentru mine și pentru familia noastră. E o mândrie imensă să vedem numele nostru asociat cu o medalie olimpică. Chiar și acum, fiind doctorandă, primesc telefoane de la profesori pe care i-am avut la licență sau la master, care mă întreabă dacă Florin este fratele meu sau doar o coincidență de nume. Este, într-adevăr, o mândrie aparte.

Maria Enache: “A fost fratele meu perfect, ideal”

La ce facultate eşti?

Am terminat ciclul de inginerie la Universitatea Politehnică din Bucureşti. Am făcut master-ul tot la Universitatea Politehnică din Bucureşti, un master didactic, iar în prezent urmez o şcoală doctorală. Pe robotică industrială. Sunt în primul an de doctorat.

Maria Enache și diploma de studii

Ai o relație foarte strânsă cu fratele tău. Poți să-mi povestești puțin despre relația voastră? Am văzut că vă susțineți foarte mult.

Am fost mereu aproape unul de celălalt, în ciuda distanței și a timpului care ne-a separat. Florin a plecat devreme, avea doar 14 ani, iar eu, mai mică cu patru ani, am rămas cu amintirea fratelui mai mare, ideal, mereu protector. Deși ne-am văzut mai rar de-a lungul anilor, am știut întotdeauna că, la nevoie, era doar la un telefon distanță. Nu conta cât de ocupat era sau unde se afla – fie că era la mondiale, fie la naționale – își găsea mereu timp pentru mine, să-mi ofere un sfat sau sprijin.

Când eram mici, ne jucam mult împreună, chiar dacă uneori cred că îl agasam cu dorința mea de a fi mereu lângă el. Dar Florin era fratele mai mare care mă accepta necondiționat, generos și atent. Îmi amintesc cum, chiar și pentru o simplă ciocolată, nu o mânca niciodată singur. Oriunde eram, mă căuta să împartă cu mine acel mic moment. A fost și rămâne o relație deosebit de frumoasă și de profundă.

Am o soră mai mică, rămâneam cu ea acasă până plecam la școală. Vara, până în vacanță, era cel mai greu, munceam înainte și după școală. Toți copiii fac asta, munca te educă, eu am fost un copil muncitor, deschis la multe, dacă e de muncit muncesc, dacă fac sport, fac sport Marian Enache, campion olimpic, la iAM Ștucan

Dar a fost o relație foarte, foarte bună. Fratele meu e și o persoană foarte sufletistă și atentă. Și când eram mici, dacă el avea, de exemplu o ciocolățică niciodată nu o mânca singur. Mereu mă căuta oriunde aș fi fost, chiar dacă eram la joc cu copiii să o împartă cu mine...

Cei doi frați Enache și o medalie de campion olimpic

L-ai așteptat la aeroport cu un tricou special. Apoi, el a spus că te-a ajutat pe tine cu primii lui bani câștigați din canotaj. Dacă nu e prea personal, putem vorbi despre acea problemă?

Am fost nespus de fericită să-l văd urmărindu-și visul cu atâta determinare. Când a câștigat, am simțit din plin că am un frate cu adevărat special. Tricoul pe care am decis să-l fac, deși inițial mi se părea un gest copilăresc, am vrut să fie un simbol unic, să arate mândria mea pentru el. Ca sora mai mică, am zis că i-ar plăcea să mă vadă în aeroport, să fie surprins. El nu știa că o să fiu acolo; am aranjat cu cineva din staff să mă treacă pe listele de acces, iar bucuria surprizei a fost imensă, mai ales pentru el.

Încă din copilărie, Florin a fost incredibil de sufletist, mereu aproape de familie, deși am fost despărțiți de mici. Eu m-am născut cu o problemă de sănătate – cataractă congenitală. Până la vârsta de șapte ani, practic, nu puteam vedea; lumea era o simplă figură geometrică. La șapte ani, am avut prima operație, un implant de cristalin la ambii ochi, și atunci am văzut-o pentru prima oară pe mama cu adevărat. A fost un șoc când am observat că avea pistrui, detalii pe care înainte nici nu mi le puteam imagina. Din păcate, operația s-a făcut prea târziu pentru ochiul drept, iar acum văd doar cu ochiul stâng. A urmat un drum lung de controale și intervenții în București, deși noi locuiam în Gorj, așa că era greu să ajungem.

Maria Enache și tricoul personalizat pentru fratele ei

Maria Enache: “Mi s-a pus greșit diagnostic de tumoare pe creier”

Se mai poate face ceva cu vederea la ochiul drept? Fratele tău a spus că nu știe exact

Îmi păstrez speranța, chiar dacă medicii nu îmi oferă prea multe șanse. Mi s-a spus că ar fi bine să evit tot ce înseamnă citit, învățat, interacțiunea cu display-urile. Dar pasiunea pentru educație m-a condus de la început pe un alt drum. În anii de licență în inginerie, am fost printre cei mai buni, iar în ultimii doi ani am terminat cu media 10.

Am câștigat un proiect de cercetare și am obținut rezultate mai bune decât mulți colegi fără deficiențe vizuale, chiar dacă efortul mă afecta uneori. Sunt momente în care durerile devin atât de intense încât trebuie să mă opresc din tot ce fac și să aștept să treacă, fără vreun remediu care să ajute.

Maria Enache, sora unui campion olimpic

Am avut parte de multe investigații și chiar un diagnostic eronat de tumoare pe creier, pentru că medicii nu găseau cauza durerii. Deși am încercat să-mi recapăt vederea, inclusiv cu o intervenție în Marea Britanie la 18 ani, nu am reușit să obțin o soluție completă.

Am corectat strabismul divergent, care îmi aducea multe neplăceri în copilărie, dar cauza principală a rămas o provocare. Medici diferiți îmi spun că ochiul meu drept este „leneș” și nu a învățat să proceseze imaginea, iar reabilitarea ar necesita un efort medical uriaș și un cost foarte mare, ceva ce nu ar putea fi făcut în țară.

Îmi monitorizez starea regulat și, chiar dacă mi s-a spus că îmi voi pierde vederea în cinci ani, au trecut deja zece ani și încă văd cu ochiul stâng. Cu ochiul drept percep doar lumina, dar pentru mine e un plus, un semn că speranța este încă vie.

Credința în Dumnezeu mă susține în toate încercările, iar fiecare durere o iau ca pe o formă de vindecare. Nu mi-am dorit să mă plâng sau să vorbesc despre problemele mele – poate de aceea fratele meu a spus că nu voi fi de acord să povestesc. Însă pentru mine, toate aceste provocări mă definesc și mă fac să prețuiesc și mai mult micile victorii și să mă bucur de fiecare zi.

Cei doi frați Enache într-un moment de relaxare

Ai un mesaj pentru copiii abuzați de alți copii sau priviți diferit doar pentru că au probleme care nu depind de ei?

Nu cred că vina pentru bullying aparține copiilor. Cred că rădăcina acestei probleme se află în educația pe care o primesc acasă, de la părinți. Dacă aș putea transmite un mesaj pentru a stopa bullying-ul în România, aș începe de la părinți și de la valorile pe care le insuflă copiilor lor. Fiecare copil trebuie să înțeleagă că este unic și are ceva valoros de oferit lumii, indiferent de provocările fizice, emoționale sau financiare.

Părinții au ocazia de a le arăta copiilor ce înseamnă să fii marginalizat și cum pot afecta comportamentele de bullying viața celorlalți. Cred că este important ca părinții să fie mai conștienți de efectul pe care copiii lor îl pot avea în societate și să-i învețe să accepte și să integreze persoanele diferite. Din punctul meu de vedere, copiii care fac bullying sunt cei care simt nevoia de validare și au impresia că se pot impune prin umilirea altora.

O problemă de sănătate nu ar trebui să fie un obstacol – eu am reușit, iar oricine poate reuși, indiferent de dificultăți. Durerile sau provocările devin parte din viață și, în timp, înveți să le integrezi. Din păcate, bullying-ul lasă răni emoționale adânci, afectând subconștientul. De exemplu, pentru mine, experiențele din copilărie m-au făcut să-mi fie teamă să merg la cinema, neștiind dacă voi vedea bine. Prima oară când am fost la film aveam 19 ani, iar fratele meu m-a încurajat să mergem. De atunci am făcut din asta un obicei regulat, însă acele tachinări din copilărie lăsaseră urme adânci. În liceu, eram destul de populară, dar, în realitate, sufeream mult, în special din cauza strabismului.

Astăzi îmi dau seama cât de mult contează să vindeci aceste răni emoționale și cât de esențial este ca fiecare copil să fie educat în spiritul empatiei și al respectului. Numai așa putem spera să construim o societate în care toți se simt acceptați și valorizați.


Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

Mike Tyson, aproape de o tragedie: "Am întrebat doctorul dacă mor. I-am spus că vreau în ring"
Mike Tyson, aproape de o tragedie: "Am întrebat doctorul dacă mor. I-am spus că vreau în ring"
Mike Tyson, aproape de o tragedie: "Am întrebat doctorul dacă mor. I-am spus că vreau în ring"
Inconfundabil! Ilie Năstase, reacție în stilul caracteristic după ce a aflat că o grupă de la Turneul Campionilor îi va purta numele
Inconfundabil! Ilie Năstase, reacție în stilul caracteristic după ce a aflat că o grupă de la Turneul Campionilor îi va purta numele
Inconfundabil! Ilie Năstase, reacție în stilul caracteristic după ce a aflat că o grupă de la Turneul Campionilor îi va purta numele
Ascensiunea și declinul financiar al Simonei Halep: de la 10 Rolls Royce pe an, la o Dacia Duster. Cât a ajuns să încaseze acum fostul număr 1 mondial
Ascensiunea și declinul financiar al Simonei Halep: de la 10 Rolls Royce pe an, la o Dacia Duster. Cât a ajuns să încaseze acum fostul număr 1 mondial
Ascensiunea și declinul financiar al Simonei Halep: de la 10 Rolls Royce pe an, la o Dacia Duster. Cât a ajuns să încaseze acum fostul număr 1 mondial
Schimbări în Formula 1! Zhou Guanyu și Valtteri Bottas nu mai continuă la Sauber 
Schimbări în Formula 1! Zhou Guanyu și Valtteri Bottas nu mai continuă la Sauber 
Schimbări în Formula 1! Zhou Guanyu și Valtteri Bottas nu mai continuă la Sauber 
Fascinația lui Donald Trump pentru Ilie Năstase: "Un nebun..." Mărturisirea făcută de noul președinte al SUA în desele întâlniri cu Nasty
Fascinația lui Donald Trump pentru Ilie Năstase: "Un nebun..." Mărturisirea făcută de noul președinte al SUA în desele întâlniri cu Nasty
Fascinația lui Donald Trump pentru Ilie Năstase: "Un nebun..." Mărturisirea făcută de noul președinte al SUA în desele întâlniri cu Nasty
Mărturia necenzurată a femeii care îl acuză de viol pe Conor McGregor: ”Am crezut că o să mă omoare!”. Cum ar fi avut loc agresiunea
Mărturia necenzurată a femeii care îl acuză de viol pe Conor McGregor: ”Am crezut că o să mă omoare!”. Cum ar fi avut loc agresiunea
Mărturia necenzurată a femeii care îl acuză de viol pe Conor McGregor: ”Am crezut că o să mă omoare!”. Cum ar fi avut loc agresiunea

Cele mai citite

Suma de bani cu care Gigi Becali a cumpărat Gloria Buzău: ”Mai dă 100.000 euro, că nu mă primește nevasta acasă”
Suma de bani cu care Gigi Becali a cumpărat Gloria Buzău: ”Mai dă 100.000 euro, că nu mă primește nevasta acasă”
SuperLiga  |  06 Noiembrie 2024, 23:34
1.
Suma de bani cu care Gigi Becali a cumpărat Gloria Buzău: ”Mai dă 100.000 euro, că nu mă primește nevasta acasă”
Ce s-a întâmplat cu investiția de 100 de dolari a lui Marius Niculae în Bitcoin. Criptomoneda, la maxim istoric după alegerea lui Trump
Ce s-a întâmplat cu investiția de 100 de dolari a lui Marius Niculae în Bitcoin. Criptomoneda, la maxim istoric după alegerea lui Trump
Diverse  |  06 Noiembrie 2024, 16:06
2.
Ce s-a întâmplat cu investiția de 100 de dolari a lui Marius Niculae în Bitcoin. Criptomoneda, la maxim istoric după alegerea lui Trump
Ascensiunea și declinul financiar al Simonei Halep: de la 10 Rolls Royce pe an, la o Dacia Duster. Cât a ajuns să încaseze acum fostul număr 1 mondial
Ascensiunea și declinul financiar al Simonei Halep: de la 10 Rolls Royce pe an, la o Dacia Duster. Cât a ajuns să încaseze acum fostul număr 1 mondial
Tenis  |  07 Noiembrie 2024, 09:01
3.
Ascensiunea și declinul financiar al Simonei Halep: de la 10 Rolls Royce pe an, la o Dacia Duster. Cât a ajuns să încaseze acum fostul număr 1 mondial
Câte mii de lei costă adeverințele ce trebuie depuse pentru o pensie mare la recalculare?
Câte mii de lei costă adeverințele ce trebuie depuse pentru o pensie mare la recalculare?
Câte mii de lei costă adeverințele ce trebuie depuse pentru o pensie mare la recalculare?
Cine e sportiva ce a luat primul aur olimpic la floretă pentru România. Inspirată de Alexandre Dumas
Cine e sportiva ce a luat primul aur olimpic la floretă pentru România. Inspirată de Alexandre Dumas
Cine e sportiva ce a luat primul aur olimpic la floretă pentru România. Inspirată de Alexandre Dumas
Cum influențează grupele de muncă și indicele de corecție recalcularea pensiei? Cât dai impozit?
Cum influențează grupele de muncă și indicele de corecție recalcularea pensiei? Cât dai impozit?
Cum influențează grupele de muncă și indicele de corecție recalcularea pensiei? Cât dai impozit?
Știri de ultimă oră din sport
”Cea mai proastă degajare din istorie!” Golul lui Bîrligea, caz de studiu în presa europeană
”Cea mai proastă degajare din istorie!” Golul lui Bîrligea, caz de studiu în presa europeană
Fotbal   |  08 Noiembrie 2024, 13:28
”Cea mai proastă degajare din istorie!” Golul lui Bîrligea, caz de studiu în presa europeană
”Nu poți aduce doar antrenori care îi plac lui Mitriță”. Care este situația ”vedetei” de la Universitatea Craiova
”Nu poți aduce doar antrenori care îi plac lui Mitriță”. Care este situația ”vedetei” de la Universitatea Craiova
SuperLiga   |  08 Noiembrie 2024, 13:19
”Nu poți aduce doar antrenori care îi plac lui Mitriță”. Care este situația ”vedetei” de la Universitatea Craiova
FCSB, sancționată după meciul cu Midtjylland! Cât trebuie să plătească clubul lui Gigi Becali
FCSB, sancționată după meciul cu Midtjylland! Cât trebuie să plătească clubul lui Gigi Becali
Fotbal   |  08 Noiembrie 2024, 12:31
FCSB, sancționată după meciul cu Midtjylland! Cât trebuie să plătească clubul lui Gigi Becali
”Visam eu să fiu milionar?”. Gigi Becali a spus adevărata poveste din spatele averii sale uriașe
”Visam eu să fiu milionar?”. Gigi Becali a spus adevărata poveste din spatele averii sale uriașe
Diverse   |  08 Noiembrie 2024, 12:12
”Visam eu să fiu milionar?”. Gigi Becali a spus adevărata poveste din spatele averii sale uriașe
Avantajul lui Dinamo care îi dă fiori lui Dan Petrescu: ”Nimeni nu se aștepta”
Avantajul lui Dinamo care îi dă fiori lui Dan Petrescu: ”Nimeni nu se aștepta”
SuperLiga   |  08 Noiembrie 2024, 11:58
Avantajul lui Dinamo care îi dă fiori lui Dan Petrescu: ”Nimeni nu se aștepta”
Emil Grădinescu, mesaj de ”război” pentru Steaua: ”Relicvă sovietică, s-a risipit 1 miliard de euro”
Emil Grădinescu, mesaj de ”război” pentru Steaua: ”Relicvă sovietică, s-a risipit 1 miliard de euro”
Liga 2   |  08 Noiembrie 2024, 11:28
Emil Grădinescu, mesaj de ”război” pentru Steaua: ”Relicvă sovietică, s-a risipit 1 miliard de euro”
Steaua pregătește răzbunarea. Măsura luată împotriva celor care folosesc denumirea Steaua în loc de FCSB. FRF este și ea vizată
Steaua pregătește răzbunarea. Măsura luată împotriva celor care folosesc denumirea Steaua în loc de FCSB. FRF este și ea vizată
Diverse   |  08 Noiembrie 2024, 09:36
Steaua pregătește răzbunarea. Măsura luată împotriva celor care folosesc denumirea Steaua în loc de FCSB. FRF este și ea vizată
Oțelul Galați - Botoșani, de la ora 18:00, pe iAMsport.ro.  Meci important pentru ”lanterna roșie” a campionatului
live score Oțelul Galați - Botoșani, de la ora 18:00, pe iAMsport.ro. Meci important pentru ”lanterna roșie” a campionatului
SuperLiga   |  08 Noiembrie 2024, 09:13
Oțelul Galați - Botoșani, de la ora 18:00, pe iAMsport.ro. Meci important pentru ”lanterna roșie” a campionatului
Cum l-a făcut Nicolae Ciucă ”proprietar” pe Klaus Iohannis în vila din Aviatorilor. Renovarea a costat 9 milioane de euro din banii publici
Cum l-a făcut Nicolae Ciucă ”proprietar” pe Klaus Iohannis în vila din Aviatorilor. Renovarea a costat 9 milioane de euro din banii publici
Cum l-a făcut Nicolae Ciucă ”proprietar” pe Klaus Iohannis în vila din Aviatorilor. Renovarea a costat 9 milioane de euro din banii publici
Când va intra România în Schengen terestru. Anunțul primului ministru
Când va intra România în Schengen terestru. Anunțul primului ministru
Când va intra România în Schengen terestru. Anunțul primului ministru
Țara din Europa în care copiii până în 16 ani vor avea 'interzis' la rețelele sociale. Legea urmează să fie aprobată: ''Părinții sunt foarte îngrijorați''
Țara din Europa în care copiii până în 16 ani vor avea 'interzis' la rețelele sociale. Legea urmează să fie aprobată: ''Părinții sunt foarte îngrijorați''
Țara din Europa în care copiii până în 16 ani vor avea 'interzis' la rețelele sociale. Legea urmează să fie aprobată: ''Părinții sunt foarte îngrijorați''
Mihai Stoica a ieșit la atac după victoria FCSB-ului cu Midtjylland: ”Vreau să le dau peste nas”
Europa League   |  14:22
Mihai Stoica a ieșit la atac după victoria FCSB-ului cu Midtjylland: ”Vreau să le dau peste nas”
”Renegații” de la Rapid, așteptați la o rivală: ”Îi vreau” + Ironii la adresa lui Șumudică
SuperLiga   |  14:11
”Renegații” de la Rapid, așteptați la o rivală: ”Îi vreau” + Ironii la adresa lui Șumudică
5 wonderkids de ținut minte în Premier League: de la Neymar din nordul Londrei la puștiul care a lăsat pe bancă oameni de...
Premier League   |  14:03
5 wonderkids de ținut minte în Premier League: de la Neymar din nordul Londrei la puștiul care a lăsat pe bancă oameni de zeci de milioane de euro
Gigi Becali, ultimele detalii despre revenirea lui Florinel Coman la FCSB: ”Asta mi-a zis” + De ce nu i-a plăcut Bîrligea
SuperLiga   |  13:29
Gigi Becali, ultimele detalii despre revenirea lui Florinel Coman la FCSB: ”Asta mi-a zis” + De ce nu i-a plăcut Bîrligea
”Cea mai proastă degajare din istorie!” Golul lui Bîrligea, caz de studiu în presa europeană
Fotbal   |  13:28
”Cea mai proastă degajare din istorie!” Golul lui Bîrligea, caz de studiu în presa europeană
”Nu poți aduce doar antrenori care îi plac lui Mitriță”. Care este situația ”vedetei” de la Universitatea Craiova
SuperLiga   |  13:19
”Nu poți aduce doar antrenori care îi plac lui Mitriță”. Care este situația ”vedetei” de la Universitatea Craiova
FCSB, sancționată după meciul cu Midtjylland! Cât trebuie să plătească clubul lui Gigi Becali
Fotbal   |  12:31
FCSB, sancționată după meciul cu Midtjylland! Cât trebuie să plătească clubul lui Gigi Becali
”Visam eu să fiu milionar?”. Gigi Becali a spus adevărata poveste din spatele averii sale uriașe
Diverse   |  12:12
”Visam eu să fiu milionar?”. Gigi Becali a spus adevărata poveste din spatele averii sale uriașe
Rezultate / Clasamente