EXCLUSIV | Octavian Morariu, fost președinte COSR: “E Team România, nu Team David Popovici și alții!” Constantina Diță, fostă campioană olimpică: “Mi-am plătit cazarea din banii mei”

David Popovici a câștigat câte două medalii de aur la Campionatele Mondiale și Europene, în probele de 100 și 200m liber Galerie foto (1 fotografii): EXCLUSIV | Octavian Morariu, fost președinte COSR: “E Team România, nu Team David Popovici și alții!” Constantina Diță, fostă campioană olimpică: “Mi-am plătit cazarea din banii mei”
Foto: Profimedia  |   David Popovici a câștigat câte două medalii de aur la Campionatele Mondiale și Europene, în probele de 100 și 200m liber

Cristian Munteanu   |   Publicat: 03.04.2024 19:15   |  Actualizat: 04.04.2024 10:37

Octavian Morariu (62 de ani) a fost președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român în perioada 2004-2014. El a acordat, în exclusivitate pentru iAMsport.ro, un interviu în care s-a referit la dorințele lui David Popovici (19 ani) de a avea agenți de pază și cazare în afara satului olimpic la JO Paris.

Despre Octavian Morariu e suficient să spui că este membru în Comitetul Olimpic Internațional. Ca fost sportiv, domnul Morariu a fost primul jucător de rugby din România care a fost invitat să joace în celebra echipă inernațională Barbarians. Se întâmpla în 1987, atunci când a și cerut azil politic în Franța, țara unde se desfășura competiția.

A revenit în România după Revoluția din 1989. În 2004, Octavian Morariu a preluat președinția Comitetului Olimpic și Sportiv Român. A deținut această funcție până în 2014.

El i-a acordat un interviu jurnalistului Cristian Munteanu, în exclusivitate pentru iAMsport.ro, în care a explicat cum stau lucrurile în “cazul” David Popovici.

Octavian Morariu: "Și acum doi ani tot mare ar fi fost prețul"

Bună ziua, domnule Morariu. Voiam să vă întreb dacă vă aduceți aminte de sportivi care au stat, în perioada mandatului dvs. la COSR, în afara satului olimpic. Iar dacă da, cine a plătit pentru cazarea lor?

Nu mai știu, sincer să fiu. Eu nu m-am ocupat de aceste detalii. De ele se ocupă echipa de la departamentul sport. Chiar nu știu. Nu am aceste detalii financiare.

Oricum, e un principiu că trebuie să stai în satul olimpic. Sigur, alegerea e a fiecăruia.

Înțeleg. Voiam să știu dacă, atâta vreme cât stafful unui sportiv, împreună cu el, decide să stea în afara satului olimpic, ar trebuie să plătească din buzunar cazarea sau COSR-ul îi poate sprijini în acest demers? Doamna Diță, de exemplu, a stat la o altă cazare înainte de JO Beijing 2008.

Sunt tot felul de situații aici. Dacă ne referim la doamna Diță, dumneaei sigur avea posibilitatea de a sta în satul olimpic. Și, apoi, a fost vorba despre o alegere personală.

Însă dacă ne referim la canotaj, de exemplu, mi se pare că la Paris vor sta mai departe, nu în satul olimpic, aici intervin alte criterii. Și anume criteriul optimizării performanței.

Aici, în situații de genul acesta, Comitetul Olimpic și Sportiv Român ar putea să plătească (n.r. - cazarea). Chiar ar fi responsabilitatea lor. Pentru că e vorba de o optimizare a performanței. Dacă ar sta să facă 50 de kilometri dus-întors în fiecare zi... nu prea ar merge. Așa că, în aceste situații, îți cauți o locație mai aproape (n.r. – de locul de antrenament și concurs).

Pentru a lămuri această situație, Cristian Munteanu a stat de vorbă și cu doamna Constantina Diță. Campioana olimpică de maraton, la 38 de ani, cea mai vârstnică din istoria JO a acestei probe, ne-a declarat: În 2008, înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing, m-am pregătit la Osaka. Cam două săptămâni înainte de începerea JO. Iar apoi, cu patru zile înainte de proba mea de maraton, m-am dus în satul olimpic. Mi-am plătit personal tot. După ce m-am întors de la JO, mi-a dat o parte din bani Federația Română de Atletism. Dar, bineînțeles, pentru Jocurile Olimpice tot timpul Federațiile primesc buget de la Comitetul Olimpic. Mie mi-au dat baremurile zilnice pe care le are fiecare sportiv. Atât. Nu poate da unuia 100 de milioane și altuia doar 1 milion.

Domnule Morariu, dumneavoastră aveți o experiență vastă. Ați prins, dacă nu greșesc, trei ediții ale Jocurilor Olimpice de vară ca președinte al COSR. Se pot rezerva camere la un hotel din orașul care găzduiește JO, cu luni înainte, la un preț mai mic decât cel din perioada desfășurării competiției?

În primul rând că te costă de vreo cinci ori mai mult decât într-o perioadă normală. Domnule Munteanu, și dacă ați fi rezervat o cameră la Paris acum doi ani, prețul tot mare ar fi fost. Pentru că lumea, patronii de hotel, știu, anticipează ce prețuri vor fi.

Apropo de hotel, care e de trei stele, nu de cinci, prețurile de acum, față de anul trecut, când s-a contractat această locație, sunt complet diferite, mai mult decât duble Camelia Potec, președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern

Acestea au explodat de mai mult timp, aproape de când s-a anunțat că Paris va fi gazdă, pentru perioada JO. Eu cunosc foarte bine Parisul, pentru că am trei de zile acolo, am prieteni și legături profesionale. Prețurile s-au dus rău în sus. Sunt sus în perioadele festivalurilor de modă, în timpul Roland Garros și așa mai departe. Asta face parte din peisajul de business parizian.

Octavian Morariu: "Trebuie să existe o transparență"

COSR-ul este finanțat și din bani publici. Trebuie să ofere lămuriri cu privire la modul în care se cheltuie banii proveniți de la bugetul de stat?

Da, Comitetul Olimpic și Sportiv Român primește și bani publici. Tot timpul. Trebuie să fie o raportare lunară. Există controale de la curtea de conturi. Absolut. Intră sub regimul banului public.

Bun. Deci dacă un jurnalist cere să vadă câți bani a cheltuit COSR-ul cu camerele staffului lui David Popovici la Paris, trebuie să i se ofere aceste informații?

În mod normal trebuie să existe o transparență, absolut. E firesc.

14
medalii de aur la JO a câștigat România cât timp a fost Octavian Morariu președintele COSR

Domnule Morariu, dacă un sportiv dorește agenți privați de pază pe durata Jocurilor Olimpice, pe care îi plătește din banii lui, este necesar să facă o solicitare Federației de specialitate, solicitare care, ulterior, să ajungă pe masa comitetului executiv al COSR?

Eu nu am mai auzit de așa ceva. Ar putea... să știți că, aici, COSR-ul ar putea fi într-o imposibilitate. Vorbim de acreditări. Care, desigur, sunt limitate. Nu am auzit, sincer, până acum de acreditări pentru agenți de pază privați. Cred că e o problema care nici măcar de COSR nu depinde, ci de organizatori. Dacă ei pot da astfel de acreditări.

Octavian Morariu: "Suntem Team România, nu suntem Team David Popovici și alții"

Înțeleg că dumneavoastră bănuiți că sportivul și federația de specialitate au făcut solicitare la COSR pentru ca forul nostru să ia legătura cu organizatorii, astfel încât acei agenți privați de pază să primească acreditări?

Da, eu așa cred. Ei nu pot face chestia asta decât prin COSR. Sportivul nu are cum să ceară direct acreditări (n.r. – pentru agenții de pază). Nu contează cine-i plătește. Dar trebuie făcute demersuri către organizatorii JO.

Altfel, fără aceste acreditări, agenții te pot însoți de la cazare doar până la primul filtru de securitate. Apoi nu mai au acces.

  • Distanța dintre “The Social Hub” până la Défense Arena, 3,8 km, se parcurge în 10 minute cu mașina. Distanța dintre satul olimpic și Défense Arena, unde este bazinul olimpic, poate fi parcursă cu automobilul în aproximativ 35 de minute

David Popovici va sta la un hotel aflat la un drum de zece minute, cu mașina, de locul bazinului olimpic. Satul olimpic este la 35 de minute, tot cu mașina, de Defense Arena, acolo unde se va desfășura competiția de înot. Sigur, în timpul Jocurilor Olimpice traficul va fi altul. Aceste minute sigur se vor dubla. Sau chiar tripla. Justifică aceste diferențe de timp faptul că COSR-ul va plăti camere la un hotel pentru David și membrii staffului său?

Vă spun cu foarte mare sinceritate că eu aș sta în satul olimpic. Din motive de echipă, de coeziune, de reprezentativitate, de unitate, de camaraderie. Din motive de respectarea unor valori. De asta și există un sat olimpic, pentru că altfel ar sta fiecare în altă parte.

Noi trebuie să știm că nu toată lumea este egală. Sunt sportivi cotați mai bine, sunt sportivi cotați cu șanse mai puține și sunt sportivi care doar obțin calificarea la Jocurile Olimpice. Totul are o măsură Mihai Covaliu, președinte COSR

Dacă e o echipă a României, atunci ea trebuie să stea împreună. Asta e filosofia mea. Fie că place unora sau nu, asta e filosofia mea.

Suntem Team România, nu suntem Team David Popovici și alții. Și atunci stăm împreună. Ne sprijinim unii pe alții, ne spunem necazurile, ne bucurăm împreună, ne motivăm, și așa mai departe. Asta înseamnă echipa. Domnule Munteanu, Jocurile Olimpice sunt despre valori.


Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

Bianca Ghelber, performanță de top! Atleta din România s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris
Bianca Ghelber, performanță de top! Atleta din România s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris
Bianca Ghelber, performanță de top! Atleta din România s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris
Flacăra olimpică a fost aprinsă! 101 zile până la ediția de la Paris
Flacăra olimpică a fost aprinsă! 101 zile până la ediția de la Paris
Flacăra olimpică a fost aprinsă! 101 zile până la ediția de la Paris
Emmanuel Macron a început numărătoarea inversă pentru Jocurile Olimpice. Oaspetele de gală așteptat la Paris
Emmanuel Macron a început numărătoarea inversă pentru Jocurile Olimpice. Oaspetele de gală așteptat la Paris
Emmanuel Macron a început numărătoarea inversă pentru Jocurile Olimpice. Oaspetele de gală așteptat la Paris
Mihai Covaliu nu renunță până când Simona Halep nu primește un wild-card la Jocurile Olimpice: ”Există această şansă”
Mihai Covaliu nu renunță până când Simona Halep nu primește un wild-card la Jocurile Olimpice: ”Există această şansă”
Mihai Covaliu nu renunță până când Simona Halep nu primește un wild-card la Jocurile Olimpice: ”Există această şansă”
Bernadette Szocs i-a aruncat mănușa lui Lewis Hamilton: ”Mi-ar plăcea să fac dublu cu el, dar și să mă urc într-o mașină de curse”
Bernadette Szocs i-a aruncat mănușa lui Lewis Hamilton: ”Mi-ar plăcea să fac dublu cu el, dar și să mă urc într-o mașină de curse”
Bernadette Szocs i-a aruncat mănușa lui Lewis Hamilton: ”Mi-ar plăcea să fac dublu cu el, dar și să mă urc într-o mașină de curse”
Bernadette Szocs, despre Jocurile Olimpice: ”Acolo îmi doresc din toată inima să reușesc”
Bernadette Szocs, despre Jocurile Olimpice: ”Acolo îmi doresc din toată inima să reușesc”
Bernadette Szocs, despre Jocurile Olimpice: ”Acolo îmi doresc din toată inima să reușesc”

Cele mai citite

Cel mai mare antrenor român? "Nu e nici Mircea Lucescu, nici Anghel Iordănescu! El e, a fost subapreciat"
Cel mai mare antrenor român? "Nu e nici Mircea Lucescu, nici Anghel Iordănescu! El e, a fost subapreciat"
Fotbal  |  22 Aprilie 2024, 11:00
1.
Cel mai mare antrenor român? "Nu e nici Mircea Lucescu, nici Anghel Iordănescu! El e, a fost subapreciat"
Variantă surprinzătoare de antrenor pentru Rapid. Lasă banii arabilor pentru a reveni în Grant?
Variantă surprinzătoare de antrenor pentru Rapid. Lasă banii arabilor pentru a reveni în Grant?
Fotbal  |  22 Aprilie 2024, 23:07
2.
Variantă surprinzătoare de antrenor pentru Rapid. Lasă banii arabilor pentru a reveni în Grant?
Gigi Becali a dat FRF în judecată la Curtea de Apel. Riscă FCSB dezafilierea? Ce spune Răzvan Burleanu
Gigi Becali a dat FRF în judecată la Curtea de Apel. Riscă FCSB dezafilierea? Ce spune Răzvan Burleanu
SuperLiga  |  23 Aprilie 2024, 11:38
3.
Gigi Becali a dat FRF în judecată la Curtea de Apel. Riscă FCSB dezafilierea? Ce spune Răzvan Burleanu
Cât a muncit un pensionar care va lua 7.800 lei pensie la recalculare? Câte puncte „bonus” a primit?
Cât a muncit un pensionar care va lua 7.800 lei pensie la recalculare? Câte puncte „bonus” a primit?
Cât a muncit un pensionar care va lua 7.800 lei pensie la recalculare? Câte puncte „bonus” a primit?
Cine a fost prințesa română care putea fi țarina Rusiei? A avut un fiu cu Petru cel Mare
Cine a fost prințesa română care putea fi țarina Rusiei? A avut un fiu cu Petru cel Mare
Cine a fost prințesa română care putea fi țarina Rusiei? A avut un fiu cu Petru cel Mare
România va doborî dronele Rusiei ce se apropie de teritoriul său cu ajutorul SUA și Franței
România va doborî dronele Rusiei ce se apropie de teritoriul său cu ajutorul SUA și Franței
România va doborî dronele Rusiei ce se apropie de teritoriul său cu ajutorul SUA și Franței
Știri de ultimă oră din sport
Momentul dificil pe care Charalambous a trebuit să îl gestioneze în Covasna: "Trebuie să găsim mereu soluții în astfel de situații"
Momentul dificil pe care Charalambous a trebuit să îl gestioneze în Covasna: "Trebuie să găsim mereu soluții în astfel de situații"
SuperLiga   |  24 Aprilie 2024, 23:47
Momentul dificil pe care Charalambous a trebuit să îl gestioneze în Covasna: "Trebuie să găsim mereu soluții în astfel de situații"
Sepsi – FCSB 2-2. Roș-albaștrii ratează victoria după ce au condus de două ori pe parcursul partidei
Sepsi – FCSB 2-2. Roș-albaștrii ratează victoria după ce au condus de două ori pe parcursul partidei
SuperLiga   |  24 Aprilie 2024, 23:46
Sepsi – FCSB 2-2. Roș-albaștrii ratează victoria după ce au condus de două ori pe parcursul partidei
Lovitură de teatru: Xavi rămâne la Barcelona!
Lovitură de teatru: Xavi rămâne la Barcelona!
LaLiga   |  24 Aprilie 2024, 23:14
Lovitură de teatru: Xavi rămâne la Barcelona!
Lobonț nu simte presiunea, deși Rapid s-a îndepărtat de Europa: "Eu nu îmi joc nicio șansă"
Lobonț nu simte presiunea, deși Rapid s-a îndepărtat de Europa: "Eu nu îmi joc nicio șansă"
SuperLiga   |  24 Aprilie 2024, 21:46
Lobonț nu simte presiunea, deși Rapid s-a îndepărtat de Europa: "Eu nu îmi joc nicio șansă"
Unirea Slobozia a bifat promovarea în Superliga!
Unirea Slobozia a bifat promovarea în Superliga!
Liga 2   |  24 Aprilie 2024, 21:44
Unirea Slobozia a bifat promovarea în Superliga!
Gică Hagi a dat verdictul după Farul - Rapid 3-1: "Îmi aduc aminte de echipa din sezonul trecut!" + Mesajul pentru Olimpiu Moruțan
Gică Hagi a dat verdictul după Farul - Rapid 3-1: "Îmi aduc aminte de echipa din sezonul trecut!" + Mesajul pentru Olimpiu Moruțan
SuperLiga   |  24 Aprilie 2024, 21:34
Gică Hagi a dat verdictul după Farul - Rapid 3-1: "Îmi aduc aminte de echipa din sezonul trecut!" + Mesajul pentru Olimpiu Moruțan
Marian Aioani nu și-a menajat colegii după eșecul cu Farul: ”Zicem că ne trezim, dar nu facem nimic” + Cum a comentat accidentarea
Marian Aioani nu și-a menajat colegii după eșecul cu Farul: ”Zicem că ne trezim, dar nu facem nimic” + Cum a comentat accidentarea
SuperLiga   |  24 Aprilie 2024, 21:26
Marian Aioani nu și-a menajat colegii după eșecul cu Farul: ”Zicem că ne trezim, dar nu facem nimic” + Cum a comentat accidentarea
Louis Munteanu a învins-o pe Rapid și a anunțat ce transfer își dorește
Louis Munteanu a învins-o pe Rapid și a anunțat ce transfer își dorește
SuperLiga   |  24 Aprilie 2024, 21:16
Louis Munteanu a învins-o pe Rapid și a anunțat ce transfer își dorește
Gigi Becali a intrat în direct la miezul nopții după Sepsi - FCSB 2-2 și nu s-a ascuns: "Nu înțeleg jucătorii. Îi simt așa"
SuperLiga   |  00:18
Gigi Becali a intrat în direct la miezul nopții după Sepsi - FCSB 2-2 și nu s-a ascuns: "Nu înțeleg jucătorii. Îi simt așa"
Ce spune Florinel Coman după accidentarea din meciul Sepsi - FCSB 2-2. Ce probleme acuză
SuperLiga   |  00:05
Ce spune Florinel Coman după accidentarea din meciul Sepsi - FCSB 2-2. Ce probleme acuză
Editorial Andrei Ciobanu: Va fi mai frumos să luăm titlul etapa viitoare, când ne vom revanșa în fața Farului!
Fotbal   |  23:56
Editorial Andrei Ciobanu: Va fi mai frumos să luăm titlul etapa viitoare, când ne vom revanșa în fața Farului!
Momentul dificil pe care Charalambous a trebuit să îl gestioneze în Covasna: "Trebuie să găsim mereu soluții în astfel de...
SuperLiga   |  23:47
Momentul dificil pe care Charalambous a trebuit să îl gestioneze în Covasna: "Trebuie să găsim mereu soluții în astfel de situații"
Sepsi – FCSB 2-2. Roș-albaștrii ratează victoria după ce au condus de două ori pe parcursul partidei
SuperLiga   |  23:46
Sepsi – FCSB 2-2. Roș-albaștrii ratează victoria după ce au condus de două ori pe parcursul partidei
Ilie Dumitrescu a exclamat la finalul meciului din Liga 1: ”Profesor universitar, incredibil ce face!”
SuperLiga   |  23:18
Ilie Dumitrescu a exclamat la finalul meciului din Liga 1: ”Profesor universitar, incredibil ce face!”
Lovitură de teatru: Xavi rămâne la Barcelona!
LaLiga   |  23:14
Lovitură de teatru: Xavi rămâne la Barcelona!
Probleme pentru Florinel Coman la Sfântu Gheorghe. Ce a pățit golgheterul FCSB-ului
SuperLiga   |  23:02
Probleme pentru Florinel Coman la Sfântu Gheorghe. Ce a pățit golgheterul FCSB-ului
Rezultate / Clasamente