Mihai Covaliu: ”Trebuie să stăm cu picioarele pe pământ; orice medalie peste şase va fi un plus”
Redactia | Publicat: 20.07.2024 10:29 | Actualizat: 20.07.2024 14:44
Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat că este încrezător că România va face o ediţie a Jocurilor Olimpice foarte bună, chiar dacă a precizat că trebuie să rămânem realişti şi că orice medalie peste şase va fi considerată un plus.
Oficialul COSR s-a arătat convins că România va reuşi să urce în clasamentul pe naţiuni faţă de locul 46 ocupat la Tokyo: "Cât de sus nu ştiu, pentru că diferenţa foarte mare o face câştigarea medaliilor de aur".
În privinţa numărului de 107 sportivi calificaţi la ediţia pariziană a Jocurilor Olimpice, Covaliu s-a declarat mulţumit, precizând că în ultima perioadă prezenţa la competiţia supremă a devenit o adevărat performanţă, pentru că apar noi ţări care investesc foarte mult în sportul olimpic.
Mihai Covaliu aşteaptă surprize plăcute la Paris
Mihai Covaliu spune că gimnastica românească, sportul care a adus cele mai multe medalii olimpice şi care se întoarce după 12 ani cu echipa este pe un trend ascendent, dar departe de forma în care se afla în perioada în care obţinea şi 8 medalii olimpice la o singură ediţie.
În ceea ce priveşte canotajul, preşedintele COSR este sigur că va rămâne sportul numărul unu al României şi la această ediţie a Jocurilor Olimpice.
Covaliu aşteaptă surprize plăcute la Paris, concretizate prin medalii de la canoe, lupte, tenis de masă, box şi gimnastică artistică, dar afirmă că ar vrea să fie contrazis prin performanţe de sportivii pe care nu i-a nominalizat.
AGERPRES: România revine la Paris la 100 de ani de la prima medalie olimpică, care sunt aşteptările dumneavoastră şi ale COSR de la această ediţie a JO?
Mihai Covaliu: România participă la ediţia a 33-a a Jocurilor Olimpice de vară de la Paris cu o delegaţie formată din 107 sportivi, acoperind 18 discipline olimpice. Într-adevăr, la 100 de ani după câştigarea primei medalii olimpice ne întoarcem în capitala Franţei cu încredere, cu optimism şi cu gândul că ne vom bucura de rezultatele sportivilor noştri, care de data aceasta s-au pregătit bine şi, spun de data aceasta, referindu-mă la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, când am trecut printr-o perioadă cu totul şi cu totul dificilă, prin pandemie. Iar de această dată sunt absolut convins că lucrurile vor sta cu totul şi cu totul altfel. Deşi situaţia nu este nici pe departe calmă în capitala Franţei, dar suntem încrezători că vom face o ediţie a Jocurilor Olimpice foarte bună.
AGERPRES: Palmaresul României este de 309 medalii (90 aur, 97 argint, 122 bronz) în 100 de ani, e mult sau puţin?
Mihai Covaliu: Ţinând cont de faptul că în aceşti 100 de ani am câştigat 309 medalii şi atâtea poveşti frumoase în toată această istorie, cred că suntem foarte bine. Şi clasamentul neoficial, în ierarhia comitetelor olimpice, a celor 206 comitete olimpice, situează România în primele 20. Un loc onorant spun eu, care se datorează în mare parte sportivilor, care de-a lungul timpului şi-au dedicat viaţa, energia, tinereţea pentru acest crez olimpic, împreună cu toţi cei care i-au susţinut să-şi atingă visul olimpic. Bineînţeles aici luându-i în calcul şi pe sportivii care nu au reuşit să câştige medalii, pentru că şi ei merită menţionaţi. Şi mă gândesc că toţi au contribuit şi sunt câştigători ai acestor 309 medalii. Merită felicitări în aceeaşi măsură toţi cei care au muncit, dar nu au reuşit să câştige medalii la Jocurile Olimpice. Pe toţi îi respectăm şi pentru noi toţi sunt câştigători.
AGERPRES: Federaţiile îşi propun 13 medalii la Paris, specialiştii şi statisticienii COSR estimează între 5 şi 7... Preşedintele COSR unde se situează?
Mihai Covaliu: Trebuie să fim realişti şi să stăm foarte bine cu picioarele pe pământ, pentru că Jocurile Olimpice sunt o competiţie cu totul şi cu totul specială, încărcată de emoţii, de presiune, de provocări. Iar situaţia actuală nu se compară nici pe departe cu ceea ce era acum 20-30 de ani. Şi în primul şi în primul rând, numărul ţărilor care câştigă medalii s-a triplat faţă de anii 2000. După aceea concurenţa este una extrem de ridicată, resursele aruncate într-un ciclu olimpic la fel. Şi de aceea trebuie să fim aşa cum am spus moderaţi, echilibraţi. Iar pronosticul meu ar fi acela de a nu ne întoarce mai acasă cu mai puţin de 6 medalii. Tot ce va fi peste va fi un plus şi ne vom bucura extrem de mult.
AGERPRES: Ca şi obiectiv, ce îşi propune COSR la Paris? Poate România să scape de acel loc 46 din clasamentul pe naţiuni de la Tokyo?
Mihai Covaliu: Sunt absolut convins că vom reuşi să urcăm în clasament. Cât de sus nu ştiu, pentru că diferenţa foarte mare o face câştigarea medaliilor de aur. Cu cât vom avea mai multe medalii de aur, cu atât vom urca mai sus în clasament. E adevărat că şi medaliile de argint şi de bronz contează în clasamentul general, dar diferenţa o vor face medaliile de aur.
AGERPRES: Mergem cu 107 sportivi, mai mulţi decât la Tokyo... Au fost calificările mai uşoare sau sportul românesc este pe un trend ascendent?
Mihai Covaliu: Calificările nu sunt mai uşoare, ci, din contră, sunt din ce în ce mai grele. Pentru că apar noi ţări care investesc foarte mult în sportul olimpic. Pentru că sportul înseamnă sănătate, pentru că sportul înseamnă dezvoltare sănătoasă, pentru că sportul înseamnă menţinerea stării de bine. Şi atunci, odată ce naţiunile avansate îşi dau seama că sportul trebuie susţinut, sportul trebuie finanţat, că trebuie investit în sport, este normal să crească şi concurenţa în primul şi în primul rând. Şi calificările, bineînţeles, vor deveni din ce în ce mai dificil de obţinut. Numărul de 107 sportivi calificaţi nu este un număr mare, nu este un număr mic. În general, în ultimii ani ne-am raportat în jurul cifrei de 100 de sportivi calificaţi, plus sau minus. Plusul acesta este făcut de sporturile de echipă, şi de aceea suntem foarte atenţi în ceea ce priveşte pe de o parte susţinerea sporturilor tradiţionale, care aduc medalii, şi aici vorbesc de canotaj, de gimnastică, de lupte, de scrimă, de nataţie, de judo, de tenis, de tenis de masă, iar pe de altă parte susţinerea noilor discipline care au foarte mare priză la public. Mai ales în rândul tinerei generaţii. Şi aici vorbesc de căţărări, de street dance, de skateboarding, de BMX. Sunt sporturi care au foarte mulţi adepţi, foarte mulţi sportivi care practică acest sport într-un cadru oficial sau neoficial, şi atunci noi trebuie să fim atenţi la tot ceea ce se întâmplă pentru a susţine pe cei care pot să obţină calificarea, pe cei care pot să facă performanţă. Şi în acelaşi timp pentru a susţine tot ceea ce înseamnă sportivi de valoare, care sunt şi modele pentru societatea din România. Dacă suntem pe un trend ascendent, cu siguranţă da.
AGERPRES: Gimnastica revine cu echipa la JO după 12 ani, credeţi că poate reprezenta această ediţie o renaştere a gimnasticii româneşti?
Mihai Covaliu: Gimnastica este sportul care a dus cele mai multe medalii pentru România în întreaga istorie la Jocurile Olimpice. Prin faptul că după 12 ani echipa de gimnastică revine la Jocurile Olimpice putem spune că se află într-un trend ascendent. Nu suntem nici pe departe în poziţia sau la nivelul pe care l-am avut în urmă cu ani, atunci când gimnastica se întorcea cu patru-cinci-şase-şapte, chiar opt medalii de la Jocurile Olimpice, dintre care cele mai multe erau de aur. Gimnastica nu s-a schimbat în mare parte, generaţiile de copii s-au schimbat. Trebuie îmbunătăţite şi aduse la zi metodele de lucru, astfel încât să avem din nou o masă mare de practicanţi ai gimnasticii, atât la feminin, cât şi la masculin. Şi, bineînţeles, după aceea, să putem avea din nou sportivi de elită, care nu vor putea ajunge acolo fără acei antrenori de elită, pe care din păcate nu-i avem la ora actuală în ţară. Bineînţeles, cu excepţia domnului Belu şi a doamnei Bitang, care chiar dacă au o anumită vârstă, în continuare cred că pot fi utili gimnasticii din România.
AGERPRES: Rămâne canotajul sportul numărul unu al României şi la Paris?
Mihai Covaliu: Cu siguranţă, da, pentru că are cei mai mulţi sportivi calificaţi în delegaţia României, are o echipă foarte bine pregătită, foarte competentă, un antrenor italian care de curând a obţinut şi cetăţenia română. Şi aş prefera cât mai multe discipline din România să urmeze exemplul canotajului, să înţeleagă filosofia de a aborda pregătirea de nivel olimpic pentru Jocurile Olimpice şi în acest fel, să îşi îmbunătăţească performanţele, şi să îşi poată atinge obiectivele.
AGERPRES: Ca la fiecare ediţie, şi acum vor fi surprize. La ce disciplină credeţi că vom fi surprinşi plăcut la Paris?
Mihai Covaliu: E adevărat că aşteptăm şi la această ediţie surprizele plăcute, şi cred că aceste surprize pot veni de la canoe, cei doi canoişti Ilie Sprîncean şi Oleg Nuţă sunt doi sportivi care au valoare. Au crescut foarte mult şi eu îmi doresc şi cred că ei vor fi una dintre surprizele plăcute. De asemenea, aşteptăm rezultate bune de la lupte. Sunt doi sportivi de valoare certă acolo, Andreea Ana şi Alin Alexuc. De asemenea cred că putem aştepta o surpriză de la tenis de masă, şi specific aici şi echipa feminină de tenis de masă, dar şi echipa de dublu mixt Bernadette Szocs/Ovidiu Ionescu. De asemenea cred că putem spera să avem un rezultat bun la box. Lăcrămioara Perijoc a obţinut rezultate foarte bune, epice, vicecampioană mondială, este medaliată europeană la mai multe competiţii, are experienţă şi sper ca această ediţie să fie ediţia ei. De asemenea, mi-aş dori ca şi Sabrina Voinea să reuşească să aibă un concurs bun şi să fie cât mai aproape de medalii. Cam aici văd surprizele. Glumind acum, aştept să fiu contrazis de acei sportivi pe care nu i-am menţionat aici şi ei să câştige o medalie. Bineînţeles, urez tuturor sportivilor români participanţi la această ediţie a Jocurilor Olimpice, sănătate, încredere, determinare, şi să facă tot ceea ce depinde de ei pentru a-şi depăşi cea mai bună performanţă a lor de până la acest moment. Hai România!
- România va fi reprezentată de 107 sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris, la 18 discipline.
- La ediţia Tokyo 2020, România a obţinut patru medalii, una de aur, la dublu vâsle feminin (Nicoleta Ancuţa Bodnar, Simona Geanina Radiş), şi trei medalii de argint, la spadă feminin (Ana-Maria Popescu), dublu rame masculin (Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă) şi patru rame fără cârmaci masculin (Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari).
Sursa: Agerpres.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.