exclusiv “Conform Institutului de Medicină Sportivă, totul în regulă cu David”. Camelia Potec, președintele FRNPM, asigură că rezultatele lui Popovici sunt cele așteptate
Cristian Munteanu | Publicat: 09.01.2024 16:22 | Actualizat: 09.01.2024 17:29
Performanțele recente, sub așteptări, ale lui David Popovici (19 ani), care a obținut doar o medalie de bronz la ultimele concursuri, au atras atenția specialiștilor din lumea întreagă. Camelia Potec (41 de ani), fosta mare campioană olimpică și președintele FRNPM, asigură că totul decurge conform planului.
La doar 17 ani, David Popovici uimea lumea mondială a înotului cu rezultatele sale. Se anunță o dominație a românului în următorii ani. Una preconizată de marii specialiști ai acestui sport. Din păcate, în ultimele concursuri importante, David nu a mai reușit să aibă performanțe deosebite.
Românul nu a obținut un loc pe podium la Mondialele în bazin normal și doar un bronz la Europenele în bazin scurt. David era campionul en titre ale acestor competiții, la probele de 100m și 200m liber.
Potec: "David este pe drumul cel bun"
Camelia Potec, președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern (n.r. - FRNPM), a acordat un interviu în exclusivitate pentru iAMsport.ro, în care a lămurit semnele de întrebare cu privire la prestațiile lui David.
Bună ziua, doamna Potec. Prima întrebare este, desigur, despre David Popovici. El a obținut doar o medalie de bronz la CE în bazin scurt, după ce a fost campion mondial acum două ani, în probele de 100m și 200m liber. Este într-o scădere de formă?
Eu pot spune un singur lucru. David și-a îndeplinit obiectivul. El trebuia să ia o medalie la europenele de la Otopeni, din 2023, și a făcut-o. Conform planului de pregătire, el este pe drumul cel bun.
Este la nivelul de performanță care se preconiza la acea dată, urmând ca acesta să crească de la o lună la alta. Nu va merge la Mondiale, cel mai probabil, pentru că dorește să rămână și să se pregătească.
Urmează să stabilească dacă va merge la Europene, dar trebuie să vedem când vor fi acestea, unde. Cred că e mai importantă data decât locul unde se vor ține. Dar se adună și oboseala unor zboruri cu escală, desigur.
Însă perioada, cum spuneam, e mai importantă, pentru că totul se construiește în jurul Parisului, în jurul Jocurilor Olimpice. Dacă vor fi cu 3-4 săptămâni înainte de acestea, sigur că David nu va merge la Europene.
Deci nu trebuie să ne îngrijorăm de rezultatele recente ale lui David? Este în graficul pregătirii?
Da, așa s-a estimat că va merge, conform pregătirii. Este la început cu antrenamentele pentru sezonul competițional din 2024. Rămâne să vedeți ce urmează de acum încolo. Totul este conform planului pe care l-a stabilit cu antrenorul său.
Tamara Costache (n.r. – fosta mare înotătoare a României) mi-a spus că David pare un pic mai slab din punct de vedere fizic decât anul trecut. Vi se pare și dvs. la fel?
Nu e un concurs de bodybuilding. Cu ochiul liber uitându-mă, nu știu ce să vă zic. Sunt președintele federației, nu sunt nutriționist și nici n-am altă pregătire în acest sens.
Ceea ce pot spune este că la Institutul de Medicină Sportivă, acolo unde există testări, toate lucrurile sunt în regulă. David arată conform pregătirii pe care o face, conform planului echipei lui.
Eu nu știu dacă are prea multă sau prea puțină masă musculară. Depinde de la sportiv la sportiv. Poate așa este, dar, momentan, nu avem niciun feedback negativ din partea Institutului sau a echipei sale. Poate s-a înălțat, a crescut.
Potec: "Ne gândim la un lot foarte puternic al României pentru JO 2028"
Obiectivele Federației Române de Natație au fost atinse la acest Campionat European de înot în bazin scurt?
Da, au fost. Au fost chiar depășite. Eu am declarat înainte de începerea competiției că aveam drept țintă o medalie și calificarea unuia dintre sportivii noștri într-o finală europeană. Am încheiat competiția cu opt finale și două medalii.
Una așteptată, cea a lui David, cealaltă o veritabilă surpriză, cea a lui Andrei Ungur. Așa a fost și pentru dumneavoastră?
Noi ne așteptam la o medalie și, într-adevăr, David era cel mai aproape de ea la începutul competiției. Dar nu eram siguri că el o va obține. Însă erau și alți sportivi care puteau înota foarte bine într-o finală. Ne gândeam la Andrei, dar el nu avea experiență, așa că știam că îi va fi greu.
Când a ajuns în finală, atunci lucrurile erau mai clare și mai sigure. Mai are un înotător de la care ne așteptam să se lupte pentru medalii, dar nu o să dau nume. Din păcate nu a avut prestații foarte bune și nu a reușit să ajungă pe podium.
Am avut și un junior, Robert Badea, care a înotat foarte bine la 800m mixt. A ieșit pe locul cinci în finală. Viitorul înotului românesc se anunță unul însorit?
L-am avut și pe Vlad Stancu, și pe Diana Stiger, și pe Robert, deci am avut performanțe cu juniorii. Nu e ușor să fii într-o finală europeană la 15, 16 ani. Noi, oficialii, ne putem gândi deja la un lot foarte puternic al României pentru Jocurile Olimpice din 2028.
Sigur că lumea se gândește mai aproape, e normal, la JO de la Paris, din acest an, noi avem datoria să pregătim și viitorul. Performanța necesită muncă, investiții, sprijin, iar acest lucru nu se poate face de pe azi pe mâine.
Potec: "Are potențial de a face baremul pentru JO de la Paris"
La Jocurile Olimpice din acest an ce obiectiv are FRN (n.r. – Federația Română de Natație)?
Tot o medalie. Tot David este, desigur, favorit la aceasta, și să sperăm că va fi în cea mai bună formă acolo.
Mi-ați vorbit despre pregătire, investiții. Andrei Ungur mi-a spus, într-un interviu acordat, că, dacă nu pleca în SUA, probabil că se lăsa de înot. În România i-ar fi fost foarte greu să se antreneze, să meargă și la Universitate, și să aibă și o slujbă din care să se întrețină.
Nu știu dacă în America a trebuit să se întrețină muncind, cred că a primit o bursă. Iar aceasta este pentru a-ți plăti studiile, din câte știu eu. Deci nu știu dacă și acolo a trebuit să se angajeze. Sistemele sunt asemănătoare. Diferența este că acolo, în SUA, școala a fost gratuită. La noi, cele private sunt cu bani, dar Universitățile de stat sunt gratuite.
Ceea ce pot să spun este că avem și noi facultăți de sport care oferă burse și avem sportivi care sunt înscriși la ele. Sunt multe cazuri. Dacă era într-un lot național, Andrei primea și aici aceleași facilități ca în SUA.
Este îmbucurător că și-a atins potențialul fie și la 25 de ani, pentru că nu or să fie mulți înotători în istorie ca David Popovici, care să ”explodeze” la 17 ani.
Da, exact. Noi știam că Ungur este bun în bazinul scurt, de 25 de metri. Acum așteptăm să scoată rezultate bune și în cel de 50 de metri, cel normal. La cum a înotat, eu cred că are potențial de a face baremul pentru JO de la Paris.
Acum depinde și de el, și de antrenor, cum va dori să abordeze situația de acum încolo, dar noi vom fi acolo ca să-i sprijinim cu ce putem. Dacă alege să se întoarcă în SUA vom susține cu ce putem, conform legii, iar dacă va rămâne în România, va avea aici tot ce îi trebuie pentru pregătire.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.