EXCLUSIV | “David va mai pierde”. Anca Pătrășcoiu, medaliată olimpică la Los Angeles ’84, crede că sunt nerealiste așteptările ca Popovici să câștige mereu
Cristian Munteanu | Publicat: 26.07.2023 18:14 | Actualizat: 26.07.2023 19:51
Doamna Anca Pătrășcoiu este prima înotătoare din România care a adus acasă o medalie olimpică, bronz la 200m spate. Niciun alt sportiv sau sportivă, care practică acest sport, nu reușise acest lucru până în 1984. De aceea este una dintre cele mai autorizate voci să vorbească despre David Popovici. Pentru cititorii iAM Sport, a ales să facă acest lucru.
Bună ziua, doamna Pătrășcoiu. Se poate să ne dăm seama, din modul în care a care a înotat David în semifinală dacă este refăcut din punct de vedere fizic?
Da, eu cred că ne putem da seama. Este bine, pentru că el așa înoată de obicei. Nu pleacă foarte tare, dar vine pe ultimii 50m foarte bine. Așa cum a făcut și astăzi. A fost al cincilea la întoarcere, iar apoi a ajuns al doilea la 100m. Acesta este stilul lui David Popovici. Până mâine se va reface de tot, dacă nu cumva a fost de astăzi.
În finala de la 100m liber, probabil, va fi, în primul rând, o luptă a lui David cu el însuși.
David este foarte competitiv, dar, în același timp, este și foarte relaxat. El nu pune presiune pe umerii lui. De asta el nu are dezamăgirea noastră. Nu cred că va vrea să demonstreze ceva, cuiva.
Doar pentru el. A spus, și s-a văzut, că a vrut să fie cel mai rapid om din lume pe 100m. Și a reușit. Așa că nu s-a demoralizat când a fost locul 4 la Tokyo. Și eu cred că lupta e doar între David și David.
Important e să ieși din bazin cu certitudinea că ai oferit tot ce puteai. Așa nu ai motive ca să regreți, indiferent pe ce loc te-ai clasat la finalul întrecerii Anca Pătrășcoiu, medaliată olimpică
“David Popovici are un psihic puternic”
Dumneavostră ați fost în situații în care erați favorita unei curse și nu s-a întâmplat să o câștigați. Nu te zgâlțâie puțin treaba aceasta?
Nu, îi zgâlțâie pe cei care au avut așteptări absurde, dar pe el nu. El se duce și înoată de plăcere. Vrea să facă tot ce e mai bine în cursă, chiar dacă nu iese primul. Dar ceilalți, adică noi, noi credem că el o să câștige.
Nu, nu o să câștige întotdeauna. Pot să scriu și să semnez asta. Pentru oricine, nu numai pentru David Popovici. Multe nume din înot s-au confruntat cu înfrângerea.
Deci David are tăria de caracter necesară să lase în urmă cursa de la 200m și mâine să se bată pentru medalii?
Da, fără îndoială. David are un psihic puternic. Ai calități, ești dotat, dar trebuie să te țină și nervii ca să performezi. Are adversari foarte valoroși, ca Matthew Richards, Kyle Chalmers.
Dar și el a fost favorit la 200m și nu a câștigat, iar acum se poate întâmpla invers. Poate îi vine rândul lui Richards să fie favorit și să-l bată David.
Toți cei calificați în finalele de la Jocurile Olimpice, Mondiale, Europene, au șansă la medalii. De la primul până la ultimul. Diferențele sunt extrem de mici. Mai ales la 100m, unde în trei zecimi vin toți opt înotătorii Anca Pătrășcoiu, medaliată olimpică
Din ce-mi spuneți înțeleg că și dumneavostră considerați că în finala de 200m liber a făcut ceva contrar modului în care înotase până atunci?
Da, el nu era niciodată primul la 50 de metri, în cursele de 200m. Era în față, într-adevăr, nu era ultimul, dar nu primul, cu așa avans. Ei (n.r. David și antrenorul său, Adrian Rădulescu) tot timpul lucrează, și probabil că au îmbunătățit startul, este mai ușor să plece tare, dar partea a doua e întotdeauna mai grea. Pentru că deja ești obosit.
David a avut și un an mai dificil, cu pauză în pregătire din cauza susținerii examenului de bacalaureat. Să-l fi costat asta?
Se întâmplă și să fii răcit și să nu te poți pregăti, de exemplu. Nu știu ce durată a lipsit. Eu cred că s-a simțit bine, dar rapiditatea cu care s-a înotat prima sută a plătit-o pe ultimii 25 de metri.
Trebuie neapărat să-ți dozezi efortul. Iar el trebuia să facă exact cum este cel mai bine pentru corpul lui. Semifinala de la 200m liber a fost mult mai bună, mult mai constantă.
David are o inteligență motrică excelentă și se adaptează foarte repede la orice mic sfat pe care-l primește. Învață foarte repede lucruri noi, care-l ajută. Este foarte echilibrat din punct de vedere mental Anca Pătrășcoiu, medaliată olimpică
David a spus că “ultimii 50m au fost teribili”. Să fi intervenit și o problemă fizică?
Antrenamentele sunt făcute să depășești limite, în zonele de efort respective fiecărei distanțe, organismul este obișnuit cu acidul lactic (n.r. acidul lactic este o substanță chimică pe care corpul tău o produce atunci când celulele tale descompun carbohidrații pentru energie). Doare, dar se fac pregătiri de rezistență la acid lactic.
Din fericire proba de 100 e de două ori mai scurtă, asta nu înseamnă că nu doare, dar nu la fel ca acum. Iubesc cursa de 200 metri, dar și pe cea de 100 de metri David Popovici, campion mondial 100m liber
Una dintre variante este că a tras pentru recordul mondial și la 200m liber. Credeți?
Nu, pentru că el și antrenorul lui știu când este în forma necesară pentru a trage la record. Nu este o încercare ce se stabilește pe loc, înaintea unei curse. Poate doar au vrut să încerce o altă, nouă, tactică. Poate au încercat să verifice 100 de metri.
Nu e riscant să faci asta într-o finală de campionat mondial?
Este, dar unde să încerci? În România nu ai contracandidat. Trebuie să fii curajos. David are 19 ani aproape. Este primul an de seniori, mai poate înota la acest nivel încă 10 ani. Are calități extraordinare și e foarte serios. Deci trebuie să avem răbdare.
This Men's 100 freestyle is set up to be one of the best in history. Who do y'all have winning this one? 🥶 pic.twitter.com/gGaOAPBrbH
— Kyle Sockwell (@kylesockwell) July 26, 2023
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.