exclusiv “Domnul Țiriac nu știe ce spune. E o prostie!” Miliardarul român a catalogat drept <maltratată> proba de sânge a Simonei
Cristian Munteanu | Publicat: 17.02.2024 19:01 | Actualizat: 18.02.2024 09:45
Simona Halep (32 de ani) așteaptă răspunsul Tribunalului de Arbitraj Sportiv la apelul făcut împotriva suspendării de patru ani primită pentru dopaj. Ion Țiriac (84 de ani) a confirmat una dintre informații date în exclusivitate de iAMsport.ro, legată de strategia de apărare a avocaților jucătoarei noastre. Surse TAS au lămurit problema pe care a ridicat-o miliardarul român.
Apelul Simonei Halep depus la TAS s-a desfășurat între 7 și 9 februarie, iar tot mai multe detalii de la audieri încep să iasă la iveală. iAMsport.ro a prezentat, în exclusivitate, informația conform căreia una dintre probele de sânge ale jucătoarei noastre a fost atacată în instanță, la Tribunalului de Arbitraj Sportiv.
Ulterior, Ion Țiriac, prezent la Gala Sportului Românesc, a făcut și el declarații legate de o probă de sânge folosită de experții prezenți la judecata de la Sport Resolutions pentru a determina dacă Halep s-a dopat sau nu cu Roxadustat.
Acum știm că proba de sânge a fost <maltratată> în România. Luată la cinci jumate dimineața, trebuia în trei ore să fie ținută la minus 3 grade și poate altceva. N-ar trebui admisă niciunde! Ion Țiriac
Pentru a verifica dacă vorbele miliardarului român sunt corecte, iAMsport.ro a luat legătura cu surse TAS care cunosc dedesubturile acestui caz. Acestea ne-au oferit, de-a lungul acestui caz, numeroase informații corecte, precum confirmarea suspendării de patru ani a Simonei, luna în care urma să se judece apelul sau căile de apărarea ale echipei sale de avocați.
“Domnul Țiriac nu știe ce spune”
Surse TAS: “Probele, dacă respectă condițiile lanțul de custodie, sunt analizate. Altfel, nu! Doar nu vă închipuiți că își permite cineva să investească resurse într-o probă degradată, hemolizată. Rezultatele nu ar fi concludente.
Un laborator nu ar face niciodată lucruri incorecte ca, implicit, să-și piardă acreditarea dată de WADA (n.r. – Agenția Mondială Anti-Doping).
Dacă un laborator acreditat primește o probă neconformă, fie că e de urină sau de sânge, imediat informează autoritatea de testare, care are proprietatea probei respective, adică ITIA, dacă merge mai departe cu analiza acesteia sau nu. Iar ITIA nu s-ar sabota”.
Aceste probe de sânge, transportate în lăzi frigorifice, trebuie să ajungă în laborator într-un timp conform tabelului care există în Codul Anti-Doping, aflat pe site-ul WADA. Astfel, dacă proba va fi ținută la o temperatură de 8 grade, e imperios necesar să fie la recepția laboratorului în maxim 50 de ore de la recoltare.
Una dintre mirările fostului finalist al Cupei Davis a fost legată de ora la care ofițerii de control doping au bătut în ușa Simonei. Aceasta era, după spusele lui Ion Țiriac, 5.30 dimineața.
În cea mai recentă versiune a Codului Mondial Anti-Doping, se specifică faptul că orele în care sportivul nu poate fi testat sunt cuprinse între 23 și 6 dimineața.
Însă, în cazuri excepționale, atunci când există suspiciuni, acest interval orar poate să nu fie respectat. Dacă ITIA (Agenția pentru Integritate în Tenis) decide, de exemplu, ca o jucătoare să fie testată la ora trei, atunci acest lucru se va întâmpla.
În Codul Anti-Doping se stipulează clar că:
- o contestare a faptului că o organizație antidoping a avut suspiciuni suficiente pentru testare în această perioadă de timp nu va constitui o apărare împotriva unei încălcări a regulilor antidoping pe baza unui astfel de test
Mai mult, pentru că vorbim despre un sport în care sunt vehiculați sute de milioane de euro, sportivii își pierd, pentru scurt timp, și dreptul la intimitate. Ei trebuie, în cazul probelor de urină, să facă următoarele:
- să ofere o cantitate minimă de 90 de ml de urină
- să se dezbrace de la brâu până la genunchi și de la palme până la umeri, pentru a asigura vizibilitate pe durata emiterii probei de urină
- să fie supervizați de un ofițer de control doping sau însoțitor de acelaşi sex care va observa direct emiterea probei de urină
Surse TAS: “Am citit că domnul Țiriac a fost surprins că proba a fost luată la ora 5 și jumătate dimineața. Este perfect legal. Și noaptea pot exista testări în cazuri excepționale. Iar eu cred că ofițerii de control doping au ajuns la ora convenită, totuși. Sportivii își dau ora la care vor să vină aceștia, înclusiv la ora 5, pentru a putea oferi și probe de urină. Domnul Țiriac nu știe ce spune. E o prostie ce zice”.
”Atunci când oamenii au ceva de ascuns, nu le mai convine nimic”
Reporterii iAMsport.ro au încercat să afle mai multe despre posibilitatea ca proba de sânge a Simonei să fi fost “maltratată”, așa cum a afirmat miliardarul român.
Lanțul de custodie, adică momentul din care proba a fost recoltată până în momentul în care aceasta a fost predată laboratorului, nu a fost atacat de apărarea Simonei la tribunalul independent Sport Resolutions. Nici în cazul probei de sânge, nici de urină.
Acum însă, la TAS (n.r. - Tribunalul de Arbitraj Sportiv), Howard Jacobs, și echipa de avocați ai Simonei, a schimbat strategia.
Așa că întrebarea logică ce se desprinde de aici este aceea legată de modul în care a fost manipulată proba de sânge în laborator. Poate echipa apărării a prezentat la TAS noi dovezi.
Surse TAS: "În laborator, probele vin în recepție, sunt prelucrate, sunt centrifugate, sunt alicotate, adică se iau cantități mici din probele respective și apoi intră pe circuit. Doctorii care le folosesc le monitorizează. Cât stau în afara frigiderelor, tot. Au ceas și termometru în fiecare cameră. Iar când vine un control de calitate, de la WADA, de exemplu, se verifică la virgulă temperatura aparatelor și probelor.
Când proba, de la recepție, intră în circuitul de analiză pe fiecare clasă de substanțe, are un istoric. Se notează Când este depozitată, când e luată pentru analize. Când a intrat pe un anumit aparat, când iese. Sunt doar 30 de laboratoare acreditate WADA în lume. Certificarea acestora se face în fiecare an, iar controalele sunt foarte stricte. Dar, atunci când oamenii au ceva de ascuns, nu le mai convine nimic”.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.