Expert toxicolog despre scandalul Halep: “E un caz cu toleranță zero”. Doctorul April Henning, un nume uriaș în lumea anti-doping, vine cu lămuriri
Cristian Munteanu | Publicat: 19.09.2023 16:44 | Actualizat: 20.09.2023 10:39
Dr. April Henning, expert în antidoping, scriitor și profesor la Universitatea Heriot-Watt din Scoția, este una dintre cele mai autorizate voci în ceea ce privește lupta împotriva substanțelor interzise. Ea a oferit câteva lămuriri și a ridicat semne de întrebare legate de cazul Simonei Halep.
În urmă cu câteva zile, decizia-șoc din cazul Simonei Halep a fost anunțată oficial: românca a fost suspendată patru ani, după ce a fost depistată pozitiv cu roxadustat și s-au sesizat nereguli cu pașaportul său biologic.
Conform documentului oficial, Simonei Halep i-au fost oferite 3 produse pentru a o ajuta în procesul de refacere:
- o băutură pe bază de electroliți (Magneziu, Calciu, Sodiu);
- un supliment pentru recuperare;
- Keto MCT, un supliment cu acizi grași cu lanț mediu (care se asimilează direct în fluxul sanguin) și pulbere de colagen marin;
Unica șansă pe care o are acum Simona este apelul pe care-l va face la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv). Aici ar putea ca pedeapsa ei să fie redusă, menținută sau, în cel mai bun caz, ștearsă.
Henning: “Problema mea este această toleranță zero”
Dr. April Henning, expert în antidoping, și scriitoare - Doping: A Sporting History - vine să nuanțeze problema dopingului în sport. ITIA susține că acțiunile româncei au fost intenționate, dar, dacă se descoperă că Simona nu a făcut acest lucru intenționat și în mod repetat, cazul ar putea schimba modul în care lumea sportului privește lupta antidoping.
April Henning este doctor în Scoția, specializată în anti-doping, recunoscută la nivel internațional pentru scrierile publicate în această problemă pe care sportivii o pot întâmpina.
Ea este și profesor asistent de manangement sportiv la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh, Scoția.
Problema pentru mine este structura antidoping, această politică de toleranță zero și responsabilitatea strictă. Deci, dacă substanța se află în proba ta, ești responsabil, indiferent cum a ajuns acolo Dr. April Henning, catedra Universității Heriot-Watt
Însă nu întotdeauna lucrurile stau chiar așa. Este cunoscut cazul sportivului Peter Bol, care, acuzat de dopaj, a fost, ulterior, exonerat. Australianului, clasat pe locul patru în proba de 800 de metri de la Jocurile Olimpice din 2020, i-au fost găsite anomalii în testele antidoping.
După teste nenumărate, timp în care Bol a fost suspendat, WADA (Agenția Internațională Anti-Doping) a recunoscut că laboratorul său a oferit rezultate fals pozitive.
Ca urmare a acestui caz, WADA va institui o nouă modalitate de a testa probele pentru substanțele EPO.
O mare parte din această retorică sportivă pare că oricine care este depistat pozitiv este pictat cu aceeași pensulă. Deci, dacă este neintenționat, nu contează, tot ești oribil, corupt moral, o persoană rea, un atlet teribil și trișezi. Și este mult mai nuanțat decât atât Dr. April Henning, catedra Universității Heriot-Watt
Henning: “Concentrațiile minuscule nu fac nicio diferență”
Agențiile antidoping oferă sportivilor sprijinul necesar pentru ca aceștia să se ferească de substanțele interzise. S-a investit mult și în educația atleților, încă de la vârste fragede, dar problema rămâne.
Un sportiv nu poate fi atent 100% din timp la ceea ce bea, mănâncă, consumă. De aceea trebuie să se bazeze și pe echipa din jurul său. Asta, însă, nu îl absolvă de vină.
V-ați uitat pe lista substanțelor interzise în ultima vreme? Este masivă și există lucruri care nici măcar nu sunt enumerate acolo și care sunt incluse în aceste categorii foarte largi. Și, știți, dacă sunteți un atlet și nu aveți o diplomă în chimie, acest lucru poate fi foarte, foarte dificil de înțeles Dr. April Henning, catedra Universității Heriot-Watt
Un punct al apărării Simonei Halep a fost faptul că Roxadustatul, substanța interzisă prezentă în corpul ei, era în concentrație atât de mică încât nu ar fi făcut nicio diferență la nivel sportiv.
Adică nu i-a fost de niciun ajutor româncei în meciurile pe care aceasta le-a disputat.
Cercetările doctorului Henning se concentrează pe granița dintre sport, substanțele interzise și politica existentă în această speță. Recent a terminat proiecte cu IAFF (Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism) și cu WADA (Agenția Mondială Anti-Doping).
Acesta este și motivul pentru cate jurnaliștii de la Deutsche Welle i-au cerut lămuriri în cazul Halep.
Concentrațiile foarte, foarte mici pe care le pot detecta ar putea să nu aibă niciun rol funcțional în organism și, din punct de vedere fiziologic, să nu facă nicio diferență dacă o aveți sau nu Dr. April Henning, catedra Universității Heriot-Watt
Halep a revenit asupra interviului de la FrontOfficeSports
Simona Halep a acordat, pe 18 septembrie, un interviu celor de frontofficesport.com. Una dintre declarațiile româncei făcea referire la înțepăturile pe care i le-a adresat Serena Williams.
Aceasta se referă la finala de la Wimbledon din 2019, câștigată de Simona Halep într-o manieră categorică. Jucătoarea de peste Ocean a lăsat de înțeles că această performanță nu ar fi fost obținută corect.
”Nu mă deranjează, are tot dreptul să mă judece pentru că Tribunalul a spus că sunt vinovată, nu? Cineva îmi spunea că cine mă urăște acum o face pentru că în trecut am câștigat în fața lor".
După câteva ore, agenția de PR a Simonei, Berk Communications din SUA, le-a cerut celor de la frontofficesport.com să scoată declarația româncei din interviu, lucru care s-a și întâmplat.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.