exclusiv Expertul adus de Halep în procesul cu ITIA, dezvăluiri incredibile: "Asta a fost scandalos! I-am întrebat dacă eu sunt cel judecat!" Cum spune că a "ridiculizat" acuzarea

Simona Halep a câștigat două titluri de Mare Șlem, Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019 Galerie foto (1 fotografii): Expertul adus de Halep în procesul cu ITIA, dezvăluiri incredibile: "Asta a fost scandalos! I-am întrebat dacă eu sunt cel judecat!" Cum spune că a "ridiculizat" acuzarea
Foto: Profimedia  |   Simona Halep a câștigat două titluri de Mare Șlem, Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019

Cristian Munteanu   |   Publicat: 06.03.2024 18:00   |  Actualizat: 07.03.2024 08:47

Jean-Claude Alvarez, expertul toxicolog care a făcut parte din echipa Simonei Halep (32 de ani), a dezvăluit, în exclusivitate pentru iAMsport.ro, amănunte din culisele procesului de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Francezul a declarat, în interviul realizat de Cristian Munteanu, că audierile au fost “spectaculoase și tensionate”.

Jean-Claude Alvarez, director al Federației de Farmacologie-Toxicologie Paris-Saclay, a fost unul dintre elementele esențiale în apărarea Simonei Halep. După ce sportiva noastră a fost suspendată timp de patru ani de tribunalul independent Sport Resolutions, verdictul venit în urma apelului făcut la TAS i-a redus pedeapsa la doar nouă luni.

Asta înseamnă că Simona poate reveni pe teren imediat. Iar, pentru această reușită, Jean-Claude Alvarez este de apreciat. Profesorul francez a făcut lumină în multe dintre dilemele cazului Simona Halep, în exclusivitate pentru presa scrisă, la iAMsport.ro.

Alvarez: "Am întrebat dacă eu sunt acuzat în acest proces"

Domnule Alvarez, felicitări pentru rezultatul apelului și mulțumim pentru amabilitate! Cum ați primit vestea reducerii suspendării Simonei? Ați apărat-o cu ferocitate.

Pentru mine, această sentință redusă este, în sfârșit!, dreptate. Îți spusesem deja în primul interviu, după primul proces, că o femeie nevinovată a fost condamnată. Cred că s-a făcut dreptate și că adevărul a ieșit la suprafață. Mă bucur mult pentru Simona.

Ce a fost diferit la Tribunalul de Arbitraj Sportiv față de tribunalul Sport Resolutions? Ați adus probe noi?

Nu știu, poate arbitri independenți? Pe de altă parte, am furnizat și alte probe, în special pentru pașaportul biologic. Și arătasem că Roxadustat-ul din pulberea de colagen se degradase în timp, ceea ce făcea ca toate calculele matematice ale profesorului Eichner să pară stupide.

Testele dumneavoastră, de care mi-ați povestit, au fost înțelese și acceptate de data aceasta?

Având în vedere rezultatul, se pare că dovezile arătate au fost perceput corect. Știți, experții ITIA au încercat doar să discrediteze ceea ce am făcut eu. Chiar am întrebat dacă eu sunt acuzat în acest proces. Dar, încercând să contrazică totul, s-au discreditat pe ei înșiși.

Știința nu înseamnă doar să te opui la ceea ce fac alții, ci și să lucrezi în propriul tău laborator. Aceste laboratoare WADA ar face bine să se îmbunătățească.

Tot nu înțeleg cum de nu găsesc Roxadustat în colagenul pe care eu l-am găsit de 18 ori în pulberea pe care am analizat-o și pe care le-am furnizat-o. E ridicol. Sau poate că nu au vrut să-l găsească?

Cum vi s-au părut membrii panelului de judecată, față de cei de la Sport Resolutions?

Membrii panelului TAS au fost mult mai receptivi la ceea ce le spuneam. Și, probabil, mai puțin receptivi la încercarea de distrugere a muncii mele de către așa-numiții experți ITIA.

Receptivitatea aceasta a fost, probabil, mai mică în procesul de la Sport Resolutions.

  • Annabelle Bennett, Ulrich Haas și Jeffrey Benz au fost membrii panelului de judecată de la TAS din procesul Simonei Halep

Alvarez: "În laboratorul meu, un astfel de tub ar fi fost aruncat..."

Cum a picat complet problema pașaportului biologic, cea pentru care ITIA ceruse șase ani (!) de suspendare?

În ceea ce privește pașaportul, s-a venit cu noi probe din partea noastră, în special în ceea ce privește intervenția chirurgicală efectuată cu 15 zile înainte de proba în cauză. Operația care ar fi putut modifica anumiți parametri din sângele Simonei. Am spus deja acest lucru la Sport Resolutions, dar nu a fost acceptat. De data aceasta a fost, evident, luat în calcul.

În plus, efectuasem noi teste care arătau clar că anumiți parametri fuseseră în mod fals reduși, deoarece proba suspectă a avut nevoie de mai mult de 30 de ore pentru a ajunge la laboratorul unde a fost analizată. La sosire a existat o alarmă cu privire la temperatura la care fusese supusă proba în timpul transportului.

Temperatura este esențială și poate modifica rezultatele. În laboratorul meu, am repetat cele 30 de ore la care a fost supus proba Simonei, cu aceleași variații de temperatură pe eprubete prelevate de la mine și am putut demonstra că a existat o reducere de 16% a reticulocitelor (globule roșii nou produse care se transformă în eritrocite).

Studiul meu a arătat că eprubeta implicată în ”citirea” analizelor din pașaportului biologic al Simonei nu era bună, deoarece era prost întreținută. În laboratorul meu, un astfel de tub ar fi fost aruncat...

Și dacă există o alarmă de temperatură pe proba respectivă, de ce ar trebui să fie considerată bună pentru analiză? Alarmele sunt concepute tocmai pentru a evita erorile...

  • Un număr anormal de scăzut de reticulocite poate fi atribuit anemiei aplastice, anemiei pernicioase, deficienței în producția de eritropoetina, deficienței de vitamine și minerale (fier, Vitamina B9, B12), afecțiunilor sistemice (anemie datorată unei boli cronice)

Ingredientele suplimentului Keto MCT trebuiau să vină din altă parte decât din China. Scria pe produs de unde sunt aduse?

O parte din ingrediente provin din China. Nimeni nu știa asta. Am descoperit acest lucru înainte de prima audiere și a fost confirmat în timpul audierii de la TAS.

Nu era marcat pe cutie. Simona nu avea de unde să știe și cred că, dacă ar fi știut, probabil că nu ar fi luat acea pudră de colagen. Așadar, această contaminare a fost complet fără știrea ei.

Analizele expertului ITIA (n.r. – Agenția Internațională pentru Integritate în tenis), profesorul Eichner, a avut câteva discrepanțe între testele sale. Astfel de inadvertențe uriașe ale acuzării au fost de ajutor la TAS?

Acest domn a spus o mulțime de lucruri. A încercat să facă calcule matematice care nu au picat bine la Tribunalul de Arbitraj sportiv.

Corpul uman nu este o ecuație matematică. Acest domn ar trebui poate să studieze mai multă medicină și mai puțină matematică...

Alvarez: "Aceste întârzieri sunt scandaloase"

Acest verdict nu este un mare semn de întrebare pentru ITIA? Pentru ușurința cu care cer pedepse foarte mari pe cazuri, iată, nu foarte solid construite?

Sper că va fi. ITIA trebuie să își schimbe regulile. Altfel nu se poate merge mai departe, în acest mod.

Dopingul și contaminarea nu sunt același lucru. Ei trebuie să recunoască acest lucru. Testele de păr ar trebui să fie efectuate sistematic în cazurile în care există îndoieli.

De ce analizele de păr sunt folosite sistematic în medicină (eu fac multe) sau de către instanțe în criminalistică, dar nu și în sport? Cu excepția TAS, care recunoaște acest lucru.

Cine îi da timpul înapoi Simonei? Ahmad Nassar, directorul executiv al Asociației Jucătorilor de Tenis Profesioniști, a spus: “Trebuie să se schimbe ceva. Vom lucra pentru a face modificări”. Se referea la durata procesului.

Încă o dată, acesta este un scandal. ITIA trebuie să înțeleagă că o carieră de sportiv nu durează 40 de ani. Sper că vor exista compensații pentru timpul pierdut de Simona din iulie 2023, când i-a expirat sancțiunea, pentru că toate aceste întârzieri sunt din vina exclusivă a ITIA.

Noi am încercat sistematic să acționăm cât mai repede. Iar aceste întârzieri sunt scandaloase. Încă o dată, TAS a avut nevoie de puțin peste 3 săptămâni pentru a da un verdict, în timp ce Sport Resolution a avut nevoie de aproape 3 luni? De ce se întâmplă acest lucru?

Ce le recomandați sportivilor care iau suplimente de genul Keto MCT?

Le-aș spune să fie atenți și să nu le ia. Un studiu a arătat că peste 30% din suplimentele alimentare sunt contaminate cu molecule care ar putea duce la teste antidoping pozitive. Este îngrozitor.


Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

Simona Halep, anunț de ultim moment după ce nu a mai jucat un meci oficial de două luni. Cu ce se confruntă fostul lider mondial
Simona Halep, anunț de ultim moment după ce nu a mai jucat un meci oficial de două luni. Cu ce se confruntă fostul lider mondial
Simona Halep, anunț de ultim moment după ce nu a mai jucat un meci oficial de două luni. Cu ce se confruntă fostul lider mondial
”Eu nu m-aş fi dus la Miami”. Cum ar fi acționat Ion Țiriac dacă ar fi fost în locul Simonei Halep
”Eu nu m-aş fi dus la Miami”. Cum ar fi acționat Ion Țiriac dacă ar fi fost în locul Simonei Halep
”Eu nu m-aş fi dus la Miami”. Cum ar fi acționat Ion Țiriac dacă ar fi fost în locul Simonei Halep
Carlos Alcaraz, strălucitor! Spaniolul l-a învins pe Novak Djokovic și și-a trecut în cont al patrulea trofeu de Mare Șlem, la 21 de ani
Carlos Alcaraz, strălucitor! Spaniolul l-a învins pe Novak Djokovic și și-a trecut în cont al patrulea trofeu de Mare Șlem, la 21 de ani
Carlos Alcaraz, strălucitor! Spaniolul l-a învins pe Novak Djokovic și și-a trecut în cont al patrulea trofeu de Mare Șlem, la 21 de ani
A fost stabilită finala de la Wimbledon! Novak Djokovic poate scrie istorie
A fost stabilită finala de la Wimbledon! Novak Djokovic poate scrie istorie
A fost stabilită finala de la Wimbledon! Novak Djokovic poate scrie istorie
Așa arată iubirea? Paula Badosa, ținta unor glume deplasate. ”Paulei îi e foame...”. Val de critici pentru Tsitsipas după ce grecul a râs de greutatea partenerei sale
Așa arată iubirea? Paula Badosa, ținta unor glume deplasate. ”Paulei îi e foame...”. Val de critici pentru Tsitsipas după ce grecul a râs de greutatea partenerei sale
Așa arată iubirea? Paula Badosa, ținta unor glume deplasate. ”Paulei îi e foame...”. Val de critici pentru Tsitsipas după ce grecul a râs de greutatea partenerei sale
”Durerea este insuportabilă!”. Mesajul transmis de Sorana Cîrstea pe Instagram
”Durerea este insuportabilă!”. Mesajul transmis de Sorana Cîrstea pe Instagram
”Durerea este insuportabilă!”. Mesajul transmis de Sorana Cîrstea pe Instagram

Cele mai citite

Cum arată acum cea care a fost marea iubire a lui Ion Țiriac: ”Îi datorez totul lui Ion”
Cum arată acum cea care a fost marea iubire a lui Ion Țiriac: ”Îi datorez totul lui Ion”
Diverse  |  18 Iulie 2024, 11:49
1.
Cum arată acum cea care a fost marea iubire a lui Ion Țiriac: ”Îi datorez totul lui Ion”
Cum s-a afișat verișoara lui Ianis Hagi la nunta anului. Maria Popescu s-a făcut imediat remarcată
Cum s-a afișat verișoara lui Ianis Hagi la nunta anului. Maria Popescu s-a făcut imediat remarcată
Diverse  |  17 Iulie 2024, 09:31
2.
Cum s-a afișat verișoara lui Ianis Hagi la nunta anului. Maria Popescu s-a făcut imediat remarcată
Se pregătește prima schimbare de antrenor din Superligă? "Nu mă aşteptam să facă asemenea circ şi schimbările proaste"
Se pregătește prima schimbare de antrenor din Superligă? "Nu mă aşteptam să facă asemenea circ şi schimbările proaste"
SuperLiga  |  17 Iulie 2024, 08:00
3.
Se pregătește prima schimbare de antrenor din Superligă? "Nu mă aşteptam să facă asemenea circ şi schimbările proaste"
ACUZAȚII Pensionarii vor da bani înapoi după recalcularea pensiei. Cum răspunde ministrul Muncii?
ACUZAȚII Pensionarii vor da bani înapoi după recalcularea pensiei. Cum răspunde ministrul Muncii?
ACUZAȚII Pensionarii vor da bani înapoi după recalcularea pensiei. Cum răspunde ministrul Muncii?
Am fost diagnosticată cu o boală gravă și incurabilă la numai 2 ani. Ce am ajuns să fac astăzi
Am fost diagnosticată cu o boală gravă și incurabilă la numai 2 ani. Ce am ajuns să fac astăzi
Am fost diagnosticată cu o boală gravă și incurabilă la numai 2 ani. Ce am ajuns să fac astăzi
NATO dezvoltă o forță navală în Marea Neagră pentru a contracara Rusia. Care este rolul României?
NATO dezvoltă o forță navală în Marea Neagră pentru a contracara Rusia. Care este rolul României?
NATO dezvoltă o forță navală în Marea Neagră pentru a contracara Rusia. Care este rolul României?
Știri de ultimă oră din sport
Botoșănenii se tem iar de retrogradare, după doar 2 etape: ”Am arătat sub orice critică, sper să mai aducem jucători”
Botoșănenii se tem iar de retrogradare, după doar 2 etape: ”Am arătat sub orice critică, sper să mai aducem jucători”
SuperLiga   |  19 Iulie 2024, 21:50
Botoșănenii se tem iar de retrogradare, după doar 2 etape: ”Am arătat sub orice critică, sper să mai aducem jucători”
Poli Iași – Botoșani 1-0. Oaspeții rămân fără punct după două etape
Poli Iași – Botoșani 1-0. Oaspeții rămân fără punct după două etape
SuperLiga   |  19 Iulie 2024, 21:04
Poli Iași – Botoșani 1-0. Oaspeții rămân fără punct după două etape
Rihanna, partener special al Jocurilor Olimpice de la Paris. Anunțul divei pop
Rihanna, partener special al Jocurilor Olimpice de la Paris. Anunțul divei pop
JO 2024   |  19 Iulie 2024, 20:03
Rihanna, partener special al Jocurilor Olimpice de la Paris. Anunțul divei pop
Ce pasiune are fostul căpitan al Rapidului? Giani Kiriță a ramas ”mască” când l-a văzut: ”Ești robot”
Ce pasiune are fostul căpitan al Rapidului? Giani Kiriță a ramas ”mască” când l-a văzut: ”Ești robot”
Diverse   |  19 Iulie 2024, 18:57
Ce pasiune are fostul căpitan al Rapidului? Giani Kiriță a ramas ”mască” când l-a văzut: ”Ești robot”
Neil Lennon îi aduce osanale lui Dan Petrescu, înaintea ”derby-ului feroviar”: ”Este o legendă”
video Neil Lennon îi aduce osanale lui Dan Petrescu, înaintea ”derby-ului feroviar”: ”Este o legendă”
SuperLiga   |  19 Iulie 2024, 18:49
Neil Lennon îi aduce osanale lui Dan Petrescu, înaintea ”derby-ului feroviar”: ”Este o legendă”
Ionel ”Johnny” Culina a semnat cu alt club, la o săptămână după plecarea de la Dinamo
Ionel ”Johnny” Culina a semnat cu alt club, la o săptămână după plecarea de la Dinamo
Fotbal   |  19 Iulie 2024, 18:30
Ionel ”Johnny” Culina a semnat cu alt club, la o săptămână după plecarea de la Dinamo
Cine este Rijeka, următoarea adversară a Corvinului în turul doi preliminar Europa League
Cine este Rijeka, următoarea adversară a Corvinului în turul doi preliminar Europa League
Europa League   |  19 Iulie 2024, 18:27
Cine este Rijeka, următoarea adversară a Corvinului în turul doi preliminar Europa League
Florinel Coman a făcut show pe versurile piesei ”Made in Romania” și în Golf
video Florinel Coman a făcut show pe versurile piesei ”Made in Romania” și în Golf
Stranieri   |  19 Iulie 2024, 17:42
Florinel Coman a făcut show pe versurile piesei ”Made in Romania” și în Golf
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
foto Cel mai sexy fan de la Slobozia - FCSB! Alexandru Pantea a venit să își susțină colegii, alături de iubita sa. Cât de...
Diverse   |  21:54
Cel mai sexy fan de la Slobozia - FCSB! Alexandru Pantea a venit să își susțină colegii, alături de iubita sa. Cât de frumoasă este Alina
Botoșănenii se tem iar de retrogradare, după doar 2 etape: ”Am arătat sub orice critică, sper să mai aducem jucători”
SuperLiga   |  21:50
Botoșănenii se tem iar de retrogradare, după doar 2 etape: ”Am arătat sub orice critică, sper să mai aducem jucători”
live score Unirea Slobozia - FCSB 0-0, ACUM, pe iAMsport.ro. Primul meci direct între cele două echipe
SuperLiga   |  21:30
Unirea Slobozia - FCSB 0-0, ACUM, pe iAMsport.ro. Primul meci direct între cele două echipe
Final tensionat în derby-ul Moldovei! Antrenorul lui Poli Iași, doborât la pământ de un adversar
SuperLiga   |  21:11
Final tensionat în derby-ul Moldovei! Antrenorul lui Poli Iași, doborât la pământ de un adversar
Simona Halep, anunț de ultim moment după ce nu a mai jucat un meci oficial de două luni. Cu ce se confruntă fostul lider mondial
Tenis   |  21:06
Simona Halep, anunț de ultim moment după ce nu a mai jucat un meci oficial de două luni. Cu ce se confruntă fostul lider mondial
Poli Iași – Botoșani 1-0. Oaspeții rămân fără punct după două etape
SuperLiga   |  21:04
Poli Iași – Botoșani 1-0. Oaspeții rămân fără punct după două etape
foto FCSB caută prima victorie a campionatului pe un gazon foarte prost. Cum arată suprafața de joc de la Clinceni
SuperLiga   |  20:31
FCSB caută prima victorie a campionatului pe un gazon foarte prost. Cum arată suprafața de joc de la Clinceni
Rihanna, partener special al Jocurilor Olimpice de la Paris. Anunțul divei pop
JO 2024   |  20:03
Rihanna, partener special al Jocurilor Olimpice de la Paris. Anunțul divei pop
Rezultate / Clasamente