Costin Ștucan, despre depresia fanilor Stelei armatei după ce “pirații de la FCSB” au câștigat titlul. Mesaj de la un fan ajuns la capătul răbdării: “Cât de jeg să fii sa nu dai un comunicat, ceva?”
Costin Ștucan | Publicat: 29.04.2024 12:09 | Actualizat: 29.04.2024 21:43
Legal, titlul câștigat în weekend e primul din istoria FCSB. Această entitate-acronim a apărut în 2017 și s-a luptat direct în prima ligă pentru trofee, glorie și banii din cupele europene. Conform ultimei decizii a instanțelor, Ministerul Apărării a rămas cu palmaresul de până în 1998. Ce s-a câștigat între 1998 și 2003 nu mai aparține nimănui, iar performanțele dintre 2003 și 2017 nu pot fi asociate numelui Steaua, folosit ilegal în acea perioadă de George Becali.
Practic, timp de 14 ani, până la botezarea în FCSB, clubul lui Becali a practicat o formă de piraterie. Acum multe secole, pirații englezi primeau “scrisori de marcă” (n.r. - Letters of Marque) din partea reginei și obțineau astfel dreptul de a ataca discreționar toate vasele aparținând dușmanilor reginei. Dintr-o dată nu mai erau pirați abominabili, ci corsari bravi.
Țintele lor erau de obicei galioanele spaniole, pline cu lingouri de aur din Lumea Nouă. După abordaje sângeroase, pirații capturau corăbiile masive și, uneori, le integrau în mica lor flotă, schimbându-le numele. Catolici fervenți, spaniolii foloseau nume de inspirație biblică pe care pirații le desacralizau.
Cu “scrisori de marcă” de la oameni politici și de la ofițeri din MApN, Becali a pus pașnic, dar ilegal, mâna pe Steaua la începutul mileniului. Tot schepsisul a fost să păstreze numele.
Galionul fotbalului românesc a navigat ani de zile sub aceeași titulatură sacră, deși avea acum la cârmă un echipaj de pirați deveniți corsari.
Problema e că, la fel ca în cazul tuturor piraților și corsarilor din istorie, publicul capătă o fascinație pentru aventurieri. Cruzi în realitate, Henry Morgan, Sir Francis Drake, Barbă Neagră sau Calico Jack au fost romantizați, devenind între timp legende și surse de inspirație pentru aiuritul Jack Sparrow, jucat de Johnny Depp în megapopulara serie Pirații din Caraibe.
Derutat de continuitatea în folosirea numelui Steaua, o mare parte a publicului a rămas fidel poveștii, adoptând ușor ușor și echipajul ilegal.
Tentativa MApN de a recupera corabia - pierdută în 2003 chiar cu complicitatea ministerului - a adus înapoi numele și o fărâmă din public, dar legenda romanțată a rămas pe puntea galionului fantomatic care navighează acum sub numele desacralizat de FCSB.
Titlul cucerit de Becali și echipajul lui nu face altceva decât să îndesească frustrarea fanilor Stelei legale. De sâmbătă încoace, depresia lor poate fi tăiată doar cu cuțitul.
“Suntem puțini, dar oamenii sunt obosiți. Suporterii sunt sleiți de orice putere să mai vină. Sunt 7 ani de când am început în liga a cincea și nici acum nu se aude ceva bun, chiar nimic. Și mai rău, jandarmii fac abuzuri și provocări la fiecare meci. Cineva din grupul meu a rămas afară doar că nu avea buletinul. Și frate, nu trebuie să-l ceri când vezi și așa că suntem puțini. Te saltă fără motiv și te iau la întrebări.
După asta mai sunt și cei din presă care nu fac altceva decât să țină partea ălora. Și cel mai mare rău e că ăștia din conducere chiar fac ceva pe noi. De câteva luni se cere un nenorocit de comunicat. Dă-o dracu’ de treabă. Cât de jeg să fii sa nu dai un comunicat, ceva? Cât? Îi vezi pe toți că strigă și tu ce faci?
E mare oboseala și la fel de mare e deznădejdea! Că mori cu dreptatea în mână”.
Acest mesaj a fost trimis redacției iAMsport.ro de C.A., un fan al Stelei dezamăgit de propriii conducători și de evenimentele din Liga 1.
Vocea lui și a celorlalți partizani e înghițită de zgomotul valurilor.
FCSB a luat titlul, în timp ce vasul cu numele Steaua - lansat la apă de minister în 2017 - putrezește într-un port obscur.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.