Editorial Ștefan Beldie: ”De ce are Petrolul veșnic probleme financiare”
Ștefan Beldie | Publicat: 06.03.2024 19:01 | Actualizat: 06.03.2024 20:08
Acum e vorba despre Petrolul pentru că-s ultimii care anunță că-s c-un picior în groapă, dar chestiunea implică multe dintre echipele din fotbalul nostru.
Cum ajung formațiile noastre de club să plângă periodic că au rămas fără bani?
Și nu doar c-au rămas fără bani, ci că au și datorii majore.
Și nu doar că au datorii majore, dar sunt și în situația de-a se sufoca iminent sub amenințarea imposibilității de a-și obține licența.
De unde apucătura de-a cheltui mai mult decât îți permiți
În mare, e vorba de afaceri fără plan.
Nu cu un plan care a eșuat din cauza unor situații neprevăzute și nici măcar cu un plan slab, făcut de vreun naiv care n-a știut cu ce se mănâncă fotbalul.
Nici pe departe.
Fiecare situație de genul celei trăite de Petrolul este una ușor anticipabilă de oricine a fost implicat acolo și chiar de o parte dintre cei care nu-s implicați direct, dar ar fi vrut să fie implicați. C-așa-i în orașele acestea cu echipe de tradiție, e plin de specialiști care ar fi făcut lucrurile altfel și nu s-ar fi ajuns la ceea ce s-a ajung.
Cum s-a ajuns?
Pe românește, cei de la Petrolul știau că nu au bani sau că n-au suficienți bani, însă au continuat să consume peste ceea ce-și permiteau.
Adică, cel mai probabil, au amestecat nevoile cu dorințele.
Nevoile sunt acele cheltuieli absolut esențiale care le permiteau existența. Nu neapărat în prima ligă, ci existența în fotbal. Nevoile sunt limitate și cu costuri ușor de anticipat.
În schimb, dorințele sunt cheltuieli făcute pentru că cei care conduc Petrolul au vrut să fie mai mult decât le permiteau finanțele să fie. Spre deosebire de nevoi, dorințele sunt limitate uneori doar de imaginația celui care se împrumută ca să și le satisfacă.
La capitolul dorinței probabil au intrat situațiile în care cei de la Petrolul au plătit contracte mai mari decât își permiteau, au omenit impresari cu comisioane pe care nu ar fi trebuit să le ofere, poate au avut condiții de deplasare superioare statutului lor financiar etc. Plus că, după mulți ani, Petrolul a plătit o sumă de transfer în această iarnă - 200.000 de euro - ca să-l aducă Albin Berisha.
Petrolul face exact ceea ce fac în general echipele care au falimentat
Vor veni unii și vor spune că au întărit lotul ca să aibă șanse la play-off, deci la o clasare care să le aducă automat și mai mulți bani din drepturi TV.
Asta-i comic.
Nu doar pentru că datoriile totale vehiculate la Petrolul depășesc cu mult sumele suplimentare pe care prahovenii le-ar lua dacă ar fi terminat pe 5 sau 6 în loc de 10 sau 12.
Este comic pentru că aproape toate falimentele din fotbalul nostru au fost produsul aceleiași scheme - plătim bani mulți sau promitem bani mulți fără acoperire ca să aducem jucători “buni”. Asta în speranța că jucătorii respectivi ar urma să facă performanță, care performanță va veni la pachet cu banii necesari plăților acumulate.
Adică, ei se simt teoretic un fel de investitori.
Bagă bani sau se angajează să bage bani în perspectiva obținerii unui profit.
Doar că ce afacere e aceea în care controlezi atât de puțin rezultatul “investiției”?
Și-n condițiile acestui control slab, de ce îți asumi să cazi în prăpastie în caz că nu-ți iese cum sperai? De ce e vorba de totul sau nimic pentru un club care își extrage farmecul inclusiv din faptul că există în fotbalul nostru de 100 ani?
Petrolul face acum ce a mai făcut în trecut de-a ajuns să fie corcit cu Astra și apoi falimentat de diverși băieți nu tocmai deștepți.
De ce cer conducătorii lui Petrolul bani de la primărie?
Am explicat mai sus - pentru că s-au întins conștient mai mult decât le este plapuma și au nevoie rapid de bani necondiționați de vreo performanță sportivă.
Cine dă ușor astfel de bani?
În general, cei care nu dau din buzunarul lor, ci din buzunarul altora - primării, consilii locale, ministere etc.
De asta, Petrolul apelează acum la primărie.
De asemenea, presiunea asupra primarului este una cu un timing excelent - se apropie alegerile locale, așa că ce primar n-ar vrea să devină eroul votanților interesați de fotbal?
În fine, asemeni unei majorități covârșitoare de conducători de club din fotbalul nostru, și cei de la Petrolul se pricep tare mult la fotbal, doar că nu se pricep și la producerea banilor necesari întreținerii acestui fotbal.
De asta e plină Liga 1 de administratori de bani veniți de la alții și aproape goală de oameni care sunt în stare să atragă ei bani privați care să le finanțeze cluburile.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.