”Iordănescu, nota 10!” Dumitru Graur își scoate pălăria în fața selecționerului
Dumitru Graur | Publicat: 19.11.2023 15:17 | Actualizat: 19.11.2023 15:26
Cumva îi eram dator selecționerului cu această maximă apreciere, după ce într-un articol anterior, după un foarte neplăcut 0-0 cu Israelul, la București, îi reproșam că a greșit complet tactica de joc, anihilându-ne orice intenții ofensive prin dispunerea jucătorilor pe teren și alegerea primului 11. Nu a fost deloc cazul de data aceasta, din fericire.
Pentru că cu totul altfel s-au petrecut lucrurile pe Puskás Akadémia Pancho Aréna, din Felcsút, acolo unde selecționata României a obținut un splendid succes, obținând și calificarea la turneul final EURO 2024.
De această dată am văzut o echipă a României compactă, extrem de determinată, revenind spectaculos de la 0-1, o echipă care a știut permanent ce vrea, iar din punct de vedere tactic a dejucat în permanență intențiile adversarului.
Iar meritul îi aparține fără îndoială lui Edward Iordănescu, care a reușit să creeze în sânul echipei acea stare de spirit și de mobilizare propice victoriei și calificării. A ales un 11 care poate ne-a surprins, cu Pușcaș și Drăguș în prima linie, dar tocmai acești jucători au stat la baza victoriei.
Iar dacă pe Edi Iordănescu l-am criticat, și nu o singură dată, pentru jocul slab al naționalei, iată că acum trebuie să-i acordăm nota maximă, după un meci care ne-a umplut inimile de bucurie și speranță de mai bine.
Fiindcă România chiar a meritat din plin această victorie și calificarea aferentă, după un meci în care numai ratările imense din fața porții adverse (uluitoare cele ale lui Hagi, R. Marin sau Mihăilă) ne-au privat de un scor de 4-1 sau chiar 5-1.
Adversarul n-a avut efectiv nicio șansă la victorie, echipa mult mai bună a fost cea a României, care a făcut la Felcsut cel mai reușit joc din actuala campanie de calificare. Altfel spus, exact la timp.
Suntem așadar din nou la un turneu final al Campionatului European de fotbal, iar marți ne vom duela cu Elveția pentru a rămâne pe primul loc al clasamentului în grupa de calificare. Inimaginabil cu destul de puțină vreme în urmă.
Este clar că Iordănescu a crezut ferm în grupul pe care l-a creat și a dat încredere tuturor jucătorilor, în momente în care toată lumea îl critica. Iar astăzi suntem neînvinși după 9 meciuri disputate și în așteptarea unui stadion plin, marți seara, pentru a sărbători cum se cuvine frumoasa noastră calificare.
Fotbalul chiar dă semne de viață
Dar mai este ceva de remarcat. Este vorba despre sentimentul de optimism care ne domină în aceste momente. Începem cu alte cuvinte să avem încredere în viitoarele apariții ale selecționatei noastre, inclusiv în participarea la competiția de anul viitor, din Germania.
Fotbalul românesc dă reale semne de viață, revenind în atenția iubitorilor de sport. Și aici mă simt nevoit să lărgesc puțin aria de referință, privind și spre eșalonul inferior, ca vârstă, al echipei reprezentative.
Trebuie subliniată victoria superbă a echipei de tineret, U21, care a zdrobit Albania cu un 5-0 de pus în ramă, după o evoluție extrem de convingătoare.
Se află aici, în selecționata condusă de Daniel Pancu, câțiva jucători foarte promițători, pe care merită să-i numim: portarul Răzvan Sava, fundașii Alex. Pantea, Matei Ilie și Andrei Borza, mijlocașii Dina Grameni, Cătălin Vulturar și Rareș Ilie, atacanții Adrian Mazilu și Louis Munteanu, jucători care vor putea face destul de curând pasul spre echipa de seniori a țării noastre.
Interesant este că această echipă de tineret va avea, în aceeași zi de marți care urmează, un joc foarte important împotriva selecționatei ... Elveției, aflată pe primul loc al clasamentului, cu doar un punct în fața României.
Va fi deci o dublă întâlnire România – Elveția peste doar câteva zile, din care sperăm ca fotbalul nostru să iasă cât mai câștigat, consolidând speranța într-un viitor frumos, pe măsura așteptărilor tuturor suporterilor săi.
România este campioană mondială!
Dacă îmi este permis, aș lărgi și mai mult cercul performanțelor recente ale jocului cu balonul rotund! Am devenit recent campioni mondiali la minifotbal, dominând întrecerea desfășurată la Raz al Khaimeh, în Emirate.
Selecționata română, din care a făcut parte și fostul jucător profesionist Alex Bourceanu, a câștigat dramatic finala cu Kazahstanul, după executarea a nu mai puțin de 30 de lovituri de departajare.
Echipa României avea în palmares patru titluri europene și alte două medalii de bronz la Campionatul Mondial, însă de data aceasta a mers până la capăt, încununându-se cu titlul de campioană mondială!
Și tot campioni mondiali am devenit la un alt joc cu mingea de fotbal, vorbesc despre padbol, un joc inventat în Argentina și promovat la noi cu o pasiune uriașă de doamna Elisabeta Gherghișan, președinte a federației de specialitate.
Iar în Brazilia, la Santos, orașul care l-a dat pe Pele, România a câștigat cea de-a patra ediție a Campionatului Mondial, obținând victorii în toate meciurile disputate.
În finală, echipa formată din Olivian Surugiu, Victoraș Popescu, Rafael Vasile și Mihai Tiplic a trecut de naționala din Uruguay, cu 5-7, 6-3, 6-2.
Iar un titlu mondial, rămâne un titlul mondial, cu care ne putem mândri, fiindcă nu sunt prea multe pe care le avem la jocurile de echipă.
Minifotbalul și padbolul au izbutit aceste performanțe, făcând ca numele României să fie lăudat în lume. Ceea ce nu e deloc puțin lucru.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.