Minunea hunedoreană. Dumitru Graur salută succesul Corvinului din Cupa României
Dumitru Graur | Publicat: 17.05.2024 21:05 | Actualizat: 20.05.2024 15:25
Trebuie să fi fost prin 2008 când am fost ultima oară la Hunedoara, atunci pe urmele adânci lăsate acolo de Mircea Lucescu. Așa s-a creat episodul 5 al serialului Il Luce, dedicat marelui antrenor român.
Un oraș trist și un stadion în paragină, cu oameni fără nicio speranță, și aici nu mă refer neapărat la fotbal. Industria însăși fusese distrusă, în locul marelui Combinat siderurgic apăruse Mittal Steel, care însă a redus drastic producția. Oricum, antreprenorul anglo-indian nu era deloc interesat de fotbal.
Oamenii își aduceau însă bine aminte de vremurile de glorie, când Corvinul se bătea parte-n parte cu granzii campionatului, răpunându-i nu o singură dată. Aici au jucat Florică Dumitrache și Radu Nunweiller, dar au apărut apoi și Mișa Klein, Ioan Andone, Mircea Rednic, Romică Gabor, Dorin Mateuț, Dan Colesniuc, Nelu Petcu, Dorin Nicșa sau Florea Văetuș, tineri care au ajuns chiar la echipa națională, devenind vedete incontestabile ale fotbalului românesc.
În film, „nea Ando”, cum îi spune toată lumea (Ioan Andone pentru necunoscători), povestește cum a venit acasă cu banii primiți după un meci al Corvinului, iar mama sa, văzând atâta bănet, l-a întrebat speriată dacă nu i-a furat de undeva! Nu, erau bani munciți la fotbal. Directorul general al combinatului, Costache Trotuș, inginerul Mircea Penescu și economistul Gelu Simoc erau la acea vreme proprietarii și marii investitori ai echipei, desigur în sensul economiei socialiste.
Foștii jucători au dorit salvarea clubului
Revenind în actualitate, o bună vreme nici echipă n-a mai existat la Hunedoara. Corvinul a fost dată unui „întreprinzător” privat, care a vândut repede toți jucătorii și apoi a desființat clubul. Și așa au trecut vreo 15 ani.
În 2021 a apărut în fine o nouă echipă, s-au sărbătorit 100 de ani de la înființare (!) și primăria a făcut efortul de a răscumpăra brandul și sigla, aflate încă în mâinile fostului proprietar. Atunci a apărut Asociația FC Corvinul, inițiativa aparținând foștilor jucători Ioan Andone, Dan Colesniuc, Dorin Nicșa și Nelu Petcu. S-a alăturat și primarul Dan Bobouțanu, care a decis să finanțeze formația din bani publici, așa cum de altfel se petrec lucrurile la multe dintre cluburile din prima ligă, cu FC Voluntari sau U Cluj în frunte.
Și iată că după acel curajos „hai măcar să încercăm” lansat în 2021, Corvinul a devenit acum marea revelație a fotbalului românesc. Deși a investit destul de puțini bani, fiindcă întregul fond de salarii nu depășește 43.000 de euro pe lună, Primăria orașului a reușit să țină echipa în viață.
Și așa, în numai trei ani, trupa hunedoreană a urcat din a treia divizie, unde se afla aproape de retrogradare, la vârful diviziei secunde, pe loc de promovare în Liga 1, dacă n-ar fi fost împiedicată de regulamentul de licențiere.
Andone îmi spunea că la vremea respectivă nimeni nu s-a putut gândi la o asemenea posibilitate, și hunedorenii au lăsat lucrurile neschimbate. Acum regretă și sunt pe cale să schimbe forma de organizare, acționari devenind Primăria orașului, Consiliul județean și o firmă privată, n-are rost să-i dăm aici numele.
Maxim, pe urmele lui Lucescu!
Un merit deosebit îl are desigur antrenorul Florin Maxim, 43 de ani, care a reușit să schimbe multe mentalități, așa cum o făcuse de altfel și Lucescu în anii ’80. Hunedorenii au câștigat Cupa României într-o finală de neuitat pentru ei, disputată la Sibiu cu o echipă cu mult mai mult „ștaif”, vorbim de Oțelul lui Dorinel Munteanu. Ceea ce este de remarcat în primul rând e starea de spirit care a facilitat această adevărată minune hunedoreană, o stare care i-a cuprins acum pe toți locuitorii orașului.
Cu toții vor ca echipa lor să revină în prima divizie, să reînnoade succesele de acum mai bine de 40 de ani. De curând a fost aprobată construcția unui nou stadion, chiar pe amplasamentul celui vechi, unde s-au jucat la vremea respectivă chiar meciuri din cupele europene.
Și astfel, grație fotbalului, Hunedoara renaște. Cine spunea că minuni nu se mai pot întâmpla în zilele noastre?
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.