O oglindă din care am ieșit tare șifonați
Dumitru Graur | Publicat: 28.06.2023 19:21 | Actualizat: 29.06.2023 09:18
Sunt bune turneele astea finale, din mai multe puncte de vedere. Tocmai de aceea este de aplaudat inițiativa FRF de a candida pentru organizarea Europeanului U21, pe care România l-a și primit, lucru la care probabil a contribuit și prezența lui Burleanu la UEFA.
Spuneam că sunt bune, fiindcă îți pot da măsura înălțimii și calității fotbalului practicat la nivel de echipă națională, ceea ce sunt sigur că s-a și dorit la Casa Fotbalului. Mă rog, la nivelul celei de tineret, a ceea ce reprezintă fără îndoială schimbul de mâine al fotbalului nostru. Ce a ieșit până la urmă probabil că nici în visurile cele mai negre ale federalilor nu putea fi, dac-ar fi știut probabil că s-ar fi ferit cât ar fi putut de această expunere nudă în văzul tuturor, într-o oglindă care aduce mari prejudicii imaginii fotbalului românesc. Ca și viitorului său.
”Se impune o analiză severă”
O verificare a potențialului a putut face desigur selecționata Spaniei, ai căror tineri fotbaliști se pregătesc de mulți ani împreună, câștigând cam tot ce se poate câștiga. De asemenea Portugalia, Ucraina, Germania sau chiar Georgia, ultima fiind revelația acestui turneu final U 21. În aceste echipe antrenorii își verifică jucătorii, pun la punct tactici și faze studiate de joc, în fine își învață elevii ce înseamnă succesul și cum trebuie el stimulat. Cum noi am fost varză, nimeni nu poate să tragă niciun fel de concluzii, dincolo de penibilul situațiilor în care ne-am aflat. Se impune însă o analiză severă, pentru a se aduce eventual remediile necesare. Altfel, riscăm să ieșim cu totul din fotbalul competitiv, ajungând să ne bată regulat și Belarus, Moldova sau Malta.
După penibilele prestații ale primei reprezentative și ale cele de tineret, avem deci acum o imagine clară a fotbalului românesc, un profil bazat pe rezultate concrete, nu pe închipuiri deșarte. Probabil că mai jos nu am fost nicicând, poate doar în perioada de după cel de-al doilea război mondial și debutul „victorios” al comunismului de tip sovietic. Atunci echipei naționale i s-a interzis mai mulți ani să susțină jocuri de calificare în vreo competiție europeană, după lozinca „întâi să învățăm la noi acasă, și apoi să ne confruntăm cu alții!” Dar, să nu ne depărtăm de subiect.
”Este foarte greu de înțeles ce a jucat România U21”
Este foarte greu de înțeles ce a vrut și ce a jucat România U21. De frica rezultatelor, Emil Săndoi a ales o tactică ultradefensivă, băgându-se efectiv cu fundul în poartă de multe ori. N-am reușit decât rareori mai mult de două pase la mijlocul terenului, lăsând hectare goale între apărare și vârfurile izolate. Dar, cel mai surprinzător pentru mine a fost că n-am știut nici să ne apărăm eficient, arătând lipsuri tactice elementare. Când vrei să te aperi supranumeric, trebuie să betonezi nu numai careul, ci și părțile lui laterale, locurile de unde vin de regulă centrările pentru gol. Așa făcea mereu Dan Petrescu la CFR, și o făcea foarte bine, dacă ne gândim la rezultatele lui de-a lungul anilor trecuți. La el, fundașii laterali erau permanent dublați de extreme. Reieșea un joc închis, fără nici un fel de spectacol, o luptă surdă la rezultat. La „tineretul” nostru l-am putut vedea pe fundașul stânga Borza (un tânăr destul de talentat, altfel) lăsat singur cu extrema și fundașul dreapta advers, în timp ce Octavian Popescu privea faza de la vreo 20 de metri, prea obosit ca să mai facă și faza defensivă. Săracul Andrei Borza nu avea nici cea mai mică șansă față în față cu doi adversari, iar lucrurile se petreceau aproape identic și pe partea adversă, cu Pantea pe rol de victimă sigură. Ce m-a mirat cel mai tare este că Emil Săndoi n-a reacționat în niciun fel la aceste situații de școală elementară în tactica fotbalului, lucru care pune serioase întrebări asupra calificării sale.
”Trebuie să luăm totul de la capăt”
Dacă suntem realiști, trebuie să acceptăm astăzi că trebuie să luăm totul de la capăt. Trebuie reevaluate școlile de fotbal. Ne trebuie modele de succes, chiar importate din străinătate. Școala de antrenori trebuie schimbată din temelii. Și mai ales, atenție, trebuie să aducem antrenori de peste hotare, având expertiza necesară. Răul pornește foarte de jos. Este evident că ai noștri nu fac față și că se lasă prea des mânjiți de părinții interesați să-și vadă copilul selecționat la prima echipă. Astăzi, fotbalul românesc nu mai produce, trebuie să privim adevărul în față. Întrebarea este ce vom face de acum încolo. Turneul U21 ne-a arătat unde suntem, iar concluziile sale sunt dureroase. Vom reuși să înțelegem asta, și mai ales să ne gândim la marea schimbare? Mi-ar plăcea să existe un răspuns pozitiv.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.