Pe cale de dispariție. Vali Moraru scrie despre ce va însemna o lume fără ziariști: "Neuronul e cel mai amenințat!"

Vali Moraru | Publicat: 12.05.2025 18:50 | Actualizat: 12.05.2025 18:52
O duduie cocoțată în funcții de stat printr-un accident istoric a zis lucru mare și adânc: jurnaliștii sunt o specie pe cale de dispariție. E posibil să aibă dreptate.
Oricine poate da peste o știre în ziua de azi, o poate filma sau fotografia. Nu mai pierde nimeni timpul să citească o cronică bună, vreun giumbușluc lingvistic, vreo întorsătură de cuvinte care să te pună pe gânduri.
WTF? Pus pe gânduri? What’s that? It’s gone!
Citirea ziarului pe print a devenit anacronică. După eforturi grele de a arde etapele decalajului față de Occident, uite că i-am depășit și noi la ceva pe săracii ăia: le-am luat-o înainte la renunțarea la print. O să vadă ei că vor ajunge la obiceiurile noastre, cum naiba să mai cumperi ziare de la chioșc?
Apoi, și facebook-ul a devenit prea elitist - ”băi, țucărberghe, ne ceartă aroganții că nu am trecut pe la școală și nu știm să scriem” - eN Ai-ul (a nu se citi ”nai” ca pe tik-tok, ci Natural Intelligence) a inventat forme de subzistență mai potrivite pentru gusturile în tendințe.
Vindem iluzii de vieți frumoase
Adică, la ce bun atâta scris?, las’ că e mai mișto doar cu poze și filmulețe. Vindem iluzii de vieți frumoase și, de fapt, suntem vai de mama noastră la noi acasă! Însă cu ”tool”-urile potrivite, vei găsi destui fraieri să dea ”like” și ”subscribe”. Iertare pentru ghilimele, obicei anacronic!
Traficul de informații a crescut exponențial, invers proporțional cu numărul de neuroni deținuți legal de emițători și de către milioanele de receptori.
Noi, ca specie umană, ne-am opune, vezi bine, urlă gena de disidenți în noi!, dar conspirația mondială ne vrea proști așa că ne livrează zilnic hăhăieli, buci, sânge pe pereți, temeri exacerbate și pastile miraculoase pentru odihnirea minții. Și uite-așa ni se adoarme forțat nervu’ gândirii.
Așa e, nici jurnalismul nu mai e ca pe vremea lui Pamfil Șeicaru. Această meserie a suferit transformări majore. E firesc. Ca orice lucru bun: e tare la început, provoacă interes, curiozitate și respect, apoi are grijă plebea să dicteze mersul.
Vrei să faci profit? Dă-i mulțimii ce-și dorește. Și mulțimea te va înjura ipocrită, dar va plăti într-un fel sau altul. Cine se face de râs mai tare e lider al popularității.
Sunt nedrept față de oamenii care încearcă să meargă mai departe, să reziste în dictatura prostiei, să producă atât plusvaloare materială, cât și spirituală. Să fie competitivi prin calitate. Să mențină un standard decent. Și, eventual, să facă și puțină educație, mă scuzaț, dacă mai e permis.
Ideile, balast preistoric?
E foarte posibil ca duduia de la începutul acestui text să fie o vizionară. Mugurii sunt deja aici. Poate că nu suntem departe de o lume în care jurnalismul să devină inutil, să fie înlocuit de live-uri pe nepotul tiktok-ului, cu personaje mononeuronale care prind curaj și popularitate și încep să dea sentințe definitive. O lume din ce în ce mai anarhică se va informa din surse tot mai îndoielnice și își va construi crezurile pe temelii de nisip.
Ne vom trezi într-un haos aiuritor al minților neprihănite, o bătaie la propriu în care ideile devin un balast preistoric, iar valori străvechi și tradiționale ca pumnul, focul și sabia vor fi restaurate.
Moment în care ne vom trezi buimaci, mai ales unii dintre noi, că e nevoie de adevăratele valori și de adevăratele repere pentru a evita autodistrugerea. Duduia sau urmașii ei nu vor înțelege, oricum, nimic.
Dar măcar celorlalți ni se va fi făcut deja dor de oameni care spun ce gândesc, care fac opoziție din conștiință la orice încercare de autoritarism, care fac jurnalism în serviciul publicului (mama naibii, orice altceva nu e jurnalism, e prostituție!) și care pot furniza o informație verificată și responsabilă.
Ne emoționăm teribil când instagramăm povești cu vietăți pe cale de dispariție. Dar nu ne gândim că altceva ar trebui să ne îngrijoreze primordial. Cel mai important lucru pe cale de dispariție e neuronul.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite

















