Pe viață și pe moarte. Dumitru Graur, despre triumful mult așteptat al lui Guardiola: ”Luptă cu scrâșnete din dinți”
Dumitru Graur | Publicat: 11.06.2023 12:37 | Actualizat: 12.06.2023 13:54
Manchester City a pus mâinile, într-un final, pe trofeul Champions League, dar s-a chinuit neașteptat de mult, împotriva unui Inter Milano decis să le strice seara ”cetățenilor” lui Pep Guardiola (52 de ani).
Sărbătoarea de la Istanbul a adus o câștigătoare de mulți anticipată, dar n-a fost deloc un galop de sănătate pe un câmp înflorit cu maci roșii. Susțin de ceva vreme oricui vrea să asculte că City este la ora actuală cea mai bună echipă de fotbal din lume, iar statisticile confirmă pe deplin acest rang imperial.
Numai că la Istanbul lucrurile n-au fost deloc simple, echipa lui Guardiola a fost de multe ori în dificultate, iar Inter poate invoca neșansa uriașă la cel puțin trei faze în fața porții lui Ederson, pe finalul partidei.
La 1-1 este foarte greu de anticipat ce s-ar fi putut întâmpla până la sfârșit, însă egalarea n-a mai venit, deși Inter ar fi meritat-o. Pentru esteții fotbalului, n-a fost o finală frumoasă.
Dumitru Graur, despre Manchester City - Inter 1-0
A fost mai mult o luptă cu scrâșnete din dinți, în care s-a văzut o echipă italiană supermotivată, decisă să se bată pentru fiecare fir de iarbă din careul propriu.
Acerbi și D’Ambrosio l-au strâns ca într-un clește pe Haaland, Brozovic, Calhanoglu și Barella au închis perfect spațiile pentru De Bruyne sau Gundogan, după o partitură tactică îndelung exersată la antrenamente.
City pur și simplu nu găsea spații de joc. Și astfel, am văzut poate cea mai tacticizată finală a Ligii campionilor din ultimii ani. Trebuie spus că antrenorul Mancini a reușit să alcătuiască o mașină de luptă aproape perfectă, care nu primise gol în 8 dintre celelalte 12 meciuri anterioare ale Ligii.
Când Rodri a marcat, minutul 68, gol superb dar cu oarecare șansă, Inter s-a văzut în situația de a ataca în superioritate, lucru mai puțin obișnuit pentru o echipă italiană.
Sigur, City poate invoca ghinionul accidentării celui mai bun jucător al său, l-am numit pe Kevin De Bruyne, perfect în alte meciuri în rolul său de rampă de lansare pentru penetrantul Erling Haaland.
”The winner takes it all”
Și astfel echipa lui Guardiola nu și-a mai putut face jocul obișnuit, ezitând în fața fortăreței construite de Mancini. A fost pentru prima oară în acest sezon când am văzut o MC incoerentă tactic în multe momente, surprinsă de replica adversarului.
A avut însă șansa că Inter s-a trezit prea târziu să iasă la atac, plus ratările uriașe de care am vorbit la început. Cum în final „The winner takes it all”, trebuie să dăm învingătorului toate meritele pentru victoria petrecută sub ochiul, oare cât de expert?, al proprietarului său, șeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan, fiul emirului din Abu Dhabi, aflat la abia al doilea meci ca suporter din tribuna oficială al lui MC.
Descărcarea nervoasă din final, când lacrimile curgeau atât pe obrajii învinșilor, cât și pe cei ai învingătorilor, a fost elocventă pentru tensiunea uriașă la care s-a disputat finala de la Istanbul.
În care Manchester City se încoronează pentru prima oară în istoria sa drept regină a fotbalului european. Până la urmă, vorba fostului mare antrenor englez Bob Paisley, „fotbalul nu e o chestiune de viață și de moarte.Va asigur ca e mai mult decât atât.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.