Simona, campioana inimilor fără îndoieli. Cristian Munteanu scrie despre dorința Simonei Halep de a participa la Jocurile Olimpice Paris 2024
Cristian Munteanu | Publicat: 20.12.2023 17:27 | Actualizat: 21.12.2023 11:16
Interviu mare la Euronews. Sediul din Paris, acolo “unde a început totul”. Adică titlul la junioare, câștigat în 2008. Simona Halep arată diferit la chip, la port. Aproape că ar vrea să fie smerită, dar nu prea poate. Howard Jacobs, avocatul american, a uns toate rotițele cu ce trebuie.
Am lăsat câteva zile să treacă, până să scriu, pentru a fi cât mai puțin subiectiv. Am privit interviul de câteva ori, ca să fiu sigur că-mi scapă cât mai puține lucruri. Simona are cu totul altă abordare decât în trecut, semn că apărarea din SUA și-a intrat plenar în pâine. Vorbește despre faptul că i s-ar putea încheia cariera, reia subiectul contaminării, anunță că nu mai colaborează cu Mouratoglou. Te-ai lepădat de el? Da, m-am lepădat.
Jurnalistul T. Salako este și el prietenos, nu pune întrebări incomode, din contră, numai lob-uri scurte, prilej de smash-uri pentru Simona. Jucătoarea noastră punctează și pe forehand, și pe backhand. Vorbește despre copii, cum trebuie să aibă visuri mărețe. Aruncă două serve și pe ideea că ea nu se putea dopa, deoarece a fost tot timpul împotriva dopajului!? E clar că nu l-a ascultat niciodată pe Lance Armstrong. Hoții, de obicei, strigă “hoții!” de-și strică plămânii.
Simona venea la petreceri cu apă cumpărată
Nimic despre neregulile găsite de trei paneluri de experți în pașaportul ei biologic. O fi de la suplimentul afurisit? Apoi, un lung de linie care atinge și sănătatea mintală. Care i-a fost afectată. Trece în revistă numele mari din tenis care i-au fost aproape. Și fanii. ”Cel mai important lucru este că niciodată nimeni nu mi-a spus ceva negativ”. Poate rețelele de socializare ale Simonei au un filtru, ca racordajul rachetei, care oprește îndoielile scrise de iubitorii tenisului.
Încrederea în antrenori îi este zdruncinată acum. Așa spune Halep și nu avem motive să o nu credem. Sigur, nu știm exact de ce a încetat procesul de a mai trimite tot ce lua la ANAD (Agenția Națională Anti-Doping). Așa cum “poruncea” echipei anterioare să facă.
Niciun cuvânt despre cum a luat un supliment care nu era aprobat de WADA (n.r. – Agenția Mondială Anti-Doping). Ea, Simona, care pe vremuri venea la petreceri cu apă plată la bax, pentru a fi sigură că o desface ea, cu mâna ei, și bea. Acea aproape “paranoia”, utilă din punct de vedere sportiv, s-a transformat în “încredere”. Care, acum, a fost înșelată.
Nimic despre modul în care alegea să joace în ultimii ani. Un turneu da, altul ba. Începuseră vorbele prin redacțiile sportive și prin cabinetele medicale dacă nu cumva ia ceva și așteaptă apoi să-i iasă din sistem.
Deci, pe scurt, Simona Halep a fost o victimă. Mouratoglou, hazardul, canadienii, grecii, ITIA, Sport Resolutions, Omerta mondială, toți vor răul românașilor pripășiți prin Grădina Maicii Domnului. Bun, înțeleg toate acestea. Fac parte din strategia ei de comunicare. Mai mult, sper ca Simona să nu fie vinovată. S-ar adăuga unui lung șir de sportivi autohtoni care au încercat să trișeze. Și așa nu prea avem mulți.
Dar…
Desigur, este visul meu (n.r. – să joc la Jocurile Olimpice). Știu că nu sunt șanse mari, dar visez, pentru că Parisul este orașul meu de vis Simona Halep, fost număr 1 WTA
Simona nu a rostit o dată, o singură dată, cuvintele România, românilor, românesc, în interviul pentru Euronews. Nu a mulțumit fanilor români, nu a subliniat că ar vrea să joace la Jocurile Olimpice pentru România. Și, că tot veni vorba despre JO la care visează să participe. “Regret să vă anunț că am decis că nu voi participa la Jocurile Olimpice de la Rio (n.r. - 2016). Motivul deciziei mele este îngrijorarea vis-a-vis de pericolul pe care îl poate implica virusul Zika”, declara Halep acum șapte ani. O persoană ce nu credea că organizatorii celei mai mari competiții sportive din lume pot ține țânțarii sub control a luat, pe încredere, un supliment despre care nu știa nimic.
Halep nu a organizat o conferință de presă în România
Organizația Mondială a Sănătății a oferit și o cifră a cazurilor de îmbolnăvire cu Zika în rândul sportivilor participanți la Rio. Zero. Adică 0. De ediția Tokyo 2020 a ținut-o departe covid..., pardon, o accidentare la gambă.
Acum, aproape brusc, la 33 de ani, cât va avea anul viitor, Simona Halep a descoperit că vrea să joace pentru România, la Jocurile Olimpice. Nu știu de ce mi se pare mai degrabă o altă armă din arsenalul menit să-i înduplece pe membri panelului de arbitri de la TAS (n.r. – Tribunalul de Arbitraj Sportiv) decât o dorință sinceră.
Simona a avut nenumărate momente în care se putea conecta cu românii care nu sunt neapărat fani ai tenisului. În afară de episodul în care a fost adulată pe Arena Națională, le-a ratat aproape pe toate. Fie și doar ca exercițiu de imagine, Halep putea organiza, imediat după anunțul că e suspendată provizoriu, o conferință de presă în România. În care să se adreseze celor care au umblat prin lume după ea, pentru a o aplauda.
Sigur, poate că aici nu ar fi primit întrebările jurnaliștilor înainte ca acestea să-i fie adresate, precum la Euronews. Sau știe că, pentru o țară în care este dată exemplu de reclame, nici nu merită să faci vreun efort. E deja câștigată, e la picioarele tale. De asta nici nu a tresărit, rușinată, când jurnalistul Salako i-a spus: “rămâi erou național la tine în țară”. Simona Halep, campioana inimilor fără îndoieli.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.