“Stați liniștiți la locurile voastre!”. Cristian Munteanu scrie despre legătura dintre BAC și echipa națională Under21
Cristian Munteanu | Publicat: 28.06.2023 14:52 | Actualizat: 28.06.2023 20:26
O să spuneți că nu sunt întreg la minte, de la căldură, de la prețurile cireșelor, de la mușcătura vreunui țânțar imigrant. Știm că aștia aduc tot felul de chestii cu ei, nu? Dar eu nu pot trece peste legătura dintre BAC și naționala Under21.
Știu, e bizar, e ca și când lumea s-ar opri din respirat pentru soarta a cinci oameni blocați într-un submarin și ar căsca plictisită când s-ar răsturna vase pline ochi de alți oameni.
Acestea sunt “probele” date la BAC-ul din acest an:
Se dă enunțul “Transformarea Transilvaniei în Principat autonom (...)”
Întrebare de examen: “Numiți Principatul autonom precizat în enunț.”
Se dă enunțul: “(…) domnii Țării Românești și Moldovei au dus o politică de alianțe antiotomane”
Întrebare: “Precizați din enunț o informație referitoare la politica externă a domnilor români”
Așa-i că, dacă aveți IQ peste 20, v-ați întrebat dacă nu am citat cumva de pe foaia de examen pentru trecerea din clasa a IV-a în a V-a? Nu, vă asigur, sunt întrebari pentru tinerii de 18 ani.
Și acum, întorcându-ma la naționala under21, vă/mă întreb: cum să fim altceva decât rușinea acestui European?
Cum să te dezvolți ca fotbalist fără să o faci ca om?
Știu, ca să fii fotbalist nu e musai să înțelegi fizică nucleară. Nu toată lumea e Niels Bohr, care a luat Nobelul pentru Fizică și a fost un portar bun al Universității din Copenhaga. Dar cum poți să înțelegi indicațiile unui antrenor, bune sau rele, dacă tu ești la nivelul în care trebuie să ți se specifice: “Scrieți pe foaia de examen (!!!) litera corespunzătoare…”.
Cum să pricepi de ce vrea antrenorul să stai într-un anumit loc în teren, de ce să pasezi acolo, când sprintezi? Cine crede că pentru fotbal nu îți trebuie creier, greșește enorm. În afară de jucătorii geniali, care fac totul pur și simplu din instinct, toți ceilalți își folosesc creierul, mai mult sau mai puțin. Lui Busquets i-a ținut loc creierul de talent, viteză, forță, dribling, șut. Cred că i-a deschis şi cont în bancă.
Așa că, atunci când tu, România, ai elevi care de abia trec acest BAC, cu aceste întrebări, ai peste 40% dintre tineri analfabeți funcțional, e extrem de dificil să ai sportivi de valoare. Mai ales că ei sunt și cei care, din păcate, au cel mai puțin timp de școală.
Așa că, pentru mine, și nu numai, rezultatele naționalei unde21 nu sunt surprinzătoare. Pentru că suntem țara onlyfans-ului și a trapperilor. Adică puștii care fură bani din poșetele mamelor dar, altfel, sunt desăvârșiți “connoisseuri” ai greutăților pe care le întâmpini în jungla din spatele blocului.
Eșecul lor este și eșecul nostru, ca societate
Așa a arătat și naționala lui Săndoi. Ca o generație care nu știe ce să facă cu ea. Care oscilează între răsfăț și debusolare. Care, chemată la un examen serios, cu contracandidați din Spania, Ucraina și Elveția, s-a întrebat de ce nu s-au dat întrebările pe TikTok.
Sigur că avem senzația că suntem în viață. Am avut-o pe Halep, iar acum îl avem pe Popovici. Avem și canotaj. Și mai ce, la nivel olimpic? Suntem precum copiii amărâți care își pun zahăr, în loc de miere, pe pâinea prăjită cu margarină. Și se amăgesc. Dar, în timp ce ei visează la mai bine, noi avem senzația că suntem deja în vîrful lumii.
Nu are sens să înșir aici toate scuzele pe care ni le găsim mereu. N-a vrut, n-a știut, emoțiile, presiunea, neatenția, soarta. Suntem mai atenți la a nu-i deranja psihic, decât la a-i ajuta să crească, cu tot cu criticile de rigoare. Îi umflăm cu rapiditatea pe care o au oamenii singuri cu păpușile gonflabile, doar pentru a mai lua un ban pe ei, fără să ne intereseze că se vor sparge la primul contact, dur, cu realitatea.
Până la urmă, când pentru un adolescent de 18 ani născocești întrebări care au răspunsul conținut, îți e teamă, ca societate, să se uiți în oglindă. Și, sigur, nu deranjezi praful de pe ea, ca să poți arăta ca în imaginația ta.
Burleanu reales, la al XIV-lea congres!
Eșecul naționalei Under21, deși aici poate intra orice doriți voi, fie că e vorba de sport sau de altceva, nu este doar al lor. Ei sunt cei care se văd și, astfel, își încasează cea mai mare parte din dislike-uri. Însă e suficient să ne uităm la discursul halucinant al președintelui FRF, Burleanu, la vorbele sale lipsite de conținut, la amatorismul care-i ține de mână, strâns, mandatul.
Dar, poate ceea ce doare cel mai mult la naționala Under21 e lipsa personalității, și, deci, a curajului. Pentru că, dacă la 18 ani nu ai măcar senzația că te poți lupta cu zmeii, atunci când? A, pardon, ca să știi de zmei trebuie să citești. Știu, fotbalulul nu are nicio legătură cu educația. Dar parcă tot e mai mare decât legătura dintre Burleanu și fotbal. Noi, însă, stăm liniștiți la locurile noastre. Exact ca îndemnul lui Ceaușescu.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.