Ștefan Beldie: De ce Săpunaru ar trebui să explice ce s-a întâmplat la Rapid
Ștefan Beldie | Publicat: 30.04.2024 15:56 | Actualizat: 30.04.2024 18:40
Văd o grămadă de oameni repetând iar și iar aceeași idee: “Cine se aștepta ca, după ce au câștigat cu 4-0 contra FCSB, Rapid să ajungă în situația aceasta dezastruoasă?”.
Cum ar fi spus pe vremuri Gheorge Ștefan, am puterea să recunosc: eu am spus-o.
În scris am spus-o, ca mulți suporteri ai Rapidului să aibă ocazia atunci să mă contreze elegant cu înjurături și să aibă ocazia acum să nu-și ceară scuze pentru că, dacă e pe net, nu contează.
Adică, imediat după ce au câștigat la scor meciul cu FCSB, am scris despre faptul că giuleștenii riscă să piardă din vedere un lucru evident și important - că au relansat campionatul.
Nu doar pentru ei, ci și pentru CFR Cluj sau Craiova.
Și că dacă nu-s atenți, riscă să termine pe 4.
Deci nici măcar eu, care am fost foarte aproape de adevăr, tot nu l-am cuprins în întreaga sa spectaculozitate - Rapid poate termina chiar pe locul 6, fără nicio emoție.
Dar se mai joacă și vom vedea ce va fi.
În schimb, altceva este foarte important.
Ce s-a întâmplat, de fapt, la Rapid?
Nimeni din fotbalul românesc nu pare capabil să articuleze un răspuns logic pentru această întrebare.
Au fost o grămadă de păreri...
Că e o scindare între români și străini. Ca și când românii și străinii au decis să facă un retur foarte bun, iar imediat înainte de intrarea în play-off au discutat pe un ton ridicat varianta de-a scoate un egal și pierde tot în următoarele 7 meciuri.
Alții au spus că a fost o problemă cu Bergodi, care e un băiat prea bun pentru un vestiar atât de dificil precum cel al Rapidului. Adică, Bergodi a fost capabil să mobilizeze jucătorii la Cluj cu CFR sau pe Arena Națională cu FCSB, dar brusc și-a pierdut această capacitate ca orice novice în meserie.
Mda, sună puțin credibil.
În fine, am auzit repetată varianta cu ADN-ul Rapidului, care variantă merge pe ideea că în istoria acestei echipe există o predispoziție de a rata în momente decisive.
Dintre toate, aceasta pare cea mai puțin palpabilă și totuși în falsitatea ei are mai mult adevăr decât ar putea avea celelalte. Da, istoricul unui club poate influența prezentul acelui club mai mult sau mai puțin.
De asta circulă butada cu “dacă îmbraci tricoul Stelei, 50% din victorie e rezolvată”.
Pentru că un istoric cu victorii influențează mentalul din prezent al jucătorilor.
Și totuși, Rapid nu e vreun loser al fotbalului românesc.
Au mai câștigat și ei câte un titlu la 30 și ceva de ani. Ultimele două chiar după Revoluție, ceea ce-i face superiori ca palmares Craiovei cu toate echipele sale.
Plus o grămadă de Cupe și Supercupe, ceea ce iarăși îi face o echipă cu un istoric presărat și cu succese, nu doar cu momente de rateu incredibil.
Atunci?
Adevărul este că nimeni nu știe ce se întâmplă la Rapid. Sau dacă știe, nu spune
Cel mai probabil, absolut nimeni nu are habar cu adevărat ce s-a întâmplat la această formație de-a pierdut atât de multe meciuri, inclusiv pe teren propriu în acest play-off.
Iar dacă știe cineva cu adevărat, în buna tradiție a fotbalului românesc, e prea laș să o spună. Că dacă spune, sigur se supără nu știu cine.
De asta, vezi foarte rar afirmații răspicate care ar putea să amestece elegant logica și intuiția chiar și pentru a emana ceva ofensator la adresa unor personaje de “necontestat”.
Aș vrea să fi văzut o analiză a evoluțiilor lui Săpunaru făcută de un antrenor care să lămurească exact dacă Rapid are o mare problemă că-și folosește căpitanul sau are o mare problemă că oamenii de lângă Săpunaru sunt slabi.
Aș fi vrut să fi auzit chiar din gura acestuia o explicație pentru ce s-a întâmplat pentru că are 40 ani, a jucat la cel mai înalt nivel la care a jucat vreun fotbalist din campionatul nostru și probabil că va continua să existe în fotbal și după ce se lasă.
Poate se face chiar antrenor de vreme ce urmează cursurile școlii de specialitate și va avea nevoie să poată articula niște explicații.
Așa, pentru curiozitatea celor care nu pricep, dar vor să se priceapă.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.