Tot mai multe meciuri, tot mai mulți bani. Dumitru Graur despre starea fotbalului mondial
Dumitru Graur | Publicat: 03.01.2024 15:02 | Actualizat: 03.01.2024 17:14
Suntem la începutul unui an fotbalistic care se arată extrem de încărcat, mai ales pe plan extern. Caruselul fotbalului pare să se învârtească mai repede ca niciodată, micșorând la maximum pauzele dintre meciuri, ca și cele dintre diferitele competiții aflate sub egida UEFA sau FIFA, nemaivorbind despre cupele și campionatele naționale.
Se întâmplă atât la nivelul echipelor naționale, cât și la cel al echipelor de club. În vară Germania organizează EURO 2024, la care vom avea și noi bucuria de a participa. În Statele Unite se va desfășura Copa America, în timp ce Africa și Asia își organizează la rândul lor campionatele continentale în Coasta de Fildeș și respectiv Qatar.
Liga Campionilor va disputa în Europa meciurile eliminatorii, iar din toamnă întregul sistem se schimbă, fiind alcătuite două grupe preliminarii de câte 8 echipe, în total 32 de formații la start. Vor fi mai multe meciuri, cu un calendar din ce în ce mai încărcat.
FIFA intră în joc
Dar și FIFA își dorește propriile competiții pe echipe, privind cu gelozie spre succesul deja consacratei Ligi a campionilor UEFA. Interesul spectatorilor și al televiziunii trebuie întreținut zi de zi, săptămână după săptămână. Este dacă vreți o întrecere cu timpul, pentru încasări tot mai mari. Vom vedea în detrimentul cui.
Recent, FIFA a confirmat prezența unor cluburi ca Real Madrid, Chelsea, Manchester City, Bayern Munchen, Paris Saint-Germain, Internazionale, Porto și Benfica, în prima linie pentru ce se va numi Cupa Mondială a cluburilor, programată în 2025, în Statele Unite.
Un proiect deosebit de ambițios, care urmează să reunească nu mai puțin de 32 de echipe de club din întreaga lume, turneul fiind programat între 15 iunie și 13 iulie 2025.
Președintele FIFA, Gianni Infantino a declarat că după părerea sa „cluburile joacă un rol fundamental în fotbalul mondial, iar Cupa Mondială a cluburilor FIFA va fi o piatră de hotar, asigurându-se tuturor confederațiilor scena pe care cluburile lor vor putea străluci la cel mai înalt nivel al jocului.
Va fi o competiție în care calificarea se obține prin meritul sportiv și care face parte din efortul nostru pentru a crea fotbalul cu adevărat global.”
UEFA, de cealaltă parte, nu se arată deloc încântată de un asemenea proiect gigant, susținând pe bună dreptate că el nu va duce decât la încărcarea programului și exploatarea fără milă a jucătorilor de elită, ce se vor afla permanent în zbor între cluburi și țări.
Prea mult fotbal
FIFA, însă, a pregătit deja scheletul pe care se va baza viitoarea sa Cupă Mondială a cluburilor. În urma coeficienților calculați pe ultimii patru ani pentru fiecare confederație, vor fi 4 echipe din Africa, 4 din Asia, 12 din Europa, 4 din zona Americii de Nord, cea Centrală și a Caraibilor, 6 din America de Sud și una din Oceania, ultimul loc fiind rezervat ca de obicei țării gazdă a competiției, deci unei echipe din Statelor Unite.
Formatul noii competiții este identic cu cel al Campionatului Mondial pe echipe, cu opt grupe a câte patru echipe, calificare pentru primele două în 16-imi și jocuri eliminatorii până în finală, fără meci pentru locurile 3-4.
O întreagă lună de vară, cu nu mai puțin de 63 de jocuri, echipele finaliste urmând să susțină nu mai puțin de 7 jocuri importante, la finalul unui sezon oricum extrem de încărcat. N-o fi prea mult?
Dar asta nu e totul. FIFA dorește de asemenea crearea, chiar din acest an, a Cupei Intercontinentale pentru cluburi, în care toate campioanele confederațiilor non-europene vor stabili un adversar pentru play-off-ul împotriva ultimei deținătoare a Ligii campionilor din Europa.
Nu mai spun că Real Madrid sau Barcelona încă n-au renunțat la proiectul Super Ligii europene, un vis care a alertat fotbalul, intrând în directă competiție cu marile campionate continentale, precum Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A sau Ligue 1.
Oricum ar fi, este limpede că timpul dintre meciuri devine tot mai scurt, morișca fotbalului învârtindu-se din ce în ce mai rapid.
Pe vremuri fotbaliștii aveau aproape o săptămână de pauză între diferitele meciuri de campionat, iar în Anglia campionatul de întrerupea când erau programate meciuri din Cupă. Azi se joacă permanent din 3 în 3 zile, iar vacanțele de iarnă sau vară vor fi practic anulate. Totul pentru bani.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.