Fotbaliștii palestinieni au meci cu moartea. Naționala acestei zone greu încercate este aproape de a începe partidele oficiale pentru CM 2026
Cristian Munteanu | Publicat: 06.11.2023 19:57 | Actualizat: 07.11.2023 11:32
Tragedia care se desfășoară între Israel și Palestina, trăită de majoritatea oamenilor prin intermediul rețelelor de socializare, se răsfrânge și asupra sportului. Calificările pentru Europeanul din 2024 sunt pertubate, Israelul având meciurile amânate, iar acum și Palestina întâmpină dificultăți, mult mai dramatice, în calificările pentru Mondialul din 2026.
La doar 80 de kilometri de Bethany, locul unde Lazăr s-a întors din morți, conform religiei creștine, Hazem Alrekhawi a parcurs, în decurs de câteva ore, pagini întregi din Biblie. Fotbalistul celor de la Shabab Rafah s-a urcat în autobuzul care-i ducea pe el și pe colegii săi acasă.
Numai că o rachetă lansată de un avion israelian a lovit autobuzul, omorând, cel puțin la prima vedere, toți pasagerii.
Hazem Alrekhawi a ajuns la morgă
Cu trupul plin de șrapnele, Hazem a fost dus la spital. Mama sa a sosit după cinci ore, pentru a-și identifica fiul. Dar Hazem a mișcat o mână când i-a auzit plânsul. Nu murise. După câteva luni, fotbalistul și-a revenit complet. Mai mult, în 2011, la doi ani de la drama prin care trecuse, Hazem a reînceput să joace fotbal. S-a mutat în Cisiordania, unde a jucat până anul trecut.
În această vară s-a întors la Shabab Rafah, pentru a juca alături de fratele său, Mohammed. Și se pare că, o dată cu transferul său, i-a dăruit norocul acestuia. Pe 11 octombrie, în timpul bombardamentului israelian asupra Fâșiei Gaza, blocul în care era Mohammed s-a prăbușit, după ce a fost lovit de o rachetă. Urgia se abătuse asupra civililor după ce gruparea Hamas ucisese câteva sute de israelieni într-un atac ce avusese loc cu doar câteva zile înainte.
Însă, ca și Hazem, 15 ani mai devreme, acesta a supraviețuit. De atunci și până astăzi, bombardamentele s-au intensificat. Nu se mai știe nimic de soarta celor doi, dar vestea bună e că nu se regăsesc pe lista morților întocmită acum câteva zile de Ministerul Sănătății israelian.
Wadi: “Mă duceam la culcare noaptea și așteptam să fiu ucis”
Palestina ar trebui să joace primul meci, din calificările pentru Campionatul Mondial din 2026, cu Liban, în 2016. Apoi, pe 21 noiembrie, ar urma partida cu Australia, acasă. Palestina a cerut ca întâlnirile să se dispute în Algeria, dar FIFA a refuzat.
Meciul cu Liban se va juca în Emiratele Arabe Unite, iar cel cu Australia în Kuweit. Problema cea mai mare este însă la nivel de fotbaliști.
Au fost uciși jucători care ar fi putut ajunge să joace pentru echipa națională. Stadionul Yarmouk din Gaza a fost, de asemenea, distrus Khalil Jadallah, comentator palestinian de fotbal
Mulți dintre ei nu au mai jucat de mult în campionat, care, desigur, a fost întrerupt, iar despre câțiva nu se știe nimic.
Însă, pe de altă parte, fotbalul poate bandaja puțin rănile unui popor în doliu. Mahmoud Wadi, jucător în Egipt, s-a declarat gata să vină și să joace pentru Palestina indiferent de situație.
Fotbalul este una dintre foarte puținele platforme prin care tinerii noștri se pot mândri cu identitatea lor națională și pot arăta restului lumii o Palestină care nu este văzută în mod normal Susan Shalabi, vicepreședinte al Asociației Palestiniene de Fotbal
Wadi a acordat un interviu unei televiziuni din Cairo, în care a explicat situația din Gaza, în timpul războiului din 2014.
De atunci, fotbalistul care evoluează în Egipt a ținut sporadic legătura cu familia sa. Groaza ca, într-o zi, să sune și să primească vești teribile îl însoțește în fiecare clipă.
Mă duceam la culcare noaptea și mă uitam la tavan așteptând ca în orice moment să mi se prăbușească în cap. Acum îmi e teamă că acest lucru se va întâmpla familiei mele Mahmoud Wadi, fotbalist palestinian
Lucrurile merg bine pentru naționala Palestinei, care are un record de 100% în meciurile oficiale disputate sub conducerea selecționerului tunisian Makram Daboub.
Mai mult ca niciodată există speranța că o Cupă Mondială extinsă, cu opt locuri rezervate echipelor asiatice în 2026, ar putea duce la prima participare a Palestinei la evenimentul de referință al fotbalului.
Însă pentru ca asta să se întâmple, trebuie ca o națiune aflată în pragul dezintegrării să poată respira. Nu de sub dărâmături, nu cu masca de oxigen, ci din tribunele unui stadion de fotbal.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.