Buffon, “zidul” șlefuit în Carrara. Legendarul portar italian a decis să se retragă din fotbal la vârsta de 45 de ani
Cristian Munteanu | Publicat: 02.08.2023 18:41 | Actualizat: 02.08.2023 19:11
Gianluigi Buffon (45 de ani) va pune mănușile în sertar. Nu lipsește decât anunțul oficial, cel care va trage cortina peste o carieră imensă. Însă, ca în cazul actorilor uriași, Buffon va fi chemat la rampă de câte ori spectatorii vor avea nevoie de un superlativ.
Maria Stella l-a oferit lumii pe Buffon în 1978, într-un mic oraș din Toscana, Carrara. Mic, dar renumit peste mări și țări datorită carierelor de marmură. De aici și-au luat materia primă marii sculptori ai lumii. Alexandros din Antioch, cu a sa Venus din Milo, Discobolul lui Myron, Polykleitos, Michelangelo, pentru capodoperele David, Moise, Pieta.
Buffon a fost și el șlefuit de momentele dificile prin care a trecut de adolescent. În timp ce mulți dintre puștii de seama sa alergau prin discoteci, Gianluigi era față în față cu primul său examen de maturitate. Deja ajunsese în lotul primei echipe a Parmei, iar Nevio Scala, tehnicianul italienilor, se gândea să-i ofere debutul în prima ligă italiană.
Și ce prilej mai potrivit decât într-un meci cu unul dintre granzii Seriei A. Scala s-a apropiat cu grijă părintească de Buffon și l-a întrebat dacă e pregătit pentru a juca a doua zi. Gigi s-a uitat amuzat la antrenorul său, ușor surprins, neînțelegând exact de ce există această întrebare.
După nici 24 de ore, Buffon apăra, pentru prima dată în cariera, poarta unei echipe în Serie A.
Debut contra lui Baggio, Weah și Boban
Adversara parmegianilor a fost Milan, cu Roberto Baggio, George Weah, Boban, Donadoni, Marco Simone. Cum să te sperii de asemenea adversari?, probabil că și-a spus Gigi înainte de meci. Partida s-a încheiat 0-0, iar Buffon a parat câteva șuturi excelente ale adversarilor.
Și, pentru că se simțea dezinvolt în poarta Parmei, la doar 17 ani, Gianluigi a fost titular și în etapa următoare. Adversară, Juventus. Știți, cu Vialli, Del Piero, Di Livio, Deschamps. 1-1, iar Buffon a fost din nou impecabil.
Sunt genul de persoană care își dorește întotdeauna să facă față unor provocări grele, aproape imposibile. Să joc ca portar este o consecință a caracterului și a naturii mele Gianluigi Buffon, campion mondial
Dar am sărit câteva etape din viața lui Gigi. Nu multă lume știe că de abia a supraviețuit nașterii. Fusese sufocat de cordonul ombilical, așa că a stat cinci zile în incubator. Doctorii se temeau de leziuni cerebrale.
Buffon a trecut cu bine peste prima cumpănă a vieții sale. A crescut și a descoperit prima sa pasiune: mâncarea. Tatăl său, Adriano, avea rude în Udine. Gigi mergea des să locuiască acolo, unchiul său Gianni, mătușa Maria și bunica sa, Lina. Iar apartamentul era desupra magazinului alimentar pe care-l avea familia.
Era o lume magică. Întotdeauna aveam stomacul plin. Preferatele mele erau sandvișurile cu mortadella, pe care le devoram într-un ritm industrial! Gianluigi Buffon, campion mondial
După mortadella a venit fotbalul
Toată familia Buffon făcuse, sau făcea, sport. Adriano fusese aruncător de greutăți. Mama, Maria, era o respectată aruncătoare a discului. Surorile lui Gigi erau voleibaliste. Mai nivel internațional, toți, mai devreme sau mai târziu, au reprezentat Italia.
Așa că și Gigi, care era cam rotofei de la atâtea sandvișuri, a mers la Canaletto di La Spezia. Însă nu pe post de portar, ci de atacant. Statura sa îl recomanda.
Omul care ni l-a dat pe unul dintre cei mai buni portari ai istoriei moderne a fost Thomas N’Kono. Buffon îl văzuse pe goalkeeper-ul camerunez în 1987, când Espanyol Barcelona eliminase Milanul lui Sacchi din Cupa UEFA.
Trei ani mai târziu, N’Kono venea în Italia, cu naționala țării sale, pentru Campionatul Mondial. Gigi a fost cucerit de strălucirea acrobatică a camerunezului. De asemenea, l-a atras importanța pe care o avea un portar de valoare într-o echipă.
Propunerea tatălui său, Adriano, după ce Coppa del Mondo ’90 se încheiase, de a încerca și postul de goalkeeper, a fost întâmpinată cu entuziasm de Gianluigi. Numai că echipa sa nu-l voia în poarta, ci în atac, unde marca. Antrenorul Avio Menconi, de la Bonascola, l-a luat sub aripa sa, cucerit de pasiunea pentru fotbal a lui Gigi.
A trebuit să-l învăț cum să se arunce corect și am insistat să încerce întotdeauna să rețină mingea. Dar, în rest, era născut pentru a fi portar Avio Menconi, fost antrenor
După doar un an, Milan, Bologna și Parma era interesate de Gianluigi. Milanezii au și trimis un contract acasă la familia Buffon, dar părinții n-au fost de acord. Milan era prea departe de Carrara.
Ermes Fulgoni, antrenor cu portarii Parmei, a fost cel care a insistat ca Gigi să ajungă la echipa pentru care avea să debuteze în Serie A. La 13 ani, Gianluigi mai făcea un pas spre nemurire.
Buffon nu a știut să stea la poză
Un alt moment care putea fi decisiv în cariera portarului italian a venit la vârsta de 16 ani. Într-un meci amical, Buffon a încercat să dribleze un adversar, dar acesta i-a luat mingea și a marcat. După partidă, Gigi a discutat puțin cu Fabrizio Larini, șeful centrului de copii și juniori al Parmei.
Încearcă să te schimbi, să te maturizezi. Dacă nu o faci, o să pleci acasa Fabrizio Larini, fost angajat Parma
Iar Gigi s-a trezit. În mai 1993, Buffon a fost instrumental în calificarea naționalei Under 16 în finala Campionatului European. A apărat două penalty-uri în victoria împotriva Spaniei, din optimi, și alte trei în triumful din sferturi, cu Cehoslovacia. Italia a pierdut în finală, cu Polonia.
Și așa ajungem pe 19 noiembrie 1995, când Buffon a debutat în Parma – Milan. De asemenea, a fost și prima dată când, la tradiționala fotografie de dinaintea meciului, din echipa parmegianilor a lipsit portarul. Gigi nu știa de această tradiție și era în poartă imediat după tragerea la sorți a terenului.
Sezonul următor, după ce nu a apărat în primele șapte etape, Buffon a devenit titular incontestabil. Iar Parma, cu “spatele” asigurat, începea să obțină rezultate notabile. 1999 le-a adus Cupa Italiei și Cupa UEFA. Trupa era una excelentă. Sensini, Cannavaro, Thuram, Dino Baggio, Veron, Crespo, Asprilla, Chiesa era nume mari în fotbalul acelor ani.
Buffon a fost cel mai scump portar din istorie
După șapte ani petrecuți la Parma, pe 3 iulie 2001, Gigi a trecut, pentru 52,8 milioane de euro la Juventus. Iar realizările au început să curgă. Alături de fundași ca Ferrara, Montero, Thuram, Cannavaro, trio-ul Chiellini, Bonucci, Barzagli, Buffon a luat zece titluri de campion al Italiei.
Dar cea mai mare realizare a sa a venit la Campionatul Mondial din 2006. Squadra Azzurra s-a calificat fără probleme din grupa E, pe care a încheiat-o pe primul loc.
Victorii cu Ghana și Cehia, și egal, surprinzător, cu SUA. Optimile au adus o victorie la limită în fața Australiei, scor 1-0, după golul lui Totti din minutul 90+5. Sferturile, un triumf în fața Ucrainei, la scor de forfait.
Semifinala contra Germaniei a fost tranșată în ultimele minute ale prelungirilor. Grosso, minutul 119 și Del Piero, minutul 120+1, au decis echipa care avansa în finală.
Cel mai bun portar al Mondialului din 2006
Franța – Italia, Zidane versus Buffon, a fost ultimul act al Campionatului Mondial din 2006. După ce Zidane a deschis scorul, din penalty, în minutul 7, italienii au egalat prin Materazzi.
Partida a ajuns în prelungiri, unde Buffon a scos, miraculos, o lovitură de cap a lui Zidane. Același francez a reprodus procedeul, de data aceasta în pieptul lui Materazzi, și a fost eliminat.
Meciul a ajuns la loviturile de departajare, acolo unde doar Trezeguet a ratat. Italia, cu Buffon în poartă, desemnat cel mai bun goalkeeper al turneului, era din nou, după 24 de ani, campioana lumii. Mai mult, Buffon a fost al doilea clasat în ierarhia Ballon d’Or, în spatele conaționalului Fabio Cannavaro.
17 ani a stat Gigi la Juventus. Înainte de momentul World Cup 2006, trecuse printr-un moment foarte greu la echipa de club. Juventinii fuseseră implicați în faimosul Calciopoli, alături de Milan, Lazio, Fiorentina și Reggina. Oficiali, jucători, ai acestor echipe era acuzați de trucarea a nenumărate meciuri. Juve a fost retrogradată, dar Buffon a rămas și a jucat în Serie B, punând umărul la promovarea din anul următor.
Cel mai mare important trofeu la nivel de cluburi care-i lipsește lui Gianluigi este Champions League. A fost, de două ori, în finală, dar a pierdut în fața celor doi giganți din Spania, Barcelona, în 2015, și Real Madrid, în 2017.
Sezonul 2018/2019 l-a găsit pe Gigi la Paris, după ce semnase un contract cu cei de la PSG. Prestația sa din dubla cu Manchester United, din șaispezecimile competiției, a fost una presărată cu greșeli, iar francezii au fost eliminați. Buffon s-a întors la Juve, unde a mai stat doi ani.
La 43 de ani, Gianluigi s-a întors acolo unde a început aventura sa din Serie A, la Parma. Anul trecut a jucat 17 meciuri pentru parmegiani, care însă nu au reușit promovarea în prima ligă din Italia.
Dincolo de premiile, cupele, distincțiile pe care le-a primit, sau nu, Buffon rămâne un zid. Marmură pură de Carrara. La vârsta la care mulți dintre oameni se plâng de dureri de oase, Gigi s-a oprit, în sfârșit, din zborul său de Superman. De acum încolo va fi doar Clark Kent.
That's all folks!
— Gianluigi Buffon (@gianluigibuffon) August 2, 2023
You gave me everything.
I gave you everything.
We did it together. pic.twitter.com/bGvIDsoFsG
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.