Michael Laudrup, “prințul” care a stăpânit El Clasico. Danezul a scris istorie în cel mai urmărit meci de fotbal, la nivel de echipe de club, al planetei
Cristian Munteanu | Publicat: 10.07.2023 15:00 | Actualizat: 10.07.2023 17:21
“Prințul danez”, așa l-au numit ziarele vremii pe Michael Laudrup. A avut chiar și un frate, întocmai ca Hamlet în piesa lui Shakespeare. Brian, fotbalist rafinat și el. Dar nimeni nu a mai reușit performanța lui Michael. E singurul care a găsit răspuns la întrebarea ”a fi sau a nu fi?” Le-a dat cinci celor de la Real Madrid, când era la Barcelona, și invers.
Michael Laudrup ajunge în Dream Team-ul lui Cruyff
La doar 18 ani, cel mai în vârstă dintre frații Laudrup era deja cel mai bun fotbalist al Danemarcei. Așa că nu e de mirare faptul că mari echipe ale lumii îl voiau. Liverpool se înțelesese cu Michael pentru un contract pe trei ani, dar englezii au revenit asupra deciziei și l-au vrut pentru patru sezoane la echipă.
Danezul a simțit că Liverpool nu era pe deplin convinsă de calitățile sale și a virat-o spre mai mult soare, la Torino. Juventus a plătit 1,5 milioane de euro pentru Laudrup. După două sezoane la Lazio, acolo unde a fost împrumutat, Michael s-a întors la juventini. Era dificil de jucat în fața lui Platini sau Boniek. După șase sezoane, timp în care, după debutul dificil, a absorbit tot soarele și afecțiunea fanilor Juventusului, danezul a mers la Barcelona.
Până la Ronaldinho și Messi, Laudrup a fost fotbalistul cel mai aproape de Gaudi. Stilul său elegant, nonconformist, fluiditate cu mingea la picior, exuberanță, pe toate le puteai găsi la danez.
Nu degeaba îl alesese Cruyff, acum antrenor, pe postul de arhitect al echipei care avea să devină cunoscută sub apelativul de “dream team”.
Lângă Guardiola și Bakero, care asigurau echilibrul pe faza defensivă, danezul a putut să-și etaleze precizia geometrică a jocului său.
Michael Laudrup este unul dintre cele mai talente ale tuturor timpurilor. A câștigat foarte multe trofee, a marcat, a dat pase de gol, le-a făcut pe toate în afară de un singur lucru: nu a fost niciodată suficient de egoist Michael Platini, câștigător a trei Baloane de Aur
Liga Campionilor în 1992, patru titluri consecutive cu Barcelona, iar viața era cum nu se poate mai bună pentru danez. Sosirea lui Romario, însă, i-a complicat-o. Numai trei jucători extracomunitari aveau voie să joace la echipele din Spania, iar locurile erau ocupate de Stoichkov, Romario și Koeman, așa că Laudrup a început să joace mai rar.
În 1994, în returul El Clasico, Michael a intrat imediat după pauză, când scorul era 2-0 pentru catalani. Danezul a inițiat faza din care Romario a marcat golul trei, apoi i-a pasat decisiv brazilianului pentru 4-0. Meciul s-a terminat după ce Barcelona a mai marcat un gol, iar Toni Bruins, antrenorul secund al catalanilor, le-a arătat fanilor madrileni celebra La Manita.
Acel 5-0 pe Camp Nou a fost spectaculos. Fanii au fost în delir. Ne-am dus la 2-0, 3-0, apoi ne-a fost greu să ne mai oprim. Chiar și la 5-0 am mai avut ocazii să marcăm Michael Laudrup, fost internațional danez
Michael Laudrup ia calea Madridului
La 30 de ani, simțind că va juca din ce în ce mai puțin pentru Barcelona, danezul a plecat în sezonul următor. A ales, poate surprinzător, rivalii de moarte, Real Madrid. Ce prilej mai bun să le dai peste nas celor care nu au mai avut încredere în tine? Pep Guardiola, jucător al catalanilor, a plâns și l-a implorat pe Laudrup să nu plece de pe Camp Nou.
Dacă Michael s-ar fi născut într-un ghetou sărac din Brazilia sau Argentina, mingea fiind singura lui cale de ieșire din sărăcie, astăzi ar fi recunoscut drept cel mai mare geniu al jocului vreodată. Avea toate abilitățile pentru a ajunge cel mai mare, dar îi lipsea acest instinct de ghetou, de foame Johan Cruyff, câștigător a trei Baloane de Aur
Decizia, însă, era luată. După un an fără două zile de la victoria cu 5-0, Barcelona ajungea pe Santiago Bernabeu. Laudrup era titular de data aceasta și avea de luat o revanșă personală. În minutul 39, era deja 3-0 pentru los blancos. Danezul a fost cel care a așezat, cu măiestrie, cărămizile acestui scor. A inițiat acțiunea de la primul gol, apoi i-a pasat decisiv lui Zamorano la golul doi. Luis Enrique și Amavisca au marcat și ei în repriza secundă, iar revanșa Realului era completă.
Fostul coechipier și admirator al lui Laudrup, Pep Guardiola, este surprins într-un moment de exasperare atunci când nu îl poate deposeda pe danez. În trupa aceea a lui Real Madrid, Zamorano și Raul erau cei din prima linie, vedetele, dar Laudrup era basistul genial, care dă ritmul formației.
Iar singurele sale cuvinte de după meci i-au fost adresate lui Angel Cappa, secundul celor de la Real. “Am câștigat cu 10-0”. Elegant, sincer, smerit, întocmai ca un prinț conștient de propria-i valoare.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.