25 de ani fără nea Vanea. "Ioan Chirilă a fost genial. Mai ales când transforma eșecurile lui Mircea Lucescu în victorii!"
Adrian Florea | Publicat: 21.11.2024 12:55 | Actualizat: 21.11.2024 22:59
Pe 21 noiembrie 1999, cel mai prolific gazetar de sport român, Ioan Chirilă, părăsea această lume la vârsta de 74 de ani. Lăsa în urmă aproape 30 de cărți, aproximativ 5.000 de articole și un stil de a scrie prin care a fermecat generații întregi de cititori.
La un sfert de veac de la dispariția celui căruia i se spunea "Patriarhul presei sportive", iAMsport.ro a purtat un dialog cu fiul cel mare al reputatului jurnalist, antrenorul Ionuț Chirilă (58 de ani).
Domnule Ionuț Chirilă, spuneți-ne, vă rugăm, prima calitate care vă vine în minte când vă gândiți la ziaristul Ioan Chirilă.
Nu cred că tata are nevoie să-l laud eu, dar chiar a fost un gazetar de geniu. Iar genialitatea i s-a văzut cel mai bine în abilitatea lui de a transforma eșecurile lui Mircea Lucescu în victorii.
La ce vă referiți?
Păi, de exemplu, în 1985, când Lucescu a pierdut nemeritat cu Irlanda de Nord, în preliminariile Mondialului mexican. Imediat după acel meci, Mircea nu s-a dus acasă, ci a venit la noi. Cred că era și doamna Neli...
Și?
Lucescu era devastat, nu putea articula niciun cuvânt. Jucase cu sabia deasupra capului, știa că Valentin Ceaușescu abia aștepta să-l dea afară de la națională. Atunci tata l-a luat deoparte și a realizat cu el un interviu atât de bun, că înfrângerea cu nord-irlandezii nu mai părea atât de dureroasă. Iar asta e doar o mostră din sprijinul pe care Ioan Chirilă i l-a acordat lui Mircea Lucescu de-a lungul anilor.
Și Gigi Mulțescu, Dumnezeu să-l ierte!, mi-a zis la un moment dat că o bună parte din cota lui Lucescu i se datorează peniței tatălui meu Ionuț Chirilă
Cine a avut mai mult de câștigat din această prietenie?
Lucescu, evident!
Lumea o să spună că iar vă legați de...
Dar nu mă leg de nimeni. Astă vară, când a fost numit selecționer, chiar la voi, la iAMsport, am declarat că e o decizie excelentă a Federației. Burleanu a pus în funcție cel mai potrivit antrenor.
Să mai rămânem un pic la capitolul Lucescu, prestațiile naționalei din Liga Națiunilor cum vi s-au părut?
Bune, însă trebuie să vedem și ce adversari am avut.
A adus ceva în plus față de mandatul lui Edi Iordănescu?
A ridicat nivelul jocului, e clar. Avem posesie mai bună, circulație a balonului mai bună, dar mă așteptam. A mizat pe forța colectivă și bine a făcut. Știu că Ștucan îmi tot reproșează asta cu forța colectivă, însă e extrem de importantă, mai ales când valorile pe care le ai la dispoziție nu sunt extraordinare.
Lucescu merita să fie pus din nou pe banca primei reprezentative, s-a reparat nedreptatea din 1986, când a fost gonit după acel 4-0 cu Austria! Ionuț Chirilă
Minusuri?
Nu-l judec eu pe Lucescu... Totuși, mi se pare că joacă prea mult lateral. Bine, el e îndrăgostit de stilul brazilian, iar brazilienii sunt recunoscuți pentru faptul că joacă samba, driblează în lateral. De ce Maradona și Messi au fost cei mai buni fotbaliști ai lumii?! Pentru că driblează vertical, în profunzime!
Ne califică la Mondiale?
Depinde... Oricum, să nu ne iluzionăm. Spania, Anglia, Germania și alte câteva forțe ale continentului ne dau cu terenul în cap, n-o să jucăm mereu cu Cipru și Lituania!
Revenim la amintirile cu Ioan Chirilă?
Da, e mult mai bine.
În afara relației excelente cu Mircea Lucescu a mai vreo slăbiciune pentru cineva în mod special?
Pe Nadia a iubit-o, a stat o lună la Onești cu ea când a scos cartea. Și pe Ilie Năstase l-a adorat, și pe Țiriac... A, să nu uit de Balaci, era fascinat de Ilie! Și ei îi arătau un respect deosebit, mai ales că tata nu avea obiceiul de a distruge sportivii, critica lui era mereu blândă.
Aveți vreo amintire personală mai nostimă cu tatăl dumneavoastră?
În toamna lui 1980, când am jucat acasă cu Anglia, ne-a promis că ne duce pe stadion, pe mine și pe frate-miu. Partida a fost pe fostul "23", atmosferă senzațională.
Și?
Luat cu alte treburi și fiind în grabă, n-a mai trecut pe acasă, s-a dus direct la arenă. Eu îl așteptam ca disperatu' în balcon, în "Dimitrov". Văzând că trece timpul și nu mai vine, l-am luat de-o mână pe Tudor, care avea doar câțiva anișori, și am zbughit-o spre stadion. Când mai erau câteva minute până la start, cu cine s-a pomenit Ioan Chirilă la masa presei? Cu Ionuț ținându-l în brațe pe Tudor!
Dumneavoastră aveați 14 ani, de mic ați fost îndrăgostit de fotbal?
Tata m-a dus peste tot, țin minte că și Generația Guadalajara '70 am cunoscut-o. Am iubit fotbalul dintotdeauna.
Fotbalul, însă, nu prea v-a iubit.
Nu fotbalul, ci cei care-l conduc sau decid.
Când vă vedem antrenând din nou?
Când în România se vor respecta criteriile de competență, nu cele de prietenii ori interese! Un om care a produs fotbaliști de zeci de milioane de euro, ca mine, nu are loc nicăieri, în vreme ce o mulțime de incompetenți sunt rotiți pe la echipele noastre...
Tata mai făcea excese culinare, iar mama mereu îl avertiza, să aibă grijă. El, mucalit, îi răspundea: "De ce or ține oamenii să moară sănătoși?" Ionuț Chirilă
CV Ioan Chirilă
# S-a născut pe 25 octombrie 1925, la Ismail (Ucraina); în perioada 1918-1940, Ismailul a aparținut României
# După cedarea Basarabiei (28 iunie 1940), familia Chirilă s-a stabilit la Galați, apoi la Brăila
# În tinerețe a practicat mai multe sporturi: fotbal, volei, tenis, atletism (aruncarea greutății)
# A absolvit Facultatea de Drept din București, în 1949
# S-a căsătorit cu actrița Iarina Demian, cu care a avut doi copii, Ionuț (născut în 1966) și Tudor (n. 1974)
# La finalul anilor '50 începe colaborarea cu ziarul "Sportul popular"; ulterior, a ocupat mai multe funcții de conducere, inclusiv cea de director general
# În perioada 1997-1999, a scris pentru ProSport
# A fost membru al Uniunii Scriitorilor, fiind și un traducător respectat al cărților din literatura rusă
# Cele mai cunoscute cărți publicate: "Zile și nopți pe stadion", "Ar fi fost prea frumos", "Și noi am fost pe Conte Verde", "Mexico '70", "Nadia", "Lucescu și drogul său, fotbalul", "Învingătorul lui Cruyff", "Glasul roților de tren", "España '82", "Franz, über alles", "Șepcile roșii", "Ar-gen-ti-na!", "Frumoasele noastre duminici"
# A decedat pe 21 noiembrie 1999, la București
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.