Fotbalistul care scotea dinții colegilor și adversarilor în cabinetul stomatologic, nu pe teren
Adrian Jilavu | Publicat: 15.10.2024 09:28 | Actualizat: 15.10.2024 11:49
În ziua de astăzi, fotbaliştii sunt catalogaţi drept oameni ce dau cu piciorul într-o băşică pentru a-și câştiga leafa, însă fără cultură dobândită. Pe vremuri erau şi excepţii. Un asemenea caz este cel al lui Ladislau Bölöni, pe cât de bun ca fotbalist, pe atât de bun şi la pus plombe.
Loţi, aşa cum îl numesc prietenii, s-a născut pe data de 11 martie a anului 1953 în Târgu Mureş dintr-o familie de secui, proveniţi din Târnăveni. Totuşi, el se consideră cetăţean român get-beget, cu tricolorul bine conservat într-un colţ al inimii sale.
Moartea dramatică a lui Bölöni senior
Tot în Târnăveni şi-a petrecut micul László și o parte din copilăria sa, unde mai târziu se înscrie la echipa de copii şi juniori din localitate, Chimica Târnăveni. În timpul unui meci al Chimicii, la capătul căruia Ladislau a marcat patru goluri, tatăl său, aflat în tribune, a suferit o hemoragie cerebrală și a decedat trei zile mai târziu la spital!
După fatidicul eveniment, cariera de jucător a lui Bölöni a devenit o incertitudine, însă pasiunea tatălui său pentru fotbal, care l-a motivat pe fiu, dar și ambiția l-au ajutat nu doar să continue sportul de performanță, ci să ajungă unul dintre marii mijlocași ai țării.
La doar 17 ani, ASA Târgu Mureş avea să-l aconteze şi să îi acorde şansa să debuteze în Divizia B. Nouăsprezece meciuri bifează László în eşalonul secund, dar era momentul pentru ceva nou: ASA tocmai promovase în ”A” la finele sezonului ’70-’71. Cine-și imagina că tânărul secui va ajunge de la 27 de meciuri la primul sezon în eșalonul de elită la un număr cu două zerouri în coadă?
Doamnelor, domnilor, mare atenție! Era mijlocaș, din acela galant. Îți dădea impresia că-și dăduse cu ”Picătura” pe șireturi. Și, totuși, nu era de condamnat. Așa a fost înzestrat de Doamne-Doamne.
”Fotbalistul anului” în 1977 și 1983
În ’77, la 24 de primăveri, era desemnat ”Cel mai bun jucător al anului în România”. Dăduse 11 "bucăţi" prin Divizia A şi ducea armata ASA pe locul 4 la finalul stagiunii. Cu echipa era puţin mai greu. Atât de aproape de titlul naţional, şi totuşi atât de departe...
Aceeaşi performanţă o repetă şi în ’83, când ASA era mai aproape de retrogradare decât de locurile fruntaşe. Într-un campionat inundat de jucători care mai de care mai valoroşi, tocmai el se găsea să fure trofeul pentru jucătorul anului.
În anul 1984 face schimb de batalioane: trece de la ASA Târgu Mureș la CSA Steaua Bucureşti, după 14 ani petrecuţi în Transilvania şi 64 de goluri marcate în 406 meciuri!
Aici, Loţi şi-a luat şi diploma de la Universitatea de Medicină din Târgu Mureş cu el. Stomatologia era a doua mare pasiune a sa.
Prima lucrare a avut loc în ”cavitatea” lui Dumitru Stângaciu. În pragul nunţii, ”Gonzo” s-a dus hotărât la cabinetul privat al lui Bölöni, cu sediul chiar în incinta Stadionului Ghencea.
Loți stătea şi câte trei ore pe zi în cabinet, pe lângă antrenamentele de rigoare, plus meciurile. Pe cât de grijuliu era cu dantura pacienţilor, pe atât de elegant era pe ”dreptunghiul verde”.
”Toţi portarii au emoţii şi scrâjnesc să-şi rupă dinţii, când stomatologul Loţi pune-n joc măseaua minţii”
Acesta era cântecul dedicat lui László, stomatologul de serviciu al armatei.
1986, Sevilla. Coordonatele ne trimit către stadionul Ramón Sánchez Pizjuán. Şedinţa doctorului stomatolog era terminată cu două zile înainte. Pe uşa lui scria, clar şi mare, să vadă tot miopul: ÎNCHIS!
Lumea stătea la nostalgicul televizor alb-negru cu sufletul la gură. Steaua juca finala Cupei Campionilor Europeni contra Barcelonei, spaniolii fiind mari favoriţi înaintea ultimului act.
”Apără Duckadaaaaam...”
Şaptezeci de mii de suflete se aflau la acel moment pe stadion. Şi cu toţii ştim cum au decurs lucrurile. Doctorul Bölöni rata în timpul seriei de penalty-uri, însă un mustăcios neînfricat se afla între buturile porţii.
Tuturor le era frică. Asta până când regretatul Marcos Alonso Peña, tatăl actualului jucător al Barcelonei, rata de la 11 metri lovitura decisivă.
Din cabina de comentarii a Televiziunii Române, Teoharie Coca-Cosma scoate un citat rămas celebru: ”Apără Duckadam! Suntem finalişti! Am câştigat cupa. Cupa Campionilor Europeni este la Bucureşti!”.
Responsabilitatea lui Goliat din Bulevardul Ghencea, Ştefan Iovan, era de a ridica trofeul deasupra capului. Şi aşa avea să fie. Însă primul om ce a pus mâna pe râvnita cupă a fost Ilie Bărbulescu. Un deliciu să asculţi, chiar şi astăzi, memoriile maestrului Emeric Ienei de acum trei decenii.
”Fiara” fricoasă
Nicolae Ceaușescu, după ce Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni, le-a reproșat jucătorilor faptul că nu au reușit să-i învingă în 90 de minute pe catalani. Mai e ceva de spus?
Șeptarul Stelei era cunoscut ca un temperament vulcanic, dar atunci când intra în cabinetul lui Loți mic se făcea. Bölöni îl alerga pe Marius prin salon şi chiar prin tribunele stadionului, doar ca să-l aşeze frumuşel pe scaun.
”Dacă mă doare, plec imediat!”, ţipa Lăcă de frica ustensilelor. Şi, totuşi, atunci când stomatologul de serviciu şlefuia dinţii, ”Fiara” îi ţinea ustensilele. Fricos este un termen blând. Însuşi Bölöni spunea despre Marius că ar fi fost bun în caltate de asistent stomatolog, dar s-a limitat doar la ”sportul rege”.
Franța nu i-a recunoscut diploma obținută în România
Înainte de Revoluţie, Bölöni părăseşte România pentru a semna cu Racing Jet de Bruxelles, o grupare uitată de lume şi de Belgia în sine. După trei ani, László îşi încheie cariera de jucător la Orleans şi se implică într-ale antrenoratului.
În ’94, îmbracă sacoul de antrenor la Nancy. Astfel, devenea primul antrenor străin ce antrena ”Ciulinii”. Tot atunci avea să renunţe şi la meseria de stomatolog. În Franţa, nimeni nu-i recunoştea diploma obţinută în România.
Ladislau era conștient de faptul că praful se va alege de acea diplomă, însă era hotărât să îşi formeze cariera de antrenor, departe de ustensile. În sezonul 1997-1998, Bölöni şi ai săi băieţi promovau în Ligue 1.
Din păcate, doi ani mai târziu, echipa retrogradează în eşalonul secund, iar Loţi este obligat să plece. Revine în România lui dragă pentru a-i pregăti pe alde Hagi, Popescu, Petrescu etc.
Sporting, trofee, Cristiano, decepția Monaco
Doar 13 partide stă fostul stomatolog la cârma tricolorului, pentru că, hop!, vine oferta de la Sporting Lisabona. Aici urma să scrie istorie, la propriu. Pe langă un campionat, o cupă şi o supercupă, Bölöni lasă în capitala Portugaliei o arie de selecţie pentru tineret greu de egalat.
Flăcăi precum Cristiano Ronaldo, Ricardo Quaresma şi Hugo Viana erau promovaţi de maestrul transilvănean la prima echipă în stagiunea 2001-2002. Şi când vă gândiţi că cel mai bun jucător din lume în cinci rânduri a fost coleg cu Marius Niculae! De altfel, buni prieteni. Şi acum, după atâta vreme, ochii lui Cristiano din Madeira radiază de bucurie la revederea cu cel care i-a oferit oportunitatea de a debuta ca fotbalist profesionist.
În 2003, prelua frâiele lui Stade Rennais, formație recunoscută pe meleagurile franceze ca fiind un foarte bun producător de talente. În 2005, Ladislau obţine un nesperat loc patru în Ligue 1, cea mai bună clasare din istoria clubului.
Şi cam atât a fost. Franţuzirea sa bruscă nu i-a dus foarte multe beneficii. Nici în Principat, atunci când a semnat cu AS Monaco la începutul lunii iunie 2006. Îi lăsase pe monegasci locul 19 din 20, ei fiind finalişti de Champions League cu trei ani înainte.
Apele erau tulburi şi în Liège. Legendarul Michel Preud’homme era pe făraş, iar conducerea era în căutare de oameni care pot repara măseaua stricată. Păi cine altcineva să fie capabil, în afară de stomatologul Loţi? Haideți în cabinet!
Bölöni semna cu Standard Liège pe două sezoane în iunie 2008, ducându-i pe roș-albi către al doilea titlu de campioană consecutiv, în stagiunea 2008-09. Cu un an înainte, Preud’homme le aducea primul titlu după 25 de ani de pauză.
Era o gură numai bună de aer după poluarea franceză. În acelaşi an, Standard cucerea şi Supercupa Belgiei, după un 2-0 cu Genk.
La arabi doar pentru bani
Rezultatele nesatisfăcătoare din sezonul următor i-au fost fatale stomatologului, nevoit să-şi prezinte demisia pe 10 februarie 2010, în cursul unei zile de miercuri. Lăsase echipa la 19 puncte în spatele liderului Anderlecht.
De aici, potopul. După grupări precum Lens şi PAOK, Loţi a ajuns să antreneze în zona cămilelor, mai exact prin Emiratele Arabe Unite. Din păcate, fără succes.
După succesul obținut cu Standard, László a ales să se întoarcă pe tărâm belgian, la Antwerp, pe care a dus-o în două ocazii în cupele europene. Aceste performanțe i-au asigurat lui Bölöni un contract alături de vicecampioana Belgiei, Gent. Contrar așteptărilor, a fost destituit din funcție după doar trei partide, înregistrând un bilanț de o victorie și două înfrângeri.
Nu stă pentru mult timp departe de banca tehnică și, o lună mai târziu, ia din nou drumul Greciei, de această dată pentru a o pregăti pe Panathinaikos, multiplă campioană națională și finalistă a Cupei Campionilor Europeni, la ediția din 1971.
În pofida faptului că a avut o serie impresionantă de victorii consecutive în campionatul intern, ratarea obiectivului, clasarea pe un loc de cupă europeană, a atras de la sine plecarea la finalul sezonului 2020-21.
Între timp, Làszló a preluat conducerea tehnică a divizionarei secunde franceze Metz, cu obiectiv revenirea imediată în primul eșalon după retrogradarea suferită în sezonul ce a precedat această numire.
Zis și făcut. La finele stagiunii 2022-23, Metz, clasată pe poziția secundă a clasamentului din Ligue 2, și-a asigurat promovarea directă în Ligue 1.
Metz, final de drum?
Lipsa în prima parte a sezonului 2023-24 a golgheterului Georges Mikautadze, cedat la Ajax Amsterdam, și-a spus cuvântul. Deși atacantul georgian a revenit sub formă de împrumut la Metz la începutul anului, formația din nord-estul Franței nu a înregistrat rezultatele scontate și, astfel, a ajuns să dispute un meci de promovare/menținere în Ligue 1 contra celor de la Saint-Étienne.
După înfrângerea suferită în manșa tur, pe terenul lui Saint-Étienne, scor 1-2, Metz a remizat pe teren propriu la retur, 2-2, insuficient pentru a-și asigura menținerea în primul eșalon. Chiar dacă ultima experiență ca antrenor s-a soldat cu o demitere, László Bölöni rămâne, şi astăzi, o personalitate marcantă a sportului românesc.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.