exclusiv Care era rolul Elisabetei Lipă în barca legendară de 8+1: ”Fără tine mor, nu sunt bună de nimic”
Radu Bordei | Publicat: 06.02.2025 19:03 | Actualizat: 06.02.2025 21:21
Considerată cea mai bună canotoare din istorie, Elisabeta Lipă (60 de ani), a explicat, în cadrul podcastului iAM Stucan, cum se stabilesc locurile în barca de 8+1, proba regină din canotaj. Fiecare sportiv are un rol bine determinat, a explicat fosta canotoare.
Elisabeta Lipă a participat la 6 ediții de Olimpiadă, doar 2 sportive din istorie au reușit această performanță. De la 5 dintre acestea s-a întors cu medalia de aur, iar cele mai mari satisfacții le-a cunoscut alături de colegele din barca de ”8+1”.
- Ediția din iAM Stucan, cu Elisabeta Lipă, este disponibilă acum, pe contul de Youtube iAMsport.ro
Elisabeta Lipa explică care era rolul în barca de ”8+1”
Fosta mare campioană a făcut parte din poate cea mai valoroasă barcă din istoria canotajului românesc. Elisabeta Lipă i-a descris lui Costin Ștucan modul în care fiecărui component al bărcii îi este desemnat rolul care i se potrivește cel mai bine.
Elisabeta Lipă: Locul meu, de când am intrat și am ieșit, a fost locul 6, care este un loc de forță. Într-o barcă de 8 niciodată nu o să așezi sportivele așa, hai câte sunteți?
Costin Ștucan: La întâmplare
Elisabeta Lipă: Coada e cârmaciul. Ștrocul trebuie să ducă ritmul, să simtă barca. Doina Ignat a fost un ștroc extraordinar. Venea mijlocul, 6, Lipă. Se întorcea Doina la mine, în finală: ”Auzi, știi ceva? Dacă m-ai lăsat, am murit. Eu nu sunt bună de nimic”. 5, care venea după mine, la fel, una care să o ajute pe Geta. 4 și cu 3 trebuia să vină în urma noastră. 1 și 2, cum spuneam noi, cabinetul tehnic. Sunt fete de viteză.
De-a lungul carierei, Elisabeta Lipă a câștigat cinci medalii de aur, două de argint și una de bronz la șase ediții ale Jocurilor Olimpice și a devenit de 25 de ori campioană a României. În anul 2000, Federația Internațională de Canotaj a desemnat-o cea mai bună canotoare a secolului 20.
A fost portdrapelul delegației României la două ediții ale Olimpiadei, în 2000, la Sydney, și în 2004, la Atena. Tot în anul 2000, i-a fost conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de comandor.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.