Turul Franței 2024 începe sâmbătă, în premieră în Italia, la Florența și tot în premieră nu se va încheia la Paris. Cine sunt favoriți să poarte ”tricoul galben” la Nisa
Bogdan Silviu Răducan | Publicat: 28.06.2024 13:01 | Actualizat: 28.06.2024 14:07
Ediția din acest an a Turului ciclist al Franţei, cea de-a 111-a din istorie, începe sâmbătă, 29 iunie, urmând a se încheia pe 21 iulie. Jonas Vingegaard (27 de ani), câștigător al Marii Bucle în 2022 și 2023, este prezent la start, refăcut după grava accidentare din aprilie, suferită în Turul Ţării Bascilor. Le Tour va fi transmis în direct de Eurosport, la TV și pe Max.
Turul Franței, cea mai importantă și, probabil, cunoscută competiție ciclistă din lume, vine în acest an cu 2 premiere: va fi prima ediție care va începe în Italia și prima care nu se va termina la Paris, pe Champs-Élysées, ci la Nisa, datorită Jocurilor Olimpice.
Cele 21 de etape, însumând 3.498 de kilometri, vor străbate teritoriul a 4 tări: Italia, San Marino, Monaco şi Franţa.
Prologul Marii Bucle din acest an se va desfășura sâmbătă, 29 iunie, pe traseul Florența – Rimini, 206 Km. Va fi una dintre cele mai grele etapa inaugurale din istorie, cu nu mai puțin de 7 cățărări repertoriate: 4 de categoria a 3-a și 3 de categoria a 2-a.
Etape 2 și 3 se vor disputa tot în Italia, urmând ca abia din cea de-a 4-a să ne trecem în Franța. Prima etapă pe teritoriul Hexagonului va fi însă una memorabila pentru că include legendarul și înspăimântătorul Col du Galibier, o cățărare de 22, 9 Km, cu pantă medie de 5,1%.
Ca profil, 8 dintre etapele Turului din acest an vor fi probabil de sprint, 4 vor avea loc în zone deluroase (munte mediu), 7 vor fi de munte (cu 4 finishuri în cățărare) și 2 vor fi etape de contratimp individual.
Poate Jonas Vingegaard să câștige al treilea Le Tour consecutiv?
La Tour de France 2024 vor lua startul 176 de rutieri din 22 de echipe: toate cele 18 de WorldTour, primele 2 clasate din ProTeams (Israel-Premier Tech și Lotto-Dstny) și 2 care au fost invitate de ASO, organizatorii competiției, (Uno-X Mobility și TotalEnergies).
Competiția pentru ”tricoul galben” se anunță parcă mai strânsă ca niciodată. Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike), dublu câștigător al Turului Franţei, în 2022 și 2023, este abia refăcut după grava accidentare suferită în Turul Ţării Bascilor, în aprilie, și nu se știe dacă va fi în stare să-și apere titlul.
În ce priveşte şansa lui de a câştiga Le Tour pentru a treia oară consecutiv, danezul a avut un răspuns ponderat: ''Sincer, nu ştiu nimic. Am muncit mult şi nu sunt în formă slabă. Vreau să cred, dar trebuie să vedem. Într-o zi credeam că voi merge şi voi concura, a doua zi credeam contrariul. Dar am ales să mă bat şi nu să-mi plâng soarta''.
În plus, Vingegaard nu va putea conta pe serviciile locotenentului său Sepp Kuss, câştigătorul Turului Spaniei din 2023, nerefăcut suficient după Covid, dar se va baza pe un alt american, Matteo Jorgenson, care a spus că rolul său principal este să-l ajute pe Jonas să câştige Turul Franţei.
Un alt om important al echipei Visma, elgianul Wout van Aert, este și el abia refăcut, tot după o căzătură: ''Sunt mulţumit să fiu acolo, dar abordez Turul cu cea mai slabă condiţie fizică de când sunt profesionist. Vom vedea ce se va întâmpla şi sper să fiu util echipei mele''.
Iata care ar fi principalii contracandidați ai danezului la câștigarea Marii Bucle în acest an:
- Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), dublu câștigător de Tur al Franței, în 2020 și 2021, și cu un Giro în palmares, în 2024, este probabil cel mai în formă ciclist al momentului și este văzut de mulți rutieri și specialiști drept favorit la câștigarea Marii Bucle în acest an;
- Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep), campion mondial pe șosea în 2022 și de contratimp în 2022 și 2023;
- Primož Roglič (Red Bull-Bora-Hansgrohe), triplu câștigător de Vuelta, în 2019, 2020 și 2012, Il Giro, în 2023, și ocupant al unui loc 2 în Turul Franței, în 2019;
- Egan Bernal (Ineos Grenadiers), care are în palmares un Tur al Franței, câștigat în 2019, și unul al Italiei, în 2022.
Premii totale de peste 2,5 milioane de euro
ASO, Amaury Sports Organisation, societatea care organizează Marea Buclă, a anunțat că ediția din acest an a Turului Franței va avea un buget total de 2.573.202 euro.
20% din această sumă va revini învingătorului, care va încasa un cec în valoare de 500.000 de euro, informează cotidianul francez La Dauphine Libere, citat de Agerpres.
Cicliştii clasaţi pe locurile doi şi trei în Turul Franţei 2024 vor încasa la rândul lor câte un cec de 200.000 de euro, respectiv 100.000 de euro.
Organizatorii vor acorda totodată câte 1.000 de euro rutierilor clasaţi între locurile 20 şi 160 în ierarhia finală.
Victoria de etapă va fi recompensată cu 11.000 de euro, cel mai combativ ciclist al zilei va primi 2.000 de euro, în timp ce liderul clasamentului general va încasa 500 de euro pentru fiecare zi în care va purta tricoul galben.
Câştigătorii clasamentelor anexe vor primi sume mai mici decât învingătorul clasamentului general al Turului Franţei. Astfel, ocupantul primului loc în clasamentul pe puncte (tricoul verde) şi cel al clasamentului căţărătorilor (tricoul cu buline) vor încasa câte 25.000 de euro, în timp ce fiecare zi petrecută în tricourile respective va fi recompensată cu 300 de euro.
Tricoul alb, rezervat celui mai bun ciclist sub 25 de ani, va aduce un premiu de 20.000 de euro câştigătorului, aceeaşi sumă urmând să fie acordată celui mai combativ concurent din Turul Franţei.
Sunt prevăzute, de asemenea, premii pentru câştigarea sprinturilor individuale (1.500 euro), precum şi pentru cicliştii care ating primii vârfurile montane de pe traseu, cele mai mari sume fiind acordate pentru cele mai dificile dintre aceste vârfuri, Galibier şi Tourmalet (câte 5.000 de euro).
Cel mai bun coechipier din fiecare săptămână a Turului Franţei, ales de un juriu, va primi suma de 3.000 de euro.
Chiar dacă aceste prime sunt individuale, este sunt cel mai adesea vărsate într-un cont comun şi repartizate între toți componenții echipelor și ai staff-urilor.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.