EXCLUSIV | Alberto Contador: “Este ceva ce mi-a marcat viața!” Celebrul ciclist spaniol dezvăluie detalii neștiute din viața sa. Care a fost cel mai tare adversar al lui El Pistolero

Alberto Contador s-a retras din curse în 2017, după ce a câștigat de patru ori prestigiosul premiul Vélo d'Or (acordat celui mai bun ciclist dintr-un an) Galerie foto(2) Galerie foto (2 fotografii): EXCLUSIV | Alberto Contador: “Este ceva ce mi-a marcat viața!” Celebrul ciclist spaniol dezvăluie detalii neștiute din viața sa. Care a fost cel mai tare adversar al lui El Pistolero
Foto: ©GettyImages  |   Alberto Contador s-a retras din curse în 2017, după ce a câștigat de patru ori prestigiosul premiul Vélo d'Or (acordat celui mai bun ciclist dintr-un an)

Cristian Munteanu   |   Publicat: 04.05.2024 12:22   |  Actualizat: 04.05.2024 15:11

Alberto Contador (41 de ani) este unul dintre cei mai mari cicliști ai acestui început de mileniu. Câștigător al Turului Franței, Turului Italiei și al Spaniei, cel supranumit “El Pistolero” nu mai are nevoie de nicio introducere în lumea fanilor sportului mondial. Contador a acordat un interviu, în exlusivitate pentru iAMsport.ro, în care a vorbit despre viața sa din ciclism.

Alberto Contador a făcut Spania să fugă, imediat după terminarea slujbelor din catedrale, în fața televizoarelor. Unii au renunțat complet. La catedrale. După marele Miguel Indurain, Contador a fost credința pasionaților de ciclism. Nu că ibericii nu au mai avut rutieri mari între cei doi, dar niciunul dintre ei nu a galvanizat imaginația precum Alberto.

E suficient să spunem că ”El Pistolero” este unul dintre cei doar doi cicliști din istoria acestui sport care a câștigat de mai multe ori fiecare dintre cele trei mari tururi - Tour de France, Il Giro și La Vuelta - ale lumii. Între 2007 și 2011 a triumfat în toate cele șase mari tururi în care a participat.

Alberto Contador: “Continuă să mă ajute și astăzi”

Înaintea începerii acestei ediții din Il Giro, Contador și-a rupt câteva minute din timpul său atent drămuit, pentru că este comentator, analist și trag de el toate publicații de presă, pentru a-i acorda un interviu lui Cristian Munteanu, senior writer iAMsport.ro.

7
mari tururi a câștigat Contador în carieră, două Tour de France, două Il Giro și trei La Vuelta

Doar o singură întrebare a ocolit omul care apărea uneori din ceața unui Mont Ventoux sau Alpe D’Huez precum neînfricații săi strămoși când plecau să descopere lumea cu Invincibila Armadă.

Salut, Alberto. Știu că în 2004, în Turul Asturiei, ai avut probleme serioase de sănătate. După ce le-ai depășit, a mai fost ceva cu adevărat insurmontabil în viața ta?

Depășirea accidentului vascular cerebral, a ictusului, este ceva care mi-a marcat viața. A fost un lucru ce m-a ajutat foarte mult.

Întotdeauna am fost o persoană foarte optimistă, întotdeauna am văzut paharul pe jumătate plin, nu pe jumătate gol. Dar este clar că atunci când ți se întâmplă ceva ce treci de la a fi promisiunea ciclismului spaniol la a fi într-un spital și nu știi ce va fi de tine, nu numai pentru ciclism, ci și în fața vieții tale normale... în cele din urmă m-au operat și totul a mers bine.

M-a ajutat foarte mult în viață atunci când m-am confruntat cu situații dificile și continuă să mă ajute și astăzi.

  • În etapa 1 din Turul Asturiei din 2004, Alberto Contador a suferit un atac cerebral. A căzut de pe bicicletă și a avut convulsii în timp ce personalul medical încerca să îl stabilizeze. A fost diagnosticat cu cavernom cerebral și a suferit o intervenție chirurgicală riscantă pentru a corecta problema. Se credea că nu va mai avea viitor în ciclism

Ai avut numeroși adversari redutabili de-a lungul unei cariere extraordinare. Care dintre ei a fost cel mai puternic?

Cei mai puternici rivali v-aș spune doi, Andy Schleck și Chris Froome. Andy era o forță atunci când se afla în formă. Britanicul nu el singur, ci cu echipa sa, Sky. Era un team foarte puternic și asta a făcut să fie mai dificil să-l înving.

  • Andy Schleck a câștigat, retroactiv, Turul Franței din 2010, din cauza suspendării pentru dopaj a lui Contador. Pe șosea, Andy a terminat al doilea, în spatele spaniolului. Alberto l-a atacat pe acesta într-o etapă montană, atunci când luxemburghezului îi căzuse lanțul de la bicicletă. Chris Froome a triumfat în 4 Tururi ale Franței

Alberto Contador: “Gardeccia a fost cea mai grea din viața mea”

Dar cel mai șiret?

Și cel mai viclean, fără îndoială, Nibali. A fost un mare strateg, un ciclist care la un moment dat putea găsi mult spațiu pentru a încerca să evadeze din pluton. Trebuia să fii foarte atent la italian, să stai cu ochii pe el.

  • Vicenzo Nibali este unul dintre cei doar 7 cicliști care au câștigat în carieră toate cele trei mari tururi din ciclism, Tour de France, Il Giro și La Vuelta

Cei mai mulți dintre noi nu-și imaginează efortul pe care-l face un ciclist în timpul unei etape de Mare Tur la altitudine. Există un moment în care ai fost pe zero ca energie, dar ai trecut totuși linia de finiș? Cea mai grea etapă din cariera ta.

Sunt multe momente în care energiile lipsesc, dar din fericire le lipsesc tuturor, așa că am încercat să mă hrănesc bine pentru a nu ajunge într-o stare de leșin.

Le-am avut cândva, dar fără îndoială cea mai grea etapă din toată viața mea a fost o etapă care s-a încheiat la Gardeccia, în Giro 2008, aproximativ 240-260 km, cu 6 mii de metri de cățărare abruptă acumulată, cu ploaie... fără îndoială cea mai grea etapă.

Este adevărat că am terminat doar pe locul doi, cred, pentru că a fost o evadare în față, dar a fost cea mai grea din viața mea.

Alberto Contador: “Am venit de pe plajă”

Nu numai Danemarca, câștigătoare a Campionatului European din ’92, are povestea scrisă prima dată în nisipul unei plaje. Și Contador păstrează una identică. Cine a spus că e atât de inutil să-ți lași poveștile în grija nisipului? Nici apa, nici talpa unui copil curios nu vor șterge ce e cu adevărat esențial.

În 2008, Alberto se ferea, sub o umbrelă, de soarele arzător al Cadizului pe o plajă din oraș. Tragea cu ochiul la o cerveza a unui camarad într-ale arșiței.

Nu era în echipa Astanei pentru Il Giro. Aveau să meargă Andreas Kloden și Levi Leipheimer. Aşa că îşi permitea şi el o bere.

Făcusem deja prima parte a sezonului participând la Mallorca, Paris-Nisa, Castilla y León, Țara Bascilor... și practic obținusem victorii în toate cursele. M-au sunat. A trebuit să opresc vacanța, să mă întorc acasă, iar patru zile mai târziu am plecat la Giro d'Italia Alberto Contador, câștigător Tour de France

Echipa plănuise ca, după șapte zile de concurs, în care Contador să ajute cât poate, să-l retragă din cursă pe spaniol. Numai că după etapa a cincea, Alberto era bine plasat în clasamentul general. Așa că a vrut să aștepte și primul contratimp al Il Giro, iar, în funcție de prestația de acolo, să abandoneze cursa sau să o continue.

Eram practic în frunte, așa că l-am sunat din nou și i-am spus lui Johan Bruyneel (n.r. – directorul echipei Stana): <m-ați făcut să vin în Italia, îmi pare rău, dar mă duc până la Milano>. Toate planurile au fost schimbate Alberto Contador, câștigător Tour de France

Iar spaniolul s-a ținut de cuvânt. A ajuns la Milano în fruntea clasamentului general, câștigând Turul Italiei în pofida tuturor așteptărilor.

Scandalul de dopaj din cariera lui Contador

Vă spuneam mai sus că la o singură întrebare nu a dorit Alberto să răspundă. Cea legată de scandalul de dopaj al Simonei Halep. Poate încă se consideră nedreptățit de problema lui cu dopajul, poate nu a vrut să-și amintească prin ce a trecut în acele luni când performanțele i-au fost puse la îndoială.

În timpul Turului Franței din 2010, una dintre probele de urină ale lui Contador a conținut urme de clenbuterol, o substanță dopantă. Spaniolul s-a apărat spunând, și demonstrând, că a mâncat carne contaminată.

S-a mers pe această idee până aproape de rezolvarea cazului. Un prieten al lui Alberto păstrase chitanța bucății de carne cumpărate, s-a ajuns la măcelărie, apoi la fermierul al cărui vițel fusese sacrificat. Numai că omul nu a putut demonstra că i-a dat animalului medicamente care să conțină clenbuterol.

Poate mâncase chiar vițelul rețeta medicului.

  • Clenbuterol este cel mai cunoscut arzător de grăsimi din lumea steroizilor anabolizanți. Acționează copiind efectele unor substanțe naturale precum adrenalina și noradrenalina, substanțe produse în corpul omenesc

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a dat decizia pe 6 februarie 2012. Contador a fost găsit vinovat de ingestia accidentală a substanței interzise Clenbuterol. Doi ani de suspendare, aplicați retroactiv. Prin urmare, i-a fost retras titlul din Turul Franței 2010 și victoria în Giro d'Italia 2011. A doua zi, în cadrul unei conferințe de presă, contractul său cu echipa Saxo Bank a fost anulat.

Alberto a mai stat încă șase luni în afara curselor, dar a revenit cu la fel de multă foame pentru rezultate. Așa că a mai câștigat alte trei mari tururi, de două ori Vuelta și o dată Il Giro.

Turul Italiei se vede la Eurosport

Aflat la startul celei de-a 107 sale ediții, Il Giro este, alături de Turul Franței și La Vuelta, una dintre cele mai mari competiții cicliste pe etape.

Pe 13 mai 1909, având drept scop creșterea vânzărilor celebrului cotidian Gazzeta dello Sport, s-a dat primul start. Doar cele două războaie mondiale au întrerupt seria incredibilă a Turului Italiei.

Și la ediția în acest an, care începe pe 4 mai, favoriții sunt Tadej Pogacar și Romain Bardet. Câștigătorul din 2023, Primoz Roglic, nu va lua parte cursa din 2024.

Toate etapele întrecerii care durează 3 săptămâni, de pe 4 până pe 26 mai, vor putea fi urmărite în exlusivitate pe canalul Eurosport.


Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

Turul Franței 2024 | Alberto Contador: ”Văd o luptă în care există doi mari favoriți”
Turul Franței 2024 | Alberto Contador: ”Văd o luptă în care există doi mari favoriți”
Turul Franței 2024 | Alberto Contador: ”Văd o luptă în care există doi mari favoriți”
Turul Franței 2024 începe sâmbătă, în premieră în Italia, la Florența și tot în premieră nu se va încheia la Paris. Cine sunt favoriți să poarte ”tricoul galben” la Nisa
Turul Franței 2024 începe sâmbătă, în premieră în Italia, la Florența și tot în premieră nu se va încheia la Paris. Cine sunt favoriți să poarte ”tricoul galben” la Nisa
Turul Franței 2024 începe sâmbătă, în premieră în Italia, la Florența și tot în premieră nu se va încheia la Paris. Cine sunt favoriți să poarte ”tricoul galben” la Nisa
"Il Giro" și-a aflat câștigătorul. Tadej Pogacar s-a impus în cursa din Italia
"Il Giro" și-a aflat câștigătorul. Tadej Pogacar s-a impus în cursa din Italia
"Il Giro" și-a aflat câștigătorul. Tadej Pogacar s-a impus în cursa din Italia
“Dumnezeu” a murit de inimă frântă. Merckx: "Frank este Johan Cruyff al ciclismului". Povestea celui mai talentat rutier belgian spusă de Cristian Munteanu
“Dumnezeu” a murit de inimă frântă. Merckx: "Frank este Johan Cruyff al ciclismului". Povestea celui mai talentat rutier belgian spusă de Cristian Munteanu
“Dumnezeu” a murit de inimă frântă. Merckx: "Frank este Johan Cruyff al ciclismului". Povestea celui mai talentat rutier belgian spusă de Cristian Munteanu
Ciclismul, aproape de tragedie. Câștigătorul Turului Franței a fost implicat într-un accident grav. Imagini terifiante
Ciclismul, aproape de tragedie. Câștigătorul Turului Franței a fost implicat într-un accident grav. Imagini terifiante
Ciclismul, aproape de tragedie. Câștigătorul Turului Franței a fost implicat într-un accident grav. Imagini terifiante
Lance Armstrong, interviu emoționant la celebra Oprah: "Asociam asta cu oamenii care au fost la război"
Lance Armstrong, interviu emoționant la celebra Oprah: "Asociam asta cu oamenii care au fost la război"
Lance Armstrong, interviu emoționant la celebra Oprah: "Asociam asta cu oamenii care au fost la război"

Cele mai citite

Cum arată acum cea care a fost marea iubire a lui Ion Țiriac: ”Îi datorez totul lui Ion”
Cum arată acum cea care a fost marea iubire a lui Ion Țiriac: ”Îi datorez totul lui Ion”
Diverse  |  18 Iulie 2024, 11:49
1.
Cum arată acum cea care a fost marea iubire a lui Ion Țiriac: ”Îi datorez totul lui Ion”
Cum arată Ioan Niculae la 70 de ani. Are probleme grave după ce amanta l-a trădat ”pentru 10 milioane € cash”
Cum arată Ioan Niculae la 70 de ani. Are probleme grave după ce amanta l-a trădat ”pentru 10 milioane € cash”
Diverse  |  19 Iulie 2024, 10:03
2.
Cum arată Ioan Niculae la 70 de ani. Are probleme grave după ce amanta l-a trădat ”pentru 10 milioane € cash”
George Copos nu se dezminte nici în închisoare. Cum încerca fostul patron al Rapidului să ”fure” din pastele lui Gică Popescu: ”George, de ce sari peste mijlocași?”
George Copos nu se dezminte nici în închisoare. Cum încerca fostul patron al Rapidului să ”fure” din pastele lui Gică Popescu: ”George, de ce sari peste mijlocași?”
Special  |  18 Iulie 2024, 19:08
3.
George Copos nu se dezminte nici în închisoare. Cum încerca fostul patron al Rapidului să ”fure” din pastele lui Gică Popescu: ”George, de ce sari peste mijlocași?”
ACUZAȚII Pensionarii vor da bani înapoi după recalcularea pensiei. Cum răspunde ministrul Muncii?
ACUZAȚII Pensionarii vor da bani înapoi după recalcularea pensiei. Cum răspunde ministrul Muncii?
ACUZAȚII Pensionarii vor da bani înapoi după recalcularea pensiei. Cum răspunde ministrul Muncii?
Am fost diagnosticată cu o boală gravă și incurabilă la numai 2 ani. Ce am ajuns să fac astăzi
Am fost diagnosticată cu o boală gravă și incurabilă la numai 2 ani. Ce am ajuns să fac astăzi
Am fost diagnosticată cu o boală gravă și incurabilă la numai 2 ani. Ce am ajuns să fac astăzi
A muncit doar 31 ani și are 10.000 lei pensie. De ce la recalculare pensia va scădea cu 1.700 lei?
A muncit doar 31 ani și are 10.000 lei pensie. De ce la recalculare pensia va scădea cu 1.700 lei?
A muncit doar 31 ani și are 10.000 lei pensie. De ce la recalculare pensia va scădea cu 1.700 lei?
Știri de ultimă oră din sport
Jucătorul care l-a impresionat pe Neil Lennon, reverență pentru galeria Rapidului: ”Pentru asta am muncit de mic”
Jucătorul care l-a impresionat pe Neil Lennon, reverență pentru galeria Rapidului: ”Pentru asta am muncit de mic”
SuperLiga   |  21 Iulie 2024, 01:08
Jucătorul care l-a impresionat pe Neil Lennon, reverență pentru galeria Rapidului: ”Pentru asta am muncit de mic”
Rapid - CFR Cluj 2-2! Final nebun de meci pe Giulești! Gazdele egalează la ultima fază
Rapid - CFR Cluj 2-2! Final nebun de meci pe Giulești! Gazdele egalează la ultima fază
SuperLiga   |  20 Iulie 2024, 23:55
Rapid - CFR Cluj 2-2! Final nebun de meci pe Giulești! Gazdele egalează la ultima fază
Stare de urgență la Rapid! Imaginile durerii lui Rrahmani
video Stare de urgență la Rapid! Imaginile durerii lui Rrahmani
SuperLiga   |  20 Iulie 2024, 23:45
Stare de urgență la Rapid! Imaginile durerii lui Rrahmani
Pe ce dau vina arădenii după înfrângerea de la Craiova: "Meciul ăsta așa a fost să fie"
Pe ce dau vina arădenii după înfrângerea de la Craiova: "Meciul ăsta așa a fost să fie"
SuperLiga   |  20 Iulie 2024, 23:05
Pe ce dau vina arădenii după înfrângerea de la Craiova: "Meciul ăsta așa a fost să fie"
Selecționer pentru România: Răzvan Burleanu a discutat deja cu un posibil înlocuitor al lui Edi Iordănescu
Selecționer pentru România: Răzvan Burleanu a discutat deja cu un posibil înlocuitor al lui Edi Iordănescu
Echipa Națională   |  20 Iulie 2024, 22:40
Selecționer pentru România: Răzvan Burleanu a discutat deja cu un posibil înlocuitor al lui Edi Iordănescu
Protestele continuă: imagini din Giulești cu ultrașii de la Rapid și CFR
Protestele continuă: imagini din Giulești cu ultrașii de la Rapid și CFR
SuperLiga   |  20 Iulie 2024, 22:32
Protestele continuă: imagini din Giulești cu ultrașii de la Rapid și CFR
Cum arată soția lui Cristi Chivu. Adelina a fost prezentă pe Giulești, la meciul Rapid - CFR Cluj
Cum arată soția lui Cristi Chivu. Adelina a fost prezentă pe Giulești, la meciul Rapid - CFR Cluj
Diverse   |  20 Iulie 2024, 22:05
Cum arată soția lui Cristi Chivu. Adelina a fost prezentă pe Giulești, la meciul Rapid - CFR Cluj
Mircea Rednic, un car de nervi după Universitatea Craiova - UTA 4-2: "E alt nivel, nu ne propunem salvarea"
Mircea Rednic, un car de nervi după Universitatea Craiova - UTA 4-2: "E alt nivel, nu ne propunem salvarea"
SuperLiga   |  20 Iulie 2024, 22:00
Mircea Rednic, un car de nervi după Universitatea Craiova - UTA 4-2: "E alt nivel, nu ne propunem salvarea"
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
Jucătorul care l-a impresionat pe Neil Lennon, reverență pentru galeria Rapidului: ”Pentru asta am muncit de mic”
SuperLiga   |  01:08
Jucătorul care l-a impresionat pe Neil Lennon, reverență pentru galeria Rapidului: ”Pentru asta am muncit de mic”
L-a supărat pe Dan Petrescu chiar după ce a dat gol: "Am discutat cu el la pauză, nu va câștiga niciodată duelul cu galeria"
SuperLiga   |  01:05
L-a supărat pe Dan Petrescu chiar după ce a dat gol: "Am discutat cu el la pauză, nu va câștiga niciodată duelul cu galeria"
Jucătorul de la Rapid care l-a impresionat pe Neil Lennon + Anunț în privința transferurilor
SuperLiga   |  00:59
Jucătorul de la Rapid care l-a impresionat pe Neil Lennon + Anunț în privința transferurilor
video exclusiv Jucătorul de la Rapid chemat special de galerie la finalul partidei cu CFR Cluj
SuperLiga   |  00:05
Jucătorul de la Rapid chemat special de galerie la finalul partidei cu CFR Cluj
Rapid - CFR Cluj 2-2! Final nebun de meci pe Giulești! Gazdele egalează la ultima fază
SuperLiga   |  23:55
Rapid - CFR Cluj 2-2! Final nebun de meci pe Giulești! Gazdele egalează la ultima fază
video Stare de urgență la Rapid! Imaginile durerii lui Rrahmani
SuperLiga   |  23:45
Stare de urgență la Rapid! Imaginile durerii lui Rrahmani
Pe ce dau vina arădenii după înfrângerea de la Craiova: "Meciul ăsta așa a fost să fie"
SuperLiga   |  23:05
Pe ce dau vina arădenii după înfrângerea de la Craiova: "Meciul ăsta așa a fost să fie"
Selecționer pentru România: Răzvan Burleanu a discutat deja cu un posibil înlocuitor al lui Edi Iordănescu
Echipa Națională   |  22:40
Selecționer pentru România: Răzvan Burleanu a discutat deja cu un posibil înlocuitor al lui Edi Iordănescu
Rezultate / Clasamente