INTERVIU EVENIMENT | Mare gimnastă a României: “Bela Karolyi m-a plesnit de m-a podidit sângele pe nas...”. Ce i-a reproșat că a făcut în timpul intonării imnului. "Era într-o fază de monstru"

Lavinia Agache a fost nevoită să se retragă în 1985, după ce a suferit o accidentare la genunchi Galerie foto(19) Galerie foto (19 fotografii): INTERVIU EVENIMENT | Mare gimnastă a României: “Bela Karolyi m-a plesnit de m-a podidit sângele pe nas...”. Ce i-a reproșat că a făcut în timpul intonării imnului. "Era într-o fază de monstru"
Foto: ©Shutterstock  |   Lavinia Agache a fost nevoită să se retragă în 1985, după ce a suferit o accidentare la genunchi

Cristian Munteanu   |   Publicat: 23.04.2024 09:00   |  Actualizat: 27.04.2024 12:49

Lavinia Agache (56 de ani) a fost una dintre marile sportive ale României. Campioană olimpică la JO din 1984, fosta gimnastă a dezvăluit, în exclusivitate pentru iAMsport.ro, un moment dramatic din cariera dumneaei.

Vocea Laviniei Agache calcă cu grijă, parcă într-un exercițiu la sol în care-i e teamă să nu iasă de pe saltea. În parte pentru că își caută cuvintele românești cu grijă, ca o balerină strecurându-se printre cuțite.

În parte pentru că vorbele au prostul obicei de a desface bandajele de pe rănile copilăriei. Adică cele care nu se vindecă niciodată pe deplin. Suntem altoiți pe ele. Așa că le ascundem sub o mulțime de albume cu amintiri fericite. Dar așa ajung temelie.

Lavinia Agache, amintire traumatizantă cu Bela Karolyi: "Nu am mai povestit asta niciodată"

Lavinia Agache a fost una dintre cele mai bune gimnaste ale României. Iar într-o țară cu Nadia Comăneci, Ecaterina Szabo, Aurelia Dobre, Daniela Silivaș, Lavinia Miloșovici, Simona Amânar, Cătălina Ponor, Sandra Izbașa, acest lucru nu este deloc simplu. Și nici sec.

Campioană olimpică, Lavinia a fost cea care a învins-o pe Ecaterina Szabo, marea ei rivală și prietenă, de trei ori în finalele Campionatelor Naționale. În 1981, 1982 și 1983.

10
medalii a cucerit Lavinia Agache pentru România, la JO, Mondiale și Europene

Însă, în turneele din afara țării, Szabo a luat mai multe medalii. Patru la Jocurile Olimpice din 1984, lucru pe care nu l-a reușit nici Nadia. Într-un timp măsurat doar în metalul distincțiilor, presiunea era uriașă. Comunismul strângea sportul ca un ghips turnat în jurul gâtului.

Sunt de notorietate metodele dure prin care antrenorii lotului național, fie că s-au numit Bela și Marta Karolyi, fie Mariana Bitang și Octavian Bellu, își corijau elevele. Într-un dialog cu Cristian Munteanu, Lavinia Agache a dezvăluit, în exclusivitate pentru iAMsport și presa din România, un astfel de moment.

Dialogul se derulează ca într-un cinematograf prăfuit, în care pelicula e racordată la vene.

2 (două)
medalii a câștigat Lavinia Agache la JO din 1984, aur pe echipe și bronz la sărituri

Laviania Agache: “Bela Karolyi era furios, agitat”

Bună ziua, doamna Agache. Știu că e dis-de-dimineață în SUA și îmi e că o să vă stric...

Cristi, nu cred că mai poți, sinceră să fiu. Dar spune-mi, despre ce e vorba.

Știu la ce vă referiți. Condoleanțe! Ați suferit o pierdere mare.

Mulțumesc. Da, mama mea s-a stins din viață pe 21 decembrie 2023. Am stat în România pentru șase săptămâni. Acum sunt în SUA.

Tot despre America voiam să vă întreb. Ce s-a petrecut în 1981, în SUA, la ”Nadia Tour”? Știu că Bela Karolyi nu a fost tocmai entuziasmat, ca să folosesc un eufemism, de dumneavoastră.

Așa e. Dar tu de unde știi? Nu am mai povestit asta niciodată. Și mai ales, cât știi? Au trecut atât de mulți ani de atunci. Nici nu știu dacă e bine să mai aducem aminte acum despre acel episod.

  • Lavinia Agache a concurat la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, Campionatele Europene. Deci forța ei psihică e indubitabilă. Și totuși simt că într-o tăietură de secundă a revenit la 13 ani. Semnul amintirilor definitorii

Poveștile acestea sunt întotdeauna relevante, pentru că sunt despre natura umană. Știu câte ceva, dar, desigur, nu atât de multe ca dumneavoastră.

Bine, o să-ți spun. Eram în Madison Square Garden, arena aceea foarte, foarte mare și faimoasă. Aveam 13 ani. Ne prezentau frumos, cu un reflector care ne urmărea și lumina pe fiecare în parte. Avea ceva magie momentul. Ni se cânta imnul, apoi treceam la încălzirea pentru concurs. Apoi, după ea, începea demonstrația...

Dar între cele două mergeați la vestiar, nu?

Da, ne-am întors acolo. A venit și domnul Bela (n.r. - Karolyi), care era într-o fază din asta... de monstru, era furios, agitat... Se simțea că nu era ceva în regulă.

Lavinia Agache: “Nu mă atingea niciodată”

Poate și pentru că știa că va fugi, rămâne, în SUA, cu Marta, iar copilul lor este în România (n.r. - soții Karolyi au părăsit țara pe 30 martie 1981). Însă tensiunea asta nu e o circumstanță atenuantă.

Da, cred că asta poate fi explicația. Bun, deci ne-a aliniat în vestiar și a început să ne critice. Pe fiecare în parte. Ce nu a fost bine, cum trebuia să fie, toate pe un ton răstit. Eu și cu Ecaterina Szabo eram cele mai micuțe de înălțime și stăteam mai la coadă.

Foto 5/19

După ce le-a caracterizat pe fete, cu vorbe dure, a ajuns și la mine. Și, dintr-o parte, mi-a tras o palma pe față... Dar să știți că eu eram favorita lui Bela. Nu mă atingea niciodată. Ba din contră, aveam o relație bună. Și mi-a plesnit așa o palmă, că n-o să uit niciodată!

  • Cuvântul “palmă” e spus moale și dispare rapid, ca o pasăre rușinată într-un iarmaroc. Două fâlfâiri și e din nou în spatele coliviei. Nu e răzvrătire în ce spune Lavinia, e doar o imensă uluială. Ca și când te-ai trezit în dimineața de Crăciun și tu nu ai cadou sub brad

Dar care a fost motivul? Ce i s-a părut atât de revoltător?

După încălzire, cel mai probabil, noi mai trăgeam de costum, din diferite locuri, așa cum se întâmplă și acum. Sari, aterizezi, na… Nu toate lucrurile stau fixe pe tine.

Când a ajuns în dreptul meu a strigat: <Tu chiar atâta nesimțire poți să ai! Te scarpini în c_r în timpul imnului!? Rușine să-ți fie! Îți trădezi țara!>.

Ați apucat să-i spuneți motivul?

Am vrut, dar... nu aveai voie să vorbești. Nici să ridici ochii din pământ. Dacă te uitai la antrenor, spunea că nu ai respect. Cred că m-am gândit să nu fie și mai rău.

  • Îmi dau seama că nu palma a uluit-o pe copila de 13 ani. Ci motivul ăsta absolut hilar, absurd și nedrept. Nimic nu doare într-un copil bun mai mult decât nedreptatea

Și v-ați dezmeticit până la concurs?

Nu am înțeles nici până în ziua de azi ce a avut cu mine. Apoi a plecat, iar eu am dat cu degetele pe obraz, lângă nas, pentru că am crezut sunt transpirată. Dar nu, îmi curgea sânge din nas. Mă lovise destul de tare.

Mi-am revenit, nu mi-am revenit, nu mai conta. Am șters sângele și am ieșit din nou în Madison Square Garden. Am făcut exercițiu. Nu-mi mai amintesc prea multe din el.

  • Viața i se îngustase Laviniei ca bârna sub tălpi. Emilia Eberle, colega ei mai mare, avea să mărturiseacă peste ani că a vrut să se sinucidă din cauza bătăilor repetate ale lui Bela Karolyi. Acesta era sistemul croit atunci pentru a aduna medalii. Care, uneori, erau înnobilate de sângele curs pe obraji

"L-am întrebat de ce a făcut asta... mi-a spus că nu-și aduce aminte"

Ulterior, peste ani, l-ați întrebat pe Bela Karolyi despre ce a fost vorba?

Da, am vorbit cu el, în 1991, când ne-am întâlnit. L-am întrebat de ce a reacționat așa. Mi-a spus că nu-și aduce aminte.

Pentru o adolescentă de 13 ani nu a fost o experiență extrem de plăcută. La nicio vârstă nu e. Și, pentru că mă plăcea, am fost cu atât mai surprinsă. Însă învățăm în viață. Face parte din devenirea mea.

  • Ce nu se poate spune în acest interviu e cât de mult a marcat-o palma pe Lavinia Agache. Dacă i-a născut frici, neîncredere, resentimente. Pentru că niciodată nu este vorba despre agresiune, ci despre urmări. Lavinia a continuat să câștige. În ciuda unei palme primită acum 43 de ani. Pe care <n-o s-o uit>. Câteodată, singura formă de răzbunare e memoria

Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

EXCLUSIV | Maria Olaru: “Am fost pusă la zid. Pentru ce?” Campioana olimpică vorbește cu sinceritate despre momentele dificile pe care le-a traversat în viață
EXCLUSIV | Maria Olaru: “Am fost pusă la zid. Pentru ce?” Campioana olimpică vorbește cu sinceritate despre momentele dificile pe care le-a traversat în viață
EXCLUSIV | Maria Olaru: “Am fost pusă la zid. Pentru ce?” Campioana olimpică vorbește cu sinceritate despre momentele dificile pe care le-a traversat în viață
EXCLUSIV | Maria Olaru: “M-am tras, m-am zbătut... S-a întâmplat împotriva voinței mele”. Fosta campioană olimpică de la Sydney dezvăluie povești neștiute din viața ei într-un interviu document pentru iAMsport.ro
EXCLUSIV | Maria Olaru: “M-am tras, m-am zbătut... S-a întâmplat împotriva voinței mele”. Fosta campioană olimpică de la Sydney dezvăluie povești neștiute din viața ei într-un interviu document pentru iAMsport.ro
EXCLUSIV | Maria Olaru: “M-am tras, m-am zbătut... S-a întâmplat împotriva voinței mele”. Fosta campioană olimpică de la Sydney dezvăluie povești neștiute din viața ei într-un interviu document pentru iAMsport.ro
Echipa României, clasată pe locul al patrulea la Europenele de gimnastică feminină de la Rimini
Echipa României, clasată pe locul al patrulea la Europenele de gimnastică feminină de la Rimini
Echipa României, clasată pe locul al patrulea la Europenele de gimnastică feminină de la Rimini
O nouă medalie pentru România la Campionatele Europene de gimnastică artistică! Încă o performanță reușită de Sabrina Maneca Voinea
O nouă medalie pentru România la Campionatele Europene de gimnastică artistică! Încă o performanță reușită de Sabrina Maneca Voinea
O nouă medalie pentru România la Campionatele Europene de gimnastică artistică! Încă o performanță reușită de Sabrina Maneca Voinea
Prima medalie pentru România la Europenele de Gimnastică de la Rimini! Performanță extraordinară a marii noastre speranțe pentru Jocurile Olimpice
Prima medalie pentru România la Europenele de Gimnastică de la Rimini! Performanță extraordinară a marii noastre speranțe pentru Jocurile Olimpice
Prima medalie pentru România la Europenele de Gimnastică de la Rimini! Performanță extraordinară a marii noastre speranțe pentru Jocurile Olimpice
Ana Maria Bărbosu, la un pas de medalia la Campionatele Europene de gimnastică artistică! Românca s-a clasat pe poziția a patra
Ana Maria Bărbosu, la un pas de medalia la Campionatele Europene de gimnastică artistică! Românca s-a clasat pe poziția a patra
Ana Maria Bărbosu, la un pas de medalia la Campionatele Europene de gimnastică artistică! Românca s-a clasat pe poziția a patra

Cele mai citite

Dan Șucu l-a convins pe Raț! Cât e dispus să investească și planul pentru un Rapid de Champions League: "Degeaba iei titlul dacă nu exiști în Europa!"
Dan Șucu l-a convins pe Raț! Cât e dispus să investească și planul pentru un Rapid de Champions League: "Degeaba iei titlul dacă nu exiști în Europa!"
SuperLiga  |  13 Iunie 2024, 19:00
1.
Dan Șucu l-a convins pe Raț! Cât e dispus să investească și planul pentru un Rapid de Champions League: "Degeaba iei titlul dacă nu exiști în Europa!"
Primul "conflict" în studioul PRO TV. Răducioiu, pus la punct de Reghecampf
Primul "conflict" în studioul PRO TV. Răducioiu, pus la punct de Reghecampf
EURO 2024  |  15 Iunie 2024, 11:25
2.
Primul "conflict" în studioul PRO TV. Răducioiu, pus la punct de Reghecampf
A arătat totul! Imaginile cu fanii scoțieni de la Euro 2024 care fac înconjurul lumii
A arătat totul! Imaginile cu fanii scoțieni de la Euro 2024 care fac înconjurul lumii
EURO 2024  |  14 Iunie 2024, 19:08
3.
A arătat totul! Imaginile cu fanii scoțieni de la Euro 2024 care fac înconjurul lumii
Fructul care scade colesterolul și reduce inflamația. Cât de des trebuie să-l mănânci?
Fructul care scade colesterolul și reduce inflamația. Cât de des trebuie să-l mănânci?
Fructul care scade colesterolul și reduce inflamația. Cât de des trebuie să-l mănânci?
Cât au contribuit pensionarii a căror pensie nu crește la recalculare? Când s-au pensionat? Exemple
Cât au contribuit pensionarii a căror pensie nu crește la recalculare? Când s-au pensionat? Exemple
Cât au contribuit pensionarii a căror pensie nu crește la recalculare? Când s-au pensionat? Exemple
Câți ani trebuie să muncească un pensionar pentru 1.400 lei în plus la pensie la recalculare?
Câți ani trebuie să muncească un pensionar pentru 1.400 lei în plus la pensie la recalculare?
Câți ani trebuie să muncească un pensionar pentru 1.400 lei în plus la pensie la recalculare?
Știri de ultimă oră din sport
Numirea lui Florentin Petre la Dinamo, deja contestată de Cornel Dinu: "Poate fi mai uşor de dirijat"
Numirea lui Florentin Petre la Dinamo, deja contestată de Cornel Dinu: "Poate fi mai uşor de dirijat"
SuperLiga   |  16 Iunie 2024, 09:24
Numirea lui Florentin Petre la Dinamo, deja contestată de Cornel Dinu: "Poate fi mai uşor de dirijat"
Fanii s-au întors împotriva lui Marius Ștefănescu după parafarea transferului la FCSB: "O să ai de furcă cu Gigi"
Fanii s-au întors împotriva lui Marius Ștefănescu după parafarea transferului la FCSB: "O să ai de furcă cu Gigi"
SuperLiga   |  16 Iunie 2024, 08:52
Fanii s-au întors împotriva lui Marius Ștefănescu după parafarea transferului la FCSB: "O să ai de furcă cu Gigi"
Daniel Niculae critică instalarea lui Neil Lennon ca antrenor la Rapid: ”Eu am propus altă variantă”
Daniel Niculae critică instalarea lui Neil Lennon ca antrenor la Rapid: ”Eu am propus altă variantă”
SuperLiga   |  16 Iunie 2024, 08:17
Daniel Niculae critică instalarea lui Neil Lennon ca antrenor la Rapid: ”Eu am propus altă variantă”
Albanezii nu își pierd speranța în ”grupa morții”, nici după eșecul cu Italia: ”Vom lupta pentru fiecare punct! Suntem mândri să fim la Euro”
Albanezii nu își pierd speranța în ”grupa morții”, nici după eșecul cu Italia: ”Vom lupta pentru fiecare punct! Suntem mândri să fim la Euro”
EURO 2024   |  16 Iunie 2024, 00:55
Albanezii nu își pierd speranța în ”grupa morții”, nici după eșecul cu Italia: ”Vom lupta pentru fiecare punct! Suntem mândri să fim la Euro”
Ce l-a deranjat pe Luciano Spalletti, după Italia - Albania 2-1: ”Nu-mi place ideea aceasta”
Ce l-a deranjat pe Luciano Spalletti, după Italia - Albania 2-1: ”Nu-mi place ideea aceasta”
EURO 2024   |  16 Iunie 2024, 00:30
Ce l-a deranjat pe Luciano Spalletti, după Italia - Albania 2-1: ”Nu-mi place ideea aceasta”
Simona Halep a revenit pe teren la Cluj-Napoca: ”Sunt bucuroasă să fiu din nou aici”
Simona Halep a revenit pe teren la Cluj-Napoca: ”Sunt bucuroasă să fiu din nou aici”
Tenis   |  16 Iunie 2024, 00:28
Simona Halep a revenit pe teren la Cluj-Napoca: ”Sunt bucuroasă să fiu din nou aici”
A fost invitat de federație la Italia - Albania, din Liga 2 din România, dar a refuzat: ”Am avut treburi”
A fost invitat de federație la Italia - Albania, din Liga 2 din România, dar a refuzat: ”Am avut treburi”
EURO 2024   |  16 Iunie 2024, 00:18
A fost invitat de federație la Italia - Albania, din Liga 2 din România, dar a refuzat: ”Am avut treburi”
Italia – Albania 2-1. Campioana Europei pornește cu dreptul cursa de apărare a titlului
Italia – Albania 2-1. Campioana Europei pornește cu dreptul cursa de apărare a titlului
EURO 2024   |  16 Iunie 2024, 00:02
Italia – Albania 2-1. Campioana Europei pornește cu dreptul cursa de apărare a titlului
Radu Mazăre s-a angajat după ce a ieşit din închisoare. Domeniul surprinzător în care va activa
Radu Mazăre s-a angajat după ce a ieşit din închisoare. Domeniul surprinzător în care va activa
Radu Mazăre s-a angajat după ce a ieşit din închisoare. Domeniul surprinzător în care va activa
Top 10 legume pe care trebuie să le consumi zilnic. Pot fi incluse în orice dietă
Top 10 legume pe care trebuie să le consumi zilnic. Pot fi incluse în orice dietă
Top 10 legume pe care trebuie să le consumi zilnic. Pot fi incluse în orice dietă
Calendarul anului şcolar 2024 - 2025. Lista completă a vacanţelor
Calendarul anului şcolar 2024 - 2025. Lista completă a vacanţelor
Calendarul anului şcolar 2024 - 2025. Lista completă a vacanţelor
FOTO | Fetele au făcut spectacol la EURO 2024. Cele mai interesante imagini de la turneul final din Germania
EURO 2024   |  12:12
FOTO | Fetele au făcut spectacol la EURO 2024. Cele mai interesante imagini de la turneul final din Germania
Corespondență EURO Jucătorii României au plecat la Munchen cu trenul. Valeriu Argăseală și un conducător din Liga 2 fac parte din delegația FRF....
EURO 2024   |  11:50
Jucătorii României au plecat la Munchen cu trenul. Valeriu Argăseală și un conducător din Liga 2 fac parte din delegația FRF. Jandarmii aduși din țară au asigurat securitatea tricolorilor
Valentin Ceaușescu, după ce Mircea Lucescu l-a tot acuzat că a ajutat Steaua: ”Mi-am mai spus o dată părerea și nu am fost...
Special   |  10:50
Valentin Ceaușescu, după ce Mircea Lucescu l-a tot acuzat că a ajutat Steaua: ”Mi-am mai spus o dată părerea și nu am fost ascultat”
EURO 2024: Programul complet al meciurilor, clasamente, rezultate și televizări. Aici ai tot ce trebuie să știi despre...
EURO 2024   |  10:35
EURO 2024: Programul complet al meciurilor, clasamente, rezultate și televizări. Aici ai tot ce trebuie să știi despre Campionatul European din Germania
Unul dintre marcatorii de la Euro, mesaj special pentru Cosmin Moți: ”El m-a propus la echipă”
EURO 2024   |  09:56
Unul dintre marcatorii de la Euro, mesaj special pentru Cosmin Moți: ”El m-a propus la echipă”
Numirea lui Florentin Petre la Dinamo, deja contestată de Cornel Dinu: "Poate fi mai uşor de dirijat"
SuperLiga   |  09:24
Numirea lui Florentin Petre la Dinamo, deja contestată de Cornel Dinu: "Poate fi mai uşor de dirijat"
video Imaginile pe care UEFA nu le-a vrut la TV. Ce s-a întâmplat în timpul meciului Italia - Albania 2-1
EURO 2024   |  08:55
Imaginile pe care UEFA nu le-a vrut la TV. Ce s-a întâmplat în timpul meciului Italia - Albania 2-1
Fanii s-au întors împotriva lui Marius Ștefănescu după parafarea transferului la FCSB: "O să ai de furcă cu Gigi"
SuperLiga   |  08:52
Fanii s-au întors împotriva lui Marius Ștefănescu după parafarea transferului la FCSB: "O să ai de furcă cu Gigi"
Rezultate / Clasamente