EXCLUSIV | Cea mai dură reacție după suspendarea Simonei Halep! James Gray: "A trișat!" De ce crede că decizia trebuia să fie mai dură și de ce Mouratoglou nu e de blamat
Cristian Munteanu | Publicat: 20.09.2023 10:40 | Actualizat: 20.09.2023 14:25
James Gray, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de tenis din Marea Britanie, a dezvăluit, pentru cititorii iAM Sport, amănunte despre cazul "Simona Halep". Gray are o experiență extrem de importantă în domeniu, colaborând cu Eurosport, The Sun, Los Angeles Daily sau Metro. Acum, James lucrează pentru iNews, în Londra.
În urmă cu câteva zile, decizia-șoc din cazul Simonei Halep a fost anunțată oficial: românca a fost suspendată patru ani, după ce a fost depistată pozitiv cu roxadustat și s-au sesizat nereguli cu pașaportul său biologic.
Conform documentului oficial, Simonei Halep i-au fost oferite 3 produse pentru a o ajuta în procesul de refacere:
- o băutură pe bază de electroliți (Magneziu, Calciu, Sodiu);
- un supliment pentru recuperare;
- Keto MCT, un supliment cu acizi grași cu lanț mediu (care se asimilează direct în fluxul sanguin) și pulbere de colagen marin;
Unica șansă pe care o are acum Simona este apelul pe care-l va face la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv). Aici ar putea ca pedeapsa ei să fie redusă, menținută sau, în cel mai bun caz, ștearsă. Echipa ei va trebui să aducă noi probe care să-i demonstreze nevinovăția.
James Gray: "Simona a trișat"
James Gray a comentat, pentru cititorii iAM Sport, ultimele vești apărute în cadrul scandalului de dopaj al Simonei Halep.
Salut, James. Ai citit motivarea oficială a celor de la ITIA? Judecând după probele de acolo, ți se pare aspră suspendarea de 4 ani?
Da, am citit tot, plus alte luări de poziție, interviuri. Aș zice că din contră. Patru ani mi se par puțini, e o decizie generoasă. Conform tribunalului independent Sport Resolutions, a trișat. Nu mai bine ne punem problema că acești oameni care se dopează să fie suspendați pe viață?
Nici decizia celor trei judecători nu este foarte elocventă, cuvintele sunt alese cu grijă. Iar, pe de altă parte, toată lumea are dreptul la a doua șansă, nu?
Da, dar prin acțiunile lor aruncă umbre asupra sportului pe care-l practică. Așa s-a întâmplat și cu Lance Armstrong și nu numai. A doua șansă când greșești, nu când o faci sistematic.
Bun, să admitem că Simona, conform tribunalului independent, este vinovată. Însă, într-o măsură, nu poartă vina și Patrick Mouratoglou? Decizia ca Halep să ia acel supliment este și a lui.
Sportivul este cel care poartă, în primul rând, responsabilitatea a ceea ce îi intră în corp. De când devine profesionist, acesta este cel mai important lucru pe care-l învață. Până acum nu văd niciun rând în care judecătorii îl consideră vinovat pe Mouratoglou, așa că nu înțeleg de ce am da vina pe el.
Judecătorii nu erau chemați acolo pentru a-l judeca pe el. Iar Mouratoglou nu este vinovat din punct de vedere legal, dar moral?
Iregularitățile din pașaportul biologic al Simonei spun o poveste mai amplă, și anume că apela la substanțele ilegale de un timp mai îndelungat. Nu cred că putem împărți vina dintre ea și antrenorul ei.
Gray: "La TAS nu se judecă în funcție de cât de bun e avocatul"
Halep are un avocat foarte bun, Howard Jacobs. A reușit să reducă pedepsele Sharapovei, lui Cilic, ca să vorbim doar de numele din tenis. Simona are o nouă șansă la Curtea de Arbitraj Sportiv (TAS). Crezi, după ce informații ai, că se poate schimba ceva în durata suspendării ei?
La TAS, cazurile se judecă pe fapte, nu contează cât de bun, sau nu, e avocatul pe care-l ai. Dacă lăsăm integritatea sportului în mâinile avocaților, nu cred că vom ajunge într-un loc bun. Așa că aștept să văd de noi dovezi vor prezenta, dar, după părerea mea, dopingul e evident. Aș fi surprins dacă pedeapsa s-ar schimba în vreun fel.
Expertul adus de Halep la audierile tribunalului, doctorul Alvarez, a spus că, lăsând la o parte contaminarea, Roxadustatul nu ajută, pentru că “la tenis nu ai nevoie de oxigen”. Venind de la un specialist, nu este o declarație hazardată?
Ba da, și mie mi s-a părut la fel când am citit-o. Însă, pe de altă parte, am mai auzit astfel de scuze similare în cazuri de dopaj. Este un argument cu care încerci să scapi, că substanța respectivă nu aduce beneficii în sportul respectiv. La cazurile fotbaliștilor am auzit același tip de scuză.
Unul dintre semnele de întrebare pe care le ridică Halep este faptul că, după ce i-au aflat identitatea, doi dintre judecători și-au schimbat verdictul. Crezi că ar fi putut fi influențați de numele ei?
Nu, de ce să fi fost? Este un tribunal independent, în primul rând. Apoi, cred că probele aduse le-au schimbat părerile. Pe de altă parte, cazul a fost atât de mediatizat încât era greu ca identitatea Simonei Halep să fie ținută ascunsă până la sfârșitul judecatei. Mi se pare o încercare slabă de a deturna atenția din partea echipei româncei.
Avem mai multe exemple din tenisul mondial de sportivi, sportive, care au avut probleme cu substanțele interzise. Există o presiune a rezultatelor care îi determină pe unii să ia o asemenea decizie greșită?
Nu e doar o problemă a tenisului sau a sportului feminin. Există doping în toate sporturile, la toate nivelurile. Anumiți oameni vor trișa întotdeauna, așa că singurul lucru care ne rămâne de făcut este să avem controale din ce în ce mai riguroase pentru a-i depista.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.