Care sunt atuurile și dezavantajele principalelor candidate la titlu! Ștefan Beldie analizează lupta la vârf din SperLigă
Ștefan Beldie | Publicat: 06.07.2023 10:09 | Actualizat: 06.07.2023 13:38
Câte echipe se vor bate în acest an pentru titlu? Depinde pe cine întrebi.
Dacă-i întrebi pe cei de la Rapid, te vor anunța c-au intrat în era în care se vor bate pentru câștigarea campionatului în fiecare an.
Chiar dacă de-a lungul discuției îți vor spune că obiectivul echipei este unul ceva mai larg, să termine în primele trei.
Dacă-l întrebi pe patronul FCSB, te va asigur că doar el se va bate cu Craiova lui Rotaru și Hagi al lui Farul.
Nu-l întreba și pe Adrian Mititelu dacă nu vrei să complici lucrurile - deși probabil va fi reținut în primă fază, te va asigura totuși că are cam cea mai bună echipă din România. Sau că formația sa se află măcar în primele trei.
Asta dacă îl vei prinde în acele câteva zile din an când este atins de modestie. Farul, CSU Craiova și CFR Cluj au același obiectiv anunțat. Deci ar fi măcar cinci formații cu astfel de pretenții.
Plus una care se simte organic îndreptățită să conteze în orice context, chiar și atunci când astfel de pretenții par exagerări evidente.
Totuși, dincolo de ce spun cei implicați, va fi interesant ce vor face cei implicați. Iar ceea ce vor face posibil să depindă de câte o situație aparte în cazul fiecăreia dintre echipe.
Farul are patru jucători de la retrogradate, dar și-a păstrat lotul cu care a luat titlul
Farul va începe sezonul după o campanie aproape obișnuită de transferuri. Adică au venit sau revenit mulți jucători, unii dintre ei pariuri clasice pentru Hagi - "alții nu-i văd că sunt valoroși, dar eu îi văd și îi veți vedea și voi".
Aici intră inclusiv patru fotbaliști care au retrogradat sezonul trecut: Bassong, Viana (FC Argeș) și Carnat, Benchaib (CS Miovieni).
Oricum ai privi lucrurile, astfel de mișcări implică un risc. Și nu e vorba de riscul financiar direct - că plătești salarii medii unor fotbaliști care ar putea să nu te ajute.
Ci de faptul că ajungi să ai în lot, la îndemână, fotbaliști care să fie sub nivelul a ceea ce-ți dorești. Și când îi ai la îndemână, îi vei folosi.
Și dacă nu sunt ceea ce trebuie să fie pentru tine, te vor trage înapoi. Pe de altă parte, Hagi și-a păstrat toți oamenii care au contat sezonul trecut, adică echipa cu care care a câștigat campionatul.
Mai puțin Louis Munteanu. Care e posibil totuși să revină. Oricum, marea problemă pentru Hagi e posibil să fie tocmai această campanie de transferuri care se poate dovedi toxică pentru ceea ce are deja bun acolo.
FCSB are pierderi aproape la fel de mari precum câștigurile
Unii cred că echipa lui Becali s-a întărit, eu am o altă părere. Adică a venit Djokovic, fotbalist care nu doar că a confirmat în campionatul nostru, dar a și avut evoluții constant bune. Și a venit Băluță, care de asemenea știe fotbalul nostru și te poți aștepta să se adapteze rapid.
Doar că adaptarea la FCSB e diferită de adaptarea la orice altă echipă. De cele mai multe ori, pare să nu vină vreodată. E valabil inclusiv pentru fotbaliști care s-au aflat ani de zile în curtea echipei, precum Oaidă în trecutul recent sau Miculescu în prezentul prezent.
Acesta este contextul în care sosește și sud africanul Ngezana, care-n mod sigur este un fotbalist cu potențial dacă iei în considerare statutul lui anterior venirii și chiar popularitatea din țara sa.
Ce pierd însă mulți din vedere este faptul că Pintilii și Charalambous au rămas și fără câțiva fotbaliști buni sau foarte buni - Tamm în primul rând, Cristea în al doilea rând. Adică doi fotbaliști cu experiență inclusiv la echipele naționale.
Plus alți doi fotbaliști care folosiți cum trebuie, chiar sunt jucători cu care să te bați la titlu - Omrani și chiar Sorescu. În fine, Oaidă este un jucător pe care merită să-l ai măcar în lot, chiar dacă salariul său era unul de titular. Deci s-a întărit FCSB? Eu cred că nu.
Aș zice că au rămas la același nivel ca anul trecut doar pentru că la nivel de omogenitate stau foarte bine și pentru că și-au păstrat staff-ul tehnic. De ce e un câștig acest lucru?
Pentru că-n ultimii ani patronul și-a slăbit echipa de fiecare dată când a numit un nou antrenor. Asta pentru că alegerile sale nu sunt niciodată în acord cu pretențiile echipei, ci în acord cu pretențiile sale. Măcar cei rămași știu au avut ocazia să știe lotul și să-și lucreze ideile.
Avantajele și dezavantajele Rapidului sunt antrenorul și lotul
O situație de-a dreptul ciudată. Pe de o parte, Rapid își rafinează actualul lot de aproape trei sezoane, de după promovare. În ultimele două chiar de-o manieră evidentă.
Au renunțat continuu la cine părea sub nivelul unor pretenții viitoare și au încercat să aducă oameni care să le crească nivelul.
Unii au fost alegeri bune - Onea, Kait, Funsho, Dugandzici, Papeau și chiar Emers. Alții au fost pierdere de bani și de vreme - Ogenda, Mățan, Ciobanu (pentru moment).
Inclusiv Mutu va atinge acum al 3-lea sezon de când e la Rapid Deci se poate vorbi de faptul că există măcar o idee clară a clubului și a antrenorului legat de ce vor și de ce trebuie să facă pentru a obține ce vor.
Pe de altă parte, deși e vorba de un atuu al timpului și al antrenorului neschimbat, întrebarea este dacă Rapid are un lot suficient de valoros încât să se poată bate la titlu chiar și cu un antrenor lipsit de mare experiență, așa cum este Mutu.
La FCSB, acest lucru e posibil pentru că investițiile în lot au fost unele majore de-a lungul timpului, așa că lipsa de experiență / valoare a antrenorilor este compensată de valoarea brută a jucătorilor.
Cristea era mai mult decât necesar pentru Rapid, Braun are avantajul că poate juca în ambele benzi, Borja Valle e un câștig net doar dacă e la nivelul arătat în perioada Dinamo, iar pierderea lui Sefer nu pare o problemă în condițiile prezenței lui Pănoiu și probabil chiar a lui Cîrjan.
Și totuși, ar putea fi anul în care Săpunaru și Morais să-și arate evident vârsta, dar să fie greu de scos din primul 11 din tot felul de motive, inclusiv lipsa de experiență a lui Mutu.
Inclusiv sistemul cu trei fundași centrali mi se pare o încercare de-a împăcatveteranii din centrul apărării și de-a le oferi mai multe poziții accesibile. În fine, Luckassen mi se pare un jucător la care Rapid pare să fi renunțat ușor. Mult prea ușor.
CSU Craiova se află la finalul unei dificile reforme de lot
Nu au terminat, dar sunt foarte aproape. De asta singurul nume important la veniri / reveniri este Mitriță. Marea dificultate a acestei reforme nu a constat în a aduce înlocuitori pe măsură celor plecați, ci mai ales de-a păstra alternativele corecte. Și de-a nu da afară fotbaliști care meritau ținuți.
Am mai spus-o și-n trecut, Craiova a avut în ultimele trei sezoane fotbaliști greu de evaluat. Adică ori prea tineri ca să renunți la ei în ciuda unor evoluții per total subțiri - Cîmpanu, ori suficient de buni încât renunțarea la ei să pară o eroare - Vătăjelu.
Neagoe are o bucată din sezonul trecut în spate și un sprijin real din partea conducerii să-și facă meseria. E totuși antrenor cu care să se ia titlu?
Comparativ ce alegeri face FCSB și cu modul în care se iau decizii tehnice importante acolo? Categoric, da. Comparativ cu Mutu? De asemenea, înclin să cred că da. Dar comparativ cu Hagi sau Mandorlini? Aici am rețineri.
Nu pentru că Neagoe e sub Hagi și Mandorlini automat doar pentru că respectivii au palmares superior, dar și pentru că Hagi chiar a făcut un progres real ca antrenor, iar Mandorlini e un italian cu rezultate.
Și dacă era doar italian, putea fi suficient în fotbalul nostru, unde, cu excepția lui Gianinni la FC Argeș absolut toți italienii s-au descurcat cel puțin decent.
Dincolo de asta, cred că există în acest moment o ușoară presiune pe conducerea oltenilor să vândă ceva. Nu doar pentru că e nevoie să-și facă bugetul, dar și pentru că dacă Ivan va reveni în lotul "naționalei", ar fi momentul să plece pe bani buni pentru fotbalul nostru.
CFR Cluj ar putea fi marea surpriză pentru cei care o subestimează
Niciodată n-a fost CFR Cluj atât de intens subestimată pe cât s-a întâmplat de la finalul sezonului trecut și până în momentul de față. Sigur, chiar există argumente. Rezultatele concrete au fost mult mai slabe, iar problemele financiare ale echipei au ajuns la un maxim.
Totuși, eu cred că nicio echipă serioasă nu-i scoate din lupta pentru titlu cu adevărat. Dincolo de glumele legate de faptul că s-au pregătit în țară și dincolo de încercările de-a vinde ceva, CFR are în continuare un lot foarte bun. Și un prim 11 care să poată bate pe absolut oricine din campionat.
Sigur, poți spune că sezonul trecut nu a fost suficient și că eșuat deplorabil în finalul campionatului. Și ai avea dreptate. Doar că motivele eșecului au ținut mai puțin de valoarea jucătorilor și mai mult de un cumul de factori.
Da, inclusiv arbitraje care i-au dezavantajat la un moment, ceea ce pentru o echipă neobișnuită cu așa ceva a fost dramativ.Plus uzura provocată de prezența lui Petrescu. Plus problemele cu banii.
Acum, lucrurile nu s-au rezolvat, dar există un proces clar de îndreptare a lucrurilor. Va însemna asta regres pe termen scurt? Posibil, dar CFR are încă ce-i trebuie să câștige campionatul.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.