Cât de afectată va fi FCSB de vânzarea lui Florinel Coman. Ștefan Beldie scrie despre "problema" momentului de la campioana României
Ștefan Beldie | Publicat: 08.07.2024 20:44 | Actualizat: 09.07.2024 17:02
Dacă te uiți strict pe cifrele lui Coman de sezonul trecut, ai putea crede-n mod firesc că pierderea acestuia poate să fie o mare lovitură pentru FCSB.
Și da, poate fi.
Mai ales într-un campionat atât de imprevizibil precum Liga 1. Pe de altă parte, există suficiente argumente ca această despărțire să fie chiar un succes sportiv pentru club, nu doar unul financiar.
Coman a jucat întâi pentru el și abia apoi pentru FCSB
Doar că a făcut-o atât de bine în ultimul an încât a profitat și echipa.
Altfel, de aproape două sezoane, Florinel Coman juca aproape exclusiv pentru propria sa remarcare. Din perspectiva jocului colectiv, reflexul roș-albaștrilor era să-l joace pe Coman dintr-un amestec de respect și teamă. Respect pentru valoarea sa certă pentru fotbalul nostru și teamă față de reacțiile acide ale acestuia.
Presiunea de-a pleca a fost asupra lui la fel de mare pe cât a fost asupra clubului ca să-l vândă. El ca să-și obțină “contractul de aur” sau să-și îndeplinească ceea ce eu numesc “visul arab”, iar clubul ca să-și recupereze investiția uriașă la nivel local - 3 milioane de euro plătite de Becali Viitorului lui Hagi.
Prin urmare, niciuna dintre părți nu era senină în această colaborare care implica nu doar un salariu mare pentru Liga 1, dar și teama de ratare a unei ferestre de oportunitate când vine vorba de cota unui jucător - Coman are deja 26 ani.
În fine, strict fotbalistic, Coman avea obiceiul de-a participa discret la jocul defensiv al echipei. Ori pentru că antrenorii nu-i cereau asta, ori pentru că preocuparea sa de-a se remarca îl făcea să renunțe la efortul de-a se apăra.
Normal, prezența sa pe teren însemna automat un stres continuu pentru adversarii formației sale, însă realitatea rămâne - Coman a fost un uriaș avantaj, dar și o vulnerabilitate pentru FCSB.
FCSB are cu cine, dar mai ales cu ce să-l înlocuiască
Reflexul general de opinie este că Ștefănescu îl va înlocui pe Coman.
Deja atât patronul clubului, cât și Mihai Stoica au menționat această evidență. Stoica, mai sofisticat fotbalistic, l-a menționat și pe Băluță ca sursă de compensare pentru plecarea lui Coman.
Eu aș mai adăuga ceva.
Nu e vorba doar de faptul că diferența dintre Coman și Ștefănescu nu este atât de mare în favoarea primului, însă Ștefănescu are mai puține minusuri decât Coman. E mai altruist, mai atent să-și ajute colegii din defensivă și mai puțin stresat de ideea că dacă nu pleacă la finalul acestui sezon își va rata cariera.
În fine, FCSB are toate șansele să profite și sezonul care începe de o omogenitate bună, pe care echipe cu mari modificări de lot sau chiar de bancă precum CFR Cluj și Rapid nu prea ar avea de unde să o aibă, cel mult pot spera să o obțină pe parcurs. Prin urmare, echipa în sine are capacitatea de-a trece peste această pierdere.
Care sunt problemele reale ale FCSB în noul sezon
Lumea fotbalului în general e plină de tot felul de duh care încearcă să spună lucruri interesante pe care nimeni să nu le mai verifice la modul concret. De exemplu, clasicele “concurăm cu noi înșine” sau “doar noi putem să ne punem piedică”.
Vrăjeli, cum ar spune Mark Twain, omul căruia i se atribuie 90% din butadele lumii.
Acestea pot avea un sens, dar când sunt repetate automat ajung să pară vorbele unora rupți de realitate. Iar realitatea pentru FCSB e reprezentată de două mari problemele - CFR-ul lui Dan Petrescu și Craiova lui Constantin Gâlcă. Care pleacă-n luptă cu șansa a doua, dar sunt atât de dornice de această dispută încât nu mai are importanță ce spun cotele caselor de pariuri.
Și poate, doar poate, Rapidul lui Lennon ar putea să fie o problemă pentru FCSB. Nu de alta, însă dincolo de tradiția de-a șterge pe jos cu trupa lui Becali, giuleștenii devin în noul context o necunoscută.
Și necunoscutele inspiră teamă măcar până când devin cunoscute.
Bine că a plecat Coman, păcat că trebuie vânduți Olaru și Șut
Dincolo de binele personal pe care Coman îl obține și dincolo de faptul că-n fotbalul nostru intră peste 5 milioane Euro, există încă un câștig în toată povestea.
Selecționerul, indiferent care va fi el, nu va fi supus unei presiuni publice constante să-l titularizeze pe Coman indiferent de evoluțiile sale la lot. În stilul clasic pentru FCSB, după ce vând, gata, s-a terminat cu gălăgia din jurul ideii că titularizarea lui Florinel la națională este ceva absolut obligatoriu.
Aseară, la Prima Sport, Mihai Stoica a avut chiar capacitatea de-a remarca public adevăruri pe care înainte de vânzare nu le-ar fi spus sub nicio formă - că Florinel a marcat goluri din lovitură liberă mai ales sezonul trecut, dar în rest marca așa o dată la doi ani.
Din păcate, însă, Ștefănescu a ajuns la FCSB și-i place patronului.
Iar Olaru sau Șut au ajuns în postura de-a avea propriul “moment Coman”.
Va fi interesant ce se va întâmpla. Interesant și comic, desigur.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.